Dodaj do ulubionych

smoczek - dar i przeklenstwo

09.12.13, 13:38
moja prawie 3,5 miesieczna corka zasypia zawsze ze smoczkiem. kiedys go nie chciala i strasznie plakala czy to w wozku czy wieczorem gdy miala isc spac. jakze sie ucieszylam ze w koncu pokochala ten uspokajacz. nio ale teraz to mam ochote jej go poprosu albo wywalic albo przykleic do buzi. ona zasypia ok 20:00 i budzi sie co 3 h do karmienia. tak bylo zawsze i ok ma prawo , jest malenka . ale teraz to co sie w nocy wyprawia to juz przesada. pomiedzy pobudkami na karmienie ona z 4 razy placze - za kazdym razem jak smoczek wypadnie z buzi. musze go szukac w lozku -czasem sie uda czasem nie jak nie zdarze to placz ze hhoho. dla mnie stres i walka z czasem no i jak sie domyslacie nie spie prawie wcale. cala noc trwa zabawa w szukanie i wsadzanie smoczka do buzi. sad jak wloze to znow spi jakby nigdy nic. juz zaczelam kombinowac zeb jej go przewiazac gumka dookoloa glowy albo przykleic na stale do buzi .. smile to naturalnie zarty ale juz kurde powoli nie wyrabiam. mialyscie tez tak i jak sobie z tym poradzic. ? sory za bledy ale nie mam polskiej klawiatury i pisze szybko bo mala sie obudzila.
Obserwuj wątek
    • yes2mike Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 13:50
      Przejdzie. Mój Młody ma rok i było identycznie. Teraz może zasypiać i bez smoka, ale potrafi się obudzić i marudzić, więc albo sam znajdzie, albo trzeba go "zatkać" wink
      Oczywiście za jakiś czas go wypluwa.

- tata pozdrawia.
    • agncwy Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 14:07
      Ja stosuje już przy trzecim dziecku łańcuszeksmile po prostu przypinam do ubranka i w nocy już nie szukam bo zawsze jest pod ręką. Czasem zdarzy się że wyrzuci gdzieś tego smoka ale mój już duży chłop a Twoje maleństwo na pewno nie da jeszcze rady.
    • frijka Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 14:45
      Skąd ja to znam... wink dziś nieprzespana noc z tego samego powodu smile

U mnie synek także smocura ma do zasypiania, ma 10 m. Zazwyczaj wypluwa smoczka po zaśnięciu, ale on się w nocy przebudza z różnych powodów np. ponieważ przekręci się na brzuch, jakiś hałas go rozbudzi, albo zrobi mu się niewygodnie - często się mocno poprzekręca, wówczas następuje płacz bo mu się "przypomni", że smocur zniknął. Też szukam go po całym łóżeczku, a często smocur jest pod nim wink ja bym z łańcuszkiem na noc nie ryzykowała. Dziecko może się zaplątać, wydaje mi się niebezpieczne. Ponoć najlepszą metodom jest całkowite odstawienie smoczka i przetrwanie tych kilku dni płaczu za nim. JA wciąż czekam z tym bo teraz grudzień, mąż dużo pracuje i wraca ledwo żywy więc nie chce mu fundować nieprzespanych nocy. Może w styczniu spróbuje. Czytałam, że najlepiej pozbyć się smoczka do roku ponieważ dziecko ma wówczas pamięć krótkotrwałą i rozstanie ze smocurem jest szybsze i łatwiejsze.
      • yes2mike Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 14:56
        Mamy i plastikowy łańcuch z zaczepem i klamerką, ale to jakaś katastrofa. Przynajmniej w dzień... Wtedy nie ma smoczka, ale interesuje łańcuszek, zaczyna się walka, która zazwyczaj kończy się próbą wymuszenia + ryk wink
    • alinalen Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 15:34
      ja z tego powodu miałam po 3 smoczki, łatwiej było znaleźć.
    • saanka84 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 15:42
      no ok to pomijajac juz stres zwiazany z szukaniem dudka w lozku, jak przerwalyscie te nieprzespane noce? ja juz kilka dni to nie wiem jak sie nazywam. az boje sie kolejnej nocki sad myslicie na serio ze to minie? ze w koncu zacznie trzymac tego smoka w buzi i nie wypluwac? ja na serio juz powoli nie wyrabiam. rozumie nie spac z powodu kolek, zebow itd ale z powodu smoczka??? ahh.. sad ja tez potrzebuje chyba jakiegos uspokajacza
      • mruwa9 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 15:50
        wziac dziecko do swojego lozka.
        Karmisz piersia? Wtedy najlatwiej byloby wyrzucic gumowa zatyczke w cholere i spac z dzieckiem przy piersi. Latwiej w nocy znalezc..
        • alutka314 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 16:16
          Moja mała też tak płacze w nocy za smokiem. Ale u nas jest zwykle bywało tak, że córka zasypiała to wypluwała smoka i spała dalej, ale po około godzinie zaczynała się kręcić i marudzić. Teraz jak skończyła rok to może z jeden raz się przebudzismile Wtedy muszę sięgać do łóżeczka i jej dać smoka. A na zagubione smoczki mam sposób, przed spaniem kładę w kącie łóżeczka 2 smoki i nie muszę szukaćsmile
          A smoka narazie nie oduczam, naszczęście woła tylko do spania i jazdy wózkiem czy autem. Wole się w nocy wyspaćwink
      • saanka84 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 16:21
        mala spi ze mna w lozku i nie karmie piersia
      • agncwy Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 16:21
        Syn zaczął sam trzymać smoka dopiero w 9mcu. Wcześniej a smok słuzy mu do usypiania tylko pomagałam sobie pieluchą tetrową,kładłam przy buzi i trzymała ona mu tego smoka. Jak juz zasnął to wypluwał. Pomysł potpatrzyłam w szpitalu jak starsza córka jako niemowle lezała w szpitalu.
        • saanka84 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 16:27
          tez tak probowalam ale boje sie ze ona zaplacze sie w te pieluszke i udusi. przytykam takim pluszakiem ale ona tego smoczka to wylowa jak z procy smile
          • saanka84 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 16:29
            wyplöwa smile
      • frijka Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 20:03
        Czy minie? Może nie zawsze będzie wypluwać. Mojego synka smoczka nauczyła teściowa... później mąż się dołożył, a ja wywalczył, że tylko do spania. W zasadzie dała mu go w pierwszych dniach życia i do tej pory jest tak, że okresowo są lepsze i gorsze czasy. Bywa, że prześpi spokojnie noce z pobudką tylko na mleko a czasem np. 1-2 tyg. są ciągle pobudki.
    • hudazona Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 17:49
      Jutro mina dwa tygodnie od odstawienia smoka u mojego trzymiesiecznego synka. Powod odstawienia to wariacje przy .cycku. Plusy: w koncu ssie cycka az milo, karmienie stalo sie przyjemnoscia, a nie katorga. No ale minus jest taki, ze ciezko zasypia bez smoka, w nocy budzii sie milion razy, bo zamiast smoka ssie cycka.
      • mamatomika Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 20:24
        Polecam smoczki z Aventu na noc. Maja fosfor w uchw cie. Mam ich 4 i latwo je znalezc bo swieca!
    • ma.mma.mia Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 20:49
      Trochę przebiedujesz, ale to minie. Potem zacznie samo dziecko szukać smoka i do buzi wkładać. Są smoczki które świecą w nocy więc łatwiej znaleźć wink no i mieć pod ręką zawsze zapasowe.
    • jomi81 Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 20:53
      Po pierwsze to minie smile Moja córka też się budziła gdy wypadał jej smoczek. Gdy miala kolo pół roku przestała spać ze smoczkiem, czyli po zaśnięciu wypluwała i spała dalej bez. Teraz ma prawie rok i nadal zasypia ze smoczkiem, ale w ciągu dnia w użyciu jest sporadycznie.

Po drugie, są smoczki MAM na noc, które świecą w ciemności. Super patent, u nas świetnie się sprawdzały.
    • dziennik-niecodziennik Re: smoczek - dar i przeklenstwo 09.12.13, 21:19
      kup kilka smoczków i trzymaj przy łózku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka