Dodaj do ulubionych

5 mc niemowle a kiełbasa i chleb

21.01.14, 12:18
Drogie mamy powiedzcie mi czy tylko ja jestem taka wredną mamą co nie daje dziecku się najeść "dorosłego jedzenia" powiem szczerze, że jestem zszokowana! Mam synka co ma 4 mc i daje mu tylko pierś! Wczoraj byłam w sklepie a tam Pani sklepowa, która ma 5 mc wnuczke chwaliła sie, czego to wnusia nie je. Rosołek z makaronem, chlebek w łapke do pociumkania no i co mnie najbardziej zszokowało kiełbase polską! Zeszło śie w tym sklepie pare pań i druga też ma wnuczke od urodzenia pije krowie mleko i teraz też je dorosłe jedzenie.
Ciągle o tym myślałam i zadzwonilam do kuzynki męża ma 5 mc córe karmi ja piersia w przeciwieństwie do dwoch poprzednich przypadków! Co się okazało ona też juz od mc daje inne jedzenie a wczoraj dostała nawet biszkopta!
Kochane moje, czy tylko ja jestem taka?
Czy to już pora na inne posiłki?
Dlaczego tak sie śpieszyć do "dorosłości" i dlaczego te powyższe przypadki tak sie tym szczycą i chwalą?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:21
      srutututu big_grin

schobowego od razu dostaja big_grin

takie sa babcie. albo by nakarmily od razu, albo maja takie marzenia.
      nastepnym razem spytaj jak tam brzuch takiego dziecka po takiej diecie, czy nie zaczely sie problemy z gazami, kupami, bolacym brzuchem etc.
      albo za kilka miesiecy spytaj czy NADAL tak chetnie jedza wszystko.

nie masz sie co spieszyc.
      dawaj piers, z rozszerzaniem mozesz sopkojnie poczekac.

jeszcze sie zdazy najesc tej kielbasy.
    • ashraf Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:26
      Diete rozszerza sie najwczesniej od 6 mca (przy kp) lub od 4 (przy mm), przy czym nie chodzi o to, ze od wtedy trzeba, tylko ze od wtedy wolno! Moim zdaniem nie ma sie do czego spieszyc. Moje dziecko nie najadalo sie juz mm, garnelo do jedzenia, dostalam zgode pediatry i rozszerzalam od 4 mca, ale wcale nie uwazam tego za norme ani cos, czym nalezy sie chwalic... juz nie mowiac o tym, ze na tym etapie podawalam lyzeczka zupe z marchwi lub cukini, a nie tlusty rosol, o chlebie czy niezdrowej kielbasie juz nie wspomne! Nie daje sie pokarmow wymagajacych gryzienia/rozcierania dziaslami dzieciom, ktore nie siedza samodzielnie. Biszkopty i inne slodycze (takze dosladzane kaszki, deserki) podawane niemowletom to prosta droga do ksztaltowania niewlasciwych nawykow zywieniowych i otylosci.
    • aleksandra1357 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:30
      Z jednej strony: nie należy dziecku dawać prawie nic poza piersią do 5-7 miesiąca życia (zależnie od dziecka, czy gotowe do jedzenia). Jeśli dawać dorosłe jedzenie, to nieprzetworzone i zdrowe - lepiej kawałek pieczonego mięsa niż kiełbasę, lepiej chrupka ryżowego niż syfnego biszkopta. Roczniak żywiący się prawie wyłącznie piersią, to nie problem, to natura, żadnych składników mu nie zabraknie.

Z drugiej strony: już 6-miesięcznemu dziecku warto dawać dorosłe, zdrowe jedzenie zamiast niemowlęcych papek. Wiele matek upośledza swoje dzieci, dając im do roku lub dłużej jedzenie płynne, bez kawałków, często maksymalnie dosłodzone i karmiąc łyżeczką. Dziecko może od początku jeść samo (BLW) Na YouTubie można obejrzeć super filmiki, jak półroczne dzieci wcinają same brokuły, pieczone kurczaki itd.

Tak więc dorosłe jedzenie od 6 miesiąca do próbowania (dziecko do roku-półtora ma prawo czerpać 90% kalorii z mleka matki, a jedzenia próbować), ale jedzenie zdrowe.
      Eko-kiełbasę dałabym ok. 8 miesiąca, ale raczej na spróbowanie, jeden-dwa plasterki. Rosół z makaronem spokojnie dałabym 7-miesięczniakowi, tylko z produktów wysokiej jakości i mało posolony.
    • aleksandra1357 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:33
      A chlebek do rączki dawałam zdecydowanie od 5 miesiąca, często z masłem lub pastą cieciorkową do zlizywania. Tylko taki bez ulepszaczy. Nie ma nic złego w chlebie.
      • az-82 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:49
        Nie ma nic złego w chlebie pieczonym w domu z mąki i wody. Chleb ze sklepu zawiera sól, której niemowlęta nie powinny jeść, spulchniacze i inne ulepszacze, a często też serwatkę, co może być problemem u dzieci z alergią.

Kiełbasa polska, to już w ogóle bez komentarza. Nie dość, że wędlina, to jeszcze na dodatek surowa. Gratulacje dla babci, która tak karmi swoją wnuczkę.

Dopóki dziecko nie skończy pół roku, nie ma sensu na siłę wmuszać mu innych rzeczy. Dziecko musi też być gotowe do tego, żeby jeść co innego. Jak nie jest w stanie zlizać z łyżeczki, bo spycha językiem jedzenie, to znaczy, że nie jest gotowe.
    • madziulex75 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 12:49
      Ach te babcie i ich niestworzone historie,taaaa...która pierwsza,która "lepsza".Jasne,ja od drugiej doby życia dawałam schabowego z kapustąsmile
    • murwa.kac Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 13:20
      siven1987 napisała:

CytatTeraz fajnie sam je a babcie sie dziwią ze dziecko chce jeść bo jak my byłyśmy mali to nic nie chcieliśmy jeść

u nas dokladnie to samo.
      i nikt kurczę nie spyta DLACZEGO MY nie bylismy tacy chetni do tego jedzenia.
    • d.d.00 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 15:15
      To ich marzenie co by chciały żeby wnuki zjadły wink
    • widka3 Re: 5 mc niemowle a kiełbasa i chleb 21.01.14, 15:17
      Kiełbasę??? Ludzie to mają nas...e w głowach, ech. Taka "kiełbaska" z Biedry za 3,99 od babci kochanej to na pewno super zdrowa dla takiego małego brzuszka! Szkoda gadać normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka