Dodaj do ulubionych

Mały nerwus

23.02.14, 15:09
Hejka takie pytanie z ciekawości. Mała ma 9,5 miesiąca i od jakiegoś czasu straszny nerwus tzn jak coś jej nie pasi to potrafi złościć się jak dobry dwulatek pręży się złości czasem " śmiesznie warczy" piszczy ostatnio też strasznie wkurza się przy zasypianiu nie może się wyciszyć kiedyś uspokajała się leżąc brzuszkiem na moim brzuchu bujana a teraz złości się nie wie co ze sobą zrobić takie mam wrażenie. Jakoś radzimy ale czasem straszne nerwy przy ubieraniu
Tak pytam czy u Was też się tak zdarza i jak radzieckie sobie z takim napadami złości. Mam starszą córcię i jakoś nie pamiętam takich zachowań. Wiem pewnie ta ma temperament!!
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: Mały nerwus 23.02.14, 20:03
      U nas to absolutnie normalne. Złości się nawet o to, że napotkał ostatnią stronę w książeczce i ta nie chce się dalej "otwierać". Jeśli chodzi o takie zachowania to staram się w jakiś sposób łagodzić takie sytuacje: mówię do niego, że książeczka to się kończy i musi oglądać od początku, lub wziąć inną i pokazuję, że ma oglądać od nowa. Czasem pozwalam się wyzłościć, czekam, czy sam rozwiąże problem, a jak nie to pomagam.
      Co do spania- u nas w podobnym wieku przestało mu się podobać usypianie na rękach. I też się złościł. Zaczęłam próbować i odkładałam go do łóżeczka- to mu nie pasowało, ale za to lubił przytulić się do mnie w dużym łóżku, tam się turlał aż w końcu pokazywał paluszkiem, żeby położyć go do swojego łóżeczka.
      Przy ubieraniu tłumaczę, że ubieramy bo nie można chodzić cały dzień w piżamce, albo po to, abyśmy mogli jechać do babci. Mówię, mówię, mówię... to go chyba jakoś uspokaja.
    • rulsanka Re: Mały nerwus 23.02.14, 22:50
      całkowicie normalne
    • joannka5 Re: Mały nerwus 24.02.14, 14:09
      Dzięki. Nie mówię że to jest nienormalne ale trochę zaskakujące taki maluch? Dzisiaj jak chciałam pomóc starszej rano się ubrać wsadziłam małą do fotelika zaczęła się złościć kręcić szybko i bardzo mocno głową aż się uderzyła w nos. Kurczaki no trochę to dziwne trzeba jakoś zaradzić .....tylko trochę bęzie ciężko .....jakoś odwróć czasem jej uwagę od złoszczenia .....
      • monocle Re: Mały nerwus 24.02.14, 14:15
        9miesięczniakowi bez problemu odwrócisz uwagę, potem będzie już tylko gorzej wink Tak w okolicach 2 lat to będzie naprawdę mega wyczyn smile
        • joannka5 Re: Mały nerwus 24.02.14, 14:21
          Wiem że maluchy są różne starsza była inna wszystko przechodziła jakoś spokojniej a może to dlatego że muszę dzielić czas teraz między dwie? Wieczorami jest łatwiej jest tatuś a rano ogarnąć dwójkę sama ....szczególnie gdy mała próbuje wstawać przy czym tylko się da zasuwa na podłodze ucieka..... A starszej trzeba np pomóc w ubieraniu..... Dziękuję za wszystkie słowa"pocieszenia" hi hi pozdrawiam
          • czeszka8 Re: Mały nerwus 24.02.14, 20:48
            mój zawsze był charakterny, ale od niedawna (8,5 miesiąca) drze się jak opętany przy wieczornym ubieraniu przy kąpieli, kiedy jest już zmęczony (wcześniej tylko trochę popłakiwał) i niestety przewijanie go to wielka sztuka, od jakiegoś 8. miesiąca się to zaczęło
    • cor.fu30 Re: Mały nerwus 24.02.14, 21:29
      Oj mam taki charakterek w domusmile teraz jakby sie uspokoil, ale tylko tak jakby. Ogolnie cichutki spokojniutki by za chwile pokazac co potrafi zdzialac swoim glosem..
      Tak sie zdarzylo,ze bedac na spacerze pewna osoba podarowala mojemu dziecku lizaka....(tak,wiem stalo sie,trudno)i ten lizak spadl mu za chwile na ziemie. Szlismy akurat miedzy blokami I jak zaczal wrzeszczec to myslalam,ze wszystkie szyby w oknach popekaja. A to byly wiezowcetongue_out Szczerze powiem,ze mimo iz pokazywal na co go stac to jednak pierwszy raz uslyszalam na ile na prawde. Wstyd mi sie zrobilo bardzo, a do tego bylo zbiegowisko ludzi bo w bloku pozar gasili... a ja nie potrafilam wlasnego 11 miesiecznego dziecka uspokoic..
      A tak na co dzien to szalu dostaje bo klocki w sorterze nie pasuja,bo swiatlo nie daje sie zgasic, bo nie umie wlozyc plyty cd do odtwarzacza, itd. Wtedy zabieram i zajmuje go czyms innym,zeby zapomnial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka