Dodaj do ulubionych

Czy dać mu tą wodę?

05.05.14, 08:39
Witam, karmię piersią mojego 5-miesięcznego synka i chciałam, aby do ukończenia 6 miesiąca tylko pierś była "w użyciu". Od jakiegoś jednak czasu gdy Maluch jest u mnie na rękach a ja sięgam po butelkę wody do picia on namiętnie wyciąga po nią rączki i otwiera buzie. Nie robi tego gdy sięgam po coś do jedzenia, jednak za wodą "przepada". No i teraz moje pytanie - pewnie wyda sie głupie, ale czy mam mu dawać sie napić skoro on tak bardzo wyciąga po nią rączki? Doszło do takich sytuacji, ze nawet jeśli ma coś w ręce a ja chwytam za butelkę z woda, wyrzuca natychmiast to co ma w łapce, sięga po butelkę i przebiera nogami z ekscytacją.
Czytam na w rożnych miejscach, ze dzieci karmionych piersią nie powinno sie przepajać wodą, ale żal mi tego mojego Malucha, który tak bardzo pragnie tej wody wink
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 08:48
      Nie dawaj dziecku wody mineralnej nie gotowanej. Niemowlakom powinno się dawać wodę gotowaną, z której wytrącił się już w trakcie gotowania kamień. Minerały są za ciężkie dla niedojrzałych nerek dziecka.
      No i nie dawaj dziecku pić ze swojej butelki czy kubka, bo podajesz mu swoje bakterie powodujące próchnicę. Pewnie nie ma jeszcze zębów, ale wkrótce będzie mieć, a wtedy możesz dziecku niechcący sprzedać próchnicę.

Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby dziecko tak uwielbiało wodę, więc nie miałam tego problemu.
      Może po prostu pij jak dziecko nie widzi. Jeszcze trochę i zaczniesz rozszerzać dietę i wtedy możesz do popicia dawać po trochu wody w kubku. Poza tym możesz dziecku brać wodę na spacer, niedługo zrobi się gorąco i wtedy możesz dziecku dawać trochę pić na dworze, a nie koniecznie co chwila przystawiać do piersi.
      • mamsyna2 Re: Czy dać mu tą wodę? 08.05.14, 13:53
        mi pediatra powiedział że można używać wody mineralnej żywiec (zresztą na opakowaniu jest rekomendacja IMID), ja jej używam do robienia MM i też daje taką nieprzegotowaną Małemu
    • momoneymoproblems Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 08:56
      może po prostu podoba mu się butelka i chce się nią pobawić? Daj mu zakręconą do zabawy...
    • ashraf Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 09:03
      Dzieci piersiowych nie trzeba dopajac woda, ale to nie oznacza, ze nie mozna smile Picie wody to jeden z najwazniejszych nawykow zywieniowych, nie widze powodu, zeby odmawiac go dziecku, ktore wykazuje nim zainteresowanie.
    • semi-dolce Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 09:42
      Pewnie, że daj. Kup jakiś kubeczek (doidy cup?) i daj.
    • niuniek3 Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 09:42
      Oczywiście że mu daj. Chociaż ja obstawiam że to butla go fascynuje.
      • gnusmas12 Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 10:03
        Hehe, moja coreczka tez uwielbia butelki, zadna zabawka nie ma startu z butelka po mineralnej smile na bank to butelka jest ciekawa, a nie woda. Zreszta skoro nigdy nie dawalas wody to skad dziecko moze miec na nia ochote? Ono nawet nie wie, ze to jest do picia. Ba, pewnie nawet jeszcze nie domysla sie, ze mozna pic inaczej niz z piersi smile
        • kattijka Re: Czy dać mu tą wodę? 05.05.14, 14:45
          Również myślę, że chce się pobawić butelką. Mój synek również je uwielbia smile Ale jeśli chcesz to spróbuj mu dać troszkę przegotowanej wody do picia. Jednak sądzę, że skoro jest na piersi to i tak od razu nie załapie jak pić wodę big_grin
    • ewa.misko-wasowska Re: Czy dać mu tą wodę? 08.05.14, 13:33
      Witam,
      5-miesięcznemu już można podać, jak polubi wodę to bardzo dobrze, lepiej niż napoje słodzone,
      pozdrawiam
    • klubgogo Re: Czy dać mu tą wodę? 08.05.14, 20:49
      Oczywiście, że daj, ale nie swoją butelkę, ale taką tylko dla niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka