Dodaj do ulubionych

TSH u niemowlaka

09.07.14, 20:44
Choruje na niedoczynność tarczycy. W 14 d zrobiłam mojej corce tsh i jest wynik 5.440 uU/ml wartość referencyjna 0.720-11.000. Myslalam ze jest w normie. Dzis dostałam się do swojego endokrynologa i pokazałam mu ten wynik i powiedział ze jest zly. Mala ma 3 miesiące. Czy faktycznie mocno ten wynik jest zly. Wizyte u endkrynologa dziecięcego mam 25.07. Strasznie się martwię.
Obserwuj wątek
    • wea86 Re: TSH u niemowlaka 09.07.14, 21:13
      U nas jest podobny problem, i jak na razie zarówno endokrynolog jak i pediatra stwierdzają - skoro wynik mieści się w normie (a syn miał najpierw TSH 11, potem 5, a ostatnio koło 7) to jest jeszcze ok.
      Ale na pewno warto, byś przed wizytą u endokrynologa powtórzyła badanie - w 14 dobie to jeszcze Twoje hormony mogły mieć wpływ i teraz to TSH może być zupełnie inne.
      • beatrycz7 Re: TSH u niemowlaka 10.07.14, 11:47
        czy samo tsh wystarczy?
        • wea86 Re: TSH u niemowlaka 10.07.14, 15:19
          Mi przy wypisie ze szpitala kazano zrobić TSH i FT4, ostatnio pediatra do tego zalecała jeszcze FT3, a jak ja robiłam prywatnie to samo TSH.
    • ewa.misko-wasowska Re: TSH u niemowlaka 10.07.14, 12:33
      Witam,
      taki wynik jest w normie dla wieku,
      pozdrawiam
    • kasssannndra Re: TSH u niemowlaka 10.07.14, 14:52
      beatrycz7 napisała:

> Choruje na niedoczynność tarczycy. W 14 d zrobiłam mojej corce tsh i jest wynik
      > 5.440 uU/ml wartość referencyjna 0.720-11.000. Myslalam ze jest w normie. Dzi
      > s dostałam się do swojego endokrynologa i pokazałam mu ten wynik i powiedział z
      > e jest zly.

A czemu zły jeśli mieści sie w normie?
    • agggga78 Re: TSH u niemowlaka 11.07.14, 13:27
      Witaj, mój synek miał też robione tsh, a oprócz tego ft3 i ft4. Wskazaniem była moja choroba - niedoczynność od 12 lat. Wyniki były w normie, wiec uspokojona poszłam do endokrynologa a lekarka powiedziała, że mimo iż są w normie to stosunek tsh do ft3 i ft4 jest nieprawidłowy i to znaczy, że mały ma subkliniczną niedoczynność i musimy mu podawać euthyrox. I tak do roku życia, potem odstawimy euthyrox i zobaczymy czy wyniki będą dobre. Jak tak to koniec leczenia. Jak więc widać dobre wyniki nie zawsze świadczą, że wszystko jest ok.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka