Dodaj do ulubionych

gorączka w nocy

08.09.14, 20:35
Cześć dziewczyny,

odradźcie proszę...
jestem mamą 7 miesięcznego maluszka, to pierwsze dziecko i pierwszy raz choruje a ja jestem zielona i totalnie niedoświadczona w tych sprawach.

Córcia ma infekcje gardła i dróg moczowych, dostaje antybiotyk amotaks, podałam jej jak na razie 3 dawki, gorączka nadal jest, nawet większa niż przed pierwszą aplikacją. Dziś koło 12 było 38,5 więc podałam czopek i około 18 znów 38,5 więc znów czopek. Zastanawiam się czy jeśli w nocy będzie miała taką gorączkę to czy mam ją wybudzać żeby podać czopek czy jak śpi to lepiej nie budzić i nie podawać bo przecież sen to regeneracja i też ma wpływ na poprawę zdrowia. Doradźcie proszę bo nie wiem co zrobić, ona sama się na pewno nie wybudzi, jak ją obudzę to będą harce. Czy powinnam budzić się co np godzina i kontrolować temp??
Pewnie to dla Was banalne ale naprawdę nie byłam nigdy w takiej sytuacji i strasznie się martwię o córcię.
Obserwuj wątek
    • tankky Re: gorączka w nocy 08.09.14, 20:54
      Ja podawałam synkowi przed snem syrop i nikogo później nie budziłam. Sama szłam spać i budziłam się rano. Ale ja się nie znam, czytałam, że niektórzy budzik na co 30 min nastawiają.
    • klubgogo Re: gorączka w nocy 08.09.14, 21:23
      Jeśli dziecko ma w nocy gorączkę, podawałam środek i raczej nie czopek, bo ten jest dla dziecka bolesny i nieprzyjemny. Gorączka przy antybiotyku też może trwac nawet ze 4 dni.
    • giba116 Re: gorączka w nocy 08.09.14, 22:28
      Jesli to pierwsza infekcja z goraczka to ja bym na Twoim miejscu czuwala.
      Moja corka miala do tej pory dwie infekcje z temperatura i noce wspominam jako mega stres. Temperatura potrafila w ciagu 15 minut skoczyc z 38 do 40,5 st mimo podanego leku. I tak jest za kazdym razem. Nie strasze, tylko uczulam. Bo o dzieciach, takich jak moje, ktore slabo reaguja na leki i maja znaczne skoki temperatury, w krotkich odstepach czasu, slyszalam nie raz. Ja w pewnym momencie mierzylam temperature nawet co 10 minut. O spaniu nie bylo mowy...
    • semi-dolce Re: gorączka w nocy 09.09.14, 06:21
      Ja też daję syrop przed snem i tyle, w życiu by mi nie przyszło do głowy nikogo budzić. Ale jak już koniecznie musisz mierzyć temperaturę w nocy co chwila, to kup sobie termometr bezdotykowy i mierz nie budząc dziecka. 38,5 to nie jest wysoka gorączka, nie podawałbym nic jeśli dziecko przy niej spokojnie śpi lub dobrze funkcjonuje.
      • lunkalinka Re: gorączka w nocy 09.09.14, 10:24
        Dzięki dziewczyny, jakoś przetrwaliśmy noc smile. Nie było wysokiej gorączki całe szczęście, max 37,8 więc nic nie podawałam. Semi dolce własnie takim bezdotykowym mierzę, a z wybudzaniem to miałam na myśli obudzenie dziecka przy podawaniu czopka.
        • semi-dolce Re: gorączka w nocy 09.09.14, 10:31
          Jak dziecko spokojnie śpi to nie budź, nawet jeśli ma trochę gorączki. Jeśli naprawdę będzie trzeba zbić gorączkę to zauważysz to od razu, nawet bez termometru. Wypróbuj tez syrop zamiast czopka, bo można go ewentualnie podać właściwie bez wybudzania.
    • edw-ina tak z ciekawości 09.09.14, 12:41
      Wasze dzieci naprawdę śpią przy gorączce? Moja mała budzi się z wrzaskiem i płaczem, jeśli tylko temperatura skoczy jej do 37,5 i zasypia ponownie dopiero po zbiciu.
      • melancho_lia Re: tak z ciekawości 09.09.14, 13:32
        Moi spali. Nawet przy bardzo wysokiej.
      • giba116 Re: tak z ciekawości 09.09.14, 19:43
        Moja spi nawet przy 41 st. Dlatego w poscie wyzej uczulalam na takie historie. Gdybym przez sen nie mierzyla mogloby sie skonczyc drgawkami.
        • edw-ina Re: tak z ciekawości 09.09.14, 20:18
          Naprawdę niesamowite - oczywiście w moim odczuciu. Byłam przekonana, że każde dziecko się budzi w takiej sytuacji. Kiedy miała anginę, to również mierzyłam jej temperaturę w nocy i dopóki nie byłam podwyższona, to spała, a gdy tylko pojawiało się 37 stopni to była pobudka.
          • lunkalinka Re: tak z ciekawości 09.09.14, 21:24
            Moja córka jest w ogóle cyborgiem bo nie dość, że śpi z gorączką tak samo jak bez całą noc to w dzień gdyby nie termometr to w ogóle nie można poznać po niej, że jest chora czy że ma gorączkę. Zachowuje się zupełnie normalnie i wcale nie jest to dobre bo zorientowałam się, że coś jest nie tak zbyt późno i konieczny był antybiotyk.
      • ashraf Re: tak z ciekawości 09.09.14, 20:29
        Mój spał jak kamień zarówno przy 34 jak i blisko 41 stopniach.
    • ashraf Re: gorączka w nocy 09.09.14, 20:33
      To zależy od dziecka. Mój synek ma mocne skoki temperatury - w obie strony, ale wiadomo, że nawet przy chorobie to nie trwa wiecznie. W te noce, kiedy coś było nie tak, przede wszystkim aplikowaliśmy na noc środek przeciwgorączkowy, bezpośrednio przed snem. Gorączka w nocy męczy i przeszkadza w śnie, a sen i regeneracja to najszybsza droga do zdrowia. Poza tym mierzyliśmy mu gorączkę jeszcze raz-dwa w ciągu nocy, np. o 24 i 3/4 nad ranem. Kup termometr typu Thermoscan, nie będziesz musiała przy tym wybudzać dziecka.
      • manuskrypt1 Re: gorączka w nocy 10.09.14, 10:28
        Moja córka miała infekcję oskrzeli i też nie było po niej widać, że jest chora. Nie była nawet ospała. Lekarze, z którymi miałam kontakt (a jest ich trochę, bo mała jest wcześniakiem), twierdzili, że te termometry bezdotykowe nie są dobre. Nie wskazują poprawnej temperatury. Dlatego mamy i taki, i taki, który można włożyc do pupci.
        • ashraf Re: gorączka w nocy 10.09.14, 10:32
          Ale thermoscan jest dotykowy - wklada sie go do ucha. Tutaj jest uzywany we wszystkich szpitalach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka