Dodaj do ulubionych

trzymanie glowki

11.09.14, 23:02
Kiedy Wasze dzieci trzymały sztywno główkę - pamiętajcie? Przy okazji szczepień pani dr powiedziała nam, ze mały powinien juz trzymać sam sztywno główke - miał 3 miesiące i tydzień. Po prostu jak mały leżał na plecach, to złapała go za raczki i podniosła do gory, a główka jego leciała do tylu - niby powinna linie prosta z kręgosłupem utworzyc,. Teraz mamy zalecone leżeć na brzuszku 20 razy dziennie po 3 minuty z podparciem na przedramionach - trochę się dziwie, ze taka pozycja, bo glowke leżąc na brzuszku maluch trzymał w sumie od urodzenia. No i ewentualne noszenie, to tylko tak, ze jego plecy opierają sie o mój brzuch z trzymaniem pod pupe. I odstawiamy lezaczek - przyznam sie ze od jakiegos miesiąca sadzalam go w nim poludniami celem bujania i uciecia sobie przez niego drzemki.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: trzymanie glowki 12.09.14, 00:18
      Zasadniczo do ukończenia 4m jest czas, ale z tą próbą bywa różnie, bo nie zawsze dzieci chcą ją wykonywać i wolą robić mostki, co o niczym nie świadczy. Jeżeli poza tym dziecko rozwija się prawidłowo, to próbę trakcji olewamy. Mój starszak dał się podciągnąć kilka razy w okolicach 4m, ale wcześniej i później zwisał żałośnie do tyłu. A w wieku równo 5 miesięcy przyjął pozycję czworaczą a jak miał 6 raczkował, 7 stawał. Głowa oczywiście nadal wisiała przy podciąganiu smile
      Młodszy wcześniej zaczął podciągać, miał 6 tygodni. Ale potem mu się odwidziało na długo, wiele miesięcy. A też rozwijał się szybko.
      Jeśli już sprawdzanie czy ciągnie główkę to łapiąc dziecko za ramiona (barki), nie ręce. I nie warto robić tego w domu, bo to niczego nie uczy, a tylko obciąża kręgosłup.
    • jak-kania-dzdzu Re: trzymanie glowki 12.09.14, 10:17
      U nas też to było dużo później niż 3m, gdzieś tak w okolicach 4 miesiąca dopiero. Teraz ma prawie 6 i wszystko z nim ok smile przekręca się z brzucha na plecy i odwrotnie, obraca wokół własnej osi, zaczyna pełzać. Więc luuuuuuuz, macie czas smile
    • fizmedka Re: trzymanie glowki 12.09.14, 14:36
      Cora pozno podnosila glowe. Neurolog stwierdzila zaburzenia napiecia miesnowego. Rehabilitacja bobathem pomogla.
      Od siebie zasugerowalabym jeszcze zachecac synka do kopania nozkami w gore. Tak zeby podnosil nozki nad brzuszek. Wtedy wzmacniaja sie miesnie brzucha, ktore to wlasnie odpowiedzialne sa m. In za trzymanie glowy.
      Dawalam corci zabawke nad brzuszek i pokazywalam ze jak kopnie to zacznie grac lub grzechotac. Miesnie brzuszka sie szybciutko wzmocnilywink mozliwe ze gdybysmy jej nie rehabilitowali to tez by sie sama pozbierala. Jednak stwierdzam ze na pewno jej to nie zaszkodzilowink
    • ewakot0 Re: trzymanie glowki 12.09.14, 14:37
      my przy pierwszym szczepieniu usłyszeliśmy, że mały jest nieporadny, bo akurat nie podnosił głowy leżąc na brzuchu, ale w domu to robił. Przy następnej wizycie już było o.k., ma 4,5m i długo może wyleżeć rozglądając się. A za rączki do siedzenia się już nie ciągnie, bo szkodzi to kręgosłupowi. Leżcie jak najwięcej na brzuchu, nie tylko na płasko, ale też na Twoim brzuchu, albo nogi na łóżku, a przedramiona na Twoim boku
      • bieniewicka Re: trzymanie glowki 13.09.14, 20:31
        Nie ma to jak usłyszeć od lekarza ze dziecko jest "nieporadne", dżizas skad oni biorą te teksty. Nasza "dźwigała" głowę praktycznie od urodzenia, chwilami mnie to martwiło. Natomiast tak proper ładnie trzyma główkę od połowy trzeciego, ze praktycznie jak jest w pionie to mogłabym jej tej główki nie trzymać. Ale ostrożnie podchodzę nadal do pionu, staram się ja w różnych pozycjach nosić. Najczęściej patroluje rewir oparta pleckami i główka o mój tułów. To co mnie teraz zastanawia to ze te główkę tak usztywnia i ciągnie gdy nie powinna, np kładę ja na płasko albo w leżaczku to jakby tak się siluje zanim główkę położy. Pediatra mówi ze jest ok.
    • biankao Re: trzymanie glowki 14.09.14, 10:16
      Podniesie kiedy bedzie gotowy. Usiądzie kiedy bedzie gotowy. Wstanie tez kiedy bedzie na to gotowywink cierpliwości. Mój syn płakał gdy leżał na brzuszku aż do 6 miesiąca. Tak wiec w sumie to leżał nie dluzej biz 5 minut dziennie a i tak, o dziwo głowa mu nie zwisawink
      • ama-ka Re: trzymanie glowki 14.09.14, 11:32
        no bo ci lekarze potrafią zestresować..... jeszcze usłyszałam, że mamy mu już główki nie podtrzymywać, bo się robi leniwy i nie będzie chciał jej sam trzymać.... właśnie miałam już pisać i się Was pytać, czy do siadania już też mam go ustawiać... eh...
        • ewakot0 Re: trzymanie glowki 14.09.14, 16:05
          główkę podtrzymywać, nie sadzać, i brzuchować, brzuchować, brzuchować smile naprawdę nie musi być długo, jeśli się denerwuje to postaw na częste próby. Kalendarz umiejętności dziecka mówi co w danym miesiącu bąbel MOŻE, ale wcale nie musi już umieć. Więc daj mu czas rozwijać się w swoim tempie i wszystko będzie o.k.
          • bieniewicka Re: trzymanie glowki 14.09.14, 19:55
            Taaak, ostatnio na kp jedna z dziewczyn w wątku uniwersalna instrukcja płaczu wypisała kilka złotych myśli jednej mundrej pediatry, brrrrrr. Wynikało z jej złotych myśli ze dziecko to rura ssaco-trawią a jak podsumowała autorka... Oj trudno o ludzkiego pediatrę... Ja też nie mam zamiaru robić nic na sile, wszystko w swoim czasie smile i nie wyobrażam sobie zeby głowy nie podtrzymywać skoro maluch tego potrzebuje.
        • mama.gucia Re: trzymanie glowki 18.09.14, 00:08
          Przed skonczeniem 3 miesiaca syn mial zlecona z tego powodu rehabilitacje. Potem neurolog stwierdzil tez asymetrie ulozeniowa i wzmozone napiecie miesniowe. Rehabilitujemy sie. Do czasu przed rehabilitacja syn nie chcial lezec na brzuchu, a teraz chyba go "odblokowali", bo lezy i rozglada sie.
          • biankao Re: trzymanie glowki 18.09.14, 09:55
            A moze po prostu nastal jego czas a wczesniej nie był na to gotowy. Nie bagatelizuje problemu, ale kto kiedyś słyszał o wzmożony napięciu itp.?? Połowa dzieci na forum chyba była rehabilitowana. A wydaje mi sie ze czasem warto po prostu poczekać. Mój synek do 3-4 miesiąca wszystko robił lewa strona, ale potem mu minęło. Leżąc na brzuszku nie chciał do 6 miesiąca, ale w 6 jak sie położył to juz nie chce na plecywink Mamusie, cierpliwoścismile
          • nothing.at.all Re: trzymanie glowki 22.09.14, 13:23
            Ta asymetria ułożenia czym się przejawia? Że ciągle w jedna stronę?
            My tak mamy. Neurolog za 2tyg. Niepokoi mnie to.
            • fizmedka Re: trzymanie glowki 22.09.14, 17:09
              Nothing u nas wygladalo to tak, ze corcia miala jeden bok "krotszy" tzn lewe ramionko blizej biodra niz prawe. I na nic zdawalo sie poprawianie ulozenia bo za chwile znow bylo to samowink. Ale faktycznie corcia u mnie w brzuchu byla mniej wiecej w takiej pozycji, ze ten lewy bok byl skrocony... Na rehabilitacji pokazano nam jak nosic zeby rozciagac ten wlasnie bok i inne cwiczenia tez. No i po 4 miesiacach sie wyrownalowink
            • ewakot0 Re: trzymanie glowki 22.09.14, 20:23
              nie martw się, mój syn wciąż odwracał głowę w jedną stronę, po trochu samo zaczęło mu przechodzić i dziś nie ma po tym śladu. Jeśli trzeba coś skorygować, to rehabilitacja/ćwiczenia z pewnością pomoże
            • leminia Re: trzymanie glowki 23.09.14, 09:53
              Spokojnie, mój syn przez pierwsze tygodnie również spał i leżał z główką odwróconą ciągle w tą samą stronę. Młody miał niecałe 2 tygodnie kiedy pediatra zleciła spotkanie z rehabilitantem !! Facet złapał się za głowę jak usłyszał w jakim wieku jest nasz syn. Żadna rehabilitacja nie była potrzebna, pokazał jak małego nosić/kłaść/dźwigać/przebierać i polecił co robić żeby mobilizować go do odwracania główki. Po 2 miesiącach było po sprawie.
              • nothing.at.all Re: trzymanie glowki 23.09.14, 10:34
                Dzięki. Uspokoiła się nieco ale i tak pójdziemy do neurologa skoro już mamy wizytę na którą czeka się długo.
                • bieniewicka Re: trzymanie glowki 23.09.14, 12:11
                  U nas też była preferencja jednej strony, główka w jedna strone, mala nie lezala prosto na przewijaku tylko lekko wygięta w jedną stronę, jak w moim brzuchu. Pediatra kazała tylko tego pilnować, tzn motywować do zmian. Około 3 miesiąca wszystko się wyrównalo smile
                  • ama-ka Re: trzymanie glowki 23.09.14, 12:46
                    U nas Młody tez upatrzył sobie lezenie na prawym boku - to konsekwentnie kladlam go na bok lewy. Stad to skierowanie bo główka lekko z prawej strony odcisnęła mu się bardziej niż z lewej. U neurologa i fizjoterapeuty powiedziano nam, ze nie ma asymetrii - ot wygodniej mu było na prawym boku. Ale pojawil się ten problem z nietrzymaniem główki - fizjoterapeuta stwierdził ze za malo ma wycwiczone mięśnie brzucha, czyli za malo leżenia na brzuszku i noszenia w pozycji fasolki.. Teraz na brzuchu lezymy, nosimy w pozycji fasolki, za tydzień druga wizyta u fizjoterapeuty i zobaczymy, jaki rezultat będzie. W ogóle jestem zdania, ze fizjoterapeuta powinien albo odwiedzic mamę w szpitalu po porodzie, albo mieć jakąś wizytę z położna w okresie połogu - żeby pokazać i przecwiczyc, jak obsługiwać noworodka i niemowlę w noszeniu, przewijaniu, itp... Nie ukrywajmy, ale nauka w szkole rodzenia na lalce idzie w zapomnienie gdy ma się do czynienia z żywym małym czlowieczkiem... Obejrzcie sobie chociażby na YouTube jak Paweł zawitkowski - fizjoterapeuta - obsługuje noworodka!! Patrzac na niego, to ja mojego Małego nosilam jak "worek ziemniaków" wink) mimo ze staralam się najlepiej jak moglam, najdelikatniej jak mogłam - ale jednak było brak płynności ruchów... A teraz, gdy Mały ma prawie 4 miesiące, wazy ok 7 kg, i coraz więcej ekspresji w ruchach, nie da się juz tak latwo podnosic go przykładowo z pozycji bocznej... Masakra... Jeden pożytek jednak z tego jest - przy drugim będzie juz wiadomo, piewsze dziecko to chyba niestety taki eksperyment jest... wink
    • ewa.misko-wasowska Re: trzymanie glowki 21.09.14, 09:51
      Rzeczywiście 3-m niemowlę powinno już trzymać główkę, zaleciłabym spotkanie z fizjoterapeutą, któryppomoże ocenić czy faktycznie są jakieś zaburzenia w tej kwestii, a jak są to doradzi jak postępować.
      Pozdrawiam serdecznie
      • szymciowa Re: trzymanie glowki 21.09.14, 19:54
        Moja pediatra jest innego zdania. Mój syn zaczął trzymać w wieku 3.5 mca i było ok. Czasem te dwa tygodnie robią różnice.
    • ewakot0 Re: trzymanie glowki 21.09.14, 21:08
      to jeszcze dodam, że ta sama pediatra, która najpierw twierdziła, że młodzik jest "nieporadny", na kolejnej wizycie dziwiła się już, że jest "taki silny", że tak mocno trzyma głowę. Więc nie ma co się od razu zamartwiać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka