Dodaj do ulubionych

bardzo ruchliwe dziecko

22.10.14, 14:43
Dziewczyny moja córcia należy do dzieci bardzo ruchliwych, właściwie jest non stop w ruchu. byłam ostatnio w przychodni i było kilka mam z dziećmi w podobnym wieku, wszystkie siedziały grzecznie na kolankach mamy i czekały. Moja córka w ogóle ani myśli siedzieć na kolanach, ona od razu wstaje na mnie, za chwile siada, obraca się przodem do świta, za chwile przodem do mnie, wstaje, siada itd w końcu się wkurza, że nie może wykonać większej liczby kombinacji, napręża ciało i próbuje się katapultować. Kolejny przykład- zakupy w sklepie, nie raz widzę mamy trzymające swoje dzieci na biodrze okrakiem stojące przy kasie lub robiące zakupy i dzieci te spokojnie sobie patrzą, siedzą na bioderku i wszytko im gra. Moja córka od razu próbuje się odwrócić przodem do świata, za chwile znów do mnie, obraca się, raz na jednej ręce chce za chwile na drugą i w ogóle nie ma możliwości aby tak zrobić zakupy. W domu też cały czas jest w ruchu, raczkuje, wstaje przy meblach, znów siada i tak w kółko, nie ma opcji żeby usiadła i sama się przez dłuższą chwilę pobawiła. hitem jest też kąpiel, tu gumowe zabawki już dawno się mało atrakcyjne, ona musi w wodzie raczkować, musi wstawać i łapać kran, butelki na brzegu wanny i tak w kółko - wstaje, siada, raczkuje w wodzie i czasem nie sposób jej umyć.
Nie wiem czy to jest normalne, czy wasze dzieci też są tak bardzo ruchliwe? Naprawdę nie widziałam drugiego takiego dziecka. Moja mama twierdzi, że jest nadpobudliwa. Jak widzę w sklepach, w przychodni, u znajomych inne dzieci to wydaje mi się, że coś jest nie tak.
Jak jest u was? macie podobnie? co o tym myślicie?

zawsze wydawało mi się to normalne, ale moja mama twierdzi, że jest nadpobudliwa
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 14:58
      Wypisz wymaluj moje dziecie smile wnioskuje że Twoje jeszcze nie chodzi - moje jak zaczęło chodzić to odrazu z prędkością światła. I też nie usiedzi 2 min - chyba ze jest mocno śpiące albo,akurat lecą reklamy w tv pozatym ciągły ruch. Kąpiel to samo co u Ciebie. Także sie nie przejmuj ale jakbyś miała sie przjmować to pokaż dziecko pediatrze i niech sie wypowie.
    • biankao Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 15:02
      Wlasnie opisalas mojego synkawink nawet ten opis kąpieli to kropka w kropkę to co dzieje sie u nas, tylko ze ostatnio wstawanie w wannie przy krainę sie znudziło, otwieranie i zamykanie mydeł w płynie tez i teraz mamy problem jak go zatrzymać w wannieuncertain ja mam nadzieje, ze to nie nadpobudliwość tylko taki typ po prostu. Przyznaje ze często zazdroszczę tym mamom ze spokojnymi dziećmi... Ostatnio moja mama była u koleżanki która ma dziecko 6 miesiecZne i ponoć jak go położyli na kanapie tak leżał 3 godziny! Mój w tym wieku to 5 sekund sam nie polezaluncertain matki tych spokojnych nas niestety nigdy nie zrozumieją.
      • tola2014 Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 16:15
        I cieszylabys sie jakby Twoj Maliszek tak lezal tylko i obserwowal swiat? Moja Mala to tez istny pierun, choc jeszcze nie chodzi smile ale jakby byla nad wyraz spokojna to pomyslalam, ze cos z nia nie tak wink
    • orbital_motion Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 15:18
      Chyba zaproszę Cię do mnie do domu, przedstawię mojej córce (19 miesięcy) - też taka wersja z motorkiem w tyłku, ciągle gdzieś idzie, gdzieś włazi... Nie ma opcji, żeby siedziała nad jakąś zabawą dłużej niż 10 minutwink Chociaż ostatnio i tak jest coraz lepiej - zaczęliśmy malować, rysować, bawić się modeliną - to jest jedyny powód, dla którego siada w miejscu na dłużejsmile
    • leminia Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 20:52
      Takie posty mnie zawsze podnoszą na duchu, dobrze wiedzieć że nie jestem sama wink mój syn to dokładnie ten typ - wiercipięta z motorkiem w tyłku wink cieszę się że jest żywiołowy i ma dużo energii ale fajnie byłoby czasem posiedzieć z dzieckiem na kolanach czy spokojnie potrzymać go na rękach. Mój mały dodatkowo chce raczkować wszędzie, w sklepie, przychodni, na dworze.. Ja też wcześniej nie znałam tak ruchliwych dzieci, i zanim trafiłam na to forum myślałam że moje jest jedyne smile
    • mruwa9 Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 21:04
      znasz powiedzonko, ze trawa u sasiada zawsze bardziej zielona?
      Wszystkim rodzicom wydaje sie, ze cudze dzieci lepiej spia, lepiej jedza, sa spokojniejsze i generalnie latwiejsze w obsludze...
      • wilkowaona Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 21:22
        Moje jest tez bardzo energiczne, ale potrafi dłużej posiedzieć i sie pobawić jak cos go zainteresuje. Obecnie jest fascynacja raczkowaniem i nie ma szans potrzymac go na kolanach, czy na rękach. Odrazu ciagnie w dół, na podłogę. To w domu. A jeśli jesteśmy poza domem to potrafi grzecznie sporo wysiedziec w wózku, a ja spokojnie robie zakupy czy nawet przymierzam ciuchy, a on jest ze mną w przymierzalni. Tylko zawsze zapewniam sobie jakieś nowe rzeczy, zabawki których jeszcze nie zna, kiedy wychodzimy na dłużej z domu, to działa u nas. U lekarza rownież grzecznie siedzi na kolanach i obserwuje z zaciekawieniem otoczenie, poznaje ze jest w nowym miejscu i przygląda sie z koncentracja różnym detalom, czy ludziom, dzieciom.
        Generalnie moge wszędzie z nim isc, czy jechać i nie jestem tym umęczona, to takie bardzo pozytywne dziecko. Oczywiście jeszcze nie chodzi, jestem pewna ze jak zacznie, moja sielanka sie skończy smile
    • j21p Re: bardzo ruchliwe dziecko 22.10.14, 21:36
      moja tez tak ma. ja jednak chcialabym aby wypowiedzial sie na jej temat specjalista od integracji sensorycznej. wlasnie szukam takiego
      • lunkalinka Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 10:24
        Dobrze wiedzieć, że nie jesteśmy osamotnionymi przypadkami smile

j21p - o co chodzi z tą integracją sensoryczną? ruchliwe dzieci są w jakimś kręgu podejrzeń, że coś nie tak z tą integracją?
        • j21p Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 11:05
          jest duzo na ten temat w sieci.

na szybko:
          forum.parenting.pl/psycholog/1770660,kiwanie-sie-dziecka
          bo u mnie tez sie kiwa
      • leminia Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 11:02
        Przyłączam się pytania. J21p napisz proszę coś więcej. Wiem że nadpopudliwości nie można zdiagnozować w tym wieku, ale temat integracji sensorycznej też obił mi się o uszy... tylko przyznam że na razie nie zgłębiałam o co dokładnie chodzi...
        • orbital_motion Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 12:08
          Problemy integracji sensorycznej wynikają z tego, że wszystkie zmysły dziecka nie są dobrze zintegrowane - niektóre są nadważliwe, inne niedowrażliwe. Może być więc tak, że dziecko ucieka od niektórych bodźców lub wręcz przeciwnie - próbuje się "dostymulować" - np. dużo się ruszając, kręcąc. Faktycznie warto się temu przyjrzeć, ale z drugiej strony - u bardzo małych dzieci trudno postawić dobrą diagnozę, trudno też stwierdzić, co wynika z charakteru/usposobienia, a co z potrzeb sensorycznych. Ja ze swojej strony mogę polecić Fundację Okno w Warszawie, tam można zrobić diagnozę nawet bardzo małemu dziecku.
          • leminia Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 17:25
            No właśnie poczytałam trochę, ale dziękuje za odpowiedź!
            • babybump Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 18:48
              Opisałaś moje dziecko! Chodzą z nią na wiele zajęć dla dzieci właściwie od 3 tygodnia życia (ma teraz 9.5 miesięcy), więc od samego początku obserwuję inne dzieci w jej wieku. Jest najbardziej żywym dzieckiem. Inne leżą i kwiczą. Moja córka też bardzo szybko zaczęła przekręcać się, raczkować, siedzieć, wstawać, teraz chodzi przy meblach, już stoi sama, wkrótce pewnie zacznie chodzić. Inne dzieci w jej wieku dopiero zaczęły raczkować. I tak sobie myślę, czy chciałabym takie dziecko, co leży i patrzy się w sufit, bez osobowości, czy moje bardzo aktywne dziecko, z którym nie ma chwili nudy. No więc oczywiście, że wolę swoje.
              Pomaga nam właśnie chodzenie na różne zajęcia. Jesteśmy gdzieś co najmniej raz dziennie. Córka się wyszaleje, wystymuluje na wszystkie sposoby i trochę mniej roboty mam z nią w domu.
              Ciesz się, że masz takie dziecko.
              • wilkowaona Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 19:29
                Jeżeli miedzy innymi moje dziecko nie ma osobowości no to cóż... Twoje jest tzw. narwańcem. Sory, ale nie masz pojęcia o czym piszesz.
                • babybump Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 00:07
                  Znowu się pojawiłaś z PMSem?
                  • babybump Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 00:07
                    PS - zablokuj sobie mnie, jak Ci moje posty nie odpowiadają. Proszę Cię!
                  • illegal.alien Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 19:46
                    Ale wilkowa ma racje - to, ze dziecko nie popie... jakby miało motorek, nie znaczy, ze nie ma osobowości. Ja mam po jednym dziecku z kazdego rodzaju - spokojna córkę i pieprznietego synka. Oboje osobowości maja na tony smile
                    • babybump Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 19:52
                      Chodzi o dziecko, które leży cały dzień i patrzy się w sufit. Jaką osobność ma takie dziecko? Widzę takie dzieci na różnych zajęciach. Toż się nawet nie uśmiechnie, nie spojrzy na nikogo, nie przekręci, nic, tylko leży. Poza tym zupełnie zdrowe. Powiedz, jaką osobowość ma to dziecko?
                      • illegal.alien Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 19:57
                        Widocznie spokojna. No sorry, nie każdy musi robic wokół siebie zamieszanie.
                      • grajfrutt Re: bardzo ruchliwe dziecko 25.10.14, 02:00
                        A ma osobowość. Każdy jakąś ma. Moja córka do pewnego momentu leżała grzecznie i patrzyła na to co przed nią/nad nią. Potem zaczęła się przekrecac, czolgac, teraz raczkuje. Ale potrafi też spokojnie siedzieć sama w końcu i się bawić zabawkami. Na spacerze grzecznie siedzi w wózku i obserwuję świat przez 2-3 godziny. Jak ma ochotę na to wszystko, bo jak nie ma to nie da się położyć/odłożyć/włożyć itp. To typ spokojnego, pogodnego, wiecznie uśmiechniętego i zadowolonego z życia dziecka. A to że jest spokojniejsza nie pozbawia jej osobowości
    • malaidka Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 19:06
      Wypisz wymaluj to moja 10miesięczna. smile
      Nie jesteś osamotniona. A co do zaburzeń integracji sensorycznej- potwierdzam. My właśnie czekamy na diagnozę, mamy już ustalony termin. Ze wskazania zarówno lekarza neurologa, jak i fizjoterapeuty.
    • silje78 Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 19:53
      moja to już weteranka bo ma lat siedem smile. ruchliwa była już w brzuchu, w 17tc pojawiło się małe wybrzuszenie pod pękiem smile .
      ruchliwa była od urodzenia, jak to mawia mąż "kręcona" . obserwacje miałam podobne, że inne dzieci są spokojniejsze... bardzo szybko rozwijała się motorycznie, chodziła pewnie w wieku ok 9,5 miesiąca.
      nadal jest tak ruchliwa jak była. najlepiej widać to na tle klasy, inne dzieci idą, ola podskakuje. nie potrafi chwili usiedzieć w miejscu, zawsze porusza którąś częścią ciała. nawet przez sen się kręci.
      ale... przesypia całe noce od urodzenia, nie wybudza się, czasami mnie woła gdyż "czegoś" się boi. potrafi skupić się na konkretnej czynności. nie ma problemu w szkole, skupia się i siedzi spokojnie w trakcie lekcji.
      tak więc uważam, że to normalne. są dzieci, która posadzisz w kącie pokoju i one spędzą tam pół dnia grzebiąc w ścianie. moja córka w wieku dwóch miesięcy przekulała się do przedpokoju (brzuszek-plecki) i zawsze ją nosiło. mąż twierdzi, że po mnie to ma i jest to możliwe wink .
      • lunkalinka Re: bardzo ruchliwe dziecko 23.10.14, 21:03
        Zaniepokoiłam się tymi informacjami. Moja córcia nie kiwa się, ale oprócz tej ruchliwości zgadzałby się jeszcze fakt, że nie lubi czułości, przytulania, często jak trzymam ją brzuszek do brzuszka to odpycha się rączkami i wypycha pupę do tyłu. Rozwojowo też idzie jak burza, raczkować zaczęła jak miała 6 miesięcy, 7 miesięcy wstała a teraz zaczyna chodzić przy meblach i przy pchaczu, pewnie niebawem zacznie chodzić. Czy ktoś wie gdzie w Poznaniu można zrobić takie badanie?
        • j21p Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 15:42
          moja tez nie lubi sie przytulac i tez bardzo szybko zaczeła raczkować i wstawać [ ku uciesze dziadków].
          cieszyli sie też, jak podnosiła główke w pierwszym miesiącu [oo, jaka silna!].
          potem okazało się, że to wzmozone napiecie miesniowe... smile
    • mmajcka Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 04:44
      Pewnie, ze to znamy! I obie babcie nie mogac dogonic raczkujacej wnusi mowily mi, ze to nienormalne. Ze dziecko jakies nadpobudliwe. Zakupy to koszmar, jazda samochodem koszmar, siedzenie w wozku tez nie za dlugo, bo trzeba kwiatki powachac, liscie zebrac, kamyczki podniesc. I faktycznie w okolicy dzieci jakby spokojniejsze. Przyklad: spotykam na spacerze kolezanke, ktorej corka jest 2 tyg mlodsza (moja juz skonczyla rok, jej dziecko za dwa dni). Moja siedzi w wozku, je, ma zabawki, gada, tamta lezy w spacerowce z pollezacym oparciem i miedli kocyk. Moja po chwili wrzask. Wychodzi z wozka. Tamta lezy. Moja biegnie dotknac drzewo. Tamta lezy. Moja sie wywraca, wstaje, pedzi dalej. Tamta lezy. I tak 40 min. Bylam w ciezkim szoku, ze dziecko moze nie kweknac nawet! Dodam, ze dziecko zdrowe.
    • j21p Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 15:46
      tak z ciekawości: jak usypiacie swoje "żywczyki"? bo ja mam problem -> na rekach sad
      • tola2014 Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 15:59
        Od jakiegos początku drugiego miesiaca udalo sie odkladac ja do lozeczka i tam zasypiala. I tak jest do dzis smile ma 8 m- cy i jak ja o kapieli i jedzonku kładziemy do lozeczka to czasem mysle, ze je rozwali zanim zasnie. Tak jej humor dopisuje, piszczy, wali nozkami w materac, podciaga sie, turla, pelza. I tak zasypia najczęściej w pozycjach przesmiesznych. No chyba ze jest zmeczona to trzeba czasem ja poglaskac po pleckach czy raczce. Wtedy nie rozrabia tylko od razu zasypia.
        • orbital_motion Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 20:09
          Jakbyś pisała o mojej córcesmile z tym, ze moja ma 19 miesięcysmile
      • leminia Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 18:21
        Mój szkrab do 5 miesiąca zasypiał sam lub przy piersi, ale się skończyło smile Obowiązkowo ręce, chociaż od tygodnia mamy takie problemy z zasypianiem że nawet ręce są beee ... młody wala się po łóżeczku lub po podłodze w pokoju, na koniec przychodzi się przytulić i pada.
        • lunkalinka Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 18:46
          J21p u nas też jest diagnoza o wnm, rehabilitowalam córkę od 3 miesiąca. Jest lepiej, bo odruchy ma dobre i test vojty zdała, ale fizjo twierdzi że jest jeszcze napięta. A jak u Was to wygląda?

Co do usypiania to zasypia przy butelce i odkładam corcie do łóżeczka. Niby nie powinno się pozwalać dziecku zasypiac przy butelce, ale to mega wygodne. Boję się tylko co będzie jak butelka pujdzie w odstawkesad ogólnie śpi ładnie do ok 4-5, potem zaczyna plac przez sen i wtedy zabieram ją do naszego łóżka. W dzień chyba tak się napracuje, że w nocy śpi jak aniołek smile
          • sabi337 Re: bardzo ruchliwe dziecko 24.10.14, 22:01
            Hej a czy wasze dzieci maja dodatkowo jakies problemy podczas jedzenia?jajuz jestem wykonczona moja tak sie trzepie ze masakra macha nogami rekami usiluje gadac blalala itd ma 5mc ogolnie wesola wszystkiego ciekawa,bardzo sie wystrasza roznych rzeczy odglosow reaguje wielkimi oczami i bardzo malo zjada cryingco mnie strasznie martwi po 100ml 80ml tylko w nocy je tyle ile powinna po 170ml doradzcie mi cos
          • j21p Re: bardzo ruchliwe dziecko 25.10.14, 14:20
            my też trafilismy na rehabilitacje koło 3 miesiaca i też już jest calkiem ok. niektórzy mówią, że to jakaś nowa moda ale ja generalnie bardzo jestem zadowolona z rezultatów, dlatego chcialabym jeszcze sprawdzić tą integracje sensoryczna. może prostymi ćwiczeniami i zabawą uda się trochę ją okiełznać smile

u nas od kiedy staneła pierwszy raz to ciągle wstaje więc nie da się jej położyć do łóżka i pogłaskać..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka