Dodaj do ulubionych

Odginanie głowy do tyłu

19.03.15, 01:16
Mój synek ma 7,5 miesiąca. Od ok 2-3 tygodni zaczął odginać się mocno do tyłu. W różnych sytuacjach. Czasem pdodczas jedzenia nagle odgina się cały w literkę c do tyłu, płacze ale po kilku sekundach wraca do jedzenia (kp). Czasem to samo robi jeśli usypian go na ręku. Przy noszeniu pionowo na ręku czasem też potrafi odgiąć się mocno do tyłu - cały lub tylko głowę, tak że muszę go asekurować żeby nie poleciał.
Nie zawsze przy tym płacze. Przy odkładaniu go do łóżeczka albo na przewijak potrafi zrobić mostek - tak że w momencie kiedy powinien zostać położony spina się i dotyka materacyka tylko głową i stopami. Podobnie robi na przykład przy wyjmowaniu z wózka z pozycji półleżącej - podnoszę go pod paszki a on jakby leci do tyłu. Jak zaczyna bardzo płakać to też głowę bardzo do tyłu odgina (może to głupie porównanie ale wygląda to jakby chciał wyć do księżyca).
Byliśmy u pediatry, bez słowa dała skierowanie do neurologa. Byliśmy u neurologa wczoraj, zbadał małego, zrobił usg przezciemiączkowe i stwierdził że wszystko jest ok. I że to są reakcje emocjonalne. Miał tylko przez chwilę zastrzeżenie bo podciągnął małego za rączki do siadu i na początku głowa została lekko z tyłu ale zaraz się wyrównał. Mamy za 2 miesiące przyjść na kontrolę jeszcze na nfz (teraz byliśmy prywatnie)
Jakoś mnie to nie do końca przekonało, mąż na mnie krzyczy że wymyślam i skoro lekarz powiedział że jest ok to mam nie wmawiać małemu chorób.
Dodam że synek rozwija się dobrze, pełza jak żołnierz, przymierza się do czworakowania, gaworzy, coś tam kombinuje z siadaniem, jest duży i silny jak na swój wiek, bardzo dużo czasu spędza na brzuchu. Jedyne co mnie martwi w jego rozwoju to to że nie przrkręca się z brzucha na plecy (w drugą stronę robi to błyskawicznie), ale to dlatego może że nie lubi leżeć na plecach wink
Martwi mnie to odginanie głowy do tyłu, ale może faktycznie przesadzam? Może to ma związek z ząbkowaniem bo akurat chyba coś się w paszczy ruszyło? Poradzcie, czy jestem przerażliwiona i to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • kjut Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 07:30
      Wygłupia się. Odkrył nowa umiejętność i ja wykorzystuje. Nie przejmuj się.

Pojedynczy objaw naprawdę rzadko jest powodem do niepokoju. Skoro wszystko inne jest ok, to ok.
    • rulsanka Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 08:25
      Jesteście w trakcie rozszerzania diety? Mógł pojawić się refluks, który np. jest reakcją nietolerancji pokarmowej.
      Albo reaguje tak na jakiś inny dyskomfort. Np. ząbkowanie. Albo intensywny wzrost na długość, który też daje dziwne odczucia w ciele.
      Albo rzeczywiście tak się gimnastykuje.

Podciąganie do siadu dziecka starszego niż 4 miesiące jest kompletną bzdurą, bo wtedy zanika odruch. I dziecko się podciąga kiedy chce, a nie wtedy kiedy ktoś chce. Moje raczkujące, wstające i ogólnie szybko rozwijające się dzieci przy podciąganiu robiły eleganckie mostki smile
      Ba, jako dwu i trzylatek też się wyginały.

Jedyne co mnie martwi w jego rozwoju to to że nie przrkręca się z brzucha na plecy (w drugą stronę robi to błyskawicznie), ale to dlatego może że nie lubi leżeć na plecach wink

No dokładnie taki jest powód. Mój starszak też tak miał.

Z opisu wygląda na całkowicie prawidłowy rozwój. A odginanie do tyłu to kwestia dyskomfortu albo jakiejś formy gimnastyki.
      • nightdream Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 09:23
        Dietę rozszerzamy od końca 5 miesiąca. Żadnych innych objawów nietolerancji nie ma.
        Ząbkowanie pasuje, jeszcze żadnego zęba nie ma a w sumie od 2 tyg zrobił się bardziej marudny i bardziej się ślini, pakuje łapy do buzi, itp.
        W ogóle to wyginanie pojawiło się pierwszy raz dokładnie trgo samego dnia kiedy po raz pierwszy popełzł do przodu. Wcześniej kręcił się w koło albo do tyłu. Myślałam wtedy że może od wysiłku bolą go ramiona i stąd te aktobacje. wink
    • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 11:09
      ja bym się skonsultowała z innym neurologiem bo to co opisujesz nie jest w normie
      • kjut Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 11:28
        Jak to nie? U dziecka w tym wieku najróżniejsze wygibasy są w normie, szczególnie jeśli nie towarzyszom im inne objawy czy nieprawidłowości. Po co straszyć dziewczynę i kazać jej biegać po lekarzach? Bo zdrowe, rozwijające się dziecko głowę do tylu odchyla? Bez jaj. Mój syn tez tak robił, robi tak czasem do teraz.i masę innych dziwnych ruchów wykonywał. I zaręczam Cie, że nic mu nie jest.
        • 125katrina Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 11:37
          Nowamama2, na jakiej podstawie wysuwasz wniosek, że takie zachowanie to coś nieprawidłowego? Nie strasz dziewczyny, bo nie masz pojęcia. Nie dość, że sama schizujesz i ciągle diagnozujesz swojemu dziecku nowe choroby to jeszcze wkręcasz innym. Wyluzuj. Moje dziecko tak robiło , mojej siostry dwójka też, dzieci znajomych także - to normalny etap rozwoju. Może się pojawiać przy ząbkowaniu, ale może być też zupełnie z niczym nie związany. Minie, jak wszytsko.
          • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 19:40
            moje dziecko jest już zdiagnozowane ( niestety...)
            • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 19:43
              i wiem jedno, że jeżeli intuicja matki podpowiada jej że coś jest nie tak ( a widocznie musi tak być skoro mimo potwierdzenia lekarza jednak ten wątek zalożyla) to poszłabym do innego lekarza dla własnego spokoju. U mojej córki takie odchylanie główki nie było w normie i dzięki mojej szybkiej reakcji ( podczas gdy pediatra powidziała że szytsko jest ok) dziecko zostalo skierowane do ośrodka wczesnej interwencji w trybie pilnym i dzisiaj siedzi, raczkuje, pełza, zaczyna chodzić. Gdybym posłuchała ( o zgrozo !!!!) pediatry i partacza neurologa na którego trafilam na początku to moje dziecko by dzisiaj leżało, a tak to idziemy niedługo na kontrole i pradopodobnie wszytsko wrociło do normy
              • kjut Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 20:08
                I jedynym objawem było odchylanie główki?
                • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 08:14
                  Nie, to przyszło potem. Mnie by zaniepokoiło to, ze dziecko w tym wieku nie wykonuje poprawie póby trakcji. Teoretycznie nie musi tego robić, by poprawnie sie rozwijać no ale jdnak matce nie wszytsko gra skoro założyła wątek.
              • rulsanka Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 21:52
                Jeżeli dziecko zdobywa kolejne etapy rozwojowe w wieku niemowlęcym (raczkowanie, siadanie, stawanie), to problem był niewielki, jeżeli w ogóle jakiś był.

Gdybym posłuchała ( o zgrozo !!!!) pediatry i partacza neurologa na którego trafilam na początku to moje dziecko by dzisiaj leżało, a tak to idziemy niedługo na kontrole i pradopodobnie wszytsko wrociło do normy

Jeżeli wróciło do normy to najprawdopodobniej cały czas w tej normie było. Może nie taki partacz z tego pierwszego neurologa.
                Mój starszak bardzo mocno odchylał głowę od początku. Od pierwszych dni unosił głowę w leżeniu na brzuchu. Za to w próbie trakcji robił mostki. Przynajmniej do 2,5 roku spał z głową mocno odgiętą do tyłu (norma!). Miał dużą asymetrię przez pierwsze miesiące. I co? Na początku nic. Pierwsze obroty jak miał 5,5. A w wieku 6m raczkowanie, 7 siadanie i wstawanie. Asymetria zniknęła jak tylko zaczął raczkować. W wieku 3 lat jeździł na normalnym rowerze bez bocznych kółek. Jako siedmiolatek jest wysportowany, prosty jak strzała. Ja miałam szczęście trafić do neurologa, który uznał, że wszystko jest w porządku.
                • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 08:18
                  a nie pomyslałaś, że wróciło do normy dzięki intensywnej rehabilitacji ? Nie chciałam ryzykować, że ,,jakoś to będzie" więc wolałam ćwiczyć. Ćwiczenia były męczące głównie dla mnie, bo dziecko się po prostu bawiło ale uważam, że bylo warto. Mnie intuicja nie zawiodła nigdy podobnie jak córka miała niby dysplazję a wybralam się do jednego z najlepszych ortopedów i powiedział, ze usg zostało źle wykonane a to co ,,lekarz" nazwał dysplazją jest najzwyklejszym stanem fizjologicznym. Mnie intuicja nigdy nie zawiodła
                  • rulsanka Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 14:57
                    No właśnie nie ma możliwości, by dziecko z poważnymi zaburzeniami przegoniło rówieśników dzięki intensywnej rehabilitacji. Sukcesem jest, gdy dzięki rehabilitacji dziecko w ogóle osiąga kolejne etapy rozwojowe, ale robi to z większym lub mniejszym opóźnieniem.

więc wolałam ćwiczyć

No to mamy wyjaśnienie. Wolałaś. Nie, że rehabilitacja była niezbędna, tylko że takie były twoje preferencje. I fajnie, tobie to odpowiadało. Ale niekoniecznie musi to być prawda objawiona dla innych matek, bo ty znasz tylko i wyłącznie swoje dziecko i nie wiesz co by było gdyby. Ja mam siedmiolatka, który ma bardzo niskie napięcie mięśniowe i wiem, co by było gdybym nie rehabilitowała, bo nie rehabilitowałam.

Mnie intuicja nigdy nie zawiodła

Aha. I ta intuicja wystarcza żeby doradzać innym forumkom? Ja raczej kieruję się racjonalną oceną sytuacji.

• nightdream Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 21:12
              A jaka jest diagnoza?
              Mój synek rozwija się książkowo, poza tym wyginaniem się nie ma nic niepokojącego.
              Poczekamy na tę kontrolę za 2 miesiące, chyba że zacznie się dziać cokolwiek innego co mnie zaniepokoi. W międzyczasie będziemy też się widzieć z znajomym lekarzem, poproszę żeby małego poobserwował.
              • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 08:21
                i dokładnie tak zrób, jak masz okazję zasięgnąć innej opinii to ją zasięgnij. Często są bezpłatne spotkania z rehabilitantami więc się rozejrzyj po okolicy, popytaj w przychodni i może coś ci zaproponują. Dowiesz się niekoniecznie jak zniwelować to odginanie ale jak ćwiczyć, by dziecko rozwijać. Ja nie straszę, że w przypadku twojego dziecka jest coś nie tak ale ufaj swojemu instynktowi, bo wydaje mi się że nie jesteś przekonana do końca skoro załozyłas wątek.
                • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 08:30
                  moja córka miała obniżone napięcie mięśniowe. Od początku obserwując ją zauważyłam, że chwytając zabawkę długo przymierza się do tego chwytu podczas, gdy inne dzieci ,,rzucają się" na zabawki. Poszłam do pediatry, która nie chciała dac skierowania do neurologa ale mi jednak coś nie pasowało. Poszłam GŁUPIA (!!!) NA nfz, bo po znaomości dostałam skierowanie i tam również ,,lekarz" nie widzial nic złego, a moje dziecko praktyczie zabawek już nie dotykało i ręce miała jakby przyklejone do podłoża, nie wykonywała żadnych ruchów. Poszłam prywatnie i corka od razu została skierowana do ośrodka wczesnej interwencji w trybie pilnym i na NFZ , my ( rodzice) od razu zarudniliśmy prYwatnie rehhabilitanta bo wizyta w ośrodku była raz na 2 tygodnie a podczas jej rehabilitantka oprocz patrzenia na dziecko nie robiła nic ( ośrodek zmieniliśmy i trafilismy na inny dobry na NFZ o dziwo). Nie wiem, co by bylo gdybysmy sprawę zostawili, ja wolalam nie zostawiać bo jestem zwolenniczką wczesnego działałania. Teraz jest wg mnie wszytsko ok, corka ma 8,5 msc a od miesiaca siedzi, raczkuje, wstaje przy meblach, probuje sama stać. Nie ryzykowałam, że ,,jakoś to będzie". Poszlam do pediatry i powiedziałam, ze poszłam do neurologa prywatnie i że zdiagnozowali obniżone napięcie i co ona na to, bo nie chciała dac skierowania. Uzyskałam odpowiedź. ,,No tak... ale ona PRAWDOPODOBNIE by sobie to wszytsko wyrównała kiedyś". No fajnie uncertain
                  • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 08:31
                    a tak przy okazji,to moja mała obracała się z brzuszka na plecy i odwrotnie mając 3,5 msc więc to nie jest tak, ze jak dziecko sie obraca to automatycznie jest wszytsko super.
                    • rulsanka Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 15:06
                      Naprawdę z opisu wynika, że twojej córce nic nie było i nie jest. Być może zabawki nie interesowały jej w pewnym momencie, bardziej skupiała się na ruchu. Żeby chwytać zabawkę, trzeba tego chcieć.
                      Dzieci tak mają, że np. na etapie szybkiego rozwoju ruchowego mogą przestać gaworzyć, bo mózg pracuje nad koordynacją ruchu. Albo odwrotnie. Jeśli skupia się na łapaniu okruszków to może przystopować z ćwiczeniem raczkowania itp. Rozwój jest zawsze skokowy.
                      Obroty w 3,5 miesiąca to bardzo szybko.
                  • kjut Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 15:07
                    "Od początku obserwując ją zauważyłam, że chwytając zabawkę długo przymierza się do tego chwytu podczas, gdy inne dzieci ,,rzucają się" na zabawki. (...) a moje dziecko praktyczie zabawek już nie dotykało i ręce miała jakby przyklejone do podłoża, nie wykonywała żadnych ruchów."

Czyli odginanie głowy nie było jedynym objawem.

Pojedynczy objaw naprawde rzadko wskazuje na patologię.
                    • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 18:54
                      Odginanie głowy pojawiło się potem, na poczatku objaw był tylko JEDEN czyli ten że nie chwytała za szybko tych zabawek. Główkę zaczęła odginać potem ale to szybko sobie z tym poradziliśmy smile
                      • nowamama2 Re: Odginanie głowy do tyłu 20.03.15, 18:55
                        z resztą ja nie jestem lekarzem i się na tym nie znam, autorce radzę jedynie by sluchala swojej INTUICJI
    • nightdream Re: Odginanie głowy do tyłu 19.03.15, 16:19
      Pocieszyłyście mnie smile
      To moje pierwsze dziecko, zbyt dużego kontaktu z innymi maluchami nie mam kontaktu i czasami sama nie wiem co jest w normie a co nie smile
      Dziś do zestawu akrobacji wszelakich dołączyło: kręcenie głową w prawo i w lewo, śmieje się przy tym prawie zawsze, i podnoszenie pupy jak leży na plecach - góra, dół, góra, dół. Chyba faktycznie wszedł w etap poznawania swojego ciała i jego możliwoścismile
    • nightdream Re: Odginanie głowy do tyłu 22.03.15, 01:31
      Od wczoraj Wojtek przekręca się na plecy, od razu super sprawnie wink zaczął też robić niesamowite wygibasy podczas pełzania i czworakowania, nauczył się spać na boku i na brzuchu i swobodnie zmieniać pozycje (do przedwczoraj spał tylko na wznak).
      Wygina się nadal ale jakby bardziej kontrolowanie - widać że chce tym coś osiągnąć.
      Ogólnie, jakby mu ktoś w nocy mu upgrade zrobił wink zdecydowanie wszystkie moje obawy się rozwiały. Widocznie miał ostatnio trochę gorszy okres, może zęby jednak wink
      • koralik37 Re: Odginanie głowy do tyłu 22.03.15, 04:18
        Brawo Wojtek! Nie ma to jak matkę w konia zrobićwink a postępów gratuluję!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka