Dodaj do ulubionych

w czym karmić

30.12.15, 21:45
Dzieci mają 7 mies i są raczej drobne. Do tej pory karmiłam w leżakach, ale słabe mam te leżaki i jest niewygodnie. Czy w tym wieku sprawdza się krzesełko do karmienia? Czy dziecko w nim utonie? Nie bywam w sklepach, żeby przymierzyć i chcę kupić przez internet. Córki same nie siadają, posadzone siedzą chwilkę bez podparcia.
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: w czym karmić 31.12.15, 00:38
      Jeśli same nie siedzą to odradzam na razie krzesełko.
      Nie ma sensu nadwyrężać malcom kręgosłupa. Poczekaj aż same usiądą i wtedy sadzaj do krzesełka...
      Póki co najlepsza będzie pozycja półsiedząca, czy półleżąca. Jak kto woli...
    • jusiakr Re: w czym karmić 31.12.15, 00:54
      Moja siedzi w antylopie z ikei, podobnie siedział jak starszy brat. Z poduszka nie ma żadnych luzów. Jak podrośnie wyjmiemy poduszkę.
      Starszak korzystał z antylopy aż do trzecich urodzin, teraz korzystamy z Urbana, rownież z ikei.
    • ela.dzi Re: w czym karmić 31.12.15, 07:52
      Jeżeli krzesełko do karmienie, to takie z możliwością odchylenia do tyłu. Najlepiej kubełkowe.
      • lidek0 Re: w czym karmić 31.12.15, 19:12
        A po co ma być to odchylanie do tyłu? Ty jak jesz też się odchylasz? W krzesełku siedzi samo siadające i siedzące dziecko i służy ono do jedzenia więc nie wiem po co to odchylanie.
        • ela.dzi Re: w czym karmić 02.01.16, 08:57
          Jak masz dziecko długo niesiedzące, niesiadające i który nie chce siedzieć w foteliku czy leżaku, takie krzesełko to jedyną opcja nakarmienia w spokoju.
          • lidek0 Re: w czym karmić 02.01.16, 13:04
            To żadna opcja dla dziecka niesiedzące i niesiadającego o ile dbasz o jego kręgosłup, jeśli nie /jak wynika z Twojego wpisu/ kupujesz cokolwiek, w końcu nie ważne w czym nadwyrężasz jego kręgosłup. Kto powiedział, że dietę należy rozszerzać w określonym wieku? O ile dziecko nie ma problemów zdrowotnych wystarczy poczekać, aż samodzielnie będzie siedziało i wtedy dać mu coś poza mlekiem.
            • ela.dzi Re: w czym karmić 02.01.16, 14:14
              Guzik wiesz, więc naprawdę daruj sobie. Dziecko siedziało na 9 miesięcy, siadało na 9,5 a do roku miało czas. Po pół roku miało sporą niedokrwistość i zalecenie wprowadzania stałych pokarmów. Po jakimś czasie oprotestowało fotelik. Coś jeszcze ? W krzesełku był w takiej samej pozycji jak w foteliku, ale wyżej i to mu odpowiadało. Jasne, spędzał w krzesełku większą część dnia.
              • lidek0 Re: w czym karmić 03.01.16, 14:22
                Nic nie muszę sobie darować bo wyraźnie napisałam, że pomijam sytuację kiedy dziecko ma wskazania medyczne do rozszerzania diety a i wtedy można karmić je jak nie siedzi bez krzesełka. Kwestia wyboru.
    • leni6 Re: w czym karmić 31.12.15, 08:15
      Ja mojego posadziłam w antilopie jak miał 6.5 miesiąca, nie siadał sam i nie siedział sztywno na podłodze. Nie akceptował żadnych papek, więc chciałam rozpocząć BLW. W restauracji, w której jedliśmy obiad przyniesiono nam antilopa, posadziłam tam małego na próbę i moim zdaniem siedział ok, wtedy podjęliśmy decyzję o zakupie do domu. Usiadł sam mając 7,5 miesiąca. Synek jest wysoki i szczupły.
      • fantomka44 Re: w czym karmić 31.12.15, 12:22
        Jeśli dzieci nie siedzą samodzielnie to nie kupuj jeszcze krzesełka (później najlepsze z najlepszych to antilop z ikea). Co do leżaczka to może to wymień. Najlepszy leżaczek, który służył nam do około 2-3 lat to ten model Fisher Price
        allegro.pl/fisher-price-lezaczek-bujaczek-wibracje-3w1-t2518-i5875883449.html
        • angeika89 Re: w czym karmić 02.01.16, 00:18
          Ja też karmiłam mojego małego w takim leżaczku z fisher price.
          Jest na prawdę solidny, mały do tej pory sobie w nim siada (ma pozycję na krzesełko teraz)...
          Mam dokładnie taki:

www.zabawkiph.pl/fotelik-bujaczek-cudowna-planeta-fisher-price.html

Jeśli szkoda Ci kasy na nowy, zawsze możesz popatrzeć na OLX, czy po znajomych popytać...
    • monu29 Re: w czym karmić 31.12.15, 13:21
      U nas także antilop z ikei, z wkładką. Łatwo się czyści, składa/rozkłada w razie potrzeby. Młoda 7 miesięcy siedzi ładnie i chętnie je. Nie tonie w nim.
    • kasik-wroc Re: w czym karmić 01.01.16, 22:41
      Niektórzy bzdury piszą. Dziecko, które jeszcze nie siada nie może siedzieć nawet z podparciem pod kątem 90 stopni. Antilop (choć jest super) na tym etapie więc odpada nawet z wkładką bo jest niezdrowy dla kręgosłupa dziecka.
      Ja osobiście nigdy leżaczka nie miałam, dietę zaczęłam rozszerzać o d 4,5 miesiąca (bo mały nie przybierał), a moje dziecko było i jest okazem baaardzo drobnym. Na 2 lata miał prawie 9kg dla zobrazowania sprawy. Idealne okazało się krzesełko Chicco Polly Magic www.google.pl/search?q=polly+magic&espv=2&biw=1242&bih=585&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjy7sbOu4jKAhWH_SwKHQjDCg8Q_AUIBigB#imgrc=o5EHZLBgxbzQKM%3A. Ma 3 wkładki. Jedn arobi z krzesełka leżaczek dla noworodka ale u mnie sprawdziła się do karmienia całkowicie niesiedzącego 4-miesięczniaka. Dla ciebie klu sprawy to ta druga, która powoduje, że drobne dziecko nie "tonie" w krzesełku. Pochylane w 3 pozycjach więc spokojnie niesiedzące dziecko "usadzisz". Niestety krzesełko jest okropnie drogie i okropnie klunkrowate. Poza tym super.
      Potem zostałam fanką krzesełka, które kupiliśmy na wyjazd, a zagościło u nas na stałe. Nadstawka Fisher Price. www.google.pl/search?q=fisher+price+krzese%C5%82ko+turystyczne&espv=2&biw=1242&bih=585&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYmarju4jKAhVL_3IKHVz6CDoQ_AUIBigB#tbm=isch&q=fisher+price+krzese%C5%82ko+nadstawka&imgrc=jJXa-JOunw1bzM%3A Moim zdaniem nadaje się jako jedyne krzesełko od początku do czasu wymiany na antilopa. Potem się do niego wraca i może służyć drobnemu dziecku nawet do 3 lat i więcej jako poddupnik do normalnego stołu. Też regulowany w 3 pozycjach, wąski więc wkładki nie trzeba. Wkładka u nas wrzucana do prania codziennie nadal jest w bardzo dobrym stanie. Schnie w 2 godziny Zajmuje tylko tyle miejsca co normalne krzesło. Jeśli chcesz gdzieś wybyć z domu, na obiad do mamy np. bez problemu zabierasz z sobą. Może też zastąpić leżaczek jak postawisz bezpośrednio na ziemi. Spokojnie nakarmisz w tym niesiedzącego 7-miesięczniaka a nawet 5-miesięczniaka. Jedyny minus to np. 19-miesięczny synek kuzynki z 95-centyla już do tego krzesełka z tacką się nie zmieścił. Całkowicie wyrósł z niego gdzieś w wieku 2,5 lat. Moja niemal 4-letnia drobina nadal mieści się z tacką, choć oczywiściez krzesełka dawno już nie korzysta big_grin Gdybym miała kupować teraz krzesełko kupiłabym tylko tego fishera. Ma jeszcze jedną zaletę, którą ma też antilop - możesz włożyć w całości pod prysznic czy do wanny.
      • lavinka Re: w czym karmić 03.01.16, 16:22
        No to w foteliku samochodowym też nie można wozić, przecież tam dzieci siedzą. big_grin

Jest coś takiego jak odchylanie oparcia do tyłu, wtedy dziecko nie jest pionizowane bardziej niż zwyczajnie niesione w chuście czy na rękach. Pamiętaj, że niektóre dzieci siadają dopiero mając 10 miesięcy. I co, karmić je na leżąco? Przecież to niemożliwe, a na samym mleko 10 miesięczniak nie poleci bez anemii, nie ma co się łudzić. Kolejna ekosreko znajoma musi suplementować dziecku żelazo, bo się za dużo głupot o rozszerzaniu diety naczytała.
    • melory_nox Re: w czym karmić 02.01.16, 11:41
      Dzięki za informacje dziewczyny.
    • lavinka Re: w czym karmić 03.01.16, 16:20
      Jeśli krzesło można odchylać do tyłu, to się przydaje przy karmieniu, ale one są dość spore, więc rzeczywiście dziecko się w nich trochę topi. Ja karmiłam w tych większych, a raczej podawałam dziecku łyżeczkę do samodzielnego zlizywania (wciskanie dziecku jedzenia jest mi obce ideowo, zresztą szybko przeszliśmy na blw). Tylko tackę odczepiałam, przyczepiłam dopiero jak mała skończyła 9 miesięcy. Miała tackę pod brodą, więc pod pupę wkładałam poduszkę, by siedziała wyżej i po kłopocie. Dziś bym kupiła tanie krzesełko z Ikei, łatwiej się myje. Fotelik nam starczył mniej więcej do 2 roku życia, potem dziecko wyrosło (z tego fotelika ikea dzieci wyrastają jeszcze szybciej, ale można kupić już większy, drewniany, który potem zamienia się w normalne krzesło).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka