manuskrypt1 07.01.16, 15:16 Mamy! Kiedy Wasze dzieci przestały sypiać w dzień? Moja córka ma teraz 2 lata i zastanawiam się, czy to nie czas, żeby powoli ją odzwyczajać sypiania w dzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
althea7 Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 16:12 To zależy jak Ci sypia w nocy i jak aktywne ma dni. Moja w marcu skończy 3 lata, chodzi do przedszkola wiec wiadomo ze rano wstaje i dzień pełen atrakcji wiec snu potrzebowała więcej. Od dwóch tygodni nie śpi w dzień już wcale, a jeszcze 2 tyg temu to fakt ze w przedszkolu nie spala ale za to w weekend potrafiła mi 3h w dzień spać a w nocy to od 20-20.30 do 8-9. Może mam wyjątkowego śpiocha w domu ale ona naprawdę tego potrzebowała i nie miała problemów z wieczornym zasypianiem. A jak jest u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 17:09 Ale po co 'odzwyczaić'? Pięciolatki jeszcze śpią w dzień. Sama przestanie spać w dzień, jak przestanie mieć zapotrzebowanie na sen dzienny. Moja 2-latka śpi od 18.00/18.30 do 7.00 (bez przerw) i co najmniej 2 godziny w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
althea7 Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 17:14 Dokladnie tak, gdyby mi córa wieczorem marudzila, łaziła do późnych godzin albo się budziła w środku nocy wyspana to faktycznie bym ją próbowała odzwyczaic ale póki wszystko było w normie to znaczy ze tego potrzebowała aż nagle przyszedł dzień ze nie dało się jej uśpić w dzień, później następny i następny i nagle skończyły się dzienne drzemki niestety, bo czasem za nimi tęsknię Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 18:20 Ja się modlę, aby moja córka miała jak najdłużej ta drzemkę. Czasami (może raz na miesiąc) nie śpi, to i tak robimy czas w ciszy w łóżeczku, w zupełnie ciemnym pokoju. Przewala się wtedy w łóżeczku, śpiewa, próbuje zasypiać, ćwiczy fikołki, itp. Ale się 'relaksuje', to i mama w tym czasie też się 'relaksuje' Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 18:21 W tym wieku 'czas w ciszy' robimy 2 godziny, czyli tyle ile u niej zazwyczaj trwa drzemka. Odpowiedz Link Zgłoś
althea7 Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 20:49 U nas niestety takie leżenie nie wchodzi w grę bo młoda śpi w normalnym łóżku i by zaraz wyszła, ale faktycznie ma taki czas regeneracji, leży spokojnie i ogląda bajkę, pewnie ktoś mi zarzuci ze okropna ze mnie matka bo bajki puszczam ale polecam zobaczyć 'song of the sea' cudowna, spokojna, rysunkowa basn z piękną irlandzka muzyka, taka w starym stylu, córeczka niesamowicie się przy niej wycisza i czasem nawet zdarzy jej się przysnac na chwilkę to jest taki jej moment bez skakania, biegania i piszczenia Babybump mam jeszcze do Ciebie pytanie z innej beczki, wiem ze masz dwoje dzieci nawet w podobnym wieku jak moje, powiedz mi proszę czy śpią w jednym pokoju albo czy będą spaly za jakiś czas? Bo moje docelowo tak, jak narazić młodsza jeszcze za dużo płacze i zbyt nieregularnie śpi ale jak się wszystko unormuje to będą w jednym pokoju i trochę mnie to przeraza, zwłaszcza usypianie wieczorem. Starsza chodzi spać chwile później i jest 'dosc' głośna wiec nie wiem jak to będzie może masz z tym doświadczenie albo ktoś inny? Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 21:22 A ja mogje? Starsza 3,5 roku, młodszy 1,5 roku. Przeprowadzka starszej do własnego pokoju w marcu tego roku (w ogóle przeprowadzka do domu, gdzie dzieci mogły dostać własny pokój), młodszy odstawiony od piersi jak miał 1 r 4 m-ce i w tym samym momencie przeprowadzony do siostry do pokoju. Każde ma własne dorosłe łóżko. Młodszy jeszcze przez miesiąc się budził, przychodził do nas, ale od miesiąca jest cudnie, przesypia noce (z wyjątkiem chorób). Idą spać różnie, czasami jednocześnie, czasami jedno drugie wyprzedza i wtedy to jeszcze nie śpiące rozumie, że trzeba być w miarę cicho. No i drzwi można zamknąć, aż to nieśpiące się wyszaleje gdzie indziej. Usypianie symultaniczne (u nas ok 19:30) - bardzo proste. Młodszy u mnie na kolanach okrakiem się przytula, dostaje swojego pluszaka, okryty kocykiem, starsza się przeważnie sama przebiera w piżamkę i wskakuje do łóżka. Światło zgaszone, śpiewam kołysankę "kotki dwa" wersję full wypas, a czasami nawet 2 razy jak mi się chce, odkładam młodego, daję buziaczka starszej, dobranoc, wychodzę, zamykam drzwi. Luksusowo (jak są zdrowi) towarzystwo śpi do 7 rano zazwyczaj, bo czas do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
althea7 Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 22:20 Dzięki za odpowiedź moja starsza w marcu skończy 3 lata a młodsza będzie wtedy miała 6 miesięcy i wtedy bym chciała ja zabrać ze swojej sypialni bo mam sen wyczulony na każde stekniecie dziecka i budzę się w momencie kiedy nawet nie musze starszej zawsze czytamy bajki, bez tego nie zaśnie a i ona sama czasem nam czyta (z pamięci oczywiście, aż takim geniuszem nie jest i jest przy tym dość głośna no i lampka musi być zapalona wiec nie wiem jaka będzie reakcja tej mlodszej i tego boje się najbardziej. Jeśli młodsza będzie w nocy wołać o jeść to tu akurat się nie stresuje bo starsza śpi jak zabita i raczej ciężko ją obudzić. Cóż do póki tego nie sprawdzę to się nie dowiem więcej pokoi w domu nie mam więc w końcu się przyzwyczaja obie Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzienny dwulatki 07.01.16, 22:25 Moja córka jest w swoim pokoju, a synek u nas, ale mamy dużą sypialnię i jest dodatkowo takie jakby osobne mniejsze pomieszczenie, ale nie ma ściany dzielącej je od sypialni. Ja przestanie się budzić w nocy, to pójdzie do córki, chociaż mam nadzieję, że do tego czasu się przeprowadzimy i dzieci będą miały osobne sypialnie. Koleżanka (konsultantka od snu) ma dwójkę w tym samym pokoju. Jeden ma 4 lata, drugi 2. Razem są własnie od kiedy młodszy przestał się budzić w nocy (8 miesięcy). Robi im rytuał razem i razem chodza spać. Oboje maja biały szum obok swoich łózek (starszy w zwykłym łóżku, młodszy jeszcze w łóżeczku). są nauczeni, że nie mają sobie przeszkadzać (chociaż czasami starszy wstaje i młodszemu wkłada zabawki do łóżeczka). Jej dzieci śpią 14 godzin w nocy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
manuskrypt1 Re: Sen dzienny dwulatki 08.01.16, 12:06 Moje mają 2 lata (skończone w listopadzie) i 5 miesięcy (skończone pod koniec grudnia). Starsza śpi w dzień od 1 godz. do 1,5 - 2 godzin. Zasypia ok. 12 - 13 godziny. Kiedy się zbliża godzina, trze oczy i chodzi po domu z pieluszką i smokiem. Pieluszka i smok muszą być do spania. Woła mamę i idzie do wózka. Jeżeli akurat w wózku Śpi młodsza, to biorę ją na normalne łóżko. Ale przeważnie to chce sypiać w wózku (w dzień). Na noc zasypia ok. 19.30 - 20 i śpi do 6 rano. Śpi ze mną i przesypia całe noce. Dopiero teraz, bo do niedawna się budziła. Chociaż w tym tygodniu zaczęła zasypiać od 20.30 - 21 i wstaje ok 7 - 7.30. Mała śpi w łóżeczku i też zasypia w tych godzinach i budzi się tak samo. Ale od kiedy jest młodsza to ta starsza płacze w nocy. Już teraz coraz rzadziej, ale nie raz całe noce przepłacze. Warunki mamy takie, że śpimy wszyscy w jednym pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek.molibdenu Re: Sen dzienny dwulatki 08.01.16, 13:35 Nie widzę żadnego sensu w odzwyczajaniu, jeśli śpi, to znaczy, że potrzebuje. Moja 2,5 latka śpi w tygodniu w przedszkolu, ale w weekendy już odmawia drzemek. Ponieważ widzę, że odmawia świadomie, to nie nalegam. Jeśli jesteśmy w domu, to córka zajmuje się czymś cichym i w ten sposób się relaksuje. Mnie to akurat jest na rękę, bo nie muszę całego dnia dostosowywać do jej drzemki, a do tego wcześniej chodzi spać na noc. Natomiast jeszcze gdzieś miesiąc temu bardzo drzemki potrzebowała, zmieniło się to niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś