Dodaj do ulubionych

budzi się o 5

24.11.16, 10:59
po zmianie czasu mu się poprzestawiało, choć nigdy nie budził się o 6:30, to przynajmniej przed 6 i czasem udawało się przeciągnąć o te pół godziny wyjście z łóżeczka.
Teraz jest to zwykle 5-5:15 max.
Syn ma 10 msc, czuwa przeważnie 10-10,5h, śpi 2 razy, a całkowity czas drzemek waha się o 1,5 do nawet 4h. Jeśli drzemki trwają 3,5-4h to idzie spać około 19:30, jeśli 1,5-3 około 18:30 (tak w skrócie pisząc, bo co dzień wygląda to inaczej).
Lekko jesteśmy wykończeni tymi pobudkami (ululać już się za chiny nie da) - co robić, drogie koleżanki? wink
Obserwuj wątek
    • mama_mil Re: budzi się o 5 24.11.16, 13:42
      U nas takie wczesne pobudki się zdarzają jak mój syn jest wyspany bo np. za wcześnie spać położyłam. Lub jak coś się dzieje np. skok rozwojowy, coś go boli itp. Długie macie drzemki w ciągu dnia. Jeśli śpi w ciągu dnia 4h to w nocy mu 10h może mu wystarczać. ok. 14 h snu dla takiego dziecka jest wystarczające... Mój śpi w ciągu dnia ok. 2- 2.5h w nocy ok. 11.5-12h.
      • czubata Re: budzi się o 5 24.11.16, 13:56
        Mój synek w okolicach 5 budzie się na pierwsze mleko. Potem śpi czasem nawet do 8, ale wieczorem zasypia między 21-22. Od jakiegoś czasu odeszło nam nocne karmienie i przesypia noc.
        • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 14:54
          dziękuję, twoja odpowiedź jest niezwykle pomocna uncertain
          • sfornarina Re: budzi się o 5 24.11.16, 15:41
            Ja też pamiętam, że swego czasu młody budził się bardzo wcześnie, ale często udawało się po prostu dać mu pierś i wracał ładnie do łóżeczka - dosypiał wtedy do 6:30-7:30.
            • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 19:52
              no ale mi się nie udaje, właśnie w tym rzecz. Napije się i dostaje zastrzyk energii, ani myśli o spaniu.
          • lucyjkama Re: budzi się o 5 13.12.16, 08:12
            >dziękuję, twoja odpowiedź jest niezwykle pomocna

Moim zdaniem odpowiedz koleżanki jest pomocna. Ona kładzie na noc o 21-22. Powinno Ci to dać do myślenia czy nie za wcześnie kładziesz dziecko na noc wink
      • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 14:54
        długie drzemki zdarzają się, tak jak zdarzają się krótkie typu 1,5h przez cały dzień, a budzi się zawsze tak samo o 5.
        No i teraz ok, kłaść później spać czy też rezygnować z jednej drzemki, ewentualnie budzić jak śpi za długo? Jak to wykonać skoro on jest śpiący o 9 i o 13-14, nie ma bata aby nie spał, a z kolei później niż 19:30-20 położyć na noc sobie nie wyobrażam, on o tej porze już ledwo zipie.
        • mama_mil Re: budzi się o 5 24.11.16, 15:32
          Absolutnie nie chodziło mi o to, żeby kłaść później spać na noc wręcz odwrotnie moje dziecko chodzi spać o 18, 18,30 zależy o której mu się kończy 2 drzemka. Tak samo rezygnowanie z drzemki to byłaby zbrodniasmile Ewentualnie już to może budzić jeśli śpi dłużej niż 1,5h Nie wiem co Ci poradzić. Jeśli śpi do 5tej niezależnie od tego ile śpi w ciągu dnia, to może rzeczywiście to nie to.
          • mama_mil Re: budzi się o 5 24.11.16, 15:33
            A jaką macie przerwę między ostatnią drzemką a snem nocnym?
            • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 19:57
              a widzisz, to różnie. Jak trzymam się twardo czasów czuwania to wypada nawet niecałe 3h, a jeśli czytam sygnały, że śpiący to np. tak jak dziś 4h. Już sama nie wiem czy on jest przemęczony czy zbyt wyspany big_grin
              • mama_mil Re: budzi się o 5 24.11.16, 21:00
                Mój syn ma 8 miesięcy i kładę po 4 h. Twój ma 10 miesięcy... Spróbuj kłaść po 4 h przez kilka dni i zobaczysz czy będzie różnica. Moim zdaniem może być.
                • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 21:43
                  spróbuję!
                • homerek.1 Re: budzi się o 5 30.11.16, 21:35
                  Mama_mil, jak Wy z tą Twoją Dobranocką dzieci spać uczycie jak Ty takie wierutne bzdury o spaniu wymgadujesz i źle ludziom radzisz? Chyba musicie mieć sporo skarg i zażaleń....
      • homerek.1 Re: budzi się o 5 30.11.16, 21:36
        Ha ha!
      • homerek.1 Re: budzi się o 5 30.11.16, 21:37
        mama_mil napisał(a):

> U nas takie wczesne pobudki się zdarzają jak mój syn jest wyspany bo np. za wcz
        > eśnie spać położyłam. Lub jak coś się dzieje np. skok rozwojowy, coś go boli it
        > p. Długie macie drzemki w ciągu dnia. Jeśli śpi w ciągu dnia 4h to w nocy mu 10
        > h może mu wystarczać. ok. 14 h snu dla takiego dziecka jest wystarczające... Mó
        > j śpi w ciągu dnia ok. 2- 2.5h w nocy ok. 11.5-12h.

Bzrudy do kwadratu.
        • mama_mil Re: budzi się o 5 04.12.16, 17:02
          Być może bzdury ale u nas właśnie tak jest. fakt jest taki że syn ma teraz 2 udane długie drzemki w ciągu dnia, codziennie... A rano nie wstaje wcześniej niż o 6.30. Dziś musiałam go nawet budzić o 7. Jedyny kłopot ma z zaśnięciem na noc. Kładzenie po 4 h było jednak chyba za późno jak na jego wiek. Bo kilka nocy zasypiał sam a teraz znowu płacze i chce żebym przy nim była. A co konkretnie jest bzdurą wg ciebie?
    • koralik37 Re: budzi się o 5 24.11.16, 20:07
      Byc moze pierwsza drzemka jest za wcześnie. Nie jestem w tym mocna, ale to taki paradoks - pierwsza drzemka za wcześnie = coraz wcześniejsze wstawanie. Opóźnienie drzemki powoli opoznia poranne wstawanie. Byl chyba o tym wątek. My mieliśmy taką sytuację przez 3 mce - corka wstawala o 4.30! Wtedy miala jedna drzemkę o 11. Chyba Bb doradzila zeby opoznic ją na 12. I faktycznie stopniowo poranne wstawanie przeszlo z 4.30 na 6.
      • sanrio Re: budzi się o 5 24.11.16, 20:53
        o, ciekawe. Ale słuchaj, on przed 9 już jest tak zmęczony, że się przewraca i uderza, popłakuje i ogólnie jest nie do życia. Jak wam udało się przeciągnąć tę drzemkę o godzinę?
        • tanja8 Re: budzi się o 5 25.11.16, 06:54
          Sanrio za wcześnie drzemka. My przeciągalismy w ten sposób, że wychodziłam na spacer ok g.8 chociaż na 30min. Mojego wtedy spacer bardzo aktywizował, mimo że nie chodził, brałam go do nosidła.
          Mimo starszego dziecko też odczuliśmy zmiane czasu, zliwkidowałabym to to wink
          • sanrio Re: budzi się o 5 25.11.16, 08:01
            mój w nosidle minuta osiem zasypia wink ale ok, będę dziś przeciągała ile się da, może codziennie po trochę i w końcu dobiję do tej 9:30-10
            dzięki!
            • mama_mil Re: budzi się o 5 25.11.16, 14:08
              Tylko uważaj, bo jak zrobisz na raz to co ja Ci radzę i to co ci radzi Tanja to wyjdzie ci jakaś kosmiczna godzina snu nocnego. Moim zdaniem ta 9 rano jest ok jeśli już jest senny. Budzi się w końcu o 5-tej rano! Jak się zacznie budzić o 6 tej to możesz pomyśleć o kładzeniu później...
              • koralik37 Re: budzi się o 5 25.11.16, 14:31
                No właśnie trzeba przesunąć drzemke na później, zeby zaczął budzic sie później. Uwierz mi, my doszliśmy tą błędną drogą do 4.30
                • mama_mil Re: budzi się o 5 25.11.16, 15:18
                  Wierzę wierzęsmile Warto próbować wszystkich rzeczy moim zdaniem. Byle by się rodzice wyspali i dziecko było zadowolone.
            • koralik37 Re: budzi się o 5 25.11.16, 14:29
              Tak, tak - powoli to przesuwanie. Po 15-20 min na 2-3 dni. Z reszta najlepiej na wyczucie.
              • tanja8 Re: budzi się o 5 25.11.16, 19:06
                Popieram koralik, zrób najpierw to przesunięcie rano. Potem bez zmian, a nawet możesz robić ten sam czas czuwania czyli skróć odpowiednio ostatni.
                • sanrio Re: budzi się o 5 26.11.16, 22:24
                  ale się namieszało! wczoraj obudził się o 5:37, więc myślałam, że progres (d1 o 9:26 wink ), dziś już o 5:20, d1 o 9:16 bo zasypiał na siedząco i nagle podczas czytania bajeczki zasnął o 12:45 na pół godziny. Potem o 16:30 na godzinę, bo znów zasypiał raczkując. Czas mi się z tego długaśny zrobił, bo 11h45min! masakra, ciekawe jak będzie z jutrzejszą pobudką.
                  • tanja8 Re: budzi się o 5 27.11.16, 12:51
                    Sanrio musisz przy wydłużaniu pierwszego czasu pilnować odpowiedniego całkowitego czasu czuwania i skracać ostatni czas. Nie bój się skrócić ostatniego czasu aby ccc się zgadzał. Za długi ccc też daje za wczesne pobudki.
                    • sanrio Re: budzi się o 5 30.11.16, 12:00
                      dziewczyny, no więc jesteśmy na dobrej drodze. Przez ostatnie dni wszystko się ładnie poustawiało, budzi się około 6 i ccc zaczyna się zmniejszać. Tylko wczoraj było to 10h7minut i dziś pobudka o 5:17 wink chyba dla niego 10h z kawałkiem to za mało. Ostatni cc wczoraj wynosił 3,31 no i teraz śpi już 2,5h jako d1, d2 będzie krótka po 15 lub koło 16.
                      Dzięki serdeczne za rady smile
                      PS czyli ostatni cc może być krótszy? Bo pamiętam, że Bb pisała, że zwykle pierwszy jest najkrótszy a ostatni najdłuższy.
                      • tanja8 Re: budzi się o 5 02.12.16, 19:35
                        Sanrio ostatni cc może być krótszy od pierwszego, różne schematy dzieciom pasują smile mój właśnie miał długi pierwszy czas, a skracałam ostatni żeby pilnować odpowiedniego ccc.
                  • mama_mil Re: budzi się o 5 28.11.16, 10:03
                    Dlatego ja uważam, że takie mieszanie dziecku nie sprzyja. Ja codziennie kładę dziecko mniej więcej w tych samych porach i ma przynajmniej powtarzalny codzienny rytm dnia. Takie przeciąganie śpiącego dziecka uważam za bezsens. I dziecku się nagle robią 3 drzemki bo jest takie niewyspane.
                    • koralik37 Re: budzi się o 5 28.11.16, 12:23
                      No tylko mozna miec dosc wstawania o 5. I dlatego takie "mieszanie".
                      • tanja8 Re: budzi się o 5 28.11.16, 12:41
                        Mama_mil, z wiekiem dziecku się wydłużają czasy czuwania wiec zmiany są konieczne. Poza tym jak już koralik wspomniała pobudki o 5 są problemem dla rodziny, a dziecko coś przez to sygnalizuje. Przeciąganie nawet o 5-10min może po kilku dniach zrobić ogromną różnicę, wszystkim łącznie z dzieckiem będzie lepiej jak się sen poprawi.
                        Przy zmianie czasu można rzeczywiście nic nie robić, ale kto lubi wstawać o 5 przez pół roku. My w ciągu 2-3 tyg daliśmy radę sen przesunąć.
                        • sanrio Re: budzi się o 5 30.11.16, 12:02
                          >Przeciąganie nawet o 5-10min może po kilku dniach zrobić ogromną różnicę, wszystkim łącznie z dzieckiem będzie lepiej jak się sen poprawi.

dokładnie tak, różnicę widać nawet w jakości drzemki - zasypia od razu, śpi głębiej, dłużej, budzi się zadowolony a nie marudny. No i w nocy śpi, nie wybudza się. Mamy teraz jedno karmienie około 23-24 i drugie nad ranem smile
        • antek5-1 Re: budzi się o 5 26.11.16, 17:03
          Na poranne zmeczenie świetnie dziala swiatlo sloneczne-spacer,a jesli pogoda nie sprzyja to pokazywanie swiata przez "obnazone "okno.Kiedys tez mi sie wydawalo ze drzemka MUSI byc o 9 i ani minuty pozniej ale kika dni takiej ekspozycji i bylo o niebo latwiej corce wytrzymac.
          • sanrio Re: budzi się o 5 30.11.16, 12:02
            zadziałało, dziękuję smile
    • pomorzanka34 Re: budzi się o 5 29.11.16, 11:25
      o własnie... moja śpi w nocy 11 godzin czasami jak za mocno mokra pieluch to się wybudza. W dzien 2 dzremki pierwsza po 10-10:30 druga w okolicach 14-14:30 spać codziennie chodzi ok 19-19:30 i od 3 dni tez zaczyna się wybudzać w okolicach 5 rano, daje butlę i chyba jest głodna bo wciaga migusiem potem jakieś 40 minut przytulania i spi ale juz bardzo lekko do ok 8 Też wolałabym wyeliminować ta pobutke o 5 bo ja juz potem nie mogę usnąć ;/ eh Zastanawiam się tylko nad jednym czy jak młoda przyśnie po tej porannnej butli ( po 5) to czy to nie jest u niej traktowane jako drzemka ? to wówczsa wychodza 3 drzemki w ciagu dnia ...
      • sanrio Re: budzi się o 5 30.11.16, 11:54
        Bb mówi, że każda pobudka w okolicach 5 jest traktowana jak pobudka nocna, więc odliczasz te 40 minut od ogólnego czasu czuwania i zaczynasz liczyć cc od 8.
        A ile ma miesięcy? Może czas wyeliminować 1 drzemkę już?
        • pomorzanka34 Re: budzi się o 5 30.11.16, 15:16
          prawie 11 m-c i z tego co zauważyłam chyba nie jest gotowa na 1 drzemkę w ciagu dnia
          zreszta te jej 2 drzemki to łącznie wcale nie są takie długie zejdzie jakos do 2-2,5 godz ale to i nie zawsze ona od urodzenia słabo zawsze spała na dziennych drzemkach ;/
          • tanja8 Re: budzi się o 5 02.12.16, 19:39
            Jak wstaje o 8 i śpi już o 10 to schemat nie jest najlepszy, może traktować to przysniecie poranne po butli jak drzemkę. Należaloby pilnować pobudki ok 7. I drzemka ok 10-10:30.
      • karonline Re: budzi się o 5 04.12.16, 07:21
        Ja mam od kilku dni znów problem wczesnych pobudek mojego 9cio miesieczniaka ..jakiś czas temu przerabialismy 5 i wydłużenie Cc rano pomogło. Teraz pobudki są 5.30-45wiec niby lepiej ale i tak nam to rozwala trochę dzień bo mały juz marudny przed 9. Zwykle na pierwszą drzemkę szedł ok 9.30, na drugą ok 13.30 w zależności od tego ile pierwsza trwała. Zauważyłam jednak ze coraz częściej te poranne drzemki mu sie przeciągaja do półtorej godz ,druga zwykle godzinę, i.spac go kladziemy ok 19.
        Dla mnie powodem tych wcześniejszych wybudzen może być raz- to ze dziecko potrzebuje mniej snu dobowego (zawsze był w tych dolnych granicach jeśli chodzi o zapotrzebowanie)- zy mam ho kłaść później spać? dwa- dosyć dużo gk karmie od ok 2 to może być nawet co.godzine bo śpi niespokojnie i ma płytki sen, rano pielucha jest mega! I może to mu przeszkadza ponownie zasnąć od tej 5 ( wtedy dostaje cyca zamknie oczy na 10 min i się budzi juz na amen), co myślicie kobitki?
        A jak to jest u was, zmieniacie pieluche w nocy? Ja staram się tego unikać bo i ja i on się rozbudzamy. .
        • leni6 Re: budzi się o 5 04.12.16, 10:36
          Powodem tych pobudek w nocy i wstawania o 5 może być długi czas czuwania przed snem. Z twojego opisu wychodzą czasy 4/2.5/4.5, to bardzo dużo czuwania jak na ten wiek i drugi czas jest bardzo krótki. Robila bym druga drzemke później.

Ja póki karm islam sporo w nocy to zmieniłam pieluche, w środku nocy przy pierwszym karmieniu.
          • karonline Re: budzi się o 5 04.12.16, 11:03
            Druga drzemka jest po 3 godzinach od pierwszej drzemki, czasem po 3,15. jak przeciagne do 3,5 to budzi sie po pol godznie wiec musze tu bardzo uwazac.
            A pierwszy cc jest dlugi tylko wtedy kiedy budzi sie bardzo wczesnie, bo nie chce by traktowal pierwsza drzemke jako przedluzenie snu nocnego, i tak wlasnie wszerdzie radza ze nawet jak wstanie o tej 5.30 jak dzisiaj, to nie klasc wczesniej niz o 9. Jakbym go zreszta polozyla wczesniej to druga drzemka wypadlaby wczesniej i musialabym go zmusic do trzeciej, z ktora wiem ze bylby problem dlatego ja juz jakis czas wyeliminowalam bo byly walki...
            Generalnie mam problem z tym ostatnim cc miedzy ostatnia drzemka a pojsciem spac. Zawsze wypada mi ok 4-4.5 godz,. jak widze ze bardzo zmeczony to klade ok 18.30 tak jak wczoraj ale nie za bardzo chce klasc wczesniej bo nigdy nie wyjdziemy z cyklu wczesnych pobudek...Generalnie chcailabym go przestawic na pozniejsze chodzenie spac, ale poki co nie ma szans przy tak wczesnym wstawaniu i dosc jeszcze krotkich cc.
            Sprobuje dzis zmienic pieluche i zobaczymy czy cos pomoze, jesli nie to musze poprzesuwac drzemki...tylko nie bardzo wiem jak kiedy wstaje o 5.30 sad
            • sanrio Re: budzi się o 5 04.12.16, 19:31
              ja tam mam zasadę, że nie kładę na d2 przed 14. Wtedy niezależnie ile ona potrwa, wiem, że nie obudzi się właśnie około 14 i potem du..a blada, bo ostatni czas przy położeniu na noc około 18 to już są 4h (za dużo). Jak czasem się zdarzy to cały dzień i kolejny również są rozwalone.
              Tak jak dziewczyny pisały - d1 u mnie jest 9:30 i potem ładnie wszystko się układa, to, że położysz na noc około 18 nie poskutkuje wcześniejszą poranną pobudką raczej, jeśli ccc będzie odpowiedni. U mnie zauważyłam, że zbyt krótki ccc powoduje przebudzenia już od 4, optymalnie jest to 10,5h.
              A jaki jest wasz ccc?
              • karonline Re: budzi się o 5 06.12.16, 08:42
                Sanrio - juz od dluzszego czasu moim celem jest robienie drzemek o 9.30/10 i 14/14.30, niestety bardzo ciężko jest malego przestawic wlasnie przez albo krótkie drzemki w ciągu dnia, albo ostatnio wczesne pobudki. Dopiero tak naprawde zaczynamy sie zbierac po zawirowaniach z nocnym snem jakie zaczely sie ok 8go miesiąca, przez miesiac wszystko było do góry nogami, drzemki przeróżnej długosci i o różnych porach i milion pobudek w nocy, trudno bylo o jakąs przewidywalnosc. Od tygodnia sen nocny sie uspokoił, ale zaczęły sie własnie te ranne pobudki, i ccc niestety codziennie jest za dlugi, zwykle ponad 11godz, a jak nocne pobudki dluzsze to dojdzie czasem i do 12 godzin, a to wszystko wlasnie przez to ze próbuję jakos wyjsc z tych rannych pobudek i za bardzo małego przeciagam, błędne koło. Teraz jak analizuję jego sen z ostanich dni to widze że mały jest naprawde przemeczony i rano jest coraz gorzej, dziś obudził sie o 3.15, nakarmiłam go ale nie mógl zasnąc do 4, potem obudził sie o 5 i do 5.45 to juz była taka walka by choc jeszcze z pół godziny snu z niego wycisnąć. Ostatecznie się obudził o 5.45. staram sie go nie wyciągać z łóżeczka do 6.30 ale jest to trudne bo on natychmiast wstaje i płacze dopóki sie nim nie zainteresuję...
                Juz naprawde nie wiem co mam robić, jak przerwać tę spirale przemęczenia małego i sprawić by spoał dlużej ...sad
                • sanrio Re: budzi się o 5 10.12.16, 14:35
                  ok, czy nocne/poranne pobudki wliczasz do ccc? Ja bym zaprzestała, robiłam tak, ale przynosiło odwrotny skutek. Licz ccc od porannego wyjęcia z łóżeczka, nawet o tej 5:45. Jeśli nocne pobudki trwały około godzinę w sumie, to ja bym nieco skróciła ccc ale do max.10h, nie mniej.
                  Więc jeśli obudził się o 5:45, kładziesz na d1 o 9:30 (da radę, wypróbowane wink ) - może uda ci się go dolulać, aby pospał min.godzinę? Ja tak robię, z czasem sam z siebie zaczął przesypiać równiutką godzinę, często dużo dłużej - początkowo budził się dokładnie po 40 minutach. Zrobiłam fajny arkusz do obliczania czasów i podaje dokładna godzinę, kiedy dziecko ma pójść spać (w excelu), jak chcesz to podaj mi maila a prześlę ci.
                  • karonline Re: budzi się o 5 13.12.16, 00:18
                    Podsyłaj na karonline@gazeta.pl, dzięki!
                    Od mojego ostatniego wpisu trochę popracowalismy nad drzemkami i je przesunęlismy, pierwsza nie wcześniej niż o 9.30, z drugą zawsze mam problem bo nie wiem jaki robić Cc w zależności ile mały śpi. ..a potrafi spac między 30 min a 1.5godz...czasem 3.15 jest ok, a czasem jest to za wcześnie i 3.5 minimum musi minąć żeby zasnął bez problemow. Ostatni Cc tez nie może być krótszy niż 3.5 bo wtedy za chiny nie da sje go uspic. Ostatnio tak nam wypadało ze szedł do łóżka po prawie 4vh godz od ostatniej drzemki i miał dwie noce z dwoma tylko pobudkami czego nie mieliśmy od miesięcy! Wiec chyba chłopak musi się porządnie zmęczyć żeby dobrze spać na to wychodzi. No i wtedy też pospal do 6.45 wiec chyba kluczem do sukcesu jest poprzesuwać drzemki plus późniejsze położenie na noc.
                    Generalnie jak patrze na CCC to jest to zawsze ok 11 godz, bez pobudek nocnych. Jak jest mniej to młody walczy wieczorem żeby zasnąć. Czyli chyba on rzeczywiście z tych co mniej snu potrzebują.
                    No więc takie moje obserwacje z.kilku dni. Niestety nie mogę stwierdzić czy zmiany są na dłużej bo mały się pochorowal i sen nocny i przewidywalnosc czegokolwiek znow szlag trafił uncertain
                    Ale jakbyś mi mogła przesłać ten arkusz to byłabym wdzięczna, pomoże jakoś może ogarnąć dzień. Dzieki!
                    • sanrio Re: budzi się o 5 14.12.16, 10:47
                      poszło smile
                      • karonline Re: budzi się o 5 14.12.16, 19:43
                        dzieki smile
                    • mama_mil Re: budzi się o 5 03.01.17, 10:04
                      O to widzę że mamy podobne obserwacje. Mój też miał mega kłopot z zaśnięciem na noc, ale odkąd kładę po 4 h na noc to zasypia o wiele szybciej. Mamy teraz czasy ok. 2.30, 3, ponad 4. Ale zwracam też uwagę na jego poziom zmęczenia, jak jest wieczorem zmęczony wcześniej to kładę np. 15min wcześniej. Mam taką zasadę że na 1 drzemkę nie kładę przed 9tą, a na 2 przed 13-tą. Generalnie śpi mniej więcej 9.30 - 10.40 i 13.30- 15.00 Jeśli obudzi się między 14 a 15 tą to kładę na sen nocny po 4 h. Wydaje mi się że te godziny mu pasują. Nie jest też już tak bardzo wyczulony na czasy pomiędzy więc 15 minut w tą czy w tamta nie robi mu wielkiej różnicy.
                  • myszerei Re: budzi się o 5 02.01.17, 21:36
                    Sanrio, ja walczę z ustabilizowaniem spania mojego syna, mogłabym także poprosić ładnie o arkusz? myszerei@gazeta.pl
                    • sanrio Re: budzi się o 5 07.01.17, 17:05
                      poszło smile
    • leminia Re: budzi się o 5 08.01.17, 21:15
      Mieliśmy tak samo na podobnym etapie. Młody miał zbliżony rytm dnia, chociaż, chociaż​ łączny czas drzemek nie był krótszy niż 3h. Mój syn o tej 5-tej dostawał butlę, pamiętam że po jakimś czasie zaczął po niej zasypiać jeszcze na 0,5 h, czasem dłużej. Jak wracałam do pracy (miał 14m) zazwyczaj dawał radę pospać do 6-tej (chociaż zdarzały się wyskoki). Dzisiaj ma 3 latka, nadal nie lubi rano długo spać, ale 6.30-7.00 to już na szczęście nie środek nocy 😉 u nas nic nie pomogło, minęło z czasem ☺

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka