Dodaj do ulubionych

leżacze-łóżeczko

11.12.16, 13:12
Nie planuję zwykłego łóżeczka niemowlęcego, przynajmniej przez pierwsze miesiące (moja starsza dwójka dzieci wcale w łóżeczku nie spała). Myślałam o czymś takim:
allegro.pl/tiny-love-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-do-wyboru-i5525138980.html
allegro.pl/lezaczek-bujaczek-kolyska-5w1-unimo-kinderkraft-i6629377800.html?bi_s=ads&bi_m=p2,2&bi_c=232209
żeby dziecko móc odłożyć na drzemkę (w nocy planuję spać z dzieckiem).
Macie podobne leżaczki-łóżeczka? Sprawdzają się?
Które polecacie? A może lepszy kosz mojżesza albo kołyska:
allegro.pl/kinder-valley-kosz-mojzesza-nosidlo-slonik-pink-i6540573759.html
allegro.pl/krolewska-kolekcja-poscieli-6-el-z-biala-kolyska-i6611486005.html
Obserwuj wątek
    • dexia Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 19:28
      My mielismy kosz z budka, na kolkach i swietnie sie sprawdzilo to ze moglismy jezdzic po calym domu, maly zawsze mogl byc przy mnie, a ja mialam wolne rece. Troche pozniej byl problem z przyzwyczajeniem do lozeczka jak zaczal wyrastacsmile
    • rosynanta Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 19:31
      Miałam kosz Mojżesza (filcowy, z Mokee). Praktycznie go nie używałam. Dziecko w nim spało na drzemki w ciągu dnia tylko dlatego, że kosz był. Gdyby nie było, kładłabym w naszym łóżku. Albo w gondoli z wózka.

Te kosze się sprawdzają dość krótko, na parę miesięcy, póki dziecko nie zacznie się obracać. A wtedy właśnie są potrzebne, ja dziecko regularnie zbieram z podłogi, bo wędruje przez sen po naszym łóżku (śpimy na materacu, więc wysoko nie jest).

Ja żałuję, że uległam presji pt. "Musisz kupić dziecku łóżeczko". Na tradycyjne ze szczebelkami nie mamy miejsca, zresztą nie lubię ich, kojarzą mi się z klatkami. No i teraz leży ten koc bez sensu.
    • lidek0 Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 19:34
      Wszystko co pokazujesz starcza na krótko a tym samym jest relatywnie bardzo drogie jak na dosłownie kilka miesięcy używania. Inna sprawa, że ja wolałam jak dziecko spało w łóżeczku - a ja mogłam się wyspać. Nawet do spania w dzień warto mieć łóżeczko, które starczy Ci nawet przez 2 lata. A co z dzieckiem rocznym, które śpi w ciągu dnia?
      • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 20:22
        To nie moje pierwsze dziecko wink Łóżeczko miałam i było nieużywane. Dzieci spały ze mną. Bo początkowo próbowałam pierwsze dziecko odkładać do łóżeczka i przez kilka tygodni chodziłam jak zombie wink Córka od razu spała ze mną. Ssała pierś kiedy chciała a ja często nawet tego nie rejestrowałam w nocy. Także dopiero jak odkryłam spanie z dzieckiem, zaczęłam się wysypiać smile
        >A co z dzieckiem rocznym, które śpi w ciągu dnia?
        Syn spał na dużym łóżku w czasie dnia zabarykadowany poduszką (nigdy nie spadł). Z córką spaliśmy na materacu na podłodze i tam też spała w ciągu dnia.
        Jak dzieci były całkiem małe spały w dzień w gondoli ale teraz mieszkamy gdzie indziej, mamy schody w domu i nie chce mi się nosić wózka na dół i na górę, dlatego pomysł z leżaczko-łóżeczkiem. Wiem, że starczy na 4-6 miesięcy ale raczej kupię używane a potem sprzedam dalej. Zapewne ostateczna cena za używanie nie przekroczy 100 zł.
        • dexia Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 21:02
          Ja korzystalam 6 mies, w nocy byl przy moim.lozku, wiec ze wstawaniem nie mialam problemu, a w dzien jezdzilismy po calym domu, nie uzywalam wozka w domu, bo musialabym 2 razy dziennie czyscic kola z piachusmile Moglam spokojnie zjesc, zrobic jakies prace domowe, a maly zawsze mial mnie w zasiegu wzroku. Wolalam tez zeby lezal sobie na plasko, niz za dlugo w lezaczku. Dlatego polecam, szczegolnie mobilny.
          • rosynanta Re: leżacze-łóżeczko 12.12.16, 00:04
            Te leżaczki pokazywane wyżej są rozkładane na płasko.

My mamy gondolę z wózka, która ma też funkcję leżaczka: nóżki, podnoszone oparcie i szelki. Szelek nie używamy smile Ale samej gondoli często, dopóki dziecko nie zaczęło w niej klękać i wstawać.

Parę razy kładłam w niej też dziecko na wyjazdach, kiedy nie było kosza. Może to by było rozwiązanie dla autorki wątku?
        • lidek0 Re: leżacze-łóżeczko 12.12.16, 17:16
          Wolałabym łóżeczko np. turystyczne , bezpieczne dla dziecka powyżej 6 mż , bez konieczności barykadowania. A teraz jak masz schody to zostawisz malucha samego na piętrze jak wyrośnie z bujaczka? /bo o ile dobrze zrozumiałam to śpicie na piętrze?/
          • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 29.12.16, 18:32
            Pewnie znowu płożymy materac na podłodze a przy schodach pewnie będą bramki. Chociaż przeprowadziliśmy się do tego domu jak córka miała 9 m-cy, na spanie zamykałam ją w pokoju na górze. Niania elektroniczna czuwała wink i nie było problemu. A że młoda w jeden dzień nauczyła się raczkować po schodach w górę i w dół to nawet bramek nie mieliśmy.
            • lidek0 Re: leżacze-łóżeczko 30.12.16, 21:35
              Mnie nie chciałoby się latać do dziecka po schodach, a też mieszkam w domu /tylko ja 12 lat smile już trochę po tych schodach pochodziłam/ , ale może za wygodna jestem...... a cena tego co planujesz kupić to już inna bajka....
              • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 30.12.16, 22:55
                Ja mieszkam 7,5 roku. Sypialnie mamy tylko na górze więc muszę chodzić niezależnie od tego czy dziecko będzie w łòzeczku, leżaczku czy innym wynalazku. No ale mi to nie przeszkadza. Schody wygodne, moment i jestem na górze i trochę ruchu przy okazji zamiast fitnesu wink
                • lidek0 Re: leżacze-łóżeczko 02.01.17, 06:56
                  No to w ogóle bym nic nie kupowała, maluch od urodzenia niech śpi w Waszym łóżku, skoro planujesz chodzić na górę do niego. Myślałam, że chcesz sobie oszczędzić biegania i dlatego szukasz czegoś na parter.
    • ewelina021284 Re: leżacze-łóżeczko 11.12.16, 20:13
      My mamy tradycyjne łóżeczko od narodzin plus kołyska przez pierwsze 3 miesiące i leżaczek z firmy Fisher Price.Łóżeczko jest bardziej przydatne moim zdaniem dziecko uczy się spać w nim od początku.Synek też spał ze mną w łóżku ale częściej w łóżeczku.
      • rosynanta Re: leżacze-łóżeczko 12.12.16, 09:12
        Jedne się uczą, inne się nie uczą... U nas nie było mowy o odłożeniu do kosza w nocy, a i w dzień zazwyczaj dziecko spało na nas.
    • rulsanka Re: leżacze-łóżeczko 12.12.16, 08:41
      Przy młodszym dziecku w ogóle nie wyciągałam łóżeczka ze strychu. W czasie drzemek przez pierwsze 2-3 miesiące spał w gondolce od wózka, podobnie jak starszak.
      Poza tym młodszy miał swój materac w wymiarze dorosłym, od urodzenia. Ja się tam kładłam na karmienie, a potem albo zasypiałam, albo szłam do siebie.
    • mikipolo Re: leżacze-łóżeczko 12.12.16, 19:07
      Miałam Tiny Love, kup używane, bardzo polecam, najpierw na drzemki bo jest rozkładane na plasko później siedziała w nim - uwielbiala do 7-8m.
    • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 29.12.16, 18:28
      >Dziecko musi od małego wiedzieć że śpi się w łóżeczku

Ale ja właśnie planuję w nocy spać z dzieckiem smile Nie planuję uczyć dziecka od noworodka, ze śpi się w swoim łóżku. Tak wychowałam dwoje dzieci i tak planuję z trzecim. Do swojego łóżka na stałe pójdzie jak uznam że już czas, czyli najprędzej w 3-cim roku życia. No tak mi wygodnie po prostu. Nie zamierzam się katować nocnym wstawaniem. Taka jestem egoistka big_grin
      • india-mia Re: leżacze-łóżeczko 29.12.16, 18:45
        To fajne: b allegro.pl/tiny-love-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-do-wyboru-i5525138980.html ze względu na wibracje
        My mamy: www.3kropki.pl/p/chicco-lozeczko-dostawne-next-2-me-sky.html?gclid=CMCPq-T4mdECFQ1JGQodc2YDaA i na drzemki: scandinavianbaby.pl/product-pol-157-BABYBJORN-Kolyska-HARMONY.html
        Next2me rzadko używamy, ponieważ też śpimy razem.
        • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 30.12.16, 10:04
          Chicco za drogie. Leżaczek Tiny love mam na oku ale jeszcze myślę wink
      • lidek0 Re: leżacze-łóżeczko 30.12.16, 08:20
        No to gdzie będzie spało najmłodsze jak wyrośnie z kołyski czy bujaczka w ciągu dnia, skoro w domu schody a Ty nie planujesz dla niego łóżeczka? Już pytałam, ale nie odpowiedziałaś smile
        • lucyjkama Re: leżacze-łóżeczko 30.12.16, 10:02
          Odpowiedziałam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka