Dodaj do ulubionych

serki i jogurty

18.10.04, 11:58
Drogie Mamy, mam córeczkę, która własnie skończyła 9 miesięcy, niestety nie
przepada za kaszkami (je jedynie kukurydzianą, płatki kukurydziane i owsiane,
natomiast do ust nie bierze kaszek ryżowych wszelakich rodzajów) i stąd moje
pytanie: od kiedy można podać dziecku serki danonki, serki homogenizowane i
białe serki lub twarożki? Nadmienię, że kaszki je na mleku modyfikowanym
NAN2, dobrze je toleruje i lubi je. I oczywiscie cały czas jest na cycusiu,
którego bardzo lubi!!!
Pozdrawiam i czekam na Wasze porady. Anka
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: serki i jogurty 18.10.04, 12:07
      Moja córeczka pomimo że nie miała żadnych alergii, to była wysypana po tych
      wszystkich Danio i danonkach, kiedy zaczęłam jej podawać, a miała wtedy jakieś
      10-11 miesięcy. Przestałam więc, a po roku tak ok. 13 miesiąca kiedy znów
      zaczęłam już wszystko było o.k. Myślę więc że te specjały są przeznaczone dla
      minimum roczniaków. Kiedy zadzwoniłam na infolinię Danona powiedziano mi nawet
      że powyżej 3 lat. Jedyny serek który w niewielkich ilościach na kanapeczce nie
      powodował żadnych wysypek to naturalny z Campiny. Poza tym to jdyny naturalny
      serek bez soli i tych różnych tam stabilizatorów. Pozdrawiam
    • juleczka11 Re: serki i jogurty 18.10.04, 12:07
      Moja Julka również nie przepada za kaszkami, kiedy miała 8 miesięcy po raz
      pierwszy podałam jej Danonka odczekałam kilka dni aby sprawdzić czy nic się nie
      dzieje i później dostawała serek co drugi dzień a teraz jej je codziennie i jak
      skończymy jeść to zagląda do kubeczka , wkłada tam paluszek i oblizuje go tak
      jej smakują.
      • 31andzia Re: serki i jogurty 18.10.04, 13:17
        Dzięki za szybką odpowiedź. Nasunęły mi się jeszcze pytanka.
        Jakie objawy mogą być przy nietolerancji tych specjałów?
        Czy jogurtów, tych naturalnych, albo owocowych (bez rzadnych dodatków typu
        skrobia, żelatyna, 10 miesięczne dziecko nie może jeszcze jeść?
        Pozdrawiam Anka z Elą
        • mamaaniolka Re: serki i jogurty 18.10.04, 18:25
          Jogurty predzej mozna dawac niz serki, bo bakterie w jogurtach jakos tak
          przerabiaja mleko, ze mniej uczula. Tylko ze do niektorych jogurtow dodaje sie
          mleko w proszku, a wtedy to chyba nie dziala. Z tego co wiem, mozna dawac
          jogurty juz od 7-8 miesiaca, a serki dopiero pozniej. Chociaz jak dziecko nie
          ma alergii na krowie mleko, to chyba wszystko jedno.
    • szpiczak Re: serki i jogurty 18.10.04, 14:04
      Moj synek ma 8,5 miesiaca i od jakiegos czasu (ok.miesiaca) zjada serki i
      jogurty naturalne.Kupuje mu takie zwykle waniliowe lub malinowe.Po danonkach
      mial wysypke a po takich zwyklych nie ma i bardzo je lubi.Zjada tez bialy serek
      rozgnieciony z banankiem i jogurtem naturalnym.A co do kaszek,moj syncio tez ich
      nie lubil,ale zaczelam kupowac mleczno ryzowe hippa i okazalo sie ze te uwielbia.
      mama Maciusia
      • wawa_29 Re: serki i jogurty 18.10.04, 14:11
        Słyszałam że podobno z Danonkami coś jest nie tak (opinie rodziców dzieci,
        które jadły Danonki), tzn. często pojawia się uczulenie na te produkty.
        Ja podaję Bakusie BAKOMY - od 10 mies. bananowe, wcześniej brzoskwiniowe i
        waniliowe. Mój synek właśnie skończył 9 miesięcy i bardzo lubi te serki. Są też
        dostępne w postaci musów owocowych z muesli (ale to już nie jogurty).
        Pozdrawiamy
        Agata i Aruś smile))
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16471239&a=16585910
    • miska77 Re: serki i jogurty 18.10.04, 18:35
      ja zaczelam podawac od 6 miesiaca. Maly ma teraz 9 miesiecy i dodatkowo je
      kaszki na mleku UHT-nie widze u niego zadnych alergii - bardzo mu smakuje smile

Pozdrawiam,
      Ewa
    • aniacu Re: serki i jogurty 18.10.04, 23:13
      Zastanawialam sie nad podaniem serkow Zuzce ma 10 mies ale wlasnie danonki sa
      od 3 roku zycia a skladinnych mnie przerazil chyba wole poczekac polecam za to
      gerbera jablko+maliny+jagody z jogurtem, jablko+morele z jogurtem, owoce z
      twarozkiem, i jablko+banan z twarozkiem przeciez to tak jak serek czy jogurt a
      przynajmniej bez tylu konserwantow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka