Dodaj do ulubionych

śluz w kupce

26.10.04, 22:56
Mam trzymiesiecznego synka. Od około miesiaca jego kupki są bardzo luźne i
pojawia sie w nich śluz. Nie ma natomiast biegunki, gdyż wypróżnia sie raz
dziennie. Czy ktoś wie jaka jest przyczyna pojawienia się śluzu. Proszę o
rady i informacje.
Obserwuj wątek
    • vigi73 Re: śluz w kupce 26.10.04, 23:39
      Witaj miałam ten sam problem. Mo synek w przyszłym tygodniu kończy trzeci
      miesiąc i od okołomiesiąca w kupkach pojawiło się wiecej śluzu. pediatra
      powiedział mi , że skoro karmię piersia to ma prawo tak byc. Mały dostał
      profilaktycznie ampułki do rozrobienia z woda na zminę flory bakteryjnej. Kupki
      są w dalszym ciągu śluzowate. Pozdrawiam

Mama Kamila
    • frenczik Re: śluz w kupce 27.10.04, 00:30
      moja mała skończyła piąty m-c, śluz w kupce pojawił się tez w drugim miesiącu i
      wtedy tez kupy stały się z dnia nadzień bardzo rzadkie, teraz są troche gęstsze
      a śluzu nadale mniej wiecej tyle samo. Cały czas sie zastanawiam skąd to. Moj
      lekarz mowi ze 'troche sluzu moze byc'.... cokolwiek znaczy trochewink ciekawa
      jstem nastepnych wypowiedzi na ten temat
      • cyntia33 Re: śluz w kupce 27.10.04, 10:04
        ja też czytałam, że u dzieci karmionych piersią trochę śluzu może być, a nawet
        okazjonalnie krew. Zaś dużo śluzu świadczyć może o alergii lub jakiejś infekcji
        w przewodzie pokarmowym.
        Też mam ten problem wink Na razie udaję, że śluzu jest trochę.
    • ka12 Re: śluz w kupce 27.10.04, 09:33
      Śluz w kupie może świadczyc o :
      1. alergii pokarmowej. trzeba wtedy zastosować dietę eliminacyjną czyli
      wykluczyć alergen. u nas alergenem jest białko krowie. Co wazne alergie u
      niemowląt pojawiają się właśnie w 2-3 miesiącu.
      2. zaburzeniach trawienia o podłozu bakteryjnym (trzeba zrobić posiew z kału)
      lub o podłozu wirusowym ( po prostu czekac aż przejdzie)
      Jeśli maluch dużo ulewa , kupy są cuchnące lub zielone, czasem z pasemkami krwi
      to na bank niestey alergia.
      • szankos Re: śluz w kupce 27.10.04, 10:16
        Właśnie - śluz w kupce i czasami smuzki krwi - to alergia. U mojego synka tak
        właśnie się zaczęło ok 3-4 m-ca. Robił do 5 kupek dziennie - śluzowatych, ze
        smuzkami lub kropeczkami krwi. Test na krew utajoną wykazał jej obecność więc
        kiedy dieta eliminacjyjna (karmiłam wtedy piersią ) nie dawała rezultatu -
        przeszłam na Bepilon Pepti (od 7 m-ca). Przez około 2 tyg było dobrze, ale
        kiedy zaczęłam rozszerzać mu dietę, śluz w kupce pojawiał się znowu (krew juz
        nie) Leczymy się teraz w Poradni Gastroenterologocznej. Mały dostaje cały czas
        Debridat i od m-ca Ketotiffen. Jest uczulony na niektóre produkty. Bardzo
        powoli wprowadzam mu pokarmy.. Uczulenie objawiało się właśnie śluzem i
        czasami niewielkimi wysypkami.
        pozdrawiam Gosia
    • anna75 Re: śluz w kupce 27.10.04, 14:26
      Mam ten sam problem. Mój synek ma 3 miesiące i od jakiegos czasu w kupce
      pojawił się śluz. Myślę, że to alergia. Narazie jestesmy na etapie eliminowania
      alergenów z mojej diety. Jednak zastanawia mnie fakt, że synek nie ma innych
      obiawów (wysypki, kolek,) jest spokojny i wesoły. Biegunki tez nie ma bo kupkę
      robi góra 2 razy dziennie. Zastanawiam się tylko kiedy to minie? Pozdrawiam!!
    • dadies Re: śluz w kupce 27.10.04, 16:30
      U mojej córeczki było to samo. Pomógł nutramigen. Okazało się to alergią na
      mleko krowie lub nietolerancją laktozy. Tak czy tak, zmiana diety.
    • dvcky Re: śluz w kupce 27.10.04, 22:30
      Słuchajcie, jak powinna wyglądać kupka 2-3 miesięcznego dziecka? Bo ja już
      dostaję paranoi. Zawsze słyszałam, że jak się karmi piersią, to kupki są
      wodniste, a ostatnio zaczęłam czytać o alergiach (moja mała ma jakąś wysypkę na
      brzuszku) i tam z kolei wodniste kupki są objawem alergii. To jak to jest?
      U mojej córeczki kupki są niewątpliwie wodniste (żółte z takimi jaśniejszymi
      grudkami), bo aż wypływają jej z pieluchy. Robi taką zazwyczaj jedną dziennie,
      ale na full. Śluzu się nie dopatrzyłam (choć może ja nie potrafię go zobaczyć? -
      jak to ma wyglądać?)
      Czy któraś z was mogłaby mnie uspokoić, że to nie jest alergia? Zaczęłam się
      martwić odkąd pojawiła się na brzuszku małej wysypka (teraz przeszłą w takie
      lekko łuszczące się plamy czerwone) i zauważyłam, że za bardzo dzidzia nie
      przybiera na wadze.
      • asia.kreg Re: śluz w kupce 28.10.04, 18:03
        Ja mam ten sam problem. Mala ma 3 miesiace i teraz jest na Bebilon pepti, a jej
        kupy sa zielone i z odrobina sluzu. na piersi tez robila bardzo luzne zolte
        grudkowate kupy. czy to znaczy z jest alergikiem? martwie sie jesli chodzi o
        jej przyszly jadlospis. jak sprawdzic alergie u dziecka karmionego butelka?
        pomozcie!!!!!
      • joczaj Re: śluz w kupce 28.10.04, 19:45
        Witam wszystkie mamy!
        Wodnista kupka to taka która całkowicie wsiąka w pieluchę tak jak mocz. Jeżeli
        mała robi raz dziennie to rozwolnienie to raczej nie jest.
        Białe grudki w kupce są OK. To normalne przy karmieniu piersią i nie oznacza
        niczego złego.
        Nie martw się smile)
        Śluz jest b. gęsty i się ciągnie jak białko kurze, jest taki lepki,
        przeźroczysty lub lekko zabarwiony. Napewno go rozpoznasz smile
        Pozdrawiam!!!
        Mama Julii
    • teresai33 Re: śluz w kupce 28.10.04, 19:28
      Kurczę, dziewczyny, spokojnie i nie dajcie się zwariować! jesli dziecko je
      tylko mleko, nie je pokarmów stałych, to jakie ma robic kupki? To naturalne, ze
      sa raczej rzadkie i lekko śluzowate. Jeżeli dziecko dobrze przybiera na wadze,
      jest wesołe, pogodne, nie boli go brzuszek, nie ma wysypki, czerwonych,
      szorstkich policzków, kupki nie są zielone, to na pewno nic mu nie jest. Teraz
      to jakaś paranoja z tymi alergiami! Też przechodziłam przez zamartwianiem się
      śluzowatymi kupkami. Zupełnie niepotrzebnie. Moja córeczka od przeszło miesiąca
      je stałe pokarmy i kupki też zrobiły się stałe i zwarte. Mlecznych potraw nie
      wyeliminowałam z diety, a i córeczka je juz owocki z dodatkiem jogurtu i
      wszystko jest OK.
      Pamiętajcie, że Wasze mleczko jest dla niemowlaczka najlepsze i nie dawajcie
      sie zbyt łatwo zastraszyć. Po co, być może niepotrzebnie, faszerować Maleństwa
      lekarstwami i sztucznym mlekiem?
      • monika_5 Re: śluz w kupce 28.10.04, 19:33
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • borges1 Re: śluz w kupce 28.10.04, 22:51
      Dziewczyny, serdecznie dziękuję za wszystkie wpisy, z których dowiedziałąm się,
      że problem śluzowatych kupek jest bardzo częsty. Postanowiłam przez dwa
      tygodnie wyeliminować produkty mleczne, zobaczę może pomoże. Ale mi się rymło.
      Pozdrawiam.
    • ka12 Re: śluz w kupce 29.10.04, 09:12
      Niestety przy alergii na białko krowie usunięcie produktów mlecznych z diety
      może nie wystarczyć, ponieważ jest wiele produktow, które je zawierają. Przy
      silnej alergii musisz też unikać:
      1. słodyczy, większość zawiera mleko odtłuszczone lub serwatkę. Bezpieczne są:
      większość lizaków, paluszki, sezamki, czekolada gorzka Wawel, ciasteczka firmy
      Solidarność - waniliowe i wiśniowe, ciastka holenderskie a także domowe wypieki
      na margarynie Palmie
      2. żelatyny wołowej czyli zero miśkow Haribo i innych
      3. wołowiny i cielęciny
      4.musisz czytać uwaznie sklad wędlin. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie
      bezpieczne są krakowska sucha, parówki drobimex, szynka gotowana, polędwica
      sopocka, rarytas cygański, baton drobiowy z majerankiem
      5. poczytaj skład lekow i witamin, ktore zażywasz
      Brzmi jak science-fiction, ale tak wygląda dieta przy totalnej skazie białkowej
      Pozdrawia mama skazowca, 8 miesiąc na diecie
      • borges1 Re: śluz w kupce 29.10.04, 17:50
        To rzeczywiście brzmi jak science fiction, jak można egzystować nna takiej
        diecie, myślałm, że wystarczy jak ograniczę picie mleka.Zapytam inaczej, jak
        stwierdzić, że dziecko ma skazę białkową, może bedę sie ograniczać na próżno.
        Czy możliwe jest, ze Stasiu robi śluzowate kupki z powodu moich bardzo mocno
        zainfekowanych migdałów. Pozdrawiam.
        • monika_5 Re: śluz w kupce 29.10.04, 18:29
          Moje dziecko też miało ponoć skazę białkową(szorstkie czerwone łuszczące się
          policzki) karmiłam tylko piersią, smarowałam maścią nagietkową i przeszło z
          czasem.Nie stosowałam nic poza tym.Teraz chodzi do 1-szej klasy i nie miał już
          później żadnych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka