kulka50 12.11.04, 13:48 czy polecacie jakieś dodatkowe szczepienia oprócz tych wg kalendarza szczepień? i jakie są ceny tych ewentualnych dodatkowych szczepień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izelka Re: szczepienia 12.11.04, 14:39 Ja zaszczepiłam dodatkowo moja córcię dodatkowo przeciwko zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych ogólnym zakażeniom szerzącym się przez krew , zapaleniu nagłosni, płuc. To nazywa się HiB i jest płatne.sama HiB kosztuje 40 zł ale gdy w 2 miesiacu szczepisz dziecko jeszcze na obowiązkowe szczepienia - żółtaczkę, krztusiec, błonnicę to tyle ukłuć chyba nie jst w stanie przeżyć małe dziecko, więc ja kupilam zbiorową szczepionkę (oprócz zółtaczki). Kosztuje ok.130 zł, ale trzeba pamiętać że to szczepienie jest 4 razy powtarzane i za każdym razem trzeba kupić tą szczepionkę .Ale nie żałuje bo moja córcia miała tylko 2 ukłucia a nie 4. Odpowiedz Link Zgłoś
prolens Re: szczepienia 12.11.04, 19:30 Ja szczepie dodatkowo takze na Hib, dziecko dostanie 3 dawki. Kazda dawka kosztuje 56zl (szczepionka Pedvax). Pierwsze szczepienie bylo chyba w wieku 3,5 m-ca (byly to 3 uklucia na raz - bo szczepiono ja tego dnia takze na 2 inne choroby - przewidziane standartowo w kalendarzu szczepien). Jakos malutka to przetrwala. Czeka nas jeszcze jedna dawka, chyba w wieku 13 m-cy. Gdybym wczesniej sie zdecydowala na Hib, mala mialaby inna ilosc ukluc (sa rozne typy szczepionek w zaleznosci od wieku dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś