Dodaj do ulubionych

Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji

• janeczka-nan Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 16:24
      Mam drugie dziecko, więc już mniej jestem pouczana, bo i tak robię "na
      przekór". Podzielę się moimi informacjami- jest się z czego pośmiać smile
      - nie wieszać ubranek tak około zmroku (nie mogą tez zostać na balkonie na noc)-
      dziecko bedzie płkać
      - nie wieszać ubranek na lewą stronę- dziecko będzie się przewracać
      - koniecznie musi miec coś czerwonego- żeby ktoś nie zauroczył
      - widzac małe dziecko koniecznie należy powiedzieć "Ale paskustwo, twu, twu!"
      - Uwaga! Jesli nakarmisz dziecko pierwszy raz lewą piersią- na mur beton będzie
      leworęczne! wink
    • konka1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 03:47
      Witam Jadieś 20 lat temu sąsiadka miała dziecko które bardzo płakało przes sen
      znachor kazał nasmarować kromke chleba i położyć pod poduszkę,pomogło ponoć
      zmora dręcząca dzieck lubi chleb z masłem i nie dręczy dziecka.
      • marzennak Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 08:41
        Najśmieszniejsze jest to, że z tą zgagą to mi się sprawdziło. W pierwszej ciąży
        nie miałam zgagi i córka się urodziła łysa. W drugiej ciąży męczyła mnie
        okropna zgaga i córka miała mnóstwo czarnych włosów, nawet na uszach i
        ramionach! W trzeciej też nie miałam zgagi i synek urodził się z niewielką
        ilością włosków...Co wy na to?
        • paulina62 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 09:34
          U mnie dokładnie na odwrót: zero zgagi, a córa urodziła się z bardzo długimi i
          gęstymi włosami smile
        • lidias82 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 22:13
          Hihihi, miałam tak straszną zgagę w ciązy, że w nocy ciągle brałam Rennie i
          wypijałam hektolitry mleka, żeby trochę zneutralizować kwasy. Michaś urodził
          się łysy - pierdołki z tą zgagą.
        • kontoani Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.07.05, 18:12
          a ja mialam zgage i Hanka urodzila sie kudłata ze ho-ho! Nawet na uszkach miala
          włoski smile
        • aliszka25 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 21.09.05, 21:49
          ja miałam w ciąży straszną zgagę (dopiero w ciąży poznałam co to znaczy mieć
          zgagę) i nawet nie wiedziałam o tym przesądzie. gdy mała urodziła się z bujną
          czarną czupryną to moja mama dopiero "skojarzyła", że przecież mnie zgaga
          męczyła. no ale obie się tylko uśmiechnęłyśmy. Przesąd się sprawdziłsmile
    • szyszunia75 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 09:09
      * W ciąży nie można podnosić rąk do góry, bo dziecko okręci się pępowiną (chyba
      jedyne logiczne uzasadnienie to takie, że rzeczywiście nie należy podnosić nic
      ciężkiego, np. mokrego prania, bo to duży wysiłek dla mięśni dolnej partii
      brzucha).
      * ”Na córkę” się brzydnie (ja wyglądałam w ciąży przepięknie i nikt nie chciał
      mi wierzyć, że ma być dziewczyna).
      * Dziewczynki ubiera się na różowo, chłopców na niebiesko (w niektórych
      regionach Polski dokładnie na odwrót).
      * Należy zmierzyć wzrost dwulatka, bo w wieku dorosłym będzie miał dwukrotnie
      więcej wzrostu.
      * no i jeszcze coś, co nie jest przesądem, ale jakimś obsesyjnym
      przyzwyczajeniem: dziecko musi mieć na sobie ZAWSZE czapeczkę i skarpetki
      (nawet przy czterdziestostopniowym upale) i w ogóle być ubrane tak grubo, żeby
      się ruszać nie mogło. Co ja się nasłuchałam wożąc latem w wózku dziecko z
      gołymi nogami i tylko w body...
    • kulka50 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:15
      moja teściowa zastrzeliłą mnie zaraz po powrocie ze szpitala tekstem:
      "nie wolno dziecka oliwić bo mu sie kości rozpuszczą !!!"

a poza tym gadała mnóstwo rzeczy, które już były tutaj cytowane, więc nie będę
      powtarzać
      widać głupota nie zna granic....
    • asia_k2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:33
      jeśli do kąpieli dziecka jest podgrzewana woda (na wsiach tak było zawsze, bo
      nie było bieżącej ciepłej wody) to nie można dopuścić do tego, żeby woda się
      zagotowała, bo dziecko wykąpane w takiej wodzie (oczywiście wymieszanej z wodą
      zimną smile będzie bardzo nerwowe, hi, hi...
    • elus11 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:35
      Witajcie!
      Też słyszałam mnóstwo przesądów. Nie wszystkie pamiętam, kilka jużbyło
      przytaczanych wyżej.
      Ciążowe:
      -na dziewczynkę się "brzydnie", bo odbiera urodę, na chłopca odwrotnie
      -nie wolno kompletować wyprawki przed porodem, bo wtedy "na pewno!!!" coś się
      stanie i dziecko może umrzeć, lub się poroni.
      -jeśli się czegoś przestraszysz i złapisz za jakąś część ciała to dziecko
      będzie miało znamię w tym miejscu, tzw myszkę.
      -nie wolno chodzic po kablach bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
      Dziecięce:
      -czerwona wstążeczka chroni przed urokiem,
      -dziewczynki ubera się na niebiesko, a chłopców na różowo
      -jeśli dziecko płacze i jest niespokojne to należy przelać jajko (nie wiem do
      tej pory co to jest i jak się to robi).
      a sposobów na odczynianie uroków to słyszałam setki.
      • kulka50 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:40
        hehehe, z tym ubieraniem to chyba odwrotnie smile)
        • kulka50 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:51

• elus11 Do kulka50 07.12.04, 11:41
          U nas właśnie tak.
          moja córcia miała sukienkę z różowymi dodatkami ale dostało mi się jak chciałam
          kupić dekorację do świecy w kolorze różowym ("bo dziewczynkom to się przypina
          niebieską") i dl aświętego spokoju kupiłam białą.
      • 2barb Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 22:06
        Pamiętam jak mój brat był mały (ok. 25 lat temu) byliśmy na wsi i rozbijali mu
        nad głową jajko do szklanki z wodą, podczas snu. Bardzo źle wcześniej spał.
        Podobno mu pomogło.
    • fridka5 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:41
      Słyszałam, że jak dziecko płacze wieczorem to dlatego, że ktoś je zauroczył
      czyli nie wolno za żadne skarby podejść do niemowlaka i powiedzieć: aaaach
      jakie piękne!!! tylko trzeba powiedzieć: tfu tfu jakie brzydkie!!!!
      A jak juz ktos nam dziecko zauroczy to trzeba przetrzeć mu czółko...zasiusianą
      pieluszką(!!!)to odejdzie zły urok. A najlepiej przyszyc czerwona kokardke to
      nikt nam nie zauroczy bobasa.
      Natomiast jak dziecko ma kurzajkę, albo dorosły to nic nie działa lepiej jak
      posmarowanie...krwią miesiączkową...nie sprawdzałam, ale moja mama mówi, że
      działa...(?)
      • inezka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 24.02.06, 11:16
        Eeee... Nie! Zasiusiana pieluszka musi być kładziona łyskom na głowę w formie
        mokrego kompresu, to włoski się rzucą... smile))

I dlaczego nikt jeszcze nie wspomniał o zagrożeniu przełamania dziecka?!

smile
    • elus11 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 11:34
      Aha, przypomniałam sobie jeszcze jeden fajny tekst. "Pij dużo mleka to będziesz
      miała dużo pokarmu" ale, ale.....(i tu jest najlepszesmile))) "Nie pij zimnego
      mleka bo dziecko zaziębisz"
      Fajne, nie?????
    • jasio04 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.12.04, 05:26
      Moja tesciowa wymyslila ze jak bede codzic na bosaka po domu (co uwielbiam) i
      zmarzna mi nogi to dziecko bedzie plakac
      • s.poline Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.06.06, 12:04
        Dlaczego tak wiele pochodzi od teściowych?? smile

My się tego też z mężem nasłuchaliśmy, od wszystkich... Czerwone kokardki, korale,znamiona itp..
        Mnie najbardziej drażni, nie wiem czy to przesąd czy przekonanie, że jak się ma małe piersi to się nie ma pokarmu. Ja biustu nie mam nadzwyczaj ogromnego i już nieraz się spotkałam z przeogromnym zdziwieniem, że karmię tylko piersią! "-Jak to, przecież ty tam nic nie masz w tych piersiach!"
        yyyy?????
    • jo_asia plesniawki 13.12.04, 13:32
      puk puk - odpukac, mnie to nie dotyczy, ale w rodzinie mojego meza podobno ..
      na plesniawki najlepszym lekarstwem sa "siuśki" dziecka (trzeba przetrzeć
      wnetrze buzi pielucha z moczem dziecka)
      hm ...
      • mama_kotula Re: plesniawki 26.10.05, 09:15
        To się nazywa urynoterapia, bardzo skuteczna, ale jak dla mnie fujjjj.
    • mama.tosi Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.12.04, 13:47
      wybierając imię dla dziecka trzeba tak je dopasować do nazwiska by razem liter
      było jedenaście. to "mistrzowska" liczba i dziecko od tego będzie bardzo
      uzdolnione...
      pozdrawiam
      • tynka11 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.12.04, 18:07
        dzieciece rzeczy nie powinny wisiec na podwórku po zachodzie slonca ( chodzi o
        pranie ) gdyz bedzie niespokojnie spalo w nocy!ponoc moj dziadek jak bylam mala
        bardzo tego przestrzegel!!!
        co do myszek - tez jestem swietnym przykladem!moja mama przestraszyla sie myszy
        bedac w ciazy i zlapala za brzuch z lewej strony i mam slad!!!
      • asientos Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 20.12.04, 13:41
        Ojej to moja córka nie powinna mieć imienia....
      • kontoani Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.07.05, 18:16
        a jak samo nazwisko ma 11 liter? to co, nie dawac imienia? hihihi smile)
      • mamaadasia1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:32
        hehe niezle. Z ciekawosci policzylamsmileNie wiedzialam o tym wczesniej-smile Wyszlo
        nam 11smile))
        Niezly bajersmile))
      • mamadawidka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 21.09.05, 17:02
        ale kto mi znajdzie imię składające się z dwóch liter???
        smile
        • monikaorlicz Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 22.02.06, 19:49
          Nie bujać wózkiem, leżaczkiem itp. gdy nie ma w nim dziecka, bo będzie miało
          gorączkę. Bzdurka
        • s.poline Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.06.06, 12:00
          AL smile
      • naturella Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 22.02.06, 17:23
        No to moje dziecko musiałoby mieć imię składające się z jednej literysmile))
    • englishinter Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 14.12.04, 17:17
      Czesc, ja jeszcze nie mama, ale opowiem wam pare historyjek rodzinnych o
      przesadach:
      Moja babcia bedac w ciazy z mama przechodzila obok czyjejs dzialki i za plotem
      byly maliny (nie mogla ich dostac, wiec zachcianka nie spelniona) i mama
      urodzila sie z "malinowymi" znamionami na ramieniu, nodze, i w okolicy
      obojczyka, ktore to zostaly usuniete. Do tej pory mama ma spore biale blizny,
      Co prawda potem ja tez urodzilam sie z "malinka" na ramieniu (mimo ze mama na
      nic sie nie zapatrzyla), mama nie pozwolila jej wycinac i zanim mialam 10 lat,
      malinka sama zbladla.
      Mojej prababci (!!!!, historie przekazywane pokoleniami, super, nie?), kiedy
      nosila mojego dziadka, na brzuchu usiadla mucha. Prababcia "pacnela" ja klapka.
      Dziadek w tym miejscu na brzuchu ma znamie, plaskie, jasnobrazowe, srednicy
      okolo 15 cm, w wyrazne plamki, jakby dziurki w klapce. I co wy na to? smile
      I jeszcze jedno, smutniejsze, z rodziny taty z kolei: jedna z (wielu) siostr
      babci, mieszkajaca na wsi, odwiedzila "miastowa" kolezanka i przywiozla zolwia
      (zwierzatko domowe), z ktorym ciezarna polubila sie bawic. Dziecko siostry
      babci urodzilo sie potem martwe, z "zolwia" twarza. Moja babcia, obecna przy
      (wiejskim, domowym) porodzie, podobno to widziala.
    • anikwaw Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 14.12.04, 17:32
      Jeden bardzo mi się spodobał: miałam potworne zgagi przez cały czas trwania
      ciąży - ciocia na to: ojojoj, mały urodzi sie z dłuuugimi i gęstymi włosami!!!
      No i oczywiście Kubek urodził sie łysy i do dziś ma raczej marne
      owłosienie.......

Pozdrawiam,
      Ania i Kubek (roczek)
    • arwena751 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 14.12.04, 21:32
      W czasie ciązy nie wolno pastowac butów bo dziecku będzie z buzi smierdziało.
      • anikwaw Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 15.12.04, 22:51
        O rany!!!!!!! To jest naprawdę "HIT" smile))))

Pozdrawiam,
        Ania i roczny Kubek
      • katja_79 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.07.05, 16:18
        Masz rację to chyba szczyt ludzkiej głupoty. Jak w XXI wieku można w to
        wierzyć? No bo to że kupię ubranka przed porodem czy nawet przed ciążą nie może
        definitywnie zadecydować o poronieniu? Stek bzdur- Trzymajmy się i nie
        powtarzajmy tego następnym pokoleniom.
        • kefkas Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 19.09.05, 14:23
          * jak dziecko ma być bogate do pierwszej kąpieli ( w domu) wrzuć złotą monetę
          * jeśli jest chłopcem to musowo po pierwszej kąpieli ( w domu) ma dotknąć szabli
          żeby nie było zniewieściałym - teraz się mówi chyba gejem..
          * jak dziecko pierwsze słowo powie mama to następnym dzieckiem dziewczynka, tata
          chłopiec i uwaga hit - dada bliźniaki wink
    • gosiat Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 15.12.04, 11:01
      Gdy w ciąży leżałam w szpitalu i zatykałam sobie uszy Stopperem, by móc w ciszy
      czytać lub spać, to usłyszałam od innej pacjentki, żebym tego nie robiła, bo
      dziecko urodzi sie głuche.
      Zignorowałam ją. Zuzia dobrze słyszy mimo tego przekleństwa.

Słyszałam jeszcze, że na chrzest trzeba dziecku wsypać do pieluchy cukru, by
      miało słodkie życie, a w ubranko wsadzić pieniądze by było bogate. Też nie
      praktykowałam, bo jestem wierząca wink
      • tiya Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 15.12.04, 19:40
        Standardowo-czerwona kokardka. Dziecka nie wolno przegladać w lustrze, bo
        "wodnicy" dostanie(tzn. czegoś z oczami). Jesli ząbki nie pojawią sie do
        roku-może pęknąć główka! big_grinDD. Jeśli dziecko placze, należy mu oblizać!
        trzykrotnie rączki i splunąc... W ciąży nie wolno golić nóg i broń Boże patrzeć
        na golącego się mężczyznę, bo dziecko urodzi się z wlosami na ciałku. Kiedy jest
        niespokojne, trzeba wetrzec mu w kąpieli garść mąki w plecy i wyjdą mu kolce,
        które je kłują i dlatego się kręci.
        Jak sobie przypomnę co lepsze kwiatki, to jeszcze napiszę smile))
        • barbaram1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 16.12.04, 12:19
          1. Moje dziecko urodziło się z naczyniakiem - ma czerwona plamkę na szyi.
          Koleżanka mojej mamy powiedziała, że należy to potrzeć kciukiem nieboszczyka to
          zniknie.
          2. Gdy dziecko ma czkawkę, tzn, że mu zimno - latem w 35 stopniowym upale cała
          moja rodzinka z uporem maniaka przykrywała dziecko kocami, kołdrami itp.
          3. Gdy dziecko ma pleśniwki to trzeba przetrzeć pieluchą z moczem. Całe
          szczęście dziecko pleśniawek nie miało.
          • nikita333 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 22:30
            Jejku, z tym nieboszczykiem to prawdziwy horror...moje dziecko też ma
            naczyniaka i niektórzy twierdzili, że to przez to, że ktoś mnie w ciąży mocno
            ścisnął za rękę
          • mamaadasia1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:08
            z ta pielucha i moczem to zadna fanaberia-ponoc mocz to najlepsze lekarstwo-
            oczywiscie przetrzec moczem dziecka-jego wlasnym! Ja ta robilam zsiusiana
            pieluszka przeciraalam mu jezyczek jak nie moglismy sobie poradzic z
            nawracajaca plesniawa i poskutkowalo. A co do przesadow to slyszalam ze kobiety
            w ciaze nie moge sie czegos wystraszyc i gwaltownie chwycic sie za jakas czesci
            swojego ciala bo dziecko bedzie mialo tam znamie...
        • mamaadasia1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:26
          A ja patrzylam sie na golacego faceta i to nieraz-smilemamy jedna lazienke-wiec
          maz sie golil a ja sie malowal czy cos tamsmilewiec widzialam golacego faceta i co
          prawda maly urodzil sie z meszkiem czarnym na plecachi uszkach ale wszystkie
          dzieci przewaznie tak maja a potem to schodzi-no i zeszlo. Niezle.smile
    • joannarc Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 16.12.04, 14:58
      Nie ma tu jeszcze, że jak dziecku wyjdą najpierw ząbki górne to dziecko nie
      urośnie. (Mojemu starszemu dziecku wyszły najpierw górne i rośnie bez
      zastrzeżeń)
      Usłyszałam to od opiekunki mojego dziecka. I jeszcze powiedziała, że ten kto
      pierwszy znajdzie ząbek u dziecka powinien dostać prezent od innych członków
      rodziny, bo inaczej dziecku będą psuły się zęby.
      • mamaadasia1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:09
        tez slyszlaam o tym prezenciesmile ale w wersji: kto zauwazy pierwszy zabek u
        malego ten kupuje mu prezenciksmile
    • guinda Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.01.05, 01:13
      Ja slyszalam, ze bedac w ciazy nie wolno zakladac na twarz roznych masek, ale
      nie wiem dokladnie dlaczego.( domyslam sie tylko) Chodzi o maski np.
      karnawalowe, przedstawiajace jakies stwory i brzydactwa.
      Dowiedzialam sie o tym po fakcie, kiedy kilka takich masek przymierzalam sobie
      z kolezankami w trakcie karnawalu rok temu w jakims sklepie i robilysmy zdjecia
      tak nam sie ta zabawa podobala! ( ja bylam wtedy w ciazy). Jak moja mama i
      ciocia zobaczyly te zdjecia to byly oburzone i powiedzialy ze kobiecie w ciazy
      tak nie wolno. Nic sobie z tego nie zrobilam, a potem bylam w kinie na Shreku
      i dali nam takie maski Shreka i Fiony i jak zalozylam ta maske ( zapomnialam o
      tym przesadzie) to znow spotkalam sie z przerazona mina mamy. Ale moja corcia
      urodzila sie sliczna a teraz jest jeszcze piekniejsza, nie chwalac sie! ;P
      A poza tym to jeszcze to mnie spotkalo:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=19127447
      • mmgromacka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.01.05, 10:44
        co do kolorów ubranek to dziewczynki ubiera się na niebiesko, bo Matka boska ma
        niebieska sukienkę, co akurat nie jest przesądem, więc chłopcom zostaje różowy.
        sama mam synka i pięknie mu w tym kolorze. pozdrawiam
        • pilatka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.09.05, 20:57
          Ja mam dylemat, bo jest ponoć przesąd że chrzestną dziecka nie może być kobieta
          w ciąży. Dokładnie nie wiem dlaczego? ja obiecałam siostrze że będzie chrzestną
          a własnie "zaszła". I co teraz? Do księdza się z tym udać?
          • rupiowa Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.06.06, 17:40
            Ponoc jedno z dzieci straci wtedy zycie. Mialam ta sama sytuacje i moja siostra
            na mnie czekala az urodze...

Paula i Zosia
      • olinka.6 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 30.07.05, 14:24
        Ja słyszałam, że kobieta w ciąży nie powinna w czasie kąpieli moczyć pępka
        (swojego), bo utopi dziecko w brzuszku.

Tych co wymyślają takie rzeczy powinni do psychola ładować.
    • sha1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.01.05, 01:37
      no ale tego widzę nikt nie zna:
      wyobraźcie sobię minę pielęgniarki w szpitalu (i moją), która pokazywała
      mojej "sąsiadce" z łóżka jak przewinąć dziecko. Dziewczyna i tak nic nie
      widziała, bo przed nią wepchnęła się jej matka (czyli babcia) dziwnie
      podekscytowana. Pielęgniarka właśnie miała wyrzucić brudną (ze smółką)
      pieluszkę, kiedy babcia ze zwinnością lamparcicy ("upolowała") wyrwała ją z rąk
      kobiecie i schowała do swojej torebki. Wszystkich zamurowało (łącznie z jej
      córką), ale miny był chyba wymowne, bo kobieta stwierdziła po chwili, że musi
      ją (czyli pierwszą kupkę) zakopać pod drzewem!?!?!?!?
      • malpazuza Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.07.05, 17:16
        ja słyszałam ze łożysko trzeba zakopać pod drzewem o wschodzie słońca a pieluchy
        prac tylko w wodzie deszczowej tak mówiła moja prababcia smile)))
        • renifer.renifer Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 24.02.06, 18:19
          akurat o łożysku to czytałam na forum Ciąża i poród, że pewna para chciała je
          zabrać ze szpitala do domu aby.... zjeść. Brr!
    • kasialu Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 08.01.05, 23:17
      Jak czytam Wasze odpowiedzi to zaczynam sobie przypominać pewne fakty z
      dzieciństwa...
      Wychowywała mnie Babcia i rzeczywiście np jak się wsytraszyłam czegoś w dzień i
      byłam niespokojna to Babcia jak usnęłam przelewała mi wosk przez dziurkę od
      klucza nad głową ;o) Jak mnie ktoś zauroczył lizała mnie po oczach hahaahhahaa
      Ale do roku czasu goliła mi włosy do łysola "żeby były mocniejsze" i nic z
      tego - mam rzadkie włosy po mamie - czyli genetyka wygrała z przesądami. poza
      tym nie ogoliła mi chyba rozumu... zreszta nie wiem hihii
      • rekawka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 19.05.05, 13:57
        Co to ludzie nie wymyślą!!!
        Ja też słyszałam o przelewniu wosku, wówczas kiedy dziecko się przestraszy. No
        i także to o czym dziewczyny pisały wcześniej, że nie należy zabierać dziecka
        na cmentarz do momentu jak ukończy rok.
        Zabobony i przesądy!
        • mamaadasia1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:30
          hehesmileA ja mieszkam niedaleko cmentarza komunalnego-ladny swoja droga-ladne
          alejki i nie raz wybieramy ta droge niz chodnik kolo ruchliwej drogi...
          smile))
      • algadak Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 09.07.05, 20:11
        ja od jednej " coctki" poznałam sposób ja oduroczyc dzidziusia: jeśli ktoś się
        nim zachwyca a potem ono jest niespokojne to matka musi 1. założy spódnicę 2.
        obkręcic się kilkakrotnie wkoło 3. splunac pod listwę ( chyba taką podłogową)
        4. parę razy tupnac nogą!! mam nadzieje że przy tym nie umrze ze śmiechusmile
        i jeszcze jedna bzdura: jak dziecko małe jest ładniutkie to potem jak już duże
        to brzydnie!! ja tam zawsze byłam ładna...hihihi
        • kanjiki Re: Najpopularniejsze przesądy? 22.02.06, 14:50
          Pamietajcie, kochane , ze w niektorych przesadach cos jednak tkwi. Teraz nam sie wydaja glupie , ale zdje mi sie ze pewna czesc miala swoj sens . Otoz taka ciekawostka zwiazana z usuwaniem plesniawek moczem dziecka: Otoz w dawnych Chinach arystokraci myli zemby i plukali jame ustna moczem malych dzieci (ciekawe jak pozyskiwali ten specyfik smile ). A jedno co moza przyznac chinczykom ze w dziedzinie higieny wyprzedzli Europe dosc mocno.
    • mama_lidki Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 08.01.05, 23:48
      Mama mojej kolezanki stwierdzila, ze nie zajrzy mi do wozka, bo dziecko sie
      zauroczy i zbrzydnie.
    • mama_lidki Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 08.01.05, 23:50
      Jedna klientka jak zobaczyla mnie w pracy z centymetrem krawieckim na szyji
      (bylam wtedy w ciazy) powiedziala, ze mam go zdjac, bo dziecko urodzi sie
      owiniete pepowina
      • anatewka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 23:03
        Przeczytalam mniej wiecej polowe wiec moge sie powtarzac;
        Nienawidze przesadow, a najbardziej zalamuje mnie dzika satysfakcja ludzi
        (glownie gorliwych katolikow) jesli cos sie "sprawdzi" sprowadzajac przy tym
        nieszczescie. Bez komentarza.
        No ale do rzeczy:
        - w rodzinie mojego meza jak ktos mowi "sliczne dziecko" to dziadek albo ciotki
        dodaja szybko "obesrane" (sory za wulgaryzmy ale to autentyk) - nawet nie wiem
        dlaczego. Doprowadza mnie to do szalu.
        - przed ukonczeniem miesiaca nalezy dziecko "natrzymac" (aby zrobilo siusiu)
        nad blaszka do pieczenia ciasta- takich propozycji nasluchala sie moja
        przyjaciolka mieszkajaca na wsi. Ciekawe czy taka blaszka to jest jakas
        dyzurna, czy z tych uzywanych w kuchni wink
        - jak dziecko mowi jako pierwszy wyraz "mama" to nastepna urodzi sie coreczka
        a jak "tata" to chlopiec w mysl zasady "tata, chce brata".

Wlos sie jezy wink
        • weronikarb Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 14:41
          a jak moj synus pierwsze slowo powiedzial "dziadzia" ? To mam mmu dziadka
          urodzic smile)))))
          • elwirka26 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 24.03.06, 11:23
            To nie będzie już miał rodzeństwa, taki przesąd....
    • mama_zuzi1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 22:53
      Witam wszystkich!
      Mogę sie podzielić z Wami przesądami, którymi karmi mnie ... moja teściowa. Są
      to rzeczy w stylu, że do czasu ukończenia przez dziecko roku nie może widzieć
      swojego odbicia w lustrze bo jej zabki nie wyrosną, bo diabła zobaczy, bo jej
      rozum uleci itp. (a moja Zuzia uwielbia przeglądać sie sobie w lustrze i
      koniec!).
      Mieliśmy problem, ponieważ przez pierwsze 2 miesiace Zuzia prawie w ogóle nie
      spała i teściowa doradzała żeby postawić szklanke z woda na parapecie to wtedy
      zaśnie(guzik prawda-z rozpaczy spróbowałam i nic smile
      Obiegowy przesąd, który słyszałam od kilku osób to to, iż nie powinno sie
      kupowac ubranek dopóki sie dziecko nie urodzi bo to przynosi nieszczęście!
      Szczerze mówiąc uważam, że to jakieś głupoty!

Pozdrawiam

Dominika i Zuzia
    • abbra Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 14:57
      Na opowiadanie mojej mamy o tym , że karmię już prawie 3 lata piersią , jej
      sąsiadka powiedziała , że takie mleko jest już bezwartościowe , bo "
      przepalone " !
      • jamaska Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 22:43
        mam dwa hity (jak dla mnie)
        - po kapieli nalezy sciskac skrzydełka nosa - żeby nie był płaski
        - trzeba zostawic dziecko namydlone przez godzinę wtedy mydło przejdzie do
        kości i te stana sie mocne (analogicznie można zostawic na tydzień to dopiero
        bedzie moc!!!!)

ręce mi opadają na takie bzdury a najgorsze, ze osoba, która mi "dobrze
        radziła" była swięcie przekonana , że przekazuje mi doskonałą wiedzę ....
    • aneta_mil Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 23:48
      Nie pij wina, bo dziecko będzie miało krzywą twarz.
      • karanka Gratulacje dla redakcji za temat!!! 19.05.05, 11:42
        Dawno się tak nie uśmiałam. Dobre. Ha ha.
    • agata781 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 19.05.05, 18:34
      Z tym czerwonym kolorem to jednak coś musi być tylko u nas to się na to
      mówi"żeby go ciota nie ociotała(fajne nie)"Moja siostra miała znajomą która
      zawsze wszystkim wszystkiego zazdrościła,a"wysładza"wszystkim do
      obrzydzenia.Przychodziła do nas kiedy siostrzeniec był malutki i zawsze stała
      nad łóżeczkiem i wychwalała jaki to on kochaniutki,spokojniutki,śliczniutki
      itp.Kiedy odchodziła do domu to w małego jakby diabeł wstępował a my mieliśmy
      nockę z głowy.Pewnego razu siora ubrała małemu(przed jej wizytą)czerwony
      sweterek i wyobraźcie sobie(sama widziałam)wpadła do pokoju,skerowała się w
      stronę łóżeczka i...stanęła jak słup soli!Przez całą wizytę nawet nie spojrzała
      w stronę łóżeczka,to wyglądało tak jak by nie mogła nawet głowy w tą stronę
      odwrócić,a jak wychodziła to wręcz oczy zasłaniała żeby w tą stronę nie
      patrzeć.A mały pierwszy raz po jej wizycie przespał całą nocsmile
      A ten przesąd łączy się jednocześnie z tym o oblizywaniu oczu lub czoła dziecka
      (nie stosowaliśmy!)po prostu kiedy jakaś czarownica"zaczaruje"dziecko to ono
      robi się płaczliwe.zdenerwowane i zaczyna się pocić i ci specyficzne jego pot
      jest w tym momencie bardziej słony niż zwykle.
      Przesąd z czerwonym kolorem jest jedynym jaki jest brany na poważnie w moim
      domusmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka