Dodaj do ulubionych

Główka na jedną stronę

08.12.04, 21:38
Moja dwumiesięczna córunia uparcie kładzie główkę na jedną stronę. Gdy nie
śpi trzyma ją prosto, ale gdy zaśnie (czy to na brzuszku czy na pleckach)
główkę kładzie na jednej stronie. Czy powinnam z tym walczyć np. podkładaniem
z jednej strony wałka z pieluchy, żeby ją zmusić do obrócenia główki na drugą
stronę?
Ania
Obserwuj wątek
    • veronia Re: Główka na jedną stronę 08.12.04, 23:03
      Może układaj ją w drugą stronę w łóżeczku. Nie powinna zawsze trzymać główki na jedną stronę bo spłaszczy jej się z tej strony.
      • myelegans Re: Główka na jedną stronę 09.12.04, 02:35
        Jezeli jedna strona glowki troche sie splaszczy, a u wiekszosci niemowlat
        glowka jest asymetryczna, to to sie koryguje do 2 lat, ale jak bardzo chcesz to
        kladz coreczka na boczku i podloz walek np z recznika, z tym ze tutaj istnieje
        niebieczenstwo, ze jak sie obroci na faworyzowana strone w nocy to moze sie
        poddusic jak uderzy w kocyk czy recznik.
    • paulaula Re: Główka na jedną stronę 09.12.04, 08:06
      Z moją córeczką było identycznie. Główka dosyć szybko spłaszczyła się z jednej
      strony. Na szczęście nie był to kręcz ani przykurcz mięśni, z którym
      musialybyśmy chodzić na rehabilitację, ot jak powiedział lekarz nawykowe
      ukladanie główki w jedną stronę jako pozostałość z życia płodowego. Niestety
      główka SAMA SIĘ NIE WYPROSTUJE. Tylko ja wiem ile pracy włozyłam w to aby wciąż
      układać ją na "dobrym" boczku. Podkladanie niewiele daje, bo dziecko i tak
      podczas snu przesunie się i ułoży po swojemu, więc w dzień wszystko co ciekawe
      i ja "w dobrą stronę", a w nocy między jej pobudkami jeszcze wstawałam i
      odwracałam ją na boczek. Do tego stpnia,że w wieku 3 miesięcy kiedy nauczyła
      się przekręcać z plecków na brzuszek to tylko w jedną stronę, przez ten boczek,
      na którym ją ukladałam. Ale opłacało się. Ok. 4 miesiąca sama zaczęła sypiać
      na "dobrym boczku", a potem już siedziala więc obawa była tylko nocą, ale tu
      też już nie bylo probemu, bo sama spała jak potrzeba. Ok. 10 miesiąca główka
      się na szczęście wyprostowała, ale nie na żarty bałam się że asymetria może
      pociągnąć za sobą inne skutki.Nie wierz w to że coś samo przejdzie. Dużo czasem
      potrzeba pracy, ale i na efekty nie trzeba bardzo długo czekać. Pozdrawiam i w
      razie wątpliwości skonsultuj się z rehabilitantem.
    • veronia Re: Główka na jedną stronę 09.12.04, 08:13
      I podchodź do małej od tej nielubianej przez nią strony.
    • aniczek1 Re: Główka na jedną stronę 09.12.04, 08:23
      U nas tez byla asymetria zaraz po porodzie i obracanie glowki na jedna strone.
      Pomoglo konsekwentne przykladanie pieluszki (glownie w czasie snu)oraz takie
      ulozenie dziecka aby moglo obracac glowke w kierunku swiatla. Pozdrawiamy i
      zyczymy powodzenia
      Ania i Pati (22.03.2004)
    • anula-p Re: Główka na jedną stronę 09.12.04, 10:17
      U mnie też w wieku 2m pojawił się ten problem. Gosia kaałdła główkę w jedną
      stronę i sobie ją nieco spłaszczyła.
      Korekcja wymagała troszkę czasu ale udało się. Okazało się że ona się nauczyła
      odwracać gówkę w jeną stronę bo ta strona ją bardziej interesowała. Po tej
      stronie było okno, wiekszość zabawek, wiecej ludzi. Zmieniłam stronę, tak że
      okno pojawiło się z drugiej strony i zabawki też. Sama niesty nie zaczęła
      układac główki w inną stronę, trzebna było nad nią stać i pokazywać gdzie jest
      ciekawiaj. Tak samo starałam się tylko z jednaj stron podawać jej zabawki,
      układać odpowiednio jak śpi.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka