Dodaj do ulubionych

w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję się..

04.01.05, 12:23
witam, w szpitalu, po porodzie, położne zaleciły mi żebym kładła małą raz na
jednym raz na drugim boczku. i byłoby ok, gdyby mała nie odkryła, że istnieje
coś takiego jak 'przewracanie się' z boczku na plecki. nie pomaga podłożenie
poduszki pod plecki żeby jej to uniemożliwić, bo zaraz się denerwuje.
oczywiście jak leży tak sobie 'rozwalona' na plecach to cały czas ją
monitoruję, żeby mi się nie zakrztusiła. wyraźnie jej pasuje taka pozycja. co
robić? czy to prawidłowe i czy takie leżenie nie spowoduje jej skrzywienia?
martwię się. dodam, że majeczka preferuje też lewy bok, przez co widać, że
lewą stronę twarzy ma lekko bardziej spłaszczoną niż prawą. wybitnie nie
podoba jej się leżenie na prawej stronie - muszę się nieźle nagimnastykować,
żeby chciała poleżeć, nie mówiąc już o zasypianiu na prawej stronie.
poradźcie, co robić, proszę!
dzięki.
pozdrowienia,
patrycja
Obserwuj wątek
    • olga50 Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 12:31
      Pewnie Twoja córeczka jest jeszcze malutka.Ja też tak sie bałam o synka gdy był
      maleńki, zawsze kładłam go na bok, ale on i tak przekrecał sie na plecki.Nigdy
      sie nie zakrztusił (być może dlatego, ze zawsze po jedzeniu trzymałam go trochę
      w poionie), ani nie jest skrzywiony.
      Jeśli chodzi o to, że Twoja córa preferuje lewa strone, to rzeczywiscie
      powinnaś ja przyzwyczajac także do prawej, bo to źle jak dziecko leży tylko na
      jednej stronie - chociażby ze wzgl. na spłaszczoną po jednej stronioe główkę.
      • dorota751 zawsze na pleckach 04.01.05, 12:51
        Jakoś nie pomyślałam, jak Kuba był maleńki, żeby kłaść go inaczej niż na
        pleckach, jedynie główkę odwracałam mu raz w jedną raz w drugą stronę. Dopier
        kiedy okazało się, że ta robi się z tyłu spłaszczona zaczęłam go układać na
        boku. To z kolei powoduje, że siuśki wyciekają z pampersa i mały jest mokry.
        Wczoraj położyłam go spać znowu na plecach i... pięknie przespał mi całą noc -
        nie wiem czy to od spania na plecach czy też przypadek. A główka? Trochę się
        zaokrągliła odkąd sypiał na boczku.
        Dorota
    • mynia0 Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 13:03
      już noworodki mają pozycję, która lubią do spania. moja córka lubiła spać na
      prawym boku, bo tak była ułożona w brzuszku. teraz obraca sie sama i nie
      ingeruję w jej pozycję, bo widać tak jej wygodnie. my też układamy się do snu
      tak, zeby było nam wygodnie.

a co do zakrztuszeń - faktycznie lepiej układać dziecko na boku, ale znowu
      ortopedzi mówią, ze to powoduje zniekształcenie bioderek. i bądź tu, człowieku,
      mądry...

ja wybrałam półśrodek - dziecko spało z nami, aż przestało ulewać i krztusić
      się śliną. już w 2 miesiacu nie miałam wpływu na to, w jakiej pozycji śpi moje
      dzieckosmile
    • patbal Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 13:03
      dzięki dziewczyny. smile właśnie patrzę teraz na moją córunię i śpiulka pięknie -
      na pleckach. smile
      pozdrawiam wszystkich,
      patrycja
    • pysia26 Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 15:22
      Cześć Patrycjo! mój dwumiesięczny synek równiez upodobał sobie jedna stronę
      (tylko, że prawy). Prawdopodobnie tak była maleńka ułożona w brzuszku. Ortopeda
      powiedział mi, żeby klaść Igorka jak najwięcej na brzuszku. dzieki temu będzie
      trenował swoj kręgosłup, mniejsze prawdopodobieństwo, ze sie zaksztusi no i
      będzie sobie przekręcał glówke na obie strony co doprowadzi z czasem do
      wyównania glówki. Ponadto jesli dziecko bedzie miało glóowke zwrócona na jedna
      stronę a nic sie z tym nie będzie robiło może doprowadzic do przykurczu mięśni
      szyi. Pozdrawiam Marta
    • kulka50 Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 15:42
      pozycja "na pleckach" na płasko, bez żadnej poduszki jest najzdrowszą pozycją
      do snu
      dziecko ma prosty kręgosłup, rozłożone nóżki
      z punktu widzenia ortopedycznego pozycja "na boku" jest niewłaściwa dla bioderek
      ale w pierwszym miesiącu dobra z powodu ulewania
      jeśli dziecko zaczyna sie samo przekręcać na plecki tzn że dojrzało do tego i
      trzeba mu na to pozwolic
      • madeyowa Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 16:08
        Moje dzieci spały na plecach, a pod materac wkładałam na wysokości główki
        niedużą poduszkę. Nie trwało to długo, bo nie chciały spać w łóżeczku odkąd
        stwierdziły,że lepiej się śpi z mamą.
    • aitee Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 17:04
      Co kraj to obyczaj, w Anglii (gdzie mieszkam) każą dzieci kłaść tylko na
      pleckach do snu, dopiero jak dziecko umie samo się obracać może spać na boku
      czy na brzuszku. Moja córeczka spała zawsze na plecach, teraz na brzuszku. To
      krztuszenie się to mit - dziecko doskonale potrafi obrócić główkę w razie
      ulania, tak że wycieka kącikiem ust.
      • pickwick7 Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 18:31
        No nie wiem może i umie przewracac glowke, ale powiem ze nieciekawy to
        widok jak sie widzi jak dziecku ulewa sie buzka i noskiem. Pomimo bekniecia.
        Ja juz wole ulozyc coreczke na boczku poki jej sie nie zamknie przegroda
        oddzielajaca przewod pokarmowy od oddechowego?
        Pozdrawiam
        Ewa
    • mama_maksa Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 18:50
      mój Maksio ma teraz 9,5 miesiąca i od urodzenia spał tylko raz na brzuchu. A
      tak to tylko na plecach. Jak był mniejszy miał tendencję do przekręcania główki
      w prawą stronę przez co miał z tyłu spłaszczoną z prawej strony. nie pomogło
      podkładanie ręcznika czy pieluszki z jednej strony, aby uniemożliwić
      przekręcanie. Ale odkąd zaczął siadać widzę, że kształt główki się wyrównuje.
    • mama_szymka Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 19:01
      Mój syn (5 miesięcy) od urodzenia sypia tylko na pleckach. No moze raz zasnął
      na brzuszku.
      Jak był malutki i nie potrafił odwracać główki też obawiałam się zakrztuszenia,
      dlatego kładłam mu główkę raz w lewo raz w prawo. Teraz sam układa główkę jak
      mu jest wygodnie.
      Nie sądzę, ze masz powód do niepokoju. Jeżeli chodzi o preferowanie bardziej
      jednej strony to poweidz o tym pediatrze.
      Mój syn też woli lewą stronę (np.:chętniej odwraca się na lewy bok), zauważył
      to pediatra i skierował nas do neurologa. Jednak neur. orzekł, ze jest to lekka
      preferencja tej strony i nie ma powdu do niepokoju.
      POZDRAWIAM
    • patbal Re: w jakiej pozycji śpią wasze dzieci?niepokoję 04.01.05, 20:24
      dziękuję kochane za informacje i słowa wsparcia! serdecznie! faktycznie, widzę,
      że małej nic się nie dzieje jak sobie leży na pleckach, a nawet jest
      spokojniejsza. zastosuję się również do rady mamy szymka i powiem o lewej
      stronie mai pediatrze. dzięki. zawsze warto sprawdzić czy wszystko jest ok.
      pozdrawiam,
      patrycja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka