Dodaj do ulubionych

fotelik a poduszki samochodowe

26.01.05, 11:03
hej ,pytanie praktyczne czy niemowlaki przewozi sie tylko na tylem do
kierunku jazdy?czy na przednim fotelu a co jezeli sa poduszki?caly czsas
jezdzilismy razem,a teraz bede jezdzila sama z mala i glupio tak tylem do
mnie na tylnym fotelu
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 11:05
      Niemowlaki wozi się raczej tyłem do kierunku jazdy. Można na przednim
      siedzeniu, ale tylko wtedy, kiedy nie ma poduszki powietrznej.
      Pozdrawiam
      Renata
    • vievioora Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:01
      hej, a nie możesz z przodu wyłączyć poduszki? Wiele samochodów ma taki patent,
      a zamek do wyłączenia poduszki można znaleźć w schowku o stronie pasażera, w
      ramach drzwi od pasażera, w podłokietniku itd...
      u nas (citroen) był w ramie drzwi od strony pasażera.
      zrobiłam stronkę smile
      :: www.vievioora.com ::
    • asientos Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:11
      zawsze tyłem (lepiej dla kręgosłupa), jeśli z przodu jest poduszka - zakaz
      przewożenia dzieciaczka z przodu (podobno nie ma znaczenia czy się wyłączy ją,
      czy nie). U mnie Emu zasypia natychmiast, więc nie ma znaczenia jak i gdzie
      jest fotelik, a i tak w razie wrzasku lepiej się zatrzymać niż zabawiać dziecko
      w czasie jazdy...
      Pozdrawiam, Asia
      • kingusi Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:13
        mozesz tylem z przodu ale bez pduszek takie przepisy!!!
        • agakaiserka Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:32
          Hej!Maluszki wozi sie do canajmniej 8-mca tale do kierunku jazdy!!Wzadnym
          wypadku z przodu kiedy sa poduszki!!Smiertelnie niebezpieczne.Z tym wylaczaniem
          poduszek to jest bardzo dyskusyjna sprawa-wyobraz sobie ze z przodu jedzie ktos
          inny niz maluszek w siedzonku i nie ma wlaczonej poduszki...Pozatym nie mozna
          samemu manipulowac przy wylaczaniu!!Ja wozilam malego zawsze z tylu i kiedy
          marudzil po prostu sie zatrzymywalam!Duzo bezpieczniejsze!
          Pozdrawiam
          • asientos Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:38
            zgadzam się z tym wyłączaniem, dlatego Emu jeździ grzecznie z tyłu. W
            niektórych serwisach nie chcą wyłąćzyć poduszki włąśnie z tej przyczyny, o
            której napisałaś.
            Asia
            • vievioora Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:54
              Nie pisałam o manipulowaniu. U mnie w samochodzie jest do tego specjalny
              kluczyk, który dostałam razem z kluczykami do stacyjki. Po to właśnie aby móc
              przewozić dziecko w foteliku. Po wyłączeniu poduszki na desce rozdzielczej
              pojawia się ikonka z maluszkiem w foteliku! i nie jest to żaden nie wiadomo
              jaki samochód, Zeby nie było że jeżdżę limuzynąsmile Poduszkę można tym samym
              kluczykem włączyć. W instrukcji obsługi również jest to napisane.

Poza tym w jaki sposób prowadzicie samochód, jeśli dziecko jedzie z tyłu i
              nawet nie widzicie co się z nim dzieje.
              zrobiłam stronkę smile
              :: www.vievioora.com ::
              • asientos Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 13:07
                Bardzo możliwe, ja wożę z tyłu, ale ona śpi jak zabita, więc nie mam problemu.
                Na moim foteliku było napisane, że wręcznie można z przodu niezależnie od
                istnienia poduszek. Kwestia wyboru. Powtarzam, ja nie mam problemu. Boję się,
                że rozpraszałabym się przy dzieciaczku z przodu (nie jestem złym kierowcą, ale
                po Wrocławiu ostatnio jeździ się coraz gorzej).
                Pozdrawiam Mamusie, asia
    • chubus Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 12:59
      Witam! tez mam kluczyk do poduszki i wożę moje maleństwo z przodu.Jest to dla
      mnie bardzo wygodne, bo trudno zajmować się 10 miesięcznym dzieckiem, które
      siedzi z tyłu!A wożę ja tak od urodzenia.Zresztą tak jak pisałaś w instrukcji
      obsługi pojazdu jest napisane, że można wyłaczać.Tatuś u siebie wozi z tyłu,
      tyłem do kierunku jazdy, bo nie może wyłaczyć poduszki i bardzo płacze z tego
      powodusmile))).
      • agakaiserka Re: fotelik a poduszki samochodowe 26.01.05, 13:13
        No to jesli macie taki kluczyk i w instrukcji obslugi jest napisane ze mozna i
        serwis tez sie z tym zgadza to jest wszystko ok.Ja woze mojego malego w nowym
        foteliku teraz juz przodem do kierunku jazdy wiec nie ma problemu.
        Pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka