Dodaj do ulubionych

idealna HEMOGLOBINA- jaka?

28.01.05, 15:02
Moja córcia ma 12, czy mam się martwić?
Obserwuj wątek
    • ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 19:36
      Ponawiam, bardzo mi zależy...
      • ezagraj Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 20:52
        12-12.5 to bardzo dobry wynik w normie większość kobiet ma taka hemoglobinę.
        Ja mam bardzo wysoką bo 14,5 a 2 tyg. przed porodem miałam 14,9 a kobiety w
        ciaży ponoć takiej nie maja. Generalnie to hemoglobina powinna się mieścić w
        przedziale między 12-16 a u kobiet do 15 tak że wszystko jest ok niemartw
        się smile
        Pozdrawiam Edyta
    • boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:41
      Hej, nie napisałaś ile ma Twoja córcia, a to dość istotne... do 3 miesiąca
      życia u niemowląt hemoglobina powyżej 10 uznawana jest za wystarczająca. Potem
      powinna wynosić ok. 14. Ale wynik 12 to całkiem nieźle. Ważne jest też, aby
      kontrolować czy jest tendencja spadkowa czy wzrostowa. Przy spadającej trzeba
      zareagować, bo środki krwiotwórcze (żelazo, kwas foliowy, vit B1, B6) działają
      dopiero po ok 4 tygodniach od rozpoczęcia podawania. Mój maluszek (3,5 m) od 6
      tygodni jest na żelazie... Pozdrawiam.
      • ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:55
        Moja Martusia ma 5 miesięcy. dziś byłam z wynikami u lekarza i przepisała mi
        ferrum (2,5 ml raz dziennie) ale wydaje mi się to trochę dużo. Czy ty Boggusia
        dajesz maleństwu również ten lek?
        • polka79 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:59
          moja corcia miala 9,1 wiec podawalam Jej Lerrum Lek 2x2,5 ml przez ok 6 tyg i
          poszlam na kontrole, wyszlo 11,1 wiec lekarka powiedziala ze bardzo ladnie
          uroslo i mam dawac jeszcze jakies 2 tyg i odstawic, acha a Mala ma teraz 4,5
          miesiaca-wiec ja juz nic nie wiem
          • boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 22:07
            ... najważniejsza jest tendencja... u Twojej córci pięknie wzrosła hemoglobina
            po 6 tygodniach... u mojego maleństwa po 6 tyg. ... zatrzymała się i już więcej
            nie spadała, zatrzymała się na 10,1. Teraz czekamy na wzrost smile Pozdrawiam
        • boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 22:03
          Dokładnie tak: Ferrum, to najowszy preparat żelazowy. Mój mały dostawał 2 x 10
          kropli, teraz po 6 tyg ( zatrzymanie spadku hemoglobiny) dostaje 2 x po 6
          kropli... nie wiem ile to jest w ml. W ulotce jest napisane, że nie powoduje
          skutków ubocznych, ale niestety mojego malujszka bolał brzuszek przez pierwsze
          dni podawania. Najlepiej zacznij od mniejszych dawek i stopniowo zwiększ do
          wymaganej ilości. Wtedy jest szansa, że nie będzie się mala męczyła. Żelazo
          powoduje też niestety zaparcia, a kupki będą zielone lub czarne( zależy od
          ilości). Życzę zdrowia... a zapisał Małej lekarz kwas foliowy? moja pediatra
          powiedziała, że kwas foliowy potrzebny jest tak samo jak żelazo.
          • ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 29.01.05, 09:46
            Niestety o kwasie foliowym nic nie wspomniała...Dam małej na początek sześć
            kropli, przecież dostaje już po mału zupki i deserki a w nich to już jest
            trochę tego żelaza, dodatkowo kaszki też są w nie wzbogacone. Za miesiąc
            planuję zrobić badanie morfologii, bo to które robiłyśmy teraz było pierwsze
            więc nie wiem jaką tendencję ma hemoglobina mojej córeczki.Dzięki za wszystkie
            odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka