ila77 28.01.05, 15:02 Moja córcia ma 12, czy mam się martwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 19:36 Ponawiam, bardzo mi zależy... Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 20:52 12-12.5 to bardzo dobry wynik w normie większość kobiet ma taka hemoglobinę. Ja mam bardzo wysoką bo 14,5 a 2 tyg. przed porodem miałam 14,9 a kobiety w ciaży ponoć takiej nie maja. Generalnie to hemoglobina powinna się mieścić w przedziale między 12-16 a u kobiet do 15 tak że wszystko jest ok niemartw się Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:41 Hej, nie napisałaś ile ma Twoja córcia, a to dość istotne... do 3 miesiąca życia u niemowląt hemoglobina powyżej 10 uznawana jest za wystarczająca. Potem powinna wynosić ok. 14. Ale wynik 12 to całkiem nieźle. Ważne jest też, aby kontrolować czy jest tendencja spadkowa czy wzrostowa. Przy spadającej trzeba zareagować, bo środki krwiotwórcze (żelazo, kwas foliowy, vit B1, B6) działają dopiero po ok 4 tygodniach od rozpoczęcia podawania. Mój maluszek (3,5 m) od 6 tygodni jest na żelazie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:55 Moja Martusia ma 5 miesięcy. dziś byłam z wynikami u lekarza i przepisała mi ferrum (2,5 ml raz dziennie) ale wydaje mi się to trochę dużo. Czy ty Boggusia dajesz maleństwu również ten lek? Odpowiedz Link Zgłoś
polka79 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 21:59 moja corcia miala 9,1 wiec podawalam Jej Lerrum Lek 2x2,5 ml przez ok 6 tyg i poszlam na kontrole, wyszlo 11,1 wiec lekarka powiedziala ze bardzo ladnie uroslo i mam dawac jeszcze jakies 2 tyg i odstawic, acha a Mala ma teraz 4,5 miesiaca-wiec ja juz nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 22:07 ... najważniejsza jest tendencja... u Twojej córci pięknie wzrosła hemoglobina po 6 tygodniach... u mojego maleństwa po 6 tyg. ... zatrzymała się i już więcej nie spadała, zatrzymała się na 10,1. Teraz czekamy na wzrost Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boggusia Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 28.01.05, 22:03 Dokładnie tak: Ferrum, to najowszy preparat żelazowy. Mój mały dostawał 2 x 10 kropli, teraz po 6 tyg ( zatrzymanie spadku hemoglobiny) dostaje 2 x po 6 kropli... nie wiem ile to jest w ml. W ulotce jest napisane, że nie powoduje skutków ubocznych, ale niestety mojego malujszka bolał brzuszek przez pierwsze dni podawania. Najlepiej zacznij od mniejszych dawek i stopniowo zwiększ do wymaganej ilości. Wtedy jest szansa, że nie będzie się mala męczyła. Żelazo powoduje też niestety zaparcia, a kupki będą zielone lub czarne( zależy od ilości). Życzę zdrowia... a zapisał Małej lekarz kwas foliowy? moja pediatra powiedziała, że kwas foliowy potrzebny jest tak samo jak żelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: idealna HEMOGLOBINA- jaka? 29.01.05, 09:46 Niestety o kwasie foliowym nic nie wspomniała...Dam małej na początek sześć kropli, przecież dostaje już po mału zupki i deserki a w nich to już jest trochę tego żelaza, dodatkowo kaszki też są w nie wzbogacone. Za miesiąc planuję zrobić badanie morfologii, bo to które robiłyśmy teraz było pierwsze więc nie wiem jaką tendencję ma hemoglobina mojej córeczki.Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś