Dodaj do ulubionych

Jak placicie niani?

31.01.05, 13:00
Jestem umowiona z moja niania na stawke za miesiac. Nie zmieniamy kwoty,
jesli ja musze zostac dluzej w pracy i niania na mnie czeka albo niania ma
dzien wolny. Ale jak placic, jesli niania ma wolny caly tydzien. Np jak
wyjezdzamy na narty. A co z wakacjami letnimi? Jak Wy to rozwiazujecie?
Obserwuj wątek
    • eewa6 Re: Jak placicie niani? 31.01.05, 17:29
      hej! Kiedyś pracowałam jako niania/ podczas studiów/, więc mogę Ci ewentualnie
      powiedziec jak było u mnie. Mi placono stawkę za godzinę, ponieważ to rożnie w
      żyiu bywa, czasem moja absencja w pracy, ale równiez zostawanie po godzinach
      mogły doprowadzać do nieporozumień. A tak mialam płacone za tyle, ile byłam.
      Przelicz może osbie ile to Twoja stawka miesięczna wychodzi za godzinę. Czasami
      bedzie sytuacja, ze zaplacisz więcej albo mniej. Jeśli wliczasz takie sytuacje,
      ze bedziesz potrzebowala niani po jej godzinach pracy. Z mojego doświadczenia
      Ci powiem, ze pracowanie tak jakby za darmo zniechęca. Skoro nie zapłacisz jej
      za nadgodziny to nie bedzie chętnie zostawała z Twoim dzieckiem. Natomiast
      jeśli chodzi o wolne w wakacje z okazji letniej przerwy to mnie płacono za ten
      czas. Odpisując na Twój post chcialabym Ci doradzić i pomóc jak utzrymac dobry
      kontakt i mieć w niej nie tylko opiekunkę do dziecka.W końcu ta osoba wplywa na
      Twoje młode. Przepraszam, ze sie wymądrzam, ale jesli jednak mialabyś jakies
      dodatkowe pytania to proszę........... Pozdrawiam i zyczę powodzenia
    • ewa154 Re: Jak placicie niani? 01.02.05, 08:28
      Ja płacę niani stawkę miesięczną. Jeśli wracam wczesniej, lub mam 1 lub 2 dni
      urlopu to nie odliczam jej tego. Tak samo, gdy ona czasem ma zostać po
      godzinach (co zdarza się rzadko) nie doliczam jej więcej. Natomiast, gdy byłam
      na urlopie 2 tyg - wtedy odliczyłam ten okres (nie miała placone). u mojego
      kolegi jest podobnie.
      Ale uważam, ze powinno się takie rzeczy omówić wcześniej - na wstępnej
      rozmowie, żeby nie było niedomówień.
      • sysia17 Re: Jak placicie niani? 02.02.05, 11:13
        Dzieki za informacje. Rozliczam sie na miesiac, bo wspolnie z niania
        ustalilysmy, ze tak jest wygodniej. Nadgodziny dla niani zdarzaja sie
        sporadycznie, a liczenie kazdego kwadransa uwazam za strate czasu.
        • przyjaciela Re: Jak placicie niani? 02.02.05, 15:00
          ja byłam nianią przez prawie 8 lat. I musze ci powiedzieć że był moment, kiedy
          utrzymywałam się tylko z tych pieniedzy. i jeździłam na koniec miasta choćby po
          to aby zarobić 5 zł. Także nie podchodź do sprawy w ten sposób. Każdy kwadrans
          ma znaczenie, jeśli wiesz, że to jest masło do chleba. Ja miałam płacone zawsze
          za godziny i to było wygodne. Ale też moi pracodawcy dawali czasem wiecej za
          kilka kwadransów jakie się w międzyczasie uzbierały. I myslę że to jest
          uczciwe. Chyba, że niania nie potrzebuje tak pilnie każdej złotówki. tyle że
          wtedy nie byłaby nianią. Powodzenia. A Ewa miała rację. Niania ma ogromny wpływ
          na dzieci. Warto z nią ustalać wiele rzeczy. I widzieć że chetnie przychodzi do
          dzieci.
          • anna_maja77 Re: Jak placicie niani? 04.02.05, 13:27
            my ustalismy stawke za miesiac. do tej pory nie bylo nadgodzin, jesli wroce
            wczesniej to czasem wychodzi wczesniej, ale nie odliczam.
            Faktycznie dobrze ustalic - my ustalilismy, ze bedziemy placic 50% za dni wolne
            (jesli my bierzemy urlop). Nieporozumienie wyszlo przy pierwszej wyplacie - bo
            bralismy pojedyncze dni a opiekunka sadzila ze zasada 50% dotyczy tylko
            dluzszych niz tydzien wyjazdow.
            W praktyce to za pojedyncze wolne dni jej nie odliczamy (choc tak bylo
            ustalone), natomiast za wyjazdowe ulropy (tydzien-dwa) placimy 50% - tj.stawke
            dzenna wyliczamy dzielac stawke miesieczna przez liczbę dni roboczych w danym
            miesiacu. nasza opiekunka sie zgodzila choc niechetnie (bo w poprzedniej pracy
            placona bez wzgledu czy rodzice byli na urlopie), ale dla nas to jednak jest
            obciazenie (zwlasza ze jak ja mam urlop to tez moja pensja jest znacznie
            nizsza).
    • 1jagienka Re: Jak placicie niani? 04.02.05, 16:00
      Jestem nauczycielką, więc wiadomo jaki mam rytm pracy. Ja nianię zatrudniałam
      od września do końca czerwca. Płaciłam cały czas tą samą stawkę niezależnie od
      np. ferii. Za to gdy musiała awaryjnie dłużej zostac (zebranie z rodzicami,
      rada, itp, nie było to płatne. Tak nam pasowało
    • mal.go.sia Re: Jak placicie niani? 04.02.05, 16:33
      Placimy tak, jak placa nam. Niania ma tyle urlopu, co my i placimy jej za ten
      urlop. Zalezy mi na wypoczetej niani, tylko taka bedzie miala sile zmagac sie z
      moim sreberkiem...
      Terminy urlopow uzgadniamy z niania, kazda ze stron stara sie isc na reke tej
      drugiej i jakos udaje nam sie do tej pory dojsc do porozumienia.
      Pozdrawiam, Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka