Dodaj do ulubionych

Pierś + sztuczne mleko

10.02.05, 09:28

Witajcie,
Proszę poradźcie. Na razie mam wystarczająco mleka swojego, ale jak Kasia po
karmieniu piersią będzie jeszcze płakać, to co ? Sztuczne mleko?
Już kupiłam NAN1 zwykły i hypoalergiczny - mogę podawać.
Ale chciałam sprawdzić z Wami, czy też tak robiłyście. Pierś, a jak się nie
naje to sztuczne?

Pozdrawiam,
Justyna i Kasia
Obserwuj wątek
    • gosika10 Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 11:06
      Czesc!
      Ja tez na poczatku mialam ten problem, wydawalo mi sie ze moja mala nie najada
      sie mlekiem z piersi i kupilam jej NAN 1 (dostawala go przez 2 dni w szpitalu,
      gdy mialam za malo pokarmu). Po wyjsciu za szpitala okazal sie zbyteczny, tak
      czesto przystawialam mala do piersi, ze moj organizm dostosowal sie do potrzeb
      mojego glodomora. Teraz Asia ma juz prawie 4 miesiace, karmie ja tylko piersia,
      ladnie przybiera, bo wazy ponad 7 kilogramowwink
      Zaluje tylko jednego i oczywiscie przestrzegam - oduczyla sie picia z butelki
      (wczesniej miala kolki i podawalam jej rozne herbatki z butelki, chetnie pila).
      Teraz, po kilku tygodniach chcialam jej cos dac z butli a ona zapomniala jak to
      sie robi... Bierze smoczek do buzi, ale wypluwa wszystko, zamiast jesc to sie
      nim bawi. Powinnam wlasnie wracac do pracy, bo konczy mi sie macierzynski a tu
      taka klapa. Probowalam roznych smoczkow, butelek, herbatek, mleka... nic nie
      pomaga. Takze uwazajcie kobitki, dawajcie od czasu do czasu swoim malym cos z
      butli, nawe wode z glukoza.
      Pozdrawiam, Goska
      • zoi4 Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 11:17
        Hej! Nie poddawaj się tak szybko!! Im więcej będziesz przystawiać Maluszka do
        piersi tym więcej będziesz miała pokarmu... Ja karmiłam moją małą na każde
        żądanie w pierwszych tygodniach jej życia. Co prawda trochę przesadziłąm bo
        miałam odwrotny problem - za dużo pokarmu, ale teraz nie karmie jej częściej
        niż co 2,5 -3 godz. i wszystko się ustabilizowało wink)
        Powodzenia!!
    • inez21 Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 11:26
      naprawdę nie warto bez potrzeby dokarmiać maluszka sztuczną mieszanką.Pamiętaj
      że im częściej będziesz przystawiać do piersi tym będzie więcej pokarmu
      przybywać,natomiast przy dokarmianiu butelką maluszek się rozleniwia i nie chce
      ssać piersi i mleczka wtedy coraz mniej się robi.
      Jeśli dziecko płacze po karmieniu to wcale nie musi oznaczać że jest głodne może
      mieć kolkę,może byc zmęczone,może jest mu za ciepło albo za zimno.

naprawdę nie warto pochopnie podawać butelki bo u bardzo małego dzieciaczka to
      początek końca karmienia piersiąsad
      Jeśli dzidziuś ssie prawidłowo to ilość mleka w piersi dostosuje się do jego
      potrzeb,a jeśli nie to przed podaniem mieszanki warto skorzystać z poradni
      laktacyjnej.

Gorąco pozdrawiam iżyczę sukcesów w karmieniu i opiece nad maluszkiem!
      • elgosia Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 13:18
        Piszesz to Inez z własnego doświadczenia, czy wyczytałaś to w książce? O tym
        zaniku ssania i zniechęceniu? Ba ja dawałam najpierw pierś, potem butlę przez
        prawie 9 mies i jakoś odruch ssania nie zanikł, a ja miałam najedzone dziecko.
        W sytuacji, którą opisuje autorka wątku warto faktycznie zbadać, czy dziecko
        się najada. Najlepiej ważyć choćby codziennie. Jeżeli przyrost jest prawidłowy
        to znaczy, że coś innego dolega. Może dzidzia chce possać? Można dać smoczek
        uspokajacz. A jeśli faktycznie się nie najada (jak mój synuś - przez 3 tyg nic
        nie przybrał) to trzeba dokarmiać, ale po piersi, nie przed i nie zamiast,
        najlepiej przez małą dziurkę, żeby sie troche namęczyło Maleństwo (ja dawałam
        nuk silikonowy do wody). Jednocześnie warto stymulować piersi po karmieniu
        odciągając - choćby mililitry - laktatorem lub ręcznie. Bo może być tak, że
        dziecko za słabo ssie i odpowiednio piersi nie stymuluje - wtedy metoda na
        częste przystawianie nie skutkuje. A jak dziecko jest zagłodzone (jak mój synek
        był) to wcale nie chce ssać, bo nie ma siły i przy piersi tylko by spał.
        Powodzenia!
        • inez21 Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 13:43
          Elgosiu-naprawde są różne dzieci i nie wolno uogólniać,niektóre z łatwością
          godzą butelkę i pierś,a inne niestety odrzucają cycusia po spróbowaniu
          buteleczki.faktycznie pjednak podstawą dużej ilosci pokarmu jest prawidłowa
          technika ssania.
          Z tego jak ja zrozumiałam to autorka wątku kupiła mleko chyba profilaktycznie,bo
          jej dzidzia narazie najada się.
          A co do codziennego ważenia to jest ono stresem niepotrzebnym dla mamy i
          dziecka.Przecież żaden maluch nie przybywa na wadze równomiernie,czasem są
          okresy gdy przybywa mniej.
          W razie problemów naprawdę warto zasięgnąć rady dobrego doradcy laktacyjnego,bo
          często nawet wiedza leka\rzy rodzinnych jest niedostateczna w tej dziedzinie i
          pochopnie doradzają oni dokarmianie.

A moją wiedzę w tej dziedzinie nie opieram tylko na książkach,ale głównie na
          praktyce.Starszego synka karmiłam 2lata i 4 miesiące młodszego karmię 7
          miesiąc,niestety od końca 5 miesiąca musiałam wrócić do pracy i w tym czasie
          jest on dokarmiany butlą.Technika ssania od tego czasu napewno się zmieniła bo
          mały często gryzie i tarmosi piersi czego wcześniej nie robił,jednak na
          szczęście ssie efektywnie także mogę karmić go dalej również piersią.

Gorąco pozdrawiam!
    • iza123 Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 19:53
      jak byś już miała dokarmiać to polecam Bebico Omneo, bo pomoga na kłopoty
      żołądkowe. My po Nanie i Bebilonie mieliśmy duże problemy z zatwardzeniami.
    • lolalilu Re: Pierś + sztuczne mleko 10.02.05, 20:49
      możesz sprawdzić ile masz mleka w piersiach i czy mała je opróżnia do końca
      uzywając laktatora... Po dłuższej przerwie (3-4 godziny) odciągnij mleko z obu
      piersi i podaj butelką albo (tak by było najlepiej) sondą, zobaczysz ile masz
      pokarmu i Twoje dziecko może zjeść. Moje dziecko mając miesiąc zjadało około
      125ml co 3 godziny. Pamiętaj tez, że musisz duzo pić.
    • justinewal Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 10:53

Dziewczyny, dzięki za informacje. Na razie się wstrzymam z dokarmianiem.
      Sprawdzałam też ile ściągam laktatorem. Rano 150 ml a w nocy nawet tylko 80ml
      (w tych samych odstępach czasu). Mała zjada koło 100 ml i w nocy mamy kłopot.
      Spróbowałam herbatki koperkowej - na razie dała się oszukać smile

Podsumowując - dzięki, jakby co to nie zatruję Kasi dokarmiając sztusznie. To
      dla mnie najważniejsze.
      Pozzdrawiam,
      Justyna
      • inia25 Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 11:00
        justinewal napisała:

> Podsumowując - dzięki, jakby co to nie zatruję Kasi dokarmiając sztusznie. To
        > dla mnie najważniejsze.

jestem oburzona, jak możesz napisać, że dokarmianie sztuczne
        to "zatruwanie"!!!! moje dziecko jadło i je wyłącznie mleko modyfikowane i jest
        okazem zdrowia. skład mleka modyfikowanego jest tak dobierany, żeby był
        optymalny dla dziecka. Takie stwierdzenia jak to Twoje prowadzi do nasilenia
        terroru laktacyjnego!!!!
        Mysle że większą trucizną dla dziecka może być mleko z piersi matki, która rano
        wypiła sobie kawusię (po nieprzespanej nocy), całe dnie popija herbatke (teina
        to większy syf niż kofeina), zajada się kurczakami naszpikowanymi hormonami
        itd.....

załamka - mleko modyfikowane to trucizna!!
        • ewcialinka Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 11:38

to bardzo dużo możesz ściągnąć,mój głodomor potrafi na raz zjeść 120 ml a ja
          przez cał;y dzień mogę ściągnąc tylko 30 ml.to czy pokarm ci sie produkuje do
          potrzeb dziecka to indywidualna sprawa ja go cały czas przystawaim i co !!! nic
          pokarmu wciąż bardzo mało.Więc dokarmiam nutramigenem,poza tym wiecej jest
          witamin w mleku modyfikowanym niż w moim bo mam bardzo drastyczną dietę mały aż
          sam nie chce jeśc tego mojego pokarmu,jak nic nie można jeść to co ma być
          odżywczego w moim pokarmie.??? uważam że dziecko powinnojeść to co mu bardziej
          smakuje,ono lepiej wie od nas co w tych mleczkach (nieważne czy sztucznych czy
          naszych) jest!! pozdrawiam
          Ewelina i 6 tyg. Adrianek
        • justinewal Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 12:28

No, to widzę, że u koleżanki Linia 25 jeszcze depresja poporodowa nie minęła.
          Wyluzuj - zapomniałam dodać uśmieszku.
          Jestem zupełnie niewyedukowaną młodą mamą i do tej pory dzieci były dla mnie
          totalną zagadką. Dlatego przychodzę na to forum i pytam. Takie mam prawo.
          Nie wiem, czy karmienie piersią + mieszanka nie zaszkodzi dziecku i tyle.

Teraz wiem, że nie. Nie jestem maniaczką karmienia piersią, za 3 mies. wracam
          do pracy i przerzucę się na mieszankę. Myślałam, że wcale nie będę karmić
          piersią ale tak się złożyło, że nawał w piersiach by mnie zabił, gdybym nie
          zaczęła porządnie karmić.'

Pozdrawiam i życzę więcej ... spokoju,
          Justyna

Boże, jaka
          • inia25 Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 12:42
            nie linia25 tylko inia25smile)

jesli to byl zart to ok, ale zrozum ze terror laktacyjny jest dolujacy dla mam
            butelkowych.
            a tak nawiasem - to całe nasze pokolenie bylo na butlach chowane...

a depresja poporodowa - dawno mineła.

spokojna na ogol jestem, ale zrozum ze takie teksty sa zabijajace....

a tak nawiasem - zycze powodzenia w wychowywaniu dziecka. ja tez byłam mama
            niedoswiadczona, ale intuicja matki jest niezawodna. zdaj sie na nia a
            bedziecie szczesliwismile)
            • justinewal Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 12:47

Masz rację INIA25 - przepraszam.

Dzięki i pozdrawiam,
              Justyna
      • lolalilu Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 11:52
        to świetnie smile postaraj się pić więcej w nocy (może wieczorem piwo Karmi...).
        Wtedy laktacja się ułoży i nie będziesz miała mniej pokarmu w nocy. I dalej
        odciągaj (to pobudzi laktację) mleko które Ci zostanie możesz kilka godzin
        przechowywać w lodówce. Już na kilka dni problem zniknie.

Sztucznym mlekiem "nie zatrujesz" dziecka wink
        • ledzeppelin3 Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 12:54
          Obserwuj dziecko i waż je. Ja, dzięki tym wszystkim "dobrym radom" typu "nie
          poddawaj się, walcz, byle tylko nie podawać mieszanki" zgłupiałam do tego
          stopnia, że rzeczywiście: dziecko co 1/2 h przy piersi na pół godziny, w
          międzyczasie odciąganie w nocy i w dzień, herbatki laktacyjne, woda, piwo
          karmi, granulki homeopatyczne. I cały czas słyszałam: " tylko nie podawaj
          mieszanki, to trucizna, dziecko nie będzie chciało ssać jak podasz butlę, walcz
          o pokarm". Dzięki tym radom, moje dziecko po 8 dniach mojej "walki" z
          niedostateczną ilością pokarmu wylądowało w szpitalu na oddziale noworodków ze
          znacznym spadkiem wagi i tak odwodnione, że pielęgniarki nie mogły jej pobrać
          krwi, i wyciskały z łapki przez 45 min po jednej kropli, a mi pękało serce.
          Dlatego pamiętaj: najważniejsza jest obserwacja dziecka: czy pieluchy co 2-3
          godz. są mokre, czy robi kupę kilka razy dziennie, czy nie spada na wadze, czy
          nie jest nadmiernie senne...Jak słyszę chór mamuś, powtarzających za "doradcami
          laktacyjnymi" (najchętniej posłałabym ich do diabła): walcz o mleko- to dostaję
          wysypki. Dzięki takim kretyńskim gadkom głodziłam moje dziecko. No, ale to moje
          prywatne uprzedzenie. Karmiłam najpierw piersią, a potem mieszanką czyli w
          sposób mieszany przez 5,5 miesiąca. Przez ten czas chętnie ssała pierś. Bardzo
          to się u nas sprawdziło. Przesypiała całe noce, a miała mojego mleka około
          500ml/d, i drugie 500ml mieszanki. Teraz ściągam pokarm i daję małej,
          dokarmiając mieszanką. Mała ssała pierś przez 5, 5 m-ca, potem już nie chciała.
          Drugie dziecko też chcę tak karmić, matka nie jest aż tak uwiązana, a dziecko
          ma przeciwciała. Pozadrawiam.
    • afrodyt Re: Pierś + sztuczne mleko 11.02.05, 12:54
      moj synek pilprzez 2 miesiace mleko z cycusia i karmilam na zadanie a mimo to
      mialam za malo pokarmu, odciagalam laktatorem,masowalam ciepla woda(bo ponoc
      pomaga)a mimo to Oskar ciagle chcial jesc i jesc.Oszukiwanie herbata tez nie
      przynioslo rezultatow.Za rada lekarza wprowadzilam mieszanke i okazalo sie ze
      mam aniolka a nie dziecko.Jak sie najadl to i spal lepiej i mial lepszy humorek
      byl skory do zabaw i zaczepek...potem sie okazalo ze jest uczulony na bialko i
      dostaje tylko mieszanke dostepna tylko w aptece...i nie uwazam zeby butelkowe
      mamy byly"gorsze"od tych karmiacych piersia.Ja chcialam i nie moglam....
      Nie dajmy sie zwariowac...karmienie piersia to indywidualny wybor kazdej mamy.
      Co do mieszania to lepiej zapytac sie pediatry albo wrecz umowic sie na wizyte
      u gastrologa nie ma to jak specjalistasmile
      Pozdrawiam mocno-Afrodyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka