ksenia12 07.03.05, 19:02 witajcie podpowiedzcie jak ubrać zimą dziewczynkę do chrztu, bo przecież nie w takie śliczne letnie sukienki, które najczęściej są po sklepach ponadto podpowiedzcie co trzeba kupić do chrztu... nie mam zielonego pojęcia na ten temat - aż wstyd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olamatu Re: chrzest zimą 07.03.05, 19:14 Chrzciłam córeczkę w lutym. Miała wtedy 3 miesiące. Są bardzo fajne kompleciki specjalnie do chrztu. Może nie są tak dziewczęce jak sukieneczki, ale i tak są śliczne. Moja mała miała komplecik, który składał się ze spodenek, kurteczki i czapeczki. Wszystko w kolorze białym. A na nóżkach białe buciki. Komplecik nie jest tak ciepły jak zimowy kombinezon, ale w kościele przecież nie jest tak zimno jak na dworze. Zresztą można ubrać dziecko na cebulkę. Wyglądała prześlicznie. A myślę, że ubranko przyda się na wiosnę. Może nie w całości, bo cała na biało to śmiesznie by wyglądała, no i czapeczka pewnie się nie przyda. Poza tym trzeba kupić tzw. białą szatkę. To jest taka chusteczka zazwyczaj z napisem "Pamiątką chrztu" lub coś podobnego. No i świecę. Ale o świecę, przynajmniej u mnie jest taki zwyczaj, to powinien zadbać chrzestny. Bardzo się bałam, że Niunia będzie bardzo płakała w kościele, tym bardziej, że mało sypia w dzień, ale o dziwo, prawie całą mszę przespała! I tym zaskoczyła całą rodzinę.Pozdrawiam. I powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag225 Re: chrzest zimą 07.03.05, 20:39 ja chrzciłam w ten weekend. a ubrałam maleńką w ubranko do chrztu takie berdzo puchate z polaru. pod nim normalne ciuszki. to były spodenki kurteczka wyglądająca jak pelerynka buciki z polaru i czapa. wyglądała jak kuleczka i na pewno było jej cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
doroota Re: chrzest zimą 08.03.05, 21:34 chrzciłam syna tydzień temu i ubraliśmy go normalnie w ciepły zimowy kombinezon.Pod spodem miał granatowe sztruksy i piękny granatowo borbowy sweter. Nie jestwm zwolenniczką tych wszystkich dziwnych strojów na chrzciny, bo dzieci często wyglądają w nich jak pajace albo lalki. pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena1811 Re: chrzest zimą 10.03.05, 11:31 Mam te same dylematy dlatego my na przykład czekamy do wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
molest2 Re: chrzest zimą 10.03.05, 13:54 CHrzciłam córe 2tygodnie temu (4 miesiące). Moja mała nigdy nie uleżałaby w żadnym beciku czy czymś takim. Ubrana była w polarowe spodenki i kurteczke (oczywiscie białe). Przynajmniej jeszcze w tym pochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
io77 Re: chrzest zimą 10.03.05, 13:58 my mamy polarowy kombinezonik - taki spiworek bardzo ladny Odpowiedz Link Zgłoś
anulla30 Re: chrzest zimą 10.03.05, 16:04 Cześć,ja chrzściłam moją córcię w styczniu tego roku;było okropnie mroźno i wietrznie.Miała wtedy 4 m-ce.Od matki chrzestnej dostała śliczną białą polarową sukienusię ze spodenkami i śmiesznym kapelusikiem.W komplecie była również pelerynka/wszystko z różowymi wstawkami/.Wyglądała naprawdę prześlicznie.Pod spodem miała białe śpiochy,kaftanik,body i rajstopki.Pozdrawiam - Ania mama Karolinki. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta73 Re: chrzest zimą 10.03.05, 16:07 A nasza córcia (3,5 miesiaca) miała różowy kombinezon i różową czapeczkę. Była dodatkowo otulona kremowym kocykiem (było zimno). A pod kombinezonem miała różową sukienkę, białe rajstopki i bluzeczkę. Pytaliśmy wcześniej księdza i powiedział, że możemy ubrać córcię w to co mamy. Ważniejszy jest przecież chrzest a nie ubranko. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś