Dodaj do ulubionych

chrzest zimą

07.03.05, 19:02
witajcie
podpowiedzcie jak ubrać zimą dziewczynkę do chrztu, bo przecież nie w takie
śliczne letnie sukienki, które najczęściej są po sklepach sad
ponadto podpowiedzcie co trzeba kupić do chrztu...
nie mam zielonego pojęcia na ten temat - aż wstyd
Obserwuj wątek
    • olamatu Re: chrzest zimą 07.03.05, 19:14
      Chrzciłam córeczkę w lutym. Miała wtedy 3 miesiące. Są bardzo fajne kompleciki
      specjalnie do chrztu. Może nie są tak dziewczęce jak sukieneczki, ale i tak są
      śliczne. Moja mała miała komplecik, który składał się ze spodenek, kurteczki i
      czapeczki. Wszystko w kolorze białym. A na nóżkach białe buciki. Komplecik nie
      jest tak ciepły jak zimowy kombinezon, ale w kościele przecież nie jest tak
      zimno jak na dworze. Zresztą można ubrać dziecko na cebulkę. Wyglądała
      prześlicznie. A myślę, że ubranko przyda się na wiosnę. Może nie w całości, bo
      cała na biało to śmiesznie by wyglądała, no i czapeczka pewnie się nie przyda.
      Poza tym trzeba kupić tzw. białą szatkę. To jest taka chusteczka zazwyczaj z
      napisem "Pamiątką chrztu" lub coś podobnego. No i świecę. Ale o świecę,
      przynajmniej u mnie jest taki zwyczaj, to powinien zadbać chrzestny. Bardzo się
      bałam, że Niunia będzie bardzo płakała w kościele, tym bardziej, że mało sypia
      w dzień, ale o dziwo, prawie całą mszę przespała! I tym zaskoczyła całą
      rodzinę.Pozdrawiam. I powodzenia.
    • mag225 Re: chrzest zimą 07.03.05, 20:39
      ja chrzciłam w ten weekend. a ubrałam maleńką w ubranko do chrztu takie berdzo
      puchate z polaru. pod nim normalne ciuszki. to były spodenki kurteczka
      wyglądająca jak pelerynka buciki z polaru i czapa. wyglądała jak kuleczka i na
      pewno było jej cieplutko.
      • doroota Re: chrzest zimą 08.03.05, 21:34
        chrzciłam syna tydzień temu i ubraliśmy go normalnie w ciepły zimowy
        kombinezon.Pod spodem miał granatowe sztruksy i piękny granatowo borbowy
        sweter. Nie jestwm zwolenniczką tych wszystkich dziwnych strojów na chrzciny,
        bo dzieci często wyglądają w nich jak pajace albo lalki. pozdrawiam gorąco
        • magdalena1811 Re: chrzest zimą 10.03.05, 11:31
          Mam te same dylematy dlatego my na przykład czekamy do wiosny...
    • molest2 Re: chrzest zimą 10.03.05, 13:54
      CHrzciłam córe 2tygodnie temu (4 miesiące). Moja mała nigdy nie uleżałaby w
      żadnym beciku czy czymś takim.
      Ubrana była w polarowe spodenki i kurteczke (oczywiscie białe). Przynajmniej
      jeszcze w tym pochodzi
    • io77 Re: chrzest zimą 10.03.05, 13:58
      my mamy polarowy kombinezonik - taki spiworek
      bardzo ladny
    • anulla30 Re: chrzest zimą 10.03.05, 16:04

Cześć,ja chrzściłam moją córcię w styczniu tego roku;było okropnie mroźno i
      wietrznie.Miała wtedy 4 m-ce.Od matki chrzestnej dostała śliczną białą polarową
      sukienusię ze spodenkami i śmiesznym kapelusikiem.W komplecie była również
      pelerynka/wszystko z różowymi wstawkami/.Wyglądała naprawdę prześlicznie.Pod
      spodem miała białe śpiochy,kaftanik,body i rajstopki.Pozdrawiam - Ania mama
      Karolinki.
    • aneta73 Re: chrzest zimą 10.03.05, 16:07
      A nasza córcia (3,5 miesiaca) miała różowy kombinezon i różową czapeczkę. Była
      dodatkowo otulona kremowym kocykiem (było zimno). A pod kombinezonem miała
      różową sukienkę, białe rajstopki i bluzeczkę. Pytaliśmy wcześniej księdza i
      powiedział, że możemy ubrać córcię w to co mamy. Ważniejszy jest przecież
      chrzest a nie ubranko.
      Pozdrawiam
      Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka