Dodaj do ulubionych

Płacze po kąpieli

07.03.05, 22:16
Czy któraś z Was tak miała. Mała ( 3 miesiące) przed kąpielą, w czasie kąpieli
jest cicho i spokojnie a po kąpieli zaczyna się wrzask. Zaczynam jej buźkę
oliwić, a tu dziki wrzask jakby ją coś szczypało? Od kilku dni ma czasami
czerwone policzki. Lekarka powiedizała że to jakaś alergia, ale mała i nie ma
potrzeby leczenia. I zaleciła smarować bepantenem. A do teog nie mogę się
pozbyć cienieniuchy. Ani oliwka, ani parafina nic .. ;-(( Jakieś rady?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • izqa Re: Płacze po kąpieli 07.03.05, 22:26
      odstaw oliwkewink
      moja Ala po oliwce nivea dostala czerwonych krostek. doszukiwalismy sie skazy
      bialkowej i innych "cudów". odstawilam oliwke i pomoglo. teraz raz na 3 dni
      wlewam do kapieli oilatum i mala jest nawilzona. i wystarczy. jak najmniej
      kosmetykow.
    • lidias82 Re: Płacze po kąpieli 07.03.05, 22:27
      Tak, mieliśmy podobny problem. Myślę, że nasz synek był po prostu głodny (a
      woda jakoś dodatkowo wpływa na to, że człowiek po kąpieli robi się
      głodniejszy). U nas problem rozwiązało karmienie ok. 1 h przed kąpaniem i zaraz
      po kąpaniu(czyli w naszym przypadku tuż przed snem). Może u Was jest podobnie?
    • agakaiserka Re: Płacze po kąpieli 07.03.05, 22:39
      Moim zdaniem jest malej za zimno kiedy wyjdzie z wody!!!W tym wypadku super
      sprawdza sie lampa ogrzewcza nad przewijakiem albo recznik na grzejniku i
      owiniecie nim malej zaraz po kapieli.Mamy lampe i nigdy nie bylo problemu.
    • mati7373 Re: Płacze po kąpieli 07.03.05, 22:55
      U mnie wszystko tak samo tzn. też trzy miesiące, też płacze przy smarowaniu,
      też alergia i też ciemieniucha.
      Na dzisiejszej wizycie pediatra powiedziała że potrzeba trochę czasu (to
      dotyczy ciemieniuchy). Póki co nawilżać. Oliwka jest średnia. Preferuję maść
      holesterolową i czapkę na głowę zaraz po kąpieli. Jest lepiej bo skóra się tak
      nie łuszczy ale nie rozwiązuje to do końca problemu. Liczę że niebawem wyrośnie.
      Co do płaczu przy smarowaniu. Mojemu dziecku kończy się cierpliwość. Kąpie go
      po 18.00 bo o 19.00 już śpi. Jest już wtedy dość zmęczony. Cieszy się jak go
      rozbiorę (wreszcie wolność! od ubrania), jak kąpie (fajnie i ciepło) a potem
      jeszcze trochę jest w formie i zaczyna marudzić. Czasami pomaga smoczek i wtedy
      smaruję albo smaruję po ubraniu i ostatniem karmieniu (tuż przed spaniem)
    • sigvaris Re: Płacze po kąpieli 07.03.05, 23:27
      Woda podrażnia skórę, a Twoje dziecko prawdopodobnie jest alergikiem i może
      stąd płacz akurat po kąpieli...Oczywiscie tego nie da się stwierdzić przez
      internet.
      Wskazują na to policzki, ciemieniucha. Ciemieniucha bardzo czesto, zwłaszcza,
      że Ty nie możesz się jej pozbyć, znaczy że alergen ją ciągle "wznawia".
      Może to jest alergia pokarmowa lub uczulenie na kosmetyk (może jakiś z tych,
      który używasz do kąpieli?). Często, niestety alergie "idą" w komplecie.
      Jest forum Dla Alergików. Tam poszukaj. Może coś Ci pomoże ustalić, czy to oby
      alergia. Przynajmniej na tyle by porozmawiać z lekarzem...
      Bo koniecznie do lekarza. Wykrycie alergii jest żmudne (wyklucza się
      potencjalne alergeny: mleko, kremy, mydło, nawet taki bepanten), ale
      nieuniknione.
      • pickwick7 Re: Płacze po kąpieli 08.03.05, 11:29
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Spróbuję ją dzisiaj nie smarować,
        może to pomoże. Wykąpię tylko w Oilatum. Ale wydaje mi się że gdyby to była
        alergia to powinna mieć jakieś wysypki na ciele, a tu nic. Tylko właśnie czasami
        ma takie czerwone policzki, które raz ustępują po godzinie, a raz po kilku dniach.
        Fakt martwi mnie ta cienieniucha, bo to jest jeden z objawów alergii;-((
        Chyba wybiorę się do innego lekarza, albo potwierdzi to co powiedzała pierwsza
        lekarka, albo trzeba będzie szukać dalej.
        Pozdrawiam
        Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka