Dodaj do ulubionych

REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka?

21.03.05, 15:13
Czy są tu mamy dzieci z refluksem "pokarmowym"
Moja córcia ma 5 miesięcy i od 3 tygodni zaczęła bardzo ulewać i czasem tak
jakby chlustać przetrawionym mlekiem i często odbija jej się. Na USG
stwierdzono że niby ma refluks ale pediatra-gastrolog powiedział, że aby to
ustalić robi się jakieś okropne badanie polegające na włożeniu do przełyku na
24h rurki. Chciałabym uniknąć tego koszmarnego badania by oszczędzić memu
dziecku już trzeciego pobytu w szpitalu.
Jakie są prawdziwe objawy takiego refluksu i czy w naszym przypadku mogą to
być podstawy do wykonania tego badania?
Alergia pokarmowa raczej wykluczona bo dziecko je mieszanke od 3 miesięcy a
dopiero teraz zaczęła tak reagować...
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w sprawie refluksu u dzieci i
czy on z wiekiem mija?
pozdrawiam
L
Obserwuj wątek
    • karina45 Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 16:05
      Witam
      U mojej Niki zdiagnozowano refluks przelykowo-zoladkowy gdy miala 2 tyg.Nie
      wykonano zadnych badan, bo uznano ze nie sa one konieczne, poniewaz moja corka
      b. dobrze przybierala na wadze. podobno polowa noworodkow cierpi na refluks
      tzw. fizjologiczny poniewaz miesien zamykajacy dostep do zoladka jest slabo
      wyksztalcony lub zbyt slaby i nie zamyka sie szczelnie co umozliwia cofanie sie
      kwasnej, pynnej zawartosci zoladka do przelyku. Ten kwasny plyn podraznia
      przelyk i gardlo. U dziecka nie jest on zazwyczaj grozny i samoistnie ustepuje
      do ukonczenia 1 roku zycia, czasmi do ukonczenia 18 m-cy. Lekarze przepisali
      nam leki i stwierdzili ze jesli objawy nie ustapia po 18 miesiacu to bedziemy
      robic badania i jesli to bedzie konieczne Nika bedzie poddana zabiegowi
      operacyjnemu. Na szczescie objawy ustapily okolo 7-8 m-ca gdy Nika zaczela
      przebywac wiecej w pozycji siedzacej lub stojacej.
      Typowe objawy refluksu to:
      -wypluwanie
      -czeste ulewanie pokarmu lub tresci zoladka nawet do kilku godzin po karmieniu,
      -wymioty (moga byc intensywne),
      -krztuszenie sie i dlawienie pod koniec karmienia
      -slabe przybieranie na wadze,
      -placz (rozdraznienie)przy jedzeniu i po (podobny do placzu przy kolce tylko ze
      trwa caly dzien a wieczorem i w nocy dziecko zazwyczaj dobrze sypia)
      -zaburzenia oddechowe
      -czkawka
      -kaszel
      -bezdech
      Niestety refluks nawet leczony np. Ranitidina moze miec nawroty tzn. po okresie
      poprawy wracaja typowe objawy refluksu ktore po kilku tygodniach znow ustepuja.
      Na twoim miejscu zasiegnelabym prady innego lekarza i nie decydowala sie tak
      szybko na tak drasyczne badzania, jesli oczywiscie przyrost wagi dziecka jest w
      normie. Sprobuj moze tez poradzic sie lekarzy na WWW.FORUMPEDIATRYCZNE.PL sa
      naprawde bardzo zyczliwi i udzielaja jasnych odpowiedzi. Pozdrawiam Karina
      • rekawka Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 17:56
        Moja córka mimo iż jest karmiona piersią od początku ulewa. Najtrudniejsze były
        pierwsze 3 tygodnie. Potrafiła ulewać po każdym karmieniu, duże ilości i na
        dodatek nawet 2 godziny po jedzeniu. Nie pomagało pionizowanie (bo przy odbiciu
        mleczko wylatywało), zmiany techniki karmienia itd. Obecnie Oliwia ma 3
        miesiące i nadal ulewa, choć mniej intensywnie i z mniejszą intensywnością.
        Sąlepsze i gorsze dni. W pierwszym miesiącu przybrała 700 gram, na co pediatra
        stwierdził że zbyt mało i straszył nas badaniami gastrologicznymi wykonywanymi
        w szpitalu (moje przerażenie było wielkie!), ale w ciągu następnych 2 tyg.
        przybrała na wadze 670g, co nas i lekarza bardzo uspokoiło. Niestety męczymy
        się z tym cholernym refluksem do dziś i pewnie jeszcze troszkę się pomęczymy.
        Ja podobnie jak poprzedniczka radzę konsultację tego problemu z innym pediatrą.
        Pozdrawiamy. Mama Oliwki - ulewajki
    • agutek_b Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 22:06
      hej, mój synek też to miał.
      Zdiagnozowano u niego jak miał 18 dni, po tym jak znalazłam go sinego w
      łóżeczku. Cofnięta treść żołądkowa uniemożliwiła mu oddychanie.
      Ja nie zgodziłam się na te drastyczne badania, ponieważ miał wszytskie inne
      objawy. Dostał Coordinax - teraz chyba już wycofany z obiegu - i dodatkowo
      mleczko do dokarmiania, bo mnie nie wystarczało. Prowadziliśmy z mężem taki
      dzinenniczek, w którym zapisaywaliśmy dzienną ilość ulewań oraz ilość
      zakrztuszeń z utrata oddechu - u nas było właśnie bardzo grożnie. Zaczęło się
      poprawiać mniej więcej w 4 - 5 mcu. Może dlatego, że do mleczka zaczęłam
      dodawać łyżkę kaszi, żeby zagęścić pokarm. Kacper w tej chwili (od dziś) ma 11
      mcy, jest silny, zdrowy, prawidło się rozwizja. Refluks minął. Ale mleczko
      nadal mu zagęszczam kaszką - takie przyzwyczajenie. Spróbuj zagęszcz.. mleczko,
      może to pomoże, a na to badanie, zawsze jeszcze jest czas. Życzę zdrowia
      maluszkowi. Pozdrawiam
      • luzix Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 22:15
        Bardzo dziękuję za odzew, troszkę mnie to pocieszyło. U nas na szczęście nie
        jest tak groźnie aby dochodziło do dławienia i sinienia. W ogóle oprócz silnego
        ulewania i płaczu podczas jedzenia od czasu do czasu wszytko wydaje się być w
        porządku...W każdym razie martwię się gdyż mała ma 5 miesięcy a waży 5600g
        (waga ur 2710g)i przybiera tak sobie...
        Czy mozecie mi dać namiary na mądrego pediatrę w Warszawie, który mógły
        właściwie ocenić sytuację?
        pozdrawiam
        L
    • kontaminacja Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 22:25
      Uwazam, ze nie powinnas sie decydowac na to drastyczne badanie. Chyba wystarczy potwierdzenie refluksu na USG. Tak bylo w naszym przypadku i zaden lekarz nawet sie nie zajaknal na temat kolejnych. Nasza dzidzia ulewala czesto, bardzo dlugo po jedzeniu, choc trzymalismy ja w pionie nawet do godziny. Objawy nasilily sie po podaniu pierwszych soczkow (nie napisalas, czy juz rozszerzasz diete). Okazalo sie, ze mala jest uczulona na jablka i stad te ulewania. Dostawala coordinax, ktory bardzo pomogl. Teraz wlasciwie (9 miesiecy) ulewania zdarzaja sie sporadycznie, ale do tej pory nie toleruje zadnych sokow.
      • luzix Re: do kontaminacja 21.03.05, 22:31
        podajemy dziecku o 3 tyg przeciery jabłkowo-ziemniaczane i dyniowo-ziemniaczane
        adziś zjadła deserek jabłkowo-ziemniaczany i strasznie chlustała ale tylko
        mlekiem...
        • kontaminacja Re: do kontaminacja 22.03.05, 19:16
          Musisz sprawdzac, czy ulewania nasilaja sie po innych jedzonkach. Nasza mala tez chlustala tylko mlekiem, bo jego jest przeciez w brzuszku najwiecej. My odstawialismy na kilka dni nowosci i jak ulewania sie zmniejszaly, juz wiedzielismy, co bylo ich przyczyna.
    • niki129 Re: REFLUKS pokarmowy - czyżby u mojego dziecka? 21.03.05, 23:00
      Witaj,
      moj synek Antos tez mial refluks - od 2 tyg wiemy ze go juz nie masmile. Zaczelo
      sie gdy mial 3 miesiace - zapaleniem ucha(dzieciaczki z refluksem maja
      nawracajace zapalenia gornych drog oddechowych- ale nie kazde) potem przestal
      jesc na widok butelki albo cycka dostawal spazmow.Znalzezlismy sie w Instytucie
      matki i dziecka i okazalo sie ze ma refluks (usg go wczesniej wykluczylo)i
      zachlystowe zapalenie pluc. Antek nei wymiotowal nei dlawil sie tylko ulewa i
      nie chcial jesc kwasna cofajaca sie tresc zolodka tak podraznila mu przelyk ze
      odczuwal silny bol. Mleka zageszczalam mu NUTRITONEM-polecam, po mlekach AR
      ulewal nadal.Dostal leki byla poptrawa ale po kilku tygodniach znow to samo
      dodatkowo bole brzuszka. Co do badanb to niezupelnie musisz robic zaarz
      pehametrie czy inne badania W centrum zdrowia dziecka maja taki rentgen -
      jedyni - ktory bada czy jest refluks czy nei ma Jak trafisz tam do poradni to
      badanie masz za darmo jesli prywatnie to 300zl. Polecam tam swietna doktor
      CELINSKA gastrolog CENTRUM ZDROWIA DZIECKA (na instytucie matki i dziecka sie
      zawiodlam) Antek mial robiony ten rentgen i wykluczono juz refluks jest ok Nic
      nei boli, nie jest inwazyjne badanie. Dziecko dostaje strzykawka lyzeczka
      kontrast , je i kladziesz go na takie lozko , nad nim jest taki ekran i robia
      rentgen, wynik jest zaraz po badaniu. Polecam, dzidiza nie cierpi. Oczywiscie
      jest to rentgen , promienie ale ponoc o duzo mniejszej sile niz zwykly.
      Antek malo przybieral na wadze, ale nie wymiotowal. Teraz czasem uleje , czasem
      mam wrazenie ze to wymioty ale sa to sporadyczne sytuacje, apetyt ma ale
      neistety ma wstret do picia - to najbardziej sie ciafa bo papaki zostaja w
      brzuszku. Takze picie lyzeczka i to minimalne ilosci. Pozdrawiam i zycze
      zdrowia dla pociechy

Nasz Antos
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19877556
      • luzix Re: do niki 22.03.05, 08:37
        Dziękuję Ci za tak ważne wskazówki. Napisz tylko proszę jak mogę się dostać do
        CZD. Wiem, że to nie jest łatwe jako, że zajmują się tam głównie skrajnymi
        przypadkami chorób...Czy prywatnie można się dostać do tej dr Celińskiej a
        najlepiej na kosz NFZ tylko w jaki sposób do niej trafić?
        Moja córka często sprawia wrażenie że jest głodna i chce jeść ale jakoś nie
        może tak jakby rzeczywiście miała jakieś bolące ranki w przełyku...Dziś jadła
        mleko o 2 w nocy więc próbowałam ją nakarmić o 6 rano a ona nic. Jadła 25 min i
        zjadła zaledwie 10ml a potem ulała...Już zaczynam popadać w załamanie nerwowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka