Dodaj do ulubionych

Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineralnej ?

24.03.05, 19:44
Zdaję sobie sprawę, że można przygotowywać tak długo jak się chce ale
zastanawiam się jak to jest u Was. Moja córka ma już 7,5 m-ca zupki robie jej
na wodzie z kranu mleko na przegotowywanej wodzie mineralnej. Wkurza mnie to
bo ciągle musi byc spory zapas wody. Zostaję z dzieckiem całkiem sama, mąż
pracuje za granicą 6/6 tyg. Zazwyczaj zaopatruje mnie w zapas wody na te
nieszczesne 6 tyg żebym nie musiala jej taszczyć na 4 piętro z dzieckiem
zawsze na przyczepkę, ale widzę że tym razem mamy wieksze zużycie i pewnie
zabraknie...
Obserwuj wątek
    • fifii Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 09:20
      żadna mama nie robiła mleka na wodzie mineralnej ?????
      • anias29 Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 09:47
        Ja robiłam przez tydzień, po powrocie ze szpitala po porodzie. Potem mały
        zachorował i z powrotem wylądowaliśmy w szpitalu. Tam lekarka wyśmiała mnie i
        kazała robić mleko na dobrze przegotowanej kranówie. I tak nam zostało do dziś
        (synek ma 5 tygodni obecnie). Z tym, że w moim mieście woda kranowa dobra -
        całe życie latem piję zimną wodę prosto z kranu...
        • gosia128 Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 09:55
          Ja czasmi dokarmiałam i robiłam mleczko na kranówie tylko gotowałam ją ok 5
          min. Potem normalnie na wodzie z czajnika. Nie ma co przesadzać. pzdr
    • dorota.mk Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 10:02
      Ja co prawda melka nie daję (córa jest na piersi), ale od kiedy skończyła
      5 miesiecy dostaje kaszki ryżowe (mleczne i bez) na przegotowanej kranówie.
    • shanna Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 10:35
      Od urodzenia na kranówie i nic synkowi nie dolega.
      • fifii Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 10:42
        Super, na takie odpowiedzi czekałam smile)) Koniec z bawieniem się w wodę
        mineralną !
        dziękuję serdecznie za odp.
        Pozdr.
        • moniaweg Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 10:56
          Jak mi milo czytac Wasze odpowiedzi, m-c temu na podobny watek odpowiedzialam,
          ze mojej corci przygotowuje mleczko na przegotowanej kranowce i jedna z mam
          prawie mnie zlinczowala, ze dziecko bedzie chore itp smile))
          Nie ma co przesadzac, ale CHCE ZAZNACZYC, jesli w Waszym miescie jest kiepska
          kranowka, to bezwglednie uzywajcie wody zrodlanej jak najdluzej.
          W moim miescie sa zmodernizowane wodociagi i wiem w 100 % (znajomi chemicy
          mmnie poinformowali), ze mamy teraz jedna z lepszych wod wodociagowych w Polsce
          Pozdrawiam
          • dorota.mk Re: Do Moniaewg 25.03.05, 11:01
            To fajnie z tymi wodociągami , bo chyba mieszkam w tym samym mieście
            • moniaweg Re: Do dorota.mk 25.03.05, 11:23
              Ja mieszkam w pieknym miescie Lodzi smile
              • dorota.mk Re: Do dorota.mk 25.03.05, 11:25
                Ja też; Widziałam Cię na forum regionalnym, stąd moja wiedza,
                Pozdr,
                • moniaweg Re: Do dorota.mk 25.03.05, 11:27
                  aha! smile
                  • molla7 Re: moniaweg 25.03.05, 12:24
                    ja tez mieszkam w pieknym miescie Lodzi i chcialam Was dziewczyny zapytac skad
                    usłyszałyście tę bajkę o wodociągach? tzn. tak moze same zakłady uzdatniania
                    wody itp moze sa unowoczesnione ale co ze starymi zazelazionymi rurami którymi
                    ta woda płynie do naszych mieszkan, tez zostały unowoczesnione? chyba pezez
                    wrózki i elfy..smile)
                    Ja jestem po ochronie srodowiska i zaczynajac przygotowyeac jakiekolwiek płyny
                    na naszej kranówie dosc długo zastanawiałam sie nad jej składem, ale nie mozna
                    dać sie zwariować. predzej czy pozniej dziecko w jakims stopniu spotka sie z
                    wiekszością substancji wystepujacych w naszym zanieczyszczonym srodowisku. Moze
                    wyjsciem sa filtry na wegiel aktywny. ale niektórzy kwestionują ich
                    bezpieczeństwo bakteriologiczne, trudna sprawa. ja uzywam poki co namiastki
                    takiego filtra w postaci dzbanka BRITA, pewnie cos tam przechwytuje.
                    • moniaweg Re: molla7 25.03.05, 13:01
                      Moja przyjaciolka robi 2 fakultet z ochrony sr na politechnice - miala w L W
                      praktyki, a poza tym kilku wykladowcow z Chemi Spozywczej PL (w tym moja
                      ciotka) badalo spr naszych wodociagow - to sa moje wrozki smile
                      Zdaje sobie sprawe, ze nie w calej Lodzi wymienili rury doprowadzajace, ale
                      przynajmniej teraz pobieramy wode ze studni glebinowych

Ps konczylas Ochrone na Banacha? Ja Biofizyke, ale dawno temu smile
                      Pozdrawiam
                      • molla7 Re: molla7 25.03.05, 14:05
                        mieszkamy na górnej. tak studiowałam na bnz.
                        wesołych swiąt
          • sonnja1 Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 11:05
            Ja tez uzywam kranowy, ale rowniez mamy dobra wode.
            pozdr.
            • ewcialinka Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 25.03.05, 17:31

MÓJ SYNEK SKOŃCZY 31 MARCA 3 MIESIĄCE I DALEJ JEDZIEMY NA MINERALNEJ. DOSTAJE
              OD KRANÓWY STRASZNYCH KOLEK
    • karolina_244 Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 26.03.05, 20:44
      Witam ja tylko miesiac moze dwa miałam wode tego typu dawałam synkowi zywca
    • janka741 Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 26.03.05, 21:16
      Hej! Mała zaczęła pić mleczko z butelki w 7 miesiącu i przez ok. miesiąc
      przygotowywałam jej na wodzie Żywiec. Potem na przegotowanej kranówce i tak
      jest do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam
    • mama_lidki Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 29.03.05, 12:44
      Zawsze, tzn od 6-go m-ca życia Lidki, mleko przygotowuję na przegotowanej
      kranówie, zreszta syn również pił melko na przegotowanej kranówie.
      Zupki... hmmmm..., gotuję w jednym garnku, dla nas i dla Lidki dodając
      wszystkie przyprawy ale bez smietany.
      aaaaaaa... podaję Lidce budyń i kaszkę manną przygotowaną na mleku z kartonika -
      3,5% i nic jej nie jest.

Syn ma 11 lat, a córka 6,5 m-ca.

pozdrawiam
    • fifii Re: Do kiedy mleko modyfikowane na wodzie mineral 29.03.05, 15:57
      Jeszcze raz dziękuję Wam kochane mamy za wszystkie odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka