Dodaj do ulubionych

do mam dzieci ulewajacych

27.05.05, 12:05
witam mamy,

moj 12 tygodniowy synek ma okropne problemy z ulewaniem, bardzo czesto
wymiotuje po mleku, mimo, ze go trzymam do odbicia to zdarza sie ze potrafi
zwymiotowac nawet godzine po jedzeniu jak go np wezme na rece
probowalam juz wsszystkich mlek, poczawszy od bebiko bebiko omneo, nan, nan
ha, enfamil premium - po nim fakt nie wymiotowal ale mial OLBRZYMIE!!!!!
zaparcia

wiem , ze kazde dziecko inaczej akceptuje mleka, ale napiszcie jakich mlek wy
uzywacie dla swoich maluchow boje sie zmieniac tak mleka karmie od 3 tygodni
wylacznie mieszanka, dotychczas bylo to karmienie mieszane,

moze mu zrobic jakies badania?
sama nie wiem poradzcie

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bogna28 Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 12:31
      Moja córcia piła Isomil (mleko sojowe) i nie ulewała, ale była na nie uczulona
      i musiałyśmy przejść na nutramigen. No i zaczęło się ulewanie bardzo dużych
      ilości mleka (nawet długo po karmieniu). Pediatra zalecił dodawanie do mleka
      Sinlac (wtedy moja mała miała 6m-cy), ale ja nie dodawałam bo nie chciałam
      zapychać i podtuczać mojego dziecka. Po miesiącu ulewanie samo minęło. Myślę że
      żołądek musi się chyba przywyczaić do nowego mleka. Pozdrawiam
    • kalina_p Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 12:53
      moja baaaardzo ulewala do 6-go miesiaca, wtedy jaos zaczęła powoli siadac i
      ulewanie si skoczylo. A przez pierwsze 5 m-cy karmilam ja piersia. Widac niktor
      tak majawink
      Moj byla cagle mokra. ciagle przebiralam, trzymanie na ramieniu do odbicia
      troche pomagało ale tez nie do końca...Pozostaje przeczekac chyba...
    • czarnulka18x1 Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 13:07
      moja coreczka rowniez ulewala myslalam ze jej przejdzie lecz to sie coraz
      bardziej nasilalo.udalam sie z nia do szpitala i po badaniach wyszlo ze ma
      refluks zoladkowo przelykowy ,ktory moze byc np.przyczyna zapalenia płuc jesli
      podczas ulewania dziecko sie zakrztusi.z moja mala tak bylo.musialam jej podawac
      bebilon ar.teraz ma 7 miesiecy i sie wszystko uspokoilo.pozdrawiam serdecznie.
    • bea-ta Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 13:57
      Dziecko ma prawo ulewac i tak sie dzieje dośc często do 6mż. - winny jest
      niedojrzały przewód pokarmowy a dokładniej niezbyt sprawnie działający wpust
      zoładka. Jednak musi miec dobry apetyt i przybierac na wadze. W innym wypadku
      nalezy zrobic badania w celu wykluczenia refluksu zoładkowo-jelitowego. Ulewanie
      i nie przybieranie na wadze może byc tez objawem alergii na mleczko. Spróbuj
      bebilon AR, niestety ale często na dzieciach trzeba poeksperymentować, zanim
      dobierze sie mieszankę. Sprawdziłabym smok , którym podajesz mleko - musi miec
      nie za dużą dziurke, dziecko w czasie jedzenia powinno byc spokojne i ulozone
      główka wyżej od żoładka. Inaczej nałyka sie powietrza i ulewanie gotowe. Dobrze
      zastosowac smoki i butelki antykolkowe. Odbijaj malucha w czasie jedzenia nawet
      kilka razy i po jego skonczeniu. Nos troszke dłużej po posiłku na rekach. Pod
      nogi łóżeczka podłóz ksiązki od storny główki tak, aby bylo pochylone pod katem
      30 st. i układaj malucha na boku - to zapobiegnie zap. ucha środkowego i
      zchłystowemu zap. płuc.
      Sprawdź czy nie za duzo podajesz mleka, bo przekarmianie także sprzyja lub
      nasila ulewanie, może za dużo podajesz picia. Jak bierzesz malucha na ręce to po
      zbyt mocnym przyciśnięciu do siebie może zwymiotowac przy niesprawnym wpuście -
      zwyczajnie wyciskasz z niego mleczko. Też mi sie tak zdarzyłosmileSyn ulewał jak
      był maluszkiem i nigdy nie chcialo mu sie odbić - cóz taka uroda. Nam pomoglo
      omneo, ale to juz wiesz z innego postu.
      Minie wszystko, naprawde na spokojnie sprawdź co napisałam i zmien mleczko ma
      bebilon AR czy zastosuj zwykły bebilon z nutritonem - ten ostatni bardzo pomógł
      synowi mojej koleżanki. Pozdr., Beata
    • mama_pysiaczkow Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 14:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=24338025&a=24338829
    • kajmanka2 Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 14:56
      Witaj,
      piszesz, ze probowalas juz tyle rodzaju mleka modyfikowanego i to w tak krotkim
      czasie.. z tego co ja sie orientowalam, to maluszek do nowego
      mleka "przystosowuje" sie okolo tygodnia-dwoch.. wiec moze tu tkwi przyczyna,
      ze nie dalas mu szansy sie przyzwyczaic? moje malenstwo na poczatku rowniez
      ulewalo.. zaczynalam od nan( jadl je dwa tygodnie,ale mial straszne kolki)
      przeszlam na enfamil premium i do dzisiaj je daje(synek ma 5 miesiecy)i
      wszystko jest ok!!chociaz moze nie do konca, ale to nie z winy mleka.. zaczelam
      wprowadzac sloiczki i chyba za duzo naraz zjadl zupki jarzynowej, bo ulewal po
      niej okropnie.chwilowo odstawilam i jest dobrze!! takze proponuje dac
      maluszkowi troche czasusmile ja jednak polecam enfamil premium!! Mati tez przez
      pierwsze pare dni mial zaparcia, ale wszystko sie unormowalo.. takie malenstwa
      maja jeszcze nie dojrzaly uklad pokarmowy, dlateo wszelkie nowosci potrzebuja
      czasu.. zwroc rowniez uwage na smoczek, moze ma za duze dziurki?? to tez moze
      byc przyczyna.. acha, mozesz rowniez spobowac enfamil ar..
      pozdrawiam
      Kasia
    • happy.mama.kasi Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 15:02
      A moze Twoj synek jest alergikiem? NIe chce byc zlym prorokiem, ale od ulewania
      czesto zaczynaja sie alergie (min. skaza bialkowa). Mojej coreczce tez zdarza
      sie ulac i czasami tez jest to dlugo po posilku. Istotne sa 2 rzeczy, a
      mianowicie to, czy synek mimo ulewania przybiera na wadze oraz, czy sa to
      ulewania (sa bierne, tzn. struzka pokarmu wydostaje sie kacikiem ust), czy- tak
      jak piszesz- wymioty (czynne, tzn. z dziecka chlusta tresc pokarmowa)? Wymioty
      wymagaja konsultacji u pediatry.
      Pozdrawiam- Asia, mama Kasi
      • happy.mama.kasi Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 15:03
        Zapomnialam dodac, ze jest w aptekach taki preparat Nutricii (producenta Bebiko)
        ktory stosuje sie u dzieci, ktorym sie ulewa. Podobno dziala rewelacyjnie.
        Pozdrawiam
        • tabaluga0 Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 16:19
          mozesz podawac zwykle mleko np bebiko i zageszczac jej NUTRITONEM. i pod nozki
          lozeczka podłoz cos, np ksiazki zeby glowaka byla wyzej. nam to pomogło.
          • merich Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 16:29
            U nas świetnie sprawdził się Nutriton, mój mały nie ulewa po nim prawie wcale.
            Czasem mu się zdarzy, ale naprawde sporadycznie. Polecam Nutriton.
            • frati Re: do mam dzieci ulewajacych 27.05.05, 17:46
              synek nie ma problemow z brakiem apetytu, patrzac na tego glodomora mam
              wrazenie, ze mam dwoch synkow 1 glodomorka palaszujacego ze smakiem mleczko i
              2 , ktory ulewa jakby mu niesmakowalo
              ale tak jak piszecie minie wiec i ja mam taka nadzieje

i jeszcze jedno czy po tym nutritionie nie bedzie zaparc? juz sama nie wiem co
              jest gorsze ulewania czy zatwardzenia,

troche mi glupio zapytac, ale czy po tym nutritionie bardzo sie tyje? nie
              chcialabym go niepotrzebnie opychac.

czy to badanie na refluks moge zrobic sama - tzn poprosic lekarza o skierowanie?

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka