asia9946 07.06.05, 21:20 myje co drugi dzien, dobrze czy zle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulek11 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 07.06.05, 21:25 Ja myję każdego dnia przy kąpieli szamponem nivea dla niemowląt. Czasem pod koniec dnia czuję zapach dzecięcego potu na główce mojego synka (ma bujne włoski)dlatego nie wyobrazam sobie mycia co drugi dzieńPozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
aska1977 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 07.06.05, 21:36 Ja rowniez jestem za myciem codziennym. Szczegolnie latem dzieciatka sie poca... Ale wydaje mi sie, ze jesli robisz to co drugi dzien to nic zlego sie nie dzieje )) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asia9946 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 07.06.05, 21:46 zgadzam sie z Wami, ale to przez presje otoczenia "po co myjesz tak czesto, myj co kilka dni" takie wlasnie uwagi wysluchuje zauwazylam,ze jak malego nosi kilka (czasem jedna)osob to glowka potem ma rozne zapachy, albo po upalnym dniu dziekuje i pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
fryta84 do kasiulek11 08.06.05, 14:42 myje dokladnie tak jak ty nawet tym samym szamponem chociasz moj maluszek to taki maly lysolek Odpowiedz Link Zgłoś
pantera80 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 14:47 Ja czytalam ze mozna dziecko kapac codziennie jak ma okolo pol roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
krawczykasia Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 15:05 Kąpać codziennie od pół roku???????????????? Może miałaś na myśli co innego? Codzienna kąpiel jest jak najbardziej wskazana, nie dlatego, że dziecko jest brudne, ale dlatego, żeby dziecko miało tzw. rytm dnia. Czuło się bezpiecznie, wiedząc, że zaraz kąpiel, potem kolacja, potem spanie itp. , zależy jak rodzice ustala kolejność czynności. sama też byś się czuła niepewnie nie wiedząc co cię zaraz spotka, prawda? Stały rytm, regularne czynności - to już połowa sukcesu. czasem rodzice "rozchrzaniają" dzień dziecku, a potem gdy dziecko płacze, stwierdzają - kolka. Oprócz zaspokojenia potrzeb, rytm jest bardzo ważny. Ale ja chyba zeszłam z tematu, przepraszam czytających. Pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
tuskas Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 15:38 mnie się bardzo dobrze czytało Twój post. Ja także kąpię codziennie. Moja Zuzia (w sobotę skończy 7 tygodni) wreszcie zrobiła się spokojna przy mydleniu i przy wycieraniu (do tej pory bardzo tego nie lubiła). Czeka cierpliwie, aż się ją wysmaruje kremem (smarowanie buźki baaaaaardzo lubi - prawdziwa kobieta . Mam czasem wrażenie, że wie, że za chwilę dostanie jeść Poza tym codzienne mycie główki zapobiega powstaniu ciemieniuchy, która bywa ciężka do likwidacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
patunia79 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 17:15 A więc my odbiegamy od normy ;O) No i fajnie że nie jesteśmy tacy wzorowi, myje Patryczka co drugi, trzeci dzień, oczywiście codziennie myje częsci intymne ciała, buzie i raczki, ale ogólna kapiel jest ak jak pisałam wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
married Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 17:24 a my się kąpiemy i myjemy główkę codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
monia72 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 18:40 Staramy sie kapac malego codziennie - nawet jesli o jakos specjalnie nie myje - to niech sie popluszcze w wodzie. Co do codziennej kapieli to nawet lekarze nie sa przekonani (chodzi o naturalna warstwe skory). Co do mycia glowy - to jak maly pozwoli (ma 8 mcy) i woli szalec w wannie niz dac sobie myc glowe (kapiemy go w normalnej duzej wannie). A i przypomnialo mi sie jak corka znajomej bedac dziecieciem odpowiedziala na pytanie dlaczego nie chce sie myc : Mamo, myja sie tylko ludzie brudni. Ludzie czysci nie musza sie myc! Czego to dzieci nie wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
gosia128 Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 20:09 Ja kąpie codziennie ale głowe myję co drugi, trzeci dzień. Nie ma potrzby częściej przynajmniej w naszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: jak czesto myc glowke dziecku? 08.06.05, 20:48 prawie codziennie, czasem odpuszczam, jak widze, ze jest juz wsciekle głodny i lepiej dla obu stron zeby kapieli nie przedłuzac. Odpowiedz Link Zgłoś