Dodaj do ulubionych

wpisać dziecko do paszportu

10.07.05, 11:33
zwracam sie z pytaniem do mam, które mają już to za sobą. Jakie trzeba
dokumenty z sobą zabrać, ile się płaci i ile czeka? zamierzamy wybrać sie z
dzieckiem na Słowację i podobno bez wpisu nie da rady. Dziecko ma prawie 5 m-
cy.
A może ktoś zna godny polecenia adres noclegowy?
pozdrawiam Agata
Obserwuj wątek
    • ka-ja Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 11:55
      Potrzebny akt urodzenia,wniosek o paszport(nawet jeżeli to tylko wpis do
      paszp[ortu rodzica),zdjęcie,paszport rodzica do którego ma być dziecko
      wpisane,oraz dowody osobiste.za wpis nic nie płacisz,jedynie znaczek skarbowy za
      5 zł.Przy składaniu musza być oboje rodzice.czas oczekiwania to ok 7 dni.
      Osobny paszport dla dziecka to koszt 30zł,i oczekiwanie 1 miesiąc
      • mamaady2 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 13:27
        dzięki za odpowiedź,
        ale trochę mnie te przepisy dziwią...takiemu maluszkowi robić zdjęcie, takie
        paszportowe u fotografa? czy może być jakieś inne? dziecko samo jeszcze nie
        siedzi to jak fotograf zrobi?
        poza tym przecież dziecko się tak szybko zmienia...
      • lidka1911 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 21:40
        Hm...rzeczywiście dziwna sprawa z tym zdjęciem do wpisu do paszportu rodzica.Ja
        jestem z Krakowa i naszczęście nikt zdjęcia nie wymagał.Proszę pamiętać , że
        pesel dziecka jest konieczny.My paszporciki jutro odbieramy. A propos paszportu
        własnego dziecka , to dlatego nie wyrabialiśmy bo informowaliśmy się w Straży
        Granicznej , że przy takim maluszku { 8 miesiecy} i tak bedzie trzeba
        uaktualniać co jakiś czas zdjecie- no więc nowe koszty i masa zachodu w biurze.
    • mpenzi Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 14:05
      Ja przy wpisie córeczki nie potrzebowałam zadnego zdjęcia bo przeciez to tylko
      imię dziecka i pieczątka w paszporcie ale moze co urzad to inne zasady. też
      trwało to tydzień i reszta tak samo. żYCZĘ UDANEGO WYJAZDU. smile
      • ka-ja Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 14:39
        Trzymałam małego na kolanach.A zdjecie jest potrzebne do wniosku
    • asiula14 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 14:32
      Moja córcia ma własny paszporcik. Podczas fotografowania trzymałam dzidzię na
      kolankach. Pani zrobiła kilka zdjęć, ktoś mówił akuku, żeby mała odwróciła się w
      prawo (lewe uszko). Póżniej zasiadłyśmy przy komputerze i wybrałyśmy
      najładniejsze zdjęcie. Mała była na nim poważna i miałyśmy niezły ubaw.
      Oczywiście nie obyło się bez retuszowania, bo trzeba było usunąć moje ręce. A
      paszport do dzisiaj wywołuje u mnie atak śmiechu. Otwierasz a tu zdjęcie
      poważnego niemowlaka.
    • jane795 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 15:32
      Witam! Z tego co wiem musi dziecko miec paszport i to własny.Bez tego nie uda
      Ci się przekroczyć granicy.Nawet dziecko obcokrajowców musi miec dokument ze
      zdjęciem przekraczając naszą granicę.Nie radzę bez bo sama byłam swiadkiem
      odsyłania ludzi i nie przepuszczenia przez granice.Moja corcia ma paszport juz
      6 lat a sama ma 7.Pozdrawiam
      • ka-ja Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 16:02
        wystarczy wpis do paszportu rodzica.
      • jusienka Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 17:03
        zdecydowanie wystarczy sam wpis do paszportu, bez problemu przekraczacie
        granice.
        pozdrowienia.
        • mamaady2 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 18:19
          a co z tym zdjęciem, jeśli chcę tylko wpisać to muszę robić?
          • wiewiora12 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 20:10
            Tak, musisz. Zdjecie zostaje zeskanowane i wprowadzone do systemu - jakiego?
            nie wiem, tak mi wytlumaczyla pani w biurze paszportowym.
            • barbi1 A wiecie czy mogę 10.07.05, 20:22
              wpisać córkę do swojego paszportu wydanego jeszcze na moje nazwisko panieńskie? Tzn. teraz noszę nazwisko męża, córka oczywiście też, ale pytam, czy mogliby mi dopisać dziecko do tego "panieńskiego" paszportu, bo właśnie dopiero rok temu zmieniłam, a wiadomo, że kolejna zmiana to i kolejne koszty.
              • milka73 Re: A wiecie czy mogę 11.07.05, 22:27
                Z zeszłym tygodniu stanęłam przed tym samym dylematem i paniu w urzędzie
                zdecydowanie odardziła wiec wyrobiliśmy srajdzińce jej własny paszport. No
                chociaż bedzie miała dziewczyna własny pierwszy dokumentsmile. Za zmianę mojego
                paszportu (tez wydany w zeszłym roku) zapłacę 20 zł. Pozdrawiam.
              • gosia_grabosia Re: A wiecie czy mogę 13.07.05, 10:29
                według przepisow twój paszport jest nieważny jesli zmieniłas nazwisko. Masz
                ileś tam czasu na wymianę WSZYSTKIch dokumentów, nawet dowód rejestracyjny auta
                trzeba wymienić.
    • berecik7 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 20:26
      Lepiej wyrobić dziecku oddzielny paszport, gdyż wtedy granicę może z dzieckiem
      ten, kto dysponuje paszportem, więc i mama i tata. Jeśli zrobisz wpis do
      swojego paszportu, to tylko ty będziesz mogła przekroczyć granicę, wypad np. z
      tatusiem odpada.
    • mpenzi Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 20:46
      Ja już nic z tego nie rozumiem bo ode mnie nikt nie żądał zadnego zdjęcia.
      Wzieli wszystkie papierki ,podpisy, mój paszport i za tydzień miałam wpis.
      Myślałam że tak jest wszędzie ale najwidoczniej tylko w Krakowie. smile)
    • iga04 Re: wpisać dziecko do paszportu 10.07.05, 20:59
      Niedawno stanełam przed wyborem czy wpisać dziecko do paszportu czy też wyrobic
      odzielny paszport. W koncu zdecydowałam sie na paszport. W przypadku wpisu do
      paszportu u nas potrzebne jest zdjęcie dziecka ale nie musi to być zdjęcie
      robione u fotografa, wystarczy takie zrobione w domu z rodzinnego albumu.
    • kjustynka Re: wpisać dziecko do paszportu 11.07.05, 23:00
      Z tym zdjęciem to u nas też było konieczne i to z odkrytym lewym
      uchem.Wpisalismy małą do paszportu ale teraz to wyrobiłabym jej nowy.
      BYlismy w tym roku już dwa razy za granica- pierwszy raz w Austrii-
      przekroczenie granicy polsko niemieckiej bez problemu- a potem to już nie ma
      granic. Ale drugi raz pojechalismy na wschodnią strone-na Litwe- i niestety
      nasi sąsiedzi są mocno cięci na Polaków i nie chcieli nas wpuścić. Strażnik
      stwierdził że dziecko musi mieć swój dokument.Po długich pertraktacjach męż
      wpuścili nas warunkowo. Także nie życze nikomu takiego stresu.
    • neti87 Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 11:26
      UWAGA: Też się tym interesowałam i sprawa wygląda tak, że jak się dziecko wpisze
      do własnego paszportu to potem nie mozna wyjeżdżać bez dziecka. To jakis absurd,
      ale tak jest. Masz dziecko w paszporcie, chcesz wyjechać sama to Cię nie wypuszczą.
      Najlepiej zrobić dziecku jego własny paszport.
      • laminja Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 23:32
        jest w tym chyba pewnien sens... Otóż skoro dziecko jest wpisane w paszporcie
        jednego z rodziców, paszport ten staje się za granicą jego dokumentem
        tożsamości. Zatem jeśli rodzic, w którego paszporcie jest wpisane wróci do
        kraju zostawiając dziecko za granicą, zostawi je bez jakiegokolwiek dokumentu.
        Myślę, że mimo wszystko wartoo jest wyrobić dziecku własny paszport. To
        kosztuje 30zł. A daje pewność, że na granicy nie będzie problemów. Dziecko ma
        własny dokument, jeśli jedziecie do kraju wymagającego wiz dziecko dostanie
        swoją itp.
    • mpenzi Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 15:09
      To akurat nie prawda. Dwa miesiące temu wpisałam córeczkę do swojego paszportu
      i od tego czasu byłam za granicą jakies 6 razy. Bez córeczki. Może na jakiegoś
      dziwnego urzędnika trafiłaś.
      • neti87 Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 21:29
        Akurat prawda. Jeśli się jedzie samochodem np. do Czech to akurat nikt nie
        sprawdza paszportu, ale juz na lotnisku sprawdzają. Urzędnik nie byl dziwny,
        takie są przepisy, sama sprawdziłam.
        • berecik7 Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 23:04
          to niemożliwe, żeby to była prawda. ktos ci wcisnął jakiś kit, pewnie jakiś
          niedouczony urzędas. to co, wynika z tego, że mam ze sobą zabierać dziecko w
          podróże słuzbowe? bezsens.
          • mamaady2 Re: wpisać dziecko do paszportu 12.07.05, 23:29
            gdzie konkretnie jest to zapisane, jaki przepis o tym mówi? bo wcześniej o tym
            nie słyszałam
      • laminja Re: wpisać dziecko do paszportu 14.07.05, 18:56
        chodzi chyba o to, że jeśli się wkechało z dzieckiem (które jest wpisane w
        paszport) to z nim trzeba też wyjechać. Tylko jak oni to sprawdzają, że się
        wjechało z dzieckiem?? Może robią jakieś tajemne adnotacje w paszporcie wink
    • mpenzi Re: wpisać dziecko do paszportu 13.07.05, 11:30
      Nie jest to prawdą! POdróżowałam zarówno pociągiem jak i samolotem kilkakrotnie
      służbowo i nikt nawet o wpis nie zapytał.
      • elka63 Re: wpisać dziecko do paszportu 13.07.05, 15:50
        żeby wpisac dziecko do paszportu nie potrzebne jest zdjecie, przynajmniej u nas
        ( Kraków). Właśnie odebralismy paszport z wpisanym drugim synkiem - czekalismy
        tydzień. Wczasniej mielismy wpisanego jednego synka i przekraczalismy granice
        bez niego bez problemu!
    • limes1 Re: wpisać dziecko do paszportu 13.07.05, 16:51
      Rozpracowałąm ten problem: lepiej wyrób dziecku osobny paszport, o ile zdążysz.
      W ten sposób dziecko będzie mogło wyjechać z dowolnym opeikunem - tatą, z Tobą,
      babcią itp. A jeśli maluch będzie wpisany u Ciebie, tylko Ty będziesz mogła z
      nim wyjechać. Nie będziesz mogła dać paszportu ojcu dziecka i wysłąć z nim
      dziecka, bo osobie trzeciej nie wolno sie posługiwac cudzym paszportem nawet,
      gdy jest tam wpisane jego dziecko.
      • jedrus58 Re: wpisać dziecko do paszportu 14.07.05, 17:39
        Czytajac posty dotyczace paszportu dla niemowlaka nie wiedzialem czy sie smiac
        czy plakac.
        Jestesmy jednym z niewielu krojow zadajacych zdjecie w paszporcie. Moja corka
        urodzila sie w Niemczech, na chrzest chce przyjechac do Wroclawia. Co mowi mi
        urzednik niemieckiego biura. Otoz zapytal sie do jakiego kraju jade,
        oswiadczajac ze jezeli do Polski potrzebuje zdjecie w paszporcie. Zaden z
        zachodnioeuropejskich krajow czegos takiego nie wymaga. Paszport dostaje sie od
        reki. U nas co miasto to inny zwyczaj. Wkurza mnie balagan prawny, dla obywatela
        nie ma przejrzystych przepisow ktore by regulawaly takie sytuacje. Koszmar.Brr
        • julijka_ma Re: wpisać dziecko do paszportu 14.07.05, 21:14
          Moja corka takze urodzila sie w Niemczech-i co do paszportu-Urzednik ambasady
          polskiej stwierdzil ze zdjecie potrzebne jest przy wyrabianiu paszportu dla
          malej-przy czym nie musze biegac po zadnych fotografach i wyglupiac sie
          z "lewym uchem"
          Wystarczy nwet samemu w domu wydrukowac-lub wyjac z albumu rodzinnego.Do tego
          udzielono mi praktyczna porade dotyczaca obywatelstwa-przepisy zmieniaja sie
          ciagle-raz mozna bylo miec dwa obywatelstwa pozniej znowu nie-w kazdym razie
          teraz znow jest to mozliwe-do tego wszystkiego wcale nie musze jechac do Polski
          zeby dziecku przyznano obywatelstwo polskie-oczywiscie za odplatnoscia(48 euro)
          sprawe zalatwia za mnie konsulat Polski w Niemczech-nie uwazam zeby panowal az
          taki balagan-radze ci po prostu uwazniej sluchac-nie taki diabel straszny jak
          go maluja
          • mamaady2 Re: wpisać dziecko do paszportu 14.07.05, 21:58
            oj
            dziś poszłam i co sie dowiedziałam?
            że u nas (w Lublinie) do wpisania dziecka w paszport potrzebne są dwa zdjęcia i
            to od fotografa, ostatecznie mogą być bez lewego ucha ale żeby buźę było widać.
            Szkoda że nie mieszkam w Krakowie...
            • mamaady2 Re: wpisać dziecko do paszportu 14.07.05, 22:01
              "ale żeby buźę było widać".

oczywiście miało być buźkę, to z pośpiechu wybaczcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka