29.07.05, 12:45
Nasza Gosia ma anemię (10,6). Jest to dla nas szok, bo ona owszem je malo,
ale bardzo czesto i wszystko. Ta anemia wyszla calkiem przypadkowo, zaczela
goraczkowac (na szczesice okazalo sie ze to tylko infekcja wirusowa, ktora
szybko minela)ale kardiolog zlecil badania i wlasnie z nich dowiedzielismy
sie ze ma anemie, byc moze nasilona teraz przez infekcje. Miesiac temu
robilismy jej badania i miala 12. Jak szybko jej pomoc. Jakie produkty
podawac. Do lekarza na ponowne badania mam sie zglosic jak skonczy brac leki
na infekcje.

Pozdrawiam
Mama Gosi, ASD II
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: anemia 29.07.05, 13:58
      jesli ma anemie to lekarz pownien preparaty zelaza przypisac. jesli tego nie
      zrobil to sie upomnij.
      a do jedzonka : duzo mieska i cos z witamina C, ktora ulatwia jego przyswajanie.
    • magmen1 Re: anemia 29.07.05, 14:07
      Witam!
      W moim przypadku u mojej małaej stwierdzono niedokrwistość(podobna wartośc jak
      u Ciebie) w 2 miesiącu życia(tylko dzieki pani doktor do której chodze- poznała
      to po marmurkowej skórze).Wg jej zaleceń podawałam żelazo w syropie Ferrum 2
      razy po 1 ml dziennie,po pół tabletki kwasu foliowego i witaminy B6(leki
      krwiotwórcze)i pare kropli cebionu(wit C)dla lepszego wchłaniania żelaza.Teraz
      ma 4,5 miesiąca i morfologia jest dobra, a żelazo i cebion multi podajemy żeby
      zgromadziła sobie zapas żelaza-niedługo bedzie juz koniec podawania. Pisze
      tylko tyle ile wiem ze swojego doswiadczenia. Aha, wszyscy straszyli mnie ,że
      od zelaza mogą wyjść czarne ząbki-jeden lekarz mówił,że nie po Ferrum,ale ja
      dla pewnosci po podaniu przemywam dziąsełka gazikiem i przegotowana wodą(ponoć
      niepotrzebnie). Nie martw sie , to nic strasznego, ale moim zdaniem to lekarz
      musi Ci poradzić jakie leki i jakie dawki, bo to np. zalezy od wagi
      dziecka.Pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia.Magda
      • jagodasoft2 Re: anemia 29.07.05, 14:18
        Nie myl anemi z ilością zjedzonego pokarmu. To nie musi być wcale ze sobą
        związane. Dziecko może ważyć dużo, jeść dużo i też mieć anemie. U mnie anemia
        była związana z przebytą żółtaczką. Lekarz zapewne przepisze ci żelazo i kw.
        foliowy po odstawieniu tych leków które teraz bierzecie. Moja córcia to brała,
        a po 2mc zrobili jej oprócz morfologi poziom żelaza i okazało się że jest
        idealny a anemia ciągle jest. Pani doktor zwiększyła dawkę kw. foliowego i
        odstawiliśmy żelazo i po anemi prawie śladu nie ma. Nie martw się trochę to
        potrwa ale minie. Acha u mojej małej nie było żadnych objawów anemi ani na
        początku ani po. Wyszła przy rutynowym badaniu.
        • edrozdowska Re: anemia 29.07.05, 19:10
          moja corka miala robione badania krwi poniewaz podczas szczepienia doktor
          wysluchala szmery na serduszku.badanie wykazalo brak zelaza.podejrzewam, ze
          wynik byl slaby na skutek zabkowania-rozwolnienia.w ogole moja chudzinka malo
          je.ma wyrafinowany gust kulinarny.podawalam zelazo przez 10 dni.jest
          ok.Pozdrawiam
          • majkq Re: anemia 29.07.05, 23:35
            idealny poziom żelaza-jaka to wartość??
            pzdr
            • jagodasoft2 Re: anemia 01.08.05, 10:08
              41 to niski 132 to wysoki. moja miała 102.
    • buterfly5 Re: anemia 01.08.05, 20:28
      Mój synek miał anemię... Pediatra zalecił sok z młodej pokrzywy (zrywałam młodą
      pokrzywę, parzyłam wrzątkiem, wrzucałam do sokowirówki i podawałam małemu po 1
      łyżeczce 2-3 razy dziennie) Pomogło szybciutko!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka