Dodaj do ulubionych

uczulenie czy potówki?

30.07.05, 16:33
Moja 3 tygodniowa córeczka dostała na szyii- ramionach czerwonych krostek. Zastanawiam się czy to nie potówki, ponieważ w tych miejscach praktycznie wogóle nie dociera jej powietrze, a na pewno się poci. Mała jest jeszcze, szyi praktycznie nie ma, a główka jeszcze sobie zaciera te krostki jak kręci. Myślałam o tym, czy może to być jakieś uczulenie- na przykład na pokarm- karmię Nan1 od 2 tygodni i nic się dotąd nie działo, tak więc nie wiem...Jak to jest z uczuleniami? po jakim czasie wystepuja i jak wygladają? We wtorek dopiero będzie u mnie położna, więc się dowiem co robić, na razie po konsultacji telefonicznej za lekarzem dowiedziałam się że mam to przecierać spirytusem, przemyćź dziecko czasem w kalii i nie stosować oliwki- podobno skóra nie oddycha, a w dzień stosować jeszcze makę ziemniaczana w tych miejscach. Dziewczyny kochane- doradźcie i powiedzcie czy któraś ma lub miała podobny oproblem???
Obserwuj wątek
    • viviene12 to sa typowe miejsca dla potowek 30.07.05, 16:46
      ale nie widzialam ich i nie jestem lekarzem wiec to tylko moje przypuszczenia.
      Z potowkami nie robi sie nic - przemywa woda, dobrze osusza i same przechodza.
      Ja spirytzsem nie wysuszam, uwazam ze jest zbyt agresywny dla delikatnej skory
      dziecka. Uczulenia czesciej wychodza na samej buzi, policzkach itd., ale
      najlepiej pokaz je poloznej/lekarzowi.
      • justysia98 Re: to sa typowe miejsca dla potowek 01.08.05, 09:42
        witam moje dziecko tez ma potowki wychodzac ze szpitala kazali mi kupic
        nadmanganian potasu to jest taki fioletowy proszek ktory dosypuje do kapieli
        nie zawsze ale tak co drugi dzien i potowki znikaja takze mozesz wyprubowac
    • katarzynka25 Re: uczulenie czy potówki? 21.08.05, 21:43
      Moja óreczka ma czerwone krosteczki na twarzy (zlewja sie w czerwone plamy) i
      głowce raz w okolicy szyji niektóre są z zółtymi czóbkami. Czy to potówki czy
      raczej uczulenie nigdzie indziej nie ma krostek.
    • monika2928 Re: uczulenie czy potówki? 21.08.05, 21:53
      Mój 2-tygodniowy synuś też ma na buzi parę krostek z czerwoną otoczką - na
      policzkach i bródce. Potówki miał w zagięciach łokci i na szyjce ale zniknęły.
      Tylko ta buzia od wczoraj ... Posmarowałam maścią Bepanthen, trochę zmalało ale
      czy szybko zniknie? I czy to potówki czy uczulenie na coś?
      A co do smarowania oliwką - w szpitalu był zawsze smarowany po kąpieli oliwką
      Bambino (wszystkie dzieci) i nie było problemów ze skórą.
    • nelja Re: uczulenie czy potówki? 21.08.05, 22:39
      Hej. Ostatnio pokazywałam rózne krosteczki na ciałku mojej córki pani doktor i
      ona rozciągała lekko skórę. Jeśli dobrze zapamietałam, to gdy te plamki/krostki
      znikają/rozciągają się ze skórą to jest to uczulenie, a jak nie to potówki. Ale
      i na jedno i drugie podobno świetnie działa kapiel w lekkim krochmalu. Przy
      potówkach dobrze jest nie oliwić kilka dni. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka