Dodaj do ulubionych

do mam które juz były na usg bioderek u dzidzi

02.08.05, 15:44
mam pytanie czy wystarczy samo usg, czy trzeba później z tym usg iść do
ortopedy. Pytam się dlatego bo zapisałam sie na samo USG bioderek i z tego co
sie dowiedziałam to nie robi tego ortopeda. Zastanawiam sie czy osoba robiaca
USG wystarczy a w razie nieprawidłowosci powie że trzeba udac się do ortopedy.
Obserwuj wątek
    • magda.waw1 Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 15:48
      Byliśmy tylko na usg bioderek. Osoba która robiła usg decydowała czy należy
      robić kolejne kontrole bioderek. Ja musiłam iść z moją córeczką jak miała 7
      miesięcy i teraz jak zacznie porządnie chodzić.
      Pozdrawiam
    • renata28 Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 15:53
      Osoba robiąca usg oceni, czy trzeba isc do ortopedy, czy nie. Nie wiem, gdzie w
      końcu się zapisałaś, ale do kilku osób robiących usg maluchom polecanych na
      forum naprawdę można mieć zaufanie.
    • el_sylwana Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 16:00
      my najpierw bylysmu na usg bioderek a pozniej z tym usg u ortopedy - mimo ze z
      udg bylo wszystko ok - ortopeta poza bioderkami wogledziecko oglada, cale
      nozki, raczki kregoslup jak dziecko trzyma glowke wiec mysle ze taka wizyta u
      ortopedy nawt z dobrym usg nie zaszkodzi.
      nasz ortopeda powiedzial ze dobrze by bylo gdybysmy do niego przyszli jak mala
      skonczy pol roku i jak zacznie juz dobrze chodzic - zeby sprawdzac na bierzaco
      czy wszystko ok
      pozdr
      el sylwana
      • uszatkowa Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 17:06
        a w którym tygoniu byliscie u ortopedy
        • el_sylwana Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 17:26
          w piatym
    • schaapje Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 17:13
      my robilismy usg u ortopedy, ktory stwierdzil, ze nic sie nie dzieje, ale kazal
      isc na konsultacje do ortopedy (!). oczywiscie cala w strachu (no bo jak
      mowia 'prosze sie nie denerwowac', to czlowiek od razu sie denerwuje) na sile
      wciskalam sie do najlepszego podobno ortopedy w CM Lim.

ortopeda (ten drugi) rzucil okiem na usg i stwierdzil, ze wszystko jest w
      najlepszym porzadku (uffff), ale od razu obejrzal mala, pokazal w jakich
      pozycjach mozna dziecko nosic, a jakich unikac (kazal na miejscu przecwiczyc),
      pokazal cwiczenia na nozki, ktore mamy wykonywac (taki pseudo-rowerek po
      3 'kolka' 2x dziennie) i polecil na noc szerokie pieluchowanie. wyrazil tez
      swoja opinie nt chodzika i nosidelka, odpowiedzial na moje watpliwosci np. dot
      fotelika samochodowego itp. i kazal za kilka tygodni na kontrole, bo usg
      zrobilismy dosc wczesnie (tuz po 4 tyg.)

podsumowujac - zgadzam sie z przedmowczyniami, ze warto z usg udac sie na
      konsultacje (no, chyba ze usg wykonuje ortopeda i to taki, ktory na kontrole
      nie odsyla, tylko sam od razu przeprowadza badanie)

pozdr.
      • flawia Do schaapje 02.08.05, 21:24
        Czy mogłabyś podzielić się swoją wiedzą odnośnie tego co zalecał a czego nie
        ten drugi lekarz? Chodzi mi np. o pozycje do noszenia, nosidełka, fotelika itp.
        pozdrawiam, gosia
    • zbrojwskas Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 17:55
      u mnie bylo tak - standardowo w szpitalu przy wypisie miala usg bioderek i przy badaniu kontrolnym u lekarza miala taki maly test jak nozki stawia
    • jagoda051 Re: do mam które juz były na usg bioderek u dzidz 02.08.05, 20:54
      Ja powie ci że wszystko jest ok to nie idziesz nigdzie dalej. A jak coś wyjdzie
      to musisz iść do ortopedy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka