jessi76 12.08.05, 10:44 Mam problem z podawaniem witaminy D3; czy najlepiej podawać jak maluszek śpi? czy może podawać na łyżeczce? może macie jakieś dobre sposoby. Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sbial Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 10:46 ja podaję zawsze przed jedzeniem, bo słyszałam, że tak najlepiej się wchłania (rozpuszcza w tluszczach czy cos) no i na łyżeczce Odpowiedz Link Zgłoś
kasia99332 Re: witamina D3 - jak podawać 13.08.05, 13:15 Ja podaję zakraplaczem, zaraz po kąpieli, mały już tak się przyzwyczaił (ma 7 tyg.), że gdy tylko zbliżam zakraplacz od razu otwiera buźkę, zaraz potem dostaje cyca i idzie spać. Uważam że metaoda zakraplacza jest bardzo wygodna i świetnie sie dozuje, wcześniej potrafiły mi wpaść nawet 3-4 krople. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
volpe Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 10:47 Jak karmiłam piersią to podawałam na łyżeczce z moim mleczkiem, teraz z kaszką też na łyżeczce pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
volpe Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 10:47 Acha, tak radziła mi moja pediatra Odpowiedz Link Zgłoś
barteqb Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 10:50 cholewka a ja zapodaje prosto do pyszczka z buteleczki i A i D3 i C, zaraz po kapieli, a przed cycusiem... ale przetestuje wersje lyzeczkowa pozdrawia tata bq i junior www.szymek.bogucki.net Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 11:13 Wit c podajemy osobno - pora nie ma znaczenia, a najlepiej nie podawać wcale tylko w porze jesienno-zimowo-wiosennej w okresie zachorować - tą wit. jest wzbogacane wszystko dla niemowlat począwszy od mleka a na chrupkach kuk. skończywszy i łatwo o nadmiar, a razem z duzymi dawkami witd3 łatwo o kamienie nerkowe - w moczu wychodzi duzo ks. askorbinowego i szczawiany w osadzie. Wit. D3 najlepiej rano na łyżeczce z kilkoma kroplami mleczka.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
noemi.d Re: witamina D3 - jak podawać 13.08.05, 20:39 a ja słyszałam,że na łyżeczce nie jest najlepiej, bo się nie wszystko zlizuje. Podobno najlepiej prosto z buteleczki. Tam jest dozownik. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
jania22 Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 11:04 Ja kupilam pipetke w aptece i teraz nie mam zadnych problemow z dozowaniem. Kropelka elegancko trafia do buzi mojego chlopczyka podczas wieczornej toalety, a chwile pozniej witaminka rozpuszcza sie w mleku z wieczornego karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 11:31 No i źle podajecie. Należy podawać kropelki prosto z buteleczki, żeby dziecko otrzymało pełną dawkę, a nie tylko część...część pozostaje na ściankach butelki, na łyżeczce. Vigantol się bardzo łatwo dozuje. Latem też się podaje vit.D3, zwłaszcza gdy jest taka pogoda jak teraz. Zresztą o tym czy podawać i ile decyduje lekarz po zbadaniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 11:38 Z buteleczki moga wpaśc 2 kropelki, terzy i z doswiadczenia wiem, że nie zawsze się łatwo dozuje. Niedobór witaminy jest mniej szkodliwy niz nadmiar. Zwłaszcza, że u nas naduzywa się wit.d3 - dawka profilaktyczna to tylko 400j.m. u dzieci donoszonych, a przeciez preparaty mają po 670 czy 500j.m, a do tego dzieci dostaja mieszanke modyfikowana z witd3. Wit A,D,E,K najłatwiej przedawkować , bo nie wydalane są z moczem, poniewaz rozpuszczalne sa w tłuszczach. W okresie letnim tylko dzieci piersiowe powinny dostawac preparaty, zas butelkowe nie, bo mamy naturalna produkcje, no chyba, że ktoś nie wychodzi na spacery. Poszukajcie w wyszukiwarce watków o wit. d3 - tam bedzie jaśniej i dokładniej opisane przeze mnie. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mikus11 Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 11:51 Zgodnie z zaleceniami mojego pediatry, któremu bardzo ufam witaminę D mam podawac prosto bo buzi, tak aby podać precyzyjnie dawke 2 kropli. Jest to substancja oleista, w przypadku podawania na łyzeczce, czesc preparatu mogłaby na niej pozostać. Witamine C moge rozpuscic- ja dodaje ją do kropli wody którą mam na łyżeczce a potem podaje z łyżeczki dziecku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 12:27 A ja sobie kapięna brodawkę i do buźki. Zliże wszystko a gdyby wypadło więcej to wycieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 13:14 tez stosujemy metode brodawkowa za radą mojej pediatry - kropelka na cyc i zaraz do buźki Odpowiedz Link Zgłoś
leuven7 Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 14:02 Na lyzeczke i do buzi przed karmieniem, bo podobno lepiej sie rozpuszcza w tluszczach. Hmmm brodawkowy sposob jest calkim fajny Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: witamina D3 - jak podawać 12.08.05, 23:15 Najłatwiej jest zakraplaczem kupionym w aptece-nie poleci ani za dużo i możemy dokładnie odmierzyć krople.Powinno sie podawać przed jedzeniem(A i D rozpuszczają się w tłuszczach)i najlepiej potem wyjść na spacer,bo z kolei dopiero słońce uwalnia D3 z organizmu dziecka,która absorbuje wapń niezbędny do budowy kości.Tak radzi mój pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
felicyta13 Re: witamina D3 - jak podawać 13.08.05, 20:52 Jak wczesniej było mówione, ja tez podaję bezposrednio z butelki do buzi. Lekasz powiedział mi, że jeżeli zdarzy się, że wpadną 3 zamiast 2, to następnego dnia podac 1. Mała właściwie juz sama otwiera buzię, jak widzi buteleczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: witamina D3 - jak podawać 13.08.05, 21:37 Ja podaje na dobrze wymytym palcu... Odpowiedz Link Zgłoś