Dodaj do ulubionych

Odstające żeberka

03.09.05, 23:19
Pytanie do mam kilkumiesięcznych dzieci (takich okołopółrocznych) i to chyba
takich bardziej szczupłych - czy widzicie wyraźnie zarysowane, trochę
wystające żebra?
Coraz bardziej martwię się czy aby synek nie ma krzywicy. Ma wprawdzie
asymetrię, która już się jako tako zaczyna cofać, nikt niby nie stwierdził
krzywicy, ciemiączko w normie a jednak bardzo wyraźnie odstają mu żebra,
właściwie nawet nie wiem czy odstają żebra czy raczej brzuch jest tak
szczupły.
Proszę powiedzcie jak to jest z Waszymi pociechami? czy mają w miarę równy
tułów tj. razem z obwodem brzuszka?
p.
Obserwuj wątek
    • boziaj Re: Odstające żeberka 04.09.05, 07:42
      my tak nie mamy, ale gdy nasza mała b. wcześnie garnęła sie do pozycji
      siedzacej to pediatra ostrzegała zeby jej nie sadzać (z podparciem, miała wtedy
      4 m-ce) bo żeberka sie zdeformuja i będa odstawać
    • kontoani Re: Odstające żeberka 04.09.05, 07:46
      mojej Hanuli tez odstają trochę zeberka. NIe jest szczupła ani gruba. Tak "w sam
      raz" - 50 centyl. Myślę ze taka jej uroda. Ostatnio rozmawialam z pediatrą w
      kwestii pocących się stópek - czy aby nie ma krzywicy. Pediatra powiedziała ze
      napewno krzywicy nie ma.
    • aliklo Re: Odstające żeberka 04.09.05, 08:41
      moja córcia (4 mies)jest raczej pulchna, ale miała okres, że nie budziła się w
      nocy na jedzenie (spała od 21 do 7-8 bez jedzenia). schudła i wtedy te żeberka
      jej tak wystawały. Też się martwilam, ale jak zaczęła więcej jeśc i przybierać
      na wadze to żeberka wyrównały się z brzuszkiem
    • osmag Re: Odstające żeberka 04.09.05, 09:52
      Takie odstające żeberka mogą świadczyć o słabych mięśniach brzucha ,które
      głównie pracują przyczepami z kręgosłupa odciągając żebra na bok. Może trzeba
      troszeczkę poćwiczyć mięśnie brzuszka? Na pewno nie sadzać dziecka dopóki samo
      bez pomocy tego nie zrobi.
      Jeżeli chodzi o krzywice to tak na 100% mogą odpowiedzieć Ci na to pytanie
      wyniki badań. Na oko nie widać.
      • galela Re: Odstające żeberka 04.09.05, 11:51
        Nie wiem jak to jest u was ale nasza Marta ma odstające żebra "po tacie" to
        taka wada wrodzona ale raczej kosmetyczna. Nie sadzaliśmy jej w ogóle dopóki
        sama nie usiadła.
      • pchliczek Re: Odstające żeberka 04.09.05, 12:43
        Tak, rehabilitantka mówiła, że on ma słabe mięśnie brzucha, poza tym kręgosłup
        jest trochę jakby przesunięty tj tam gdzie powinien być wypukły jest wklęsły.
        Cwiczymy met. vojty, synka nie sadzamy prawie wcale (jeśli już to sporadycznie
        na kilka minut ale bardzo rzadko).
        Jakie badania dokładnie trzeba zrobić by wykluczyć krzywicę?
        I w ogóle jakie warto zrobić badania profilaktyczne - synek nie miał robionych
        badań od urodzenia tj. w szpitalu mu zrobili i potem już ani razu nie robiliśmy
        badań a ma już pół roczku.
        p.
      • pchliczek Re: Odstające żeberka 04.09.05, 12:46
        Osmag, proszę powiedz czy ćwiczenie pełzania met vojty wzmacnia też mięśnie
        brzucha? Bo to właśnie ćwiczymy. Czy powinniśmy go ćwiczyć dodatkowo
        podciągając do siadu i kładąc (czyli "brzuszki")?
        p.
        • osmag Re: Odstające żeberka 04.09.05, 20:48
          Oczywiście,że podczas pełzania ćwiczycie min. mięśnie brzuszka.A macie jedno
          ćwiczenie?
          Jeżeli chodzi o badania to możesz zbadać poziom wapnia i fosforu,
          fosfatazę.Dużo informacji podają dziewczyny ,które miały problem(najczęściej
          jednak z przedawkowaniem wit. D3). Wrzuć w wyszukiwarkę.
    • osmag Re: Odstające żeberka 04.09.05, 20:53
      Nie podciągaj go dodatkowo za rączki do siad. To nie jest dobre
      ćwiczenie.Zapewnij mu dużo miejsca na podłodze i to w różnych pozycjach
      • jagodasoft2 Re: Odstające żeberka 04.09.05, 21:00
        Moja córcia ma 6mc i jest na 25centylu. Jest raczej szczupła i też odstają jej
        żeberka, a to dlatedo że ma płaski brzuszek który ich nie zakrywa. Podejrzewam
        że tak też jest u ciebie. O krzywicy nawet bym nie pomyślała.
        • jagodasoft2 Re: Odstające żeberka 04.09.05, 21:07
          www.babyboom.pl/zdrowie/zdrowie_dziecka/krzywica_i_witamina_d3.html masz
          tu dość dobrze opisane objawy krzywicy. A poza tym lekarka pewnie by to
          wychwyciła podczas badania kiedy sprawdza główkę i ciemiączko.
    • jaque Re: Odstające żeberka 04.09.05, 21:35
      Naszemu synkowi mniej więcej w tym wieku zaczęły odstawać żebra - krzywica
      została wykluczona, nigdy nie był sadzany (choc sam usiadł bardzo wcześnie, bo
      zaraz po skończeniu 6 miesięcy), mięśnie brzuszka miał silne (opinia
      rehabilitantki)... Pediatra stwierdził, że taka jego uroda, i chyba
      rzeczywiście. Teraz Jasiek ma 20 miesięcy, żebra dalej sterczą smile Z tym, że
      należy do raczej szczupłych - więc może dlatego to jest tak widoczne.
    • olikk Re: Odstające żeberka 05.09.05, 11:06
      Ja wlasnie przerabiam ten sam problem. Z tymze nasza nunia nie jest b. szczupla
      a tez wystaja jej zeberka. Raczej ma okragly brzuszek i pediatra powiedziala,
      ze jak sa miekkie kosci a brzunio okragly to jak dziecko siedzi to zeberka sie
      wypychaja na zew. Nie stwierdzila poki co krzywicy ale zwiekszyla wit D3 do 2
      kropelek, zapisala lek z wapniem i skierowala na badania pod katem krzywicy -
      tak na wszelki wypadek. Zalecila tez cwiczenia kolyski na brzuszku. My malej
      nie sadzalismy wczesnie - dopiera jak juz sama umiala tj. po 7 m i od poczatku
      duzo lezala na brzuszku. Mam nadzieje ze sie jeszcze wysztko cofnie. Moja
      rada:lepiej sie skonslultowac z lekarzem bo u nas jakos podczas rutynowych
      kontroli na to nie zwrocili uwagi. Nie wiem tylko czy jeszcze isc do ortopedy
      dodatkowo? Pediatra nie kazala...????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka