Dodaj do ulubionych

12 mies. i nie chodzi

17.09.05, 14:16
Czy mam się martwić. 2 tyg. temu córcia skończyła roczek. Ładnie raczkuje, ale
nie sprężynuje, nie wstaje i nie chodzi. Próbuje wstawać, wyprostowując nogi,
ale opierając się na rękach (robiąc taki mostek). Czy mam sie martwic.
pediatra powiedziała, że jak za 3 tyg nie wstanie, to da skierowanie do
ortopedy.....
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: 12 mies. i nie chodzi 17.09.05, 14:18
      Niektóre dzieci zaczanaja chodzić około 18 miesiąca zycia i to też jest
      norma.Myślę,ze nie masz powodu do niepokoju.
      M.
      • bioo Re: 12 mies. i nie chodzi 17.09.05, 14:28
        Małgosia równo dzien po skonczenieu 14(!!!) mcy wstala i zaczeła chodzic, jak
        miala 13 wstawała przy meblach.Teraz nikt nie wierzy, ze chodzi zaledwie od
        miesiaca, bo bardzo ładnie jej to wychodzi,niczym nie różni sie od rówiesników,
        którzy zaczęli wczesniej .tak wiec, nie martw sie, sama zacznie, gdy poczuje si
        epewnie a jej kosci beda gotowe.Mnie pediatra uspokajała, ze jak do 18 mca nie
        wstanie, to wtedy da namiar na ortopede smile
    • osmag Re: 12 mies. i nie chodzi 17.09.05, 16:51
      Jeżeli dziecko prawidłowo czyli naprzemiennie raczkuje to nie ma się czym
      specjalnie martwić. ma czas do 18 mies. Nie stawiajcie jej sami na nózki, nie
      wstawiajcie do chodzika a dajcie dużo miejsca na podłodze.
    • gosia023 Re: 12 mies. i nie chodzi 17.09.05, 23:22
      dzięki za odpowiedzi
      • kowlaska Re: 12 mies. i nie chodzi 17.09.05, 23:54
        Czesć,
        chyba nie ma się czym stresować, nasza Majka pierwszy krok samodzielnie zrobiła
        kiedy miała 14 miesięcy, nie przejmowałam się tym, że "nie podreptała roczku",
        uznałam,że w końcu nadejdzie 'jej' czas i się nie pomyliłamsmile Po kilku
        tygodniach jej bycia 'człowiekiem wyprostowanym' mało kto wierzył, że ona
        dopiero zaczyna chodzenie. Osobiście uważam ,że wasz lekarz jest chyba troszkę
        przewrażliwionysmile
        Tak na serio to chyba w tym jej 'późnym' chodzeniu najbardziej denerwowały mnie
        opowieście znajomych i nieznajomych (np. pana z gazowni, który spisywał nasz
        licznik), że ich dzieci w tym wieku to już dawno chodziły (biegały, mówiły,
        liczyły, sikały na nocnik itd. , itp.). Z uporem maniaka odpowiadałam ,że moje
        dziecko widocznie nie ma jeszcze na te wszystkie rzeczy ochoty.
        A tak mniej serio to jak już Twój Mały Człowiek zacznie chodzić to zatęsknisz
        za chwilami, kiedy mogłaś zawsze ją dogonićsmile)) bo była na czworakachsmile))
        • gosia023 Re: 12 mies. i nie chodzi 19.09.05, 13:15
          dzięki za miłe słowa. Ja sie nie martwiłam, dopóki nie poszłam do lekarza, no i
          te komentarze innych troszkę mnie wkurzały. Wiem że niunia jest zdrowa, szybka
          jak błyskawica, ale czasami wystarczy jedno słowo i człowiek zaczyna się
          zastanawiać i zamartwiać. dzięki
    • a.prentka Re: 12 mies. i nie chodzi 19.09.05, 15:46
      Witam!
      Moja córcia zaczęła chodzić samodzielnie dopiero po skończeniu 16 m-cy. Rodzina
      się śmiała, że wszystkich zagada na śmierć bo wcześniej zaczęła mówić niż
      chodzić smile Moja lekarka powiedziała, że jeśli nie będzie chodziła po skończeniu
      18 m-cy to skieruje mnie do specjalisty. GŁOWA DO GÓRY!!!
    • liska77 Re: 12 mies. i nie chodzi 19.09.05, 20:51
      Mnie neuolog powiedział, ze dziecko ma czas do półtora roku z chodzeniem, wiec
      niczym sie nie przejmuj smile
    • przeciwcialo Re: 12 mies. i nie chodzi 20.09.05, 10:41
      Bez paniki. Mój soistrzeniec zaczął chodzić jak miał 14 mcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka