Dodaj do ulubionych

Do moderatorek

16.10.05, 17:07
Odkąd mi "machnięto" przed oczami netykietą nie zakładam tu wątków, bo nigdy
nie wiadomo, czy znowu tak się nie stanie. Siedzę sobie na forum prywatnym,
gdzie wszystkie dzieci są w równym wieku, a tu tylko czytam i czasem coś
komuś poradzę. Mam jednak pytanka:
1. Dlaczego nie wszyscy są traktowani jednakowo? Zakładałam tu wątek o
kanalikach łzowych i odesłano mnie natychmiast do wyszukiwarki, a tu sobie
siedzi świeży wątek i nic się nie dzieje.
2. Czy to naprawdę tak przeszkadza, że ktoś po raz kolejny o coś pyta?
Przecież niemowlęta to dzieci od 2 do 12 miesiąca i każda mama w różnym
czasie przechodzi przez różne problemy. Mnie osobiście absolutnie nie
przeszkadza, że ktoś ZNOWU pyta o coś, co było wałkowane kilka dni temu.
Przecież jak ktoś nie chce to nie musi tego wątku czytać i już. Co takiego
strasznego się stanie, jak jakaś mama pyta o coś koleżanki z Warszawy czy
Wrocławia. Czy to nie jest jakaś przesada? I czy Wam sie naprawdę chce czytać
i przenosić te wszystkie niepotrzebne, niepasujące wątki? Nie szkoda czasu?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • iw82 Re: Do moderatorek 16.10.05, 17:35
      POPIERAM POPIERAM POPIERAM

• mama_kotula Re: Do moderatorek 16.10.05, 17:41
      bafilek napisała:

> I czy Wam sie naprawdę chce czytać
      > i przenosić te wszystkie niepotrzebne, niepasujące wątki? Nie szkoda czasu?

Hm, o ile mi wiadomo, na tym m.in. polega praca moderatora... smile
      • alicia83 Re: Do moderatorek 16.10.05, 17:49
        no i własnie w zwiazku z tym wydaje mi sie,ze taki uwagi mozna zglaszac bezposrednio do redakcji czy kto tam rzadzi tym calym forum,pzdr
        • 82nati Re: Do moderatorek 16.10.05, 17:57
          ad1.popieram
      • sierpniowka Re: Do moderatorek 16.10.05, 17:58
        >>Hm, o ile mi wiadomo, na tym m.in. polega praca moderatora... smile
        no to strasznie glupia robota..!
        a moze by tak przejsc sie do parku i zgrabic liscie kasztanowca?
        te szrotowki kasztanowiaczki... wink
        pozytecznie, na swiezym powietrzu i do tego cos naprawde dla matki i dziecka smile
        popieram autorke watku.. smile
    • mika_p Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:07
      bafilek napisała:

> 1. Zakładałam tu wątek o kanalikach łzowych i odesłano mnie natychmiast do
      > wyszukiwarki, a tu sobie siedzi świeży wątek i nic się nie dzieje.

MOże akurat moderatorki budyń dzieciom gotują, albo szarlotkę z lodami jedzą,
      przecież nie siedzą całą dobę przy kompie. Poza tym, jeśli ktoś ma problem, to
      chyba chciałby jak najszybciej uzyskac odpowiedź i dlatego jest odsyłany do
      wyszukiwarki - wiele osób nie wie, jak ona działa, nie mają pojęcia, ze takie
      wątki były kilka razy; a dzięki użyciu wyszukiwarki m,oga odpowiedź znaleźć w
      kilka minut, zamiast siedzieć i czekać na odpowiedź, o która w niedzielne
      popołudnie bywa trudnawo.

bafilek napisała:
      > 2. Czy to naprawdę tak przeszkadza, że ktoś po raz kolejny o coś pyta?

Zdziwisz się, ale tak. Jak Driadea była na urlopie, a Zone gdzies diabli
      poniesli, to pojawiły się posty typy "gdzie do cholery jest moderator i czemu
      pozwala na to żeby istniał milionowy watek o zielonej kupie".
      A co do Warszawy i Wrocławia - jesli sie na to pozwoli, to wkrótce nie bedzie
      czego szukac na pierwszej stronie forum, bo zdominuja go mieszkanki ze 3-4
      wiekszych miast. Niestety, znam pare takich forumków, cżłowiek z mniejszej
      miejscowosci czuje sie na takim forum jak wyrzutek, bo wiekszosc wątków na
      pierwszej stronie wyklucza jego udział. Mimo,z e teoretycznie zakres tematyczny
      forum jest ogólny, a nie regionalny.
    • zona_mi Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:30
      > Odkąd mi "machnięto" przed oczami netykietą nie zakładam tu wątków, bo nigdy
      nie wiadomo, czy znowu tak się nie stanie.

Nie machamy Netykietą. Można do niej zajrzeć w każdej chwili, zawsze, na każdym
      forum – zajawka do niej jest dostępna dla każdego na dole kolorowego paska po
      lewej stronie ekranu. Link podałam Ci tylko na wypadek, gdybyś tego nie
      wiedziała – nie każdy kto staje się użytkownikiem forum wie natychmiast
      wszystko na jego temat, a moderator ma za zadanie pomóc.

> Dlaczego nie wszyscy są traktowani jednakowo?

Nie traktuje emam jak równych i równiejszych. Bywa, że czegoś nie zauważę –
      nikt nie jest w stanie przeczytać wszystkiego – pewne rzeczy mogą umknąć.
      Jeśli chodzi Ci o ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28072227&v=2&s=0
      to moja uwaga dotyczyła nadużywania Caps Locka a nie tematyki. Wygląda na to,
      że nie wyraziłam się precyzyjnie – przepraszam smile

> Zakładałam tu wątek o kanalikach łzowych i odesłano mnie natychmiast do
      wyszukiwarki, a tu sobie siedzi świeży wątek i nic się nie dzieje.

Kanaliki łzowe są tu zupełnie na miejscu – na tym forum rozmawiamy o rozwoju i
      pielęgnacji niemowląt – ten temat mieści się w zakresie tematyki Niemowlęcia.

> Czy to naprawdę tak przeszkadza, że ktoś po raz kolejny o coś pyta?

Nie przeszkadza mi kolejny wątek na ten sam temat, o ile nie powstaje trzeci na
      tej samej stronie – bo wtedy robi się bałagan – w takim wypadku zwykle wklejamy
      posty do najbardziej rozwiniętego wątku.
      To oczywiste, że ilość pytań i problemów dotyczących niemowląt jest
      ograniczona – dla mnie jako moderatora nie ma znaczenia ile razy będę czytała o
      kupkach, zasypianiu, ubraniu na spacer – słowo daję, że nie nie robi to na mnie
      wrażenia. Co do zdania innych mam – mogą się same wypowiedzieć i robią to
      czasem wink

> Przecież jak ktoś nie chce to nie musi tego wątku czytać i już. Co takiego
      strasznego się stanie, jak jakaś mama pyta o coś koleżanki z Warszawy czy
      Wrocławia.

Nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Gdyby każdy wpisał na Niemowlęciu wątek
      na dowolny temat, zrobiłby się bałagan. Wyobraź sobie sytuację, że piszesz
      prośbę o pomoc. Zakładasz wątek. Jakiś czas po tym zaglądasz na forum. I co się
      okazuje? W ciągu kilku godzin wątek ginie wśród pytań o wózki, sklep w
      Poznaniu, antykoncepcję w czasie karmienia, pierszą miesiączkę po porodzie,
      gotowanie pierwszej zupki, zasiłek rodzinny, porodowy,
      macierzyński, skargi na męża, teściową, panią w żłobku, nianię, basen na
      Ursynowie, pediatrę z Krakowa, z Pragi, neurologa skądś tam, zaproszenie na
      spacer na Woli, na Krzykach, w Supraślu i kilka próśb o nielegalną,
      elektroniczną prośbę "Uśnij wreszcie", zwierzeniach intymnych, wątkach o
      strachach pod drzwiami, wyborze chrzestnych... i co tam jeszcze chcesz. W tym
      czasie Twój wątek zawędrował na trzecią stronę - odpowiedziały dwie osoby -
      jedna, że to straszne, a druga, żebyś się nie martwiła. Nikt, kto mógłby służyć
      konkretną pomocą go zwyczajnie nie zauważył. Byłabyś zadowolona z takiego
      rozwiązania?

> I czy Wam sie naprawdę chce czytać i przenosić te wszystkie niepotrzebne,
      niepasujące wątki? Nie szkoda czasu?

Pozwól, że motywacja moderowania pozostanie moją słodką tajemnicą wink
      Co do przenoszenia – jeśli ktoś potrzebuje znaleźć sposób na katar u maluszka –
      wchodzi na Zdrowie dziecka. Tam i tylko tam znajdzie wszystko, co napisano na
      ten temat. Nie skacze po Niemowlęciu, edziecku, emamie – i gdzie tam jeszcze.
      Jeśli kobieta chce zasięgnąć informacji na temat używania cerazette – znajdzie
      je na Zdrowiu kobiety – nie będzie musiała szukac na Niemowlęciu, emamie, Mamie
      cud itd. – wszystko na konkretny temat w jednym miejscu.
      Właśnie dlatego eDzieco podzielone jest na fora tematyczne.
      forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2435023.html
      Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania – zapraszam na priv. Swoje
      uwagi dotyczące pracy moderatorów lub funkcjonowania forum możesz przekazać e-
      mailem do administracji:
      forum@agora.pl

Lub zamieścić je na Forum o forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=299

Pozdrawiam
      Zona
      • alicia83 Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:35
        widzę Zono,ze masz gdzies zapisana odpowiedźna ewentualne zarzuty-bo mi dałaś tę samąsmilepzdr
        • zona_mi Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:37
          Skorzystałam z tego, co napisałam ostatnio do Ciebie - mam nadzieję, że to nie
          problem? wink
      • zona_mi Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:36
        Jeszcze jedno - informacje dotyczące obsługiwania wyszukiwarki, kierowanie na
        Województwa, linki do netykiety, innych forum - to wszystko jest dla emam,
        które nie wiedzą o takich możliwościach na eDziecku - są tu nowe lub mało
        zorientowane. Uwierz - jest sporo osób, które chętnie pobuszują po Jedzeniu,
        Zdrowiu, Prawie i pieniądzach - lecz nie wiedzą o istnieniu tych forum. I te
        osoby dziękują za pomoc, a nie obrażają się za (jakoby) wytykanie błędów.

• alicia83 Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:46
          oczywiscie,ze niesmilepomimo pewnych niezgodnosci,odnosnie wyszukiwarki zdecydowanie sie zdagzam,jest bardzo przydatna, aniektóre mamy nie korzystaja z niej,więcej czasu zajmuje załozenie watku niż odnalezienie odpowiedzi na nutujacy problem w wyszukiwarce.pzdr
      • vibe-b Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:45
        zona_mi napisała:

> Pozwól, że motywacja moderowania pozostanie moją słodką tajemnicą wink

Zona, a mnie juz od jakiegos czasu niezmiernie intryguje, co sprawia, ze
        moderatorzy (moderatorki) sa moderatorami. Kiedys, kiedys, myslalam, iz jest to
        normalna praca, z wynagrodzeniem. A tu nic z tego, praca spoleczna (prawda?),
        ustawiczne "walki" z forumkami...Zona, naprawde nie uchylisz rabka tajemnicy?

pozdr
        • zona_mi Re: Do moderatorek 16.10.05, 19:06
          > Kiedys, kiedys, myslalam, iz jest to normalna praca, z wynagrodzeniem. A tu
          nic z tego, praca spoleczna (prawda?),

Tak, to praca społeczna.

> ustawiczne "walki" z forumkami...

Nie odbieram tego jako walki. Raczej wymianę poglądów i informowanie o
          zasadach, czasem pomoc w zrozumienu funkcjonowania eDziecka, znalezienia
          odpowiedniego forum, takie tam smile

Pozdrawiam wink
    • vibe-b Re: Do moderatorek 16.10.05, 18:39
      bafilek napisała:

> Odkąd mi "machnięto" przed oczami netykietą nie zakładam tu wątków, bo nigdy
      > nie wiadomo, czy znowu tak się nie stanie. Siedzę sobie na forum prywatnym,
      > gdzie wszystkie dzieci są w równym wieku, a tu tylko czytam i czasem coś
      > komuś poradzę. Mam jednak pytanka:
      > 1. Dlaczego nie wszyscy są traktowani jednakowo? Zakładałam tu wątek o
      > kanalikach łzowych i odesłano mnie natychmiast do wyszukiwarki,

Zastanawia mnie ta chroniczna niechec uzytkowniczek do wyszukiwarki.
      Owszem, prosciej jest rzucic zapytanie na forum, ale szanowne forumki zdaja sie
      nie zauwazac jednego faktu: zadajac pytanie na forum uzyska sie okolo 10, a w
      porywach do 20 wypowiedzi, z czego polowa to posty w rodzaju "ja tez tak mam,
      ale nie wiem co poradzic". Czasem nawet nie ma zadnej sensownej odpowiedzi.
      Oczywistym jest bowiem, ze jak jest "ZNOWU to samo" to po prostu nikomu sie nie
      chce, po raz setny pisac tego samego.
      Korzystajac z wyszukiwarki otzrymuje sie lepszy przekroj danego problemu- co
      najmniej 10 razy wiecej objetosci. Jest wieksze prawdopodobienstwo, ze w tym
      zbiorze odpowiedzi znajdziesz wlasciwa pomoc.

pozdr

• anonim37 Re: Do moderatorek 16.10.05, 19:32
      Popieram
      • bafilek Re: Do moderatorek 17.10.05, 13:57
        Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi!!
        • zona_mi Re: Do moderatorek 17.10.05, 14:08
          Bardzo proszę - polecam się na przyszłość.
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka