Dodaj do ulubionych

objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy!!

16.11.05, 14:04
jestem mamą 3 miesięcznej Martynki niedawno neurolog zauważył u niej objawy
które są zagrożeniem dzieciecego porażenia mózgowego niuni ma wzmożone
napięcie mięśni ciało układa wliterke c odgina głowę do tyłu trzyma zaciśnięte
piąstki ma zeza trzyma główkę na jedną stronę miała już usg głowy i eeg ale
nic na szczęście nie wykazało bardzo się boje od tygodni jeździmy na
rehabilitacje bardzo prosze o wsparcie rodziców dzieci które miały podobne objawy
Obserwuj wątek
    • lenais Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 16.11.05, 14:42
      Zajżyj na forum rehabilitacja dzieci, tam znajdziesz wiele odpowiedzi na
      nurtujące cię pytania. Moja córa miała oniżone napięcie mięśniowe i asymetrie.
      Po 5 miesiącach rechabilitacji nie ma już po nich śladu, a zaczełyśmy jak mała
      miała skończone 4 miesiące. Na twoim miejscu nie poprzestałabym na wysłuchaniu
      diagnozy jednego neurologa.
      Link do forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939
    • magdek2 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 16.11.05, 15:08
      a czemu od razu mówisz o DMP ? wzmozone napięcie to jeszcze nie to, moja Asia
      też była rehabilitowana, ale teraz jest juz lepiej, nie miała usg tylko
      zalecona rehablitację
      • matea4 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 16.11.05, 21:22
        DPM potwierdzic lub wykluczyc napewno nie można tak szybko. Mój syn miał objawy
        podobne do tych które opisujesz tzn odginanie głowy i ciala w literę c i
        zdjagnozowanoe kręcz karku . po 9 miesiącach rechabilitacji (Vojta 5Xdziennie +
        masaż 3 w tygodiu) został wypisany od neurologa. Teraz ma 6 lat i jest ZDROWY
    • dorotka_p11 ! 17.11.05, 19:52
      izaa, ja bym się nie martwiła na Twoim miejscu, wiele dzieci ma zeza i sa
      zupoełnie zdrowe, jesli usg główki jest ok, to nie masz sie czym martwić. Ja
      przez to wszystko przeszłam, bo mój synek urodził się z drżeniami nóżek. W
      szpitalu zrobili USG i powiedzieli, że ok, samo minie. Jak trafilśmy do pediatry
      u nas w przychodni, to zaraz panika, neurolog natychmiast, tu jakaś asymetria,
      niepokój ruchowy, zaciśnięte piąstki, i te drżenia, nasłała nam rehabilitantkę,
      od której usłyszałam :proszę się nie martwić, to nie musi byc porażenie mózgowe.
      Cały świat mi się zawalił, zaczęla go rehabilitować, ale trafilismy do szpitala
      z zapaleniem ucha. Tam go zbadał neurolog (Państwowy)i orzekł, zewszystko ok
      (usg w porządku) a drżenia miną. Wrócilismy do domu, przylazła położna, że to
      nic, że go badał neurolog, niemożliwe że wszystko w porządku, koniecznie do
      innego neurologa.My durni pojechalismy i zaczęlo się. Kręcz szyi, asymetrii
      wprawdzie nie ma, ale ogólnie to koszmar!Rozwija się beznadziejnie!!!
      Rehabilitować!!!!
      pojechaliśmy do innego pediatry (drżenia minęły) i powiedział, że mamy się
      wyluzować, piąstki zaciska 3/4 dzieci i są zupełnie normalne.
      Daliśmy spokój i dziś nasz synek ma 10 miesięcy, rozwija się super, właśnie
      pomalutku zaczyna chodzić, umie juz bardzo duzo (robi papa, puk-puk, wskazuje
      różne rzeczy, pokazuje taaki duzy i wielle innych rzeczy).
      A usłyszałam to samo co Ty!
      A czy ty widzisz na przykład, że zawsze ma przykurczona główkę w jedna stronę?
      Mój też odginał główkę do tyłu gdzieś do 4 miesiąca i to strasznie, nie można go
      było wziąć na ręce tak się wyginał. A piastki tez bardzo długo zacciskał,
      gdzieś 4 i pół miesiąca.
      JA radziłabym Ci pójść do jakiegos dobrego pediatry najpierw, neurologa sobie
      zostaw na później, bo oni często ludzi na kase naciągają (ewidentnie ttak było w
      naszym przypadku!)
      I głowa do góry, jak nie ma wylewów w główce, to na bank będzie wszystko ok.
      Trzymaj się ciepło i nie załamuj sie, doskonale wiem przez co przeszłaś i jestem
      z Tobą!!
      • leda17 Re: ! 17.11.05, 20:12
        bardzo mnie pocieszyłaś, dziękuję za tę wypowiedź, jestem w podobnej sytuacji (z
        tym że moja córka ma 3 msce) piąstki, itp, wyginanie, koelejni neurolodzy etc.
        problemy na każdym kroku, mnie od tego wszystkiego aż boli serce, dzięki za tę
        wypowiedź, u nas jest dokładnie tak samo, strach przed chorobą dziecka i wielka
        niewiadoma, a przecież nie można się tak negatywnie podkręcać (2 usg
        przezciemiączkowe w porządku, oczywiście płatne 70 zł jedno - nie zdążyłam wyjść
        z gabienetu prawie pijana ze szczęścia że wyszło ok, a tu słyszę od lekarza, że
        usg nie wykazuje mikrourazów odp za niedotlenienie mózgu i własciwie nic nie
        znaczy...)
      • izza3 Re: ! 17.11.05, 21:47
        bardzo dziekuje za te wypowiedz i wsparcie naprawde dorotka bardzo mnie
        pocieszylas i juz zaczne myslec pozytywnie dzieki takze innym mamom za tak
        pozytywne wypowiedzi dzieki wam jestem naprawde spokojniejsza wlasnie jutro jade
        na rehabilitacje pozdrawiam jeszcze raz dzieki
    • ruda773 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 17.11.05, 20:04
      Moj synek też ma zeza, tez uklada sie w literkę c, piąstki mu przeszły, ale
      neurolog wspominał tylko o wzmozonym napieciu. Wiele dzieci teraz ma takie
      objawy i wystarczy lekka rehabilitacja. Na Twoim miejscu poszłabym do innego
      neurologa, tak dla Twojego spokoju. Pozdrawiam
      • andaba Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 17.11.05, 20:17
        Moich troje miało mieć porażenie mózgowe - u najmłodszego jeszcze w dziesiątym
        miesiącu pani doktor stwierdziła calkowicie uszkodzony mózg.
        Nie muszę chyba dodawać, że zdrowe są wszystkie, a najmłodszy obecnie prawie
        trzyletni, zupełnie normalny - ma zeza, owszem, ale powodem są mięśnie, a nie
        porażenie. Za dwa lata ma mieć to skorygowane operacyjnie - podobno zabieg
        kosmetyczny.
        Nie załamuj się, chodź na rehabilitację, w wiekszości przypadków lekarze mylą
        sie bardzo (na szczęście w tym wypadku).
    • magdalenamk Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 18.11.05, 00:28
      Polecam Ci moją wypowiedź
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=25486906&a=25556296
      mój synek dzisiaj skończył rok, nie był rehabilitowany, roczku nie podeptał co
      prawda, ale dziś po otrzymaniu nowej zabawki, tak sie nia zajął, ze zapomniał
      się trzymać i stał bez podparcia, pokazał też "tututu kokoszeczka kaszeczkę
      ważyła, i naśladował nas jak sobie podrygiwaliśmy przy muzyczce z zabawki... a
      też miał wskazania do rehabilitacji....zdaniem neurologa

dlaczego znalazłaś się u neurologa? i czy był to państwowy neurolog czy
      prywatny?
      według mnie:
      ma wzmożone
      > napięcie mięśni ciało układa wliterke c ------według tego co mi mówiła moja
      pediatra to ma prawo tak się układać do końca 4 miesiaca
      odgina głowę do tyłu ---
      • magdalenamk Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 18.11.05, 00:39
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=31120953&a=31153250
        i jeszcze jeden wątek
        • izza3 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 18.11.05, 16:41
          ona nie trzyma caly czas glówki na jeden bok układa sie tylko czasami w literke
          c ado neurologa skierowal mnie moj lekarz dziecicy a twoje dziecko tez miali te
          objawy
          • matea4 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 18.11.05, 20:07

Kiedy czytam te odpowiedzi to myśle, że chyba niektóre osoby zbyt lekko
            traktują całą sprawę. Moim zdaniem lekarz pediatra ma obowiązek skierowaćdo
            neurologa każde dziecko jeśli ma jakiekolwiek wątpliwości co do jego
            rozwoju.Dziecko w okresie noworodkowym ma prawo przyjmować pozycję szermierza,
            czyli asymetrycznie, potem takie układanie się powinno być coraz mniej
            widoczne. Odginanie głowy wcale nie musi oznaczać porazenia a kręcz karku,
            który nie wyleczony daje konsekwencje na całe życie(skrzywienie kręgosłupa,
            wady zgryzu,wady wymowy, wady wzroku). Dziwią mnie i denerwują opinie że ktoś
            chodził na rehabilitację niepotrzebnie. Nawet jeśli był ona zapisana na wyrost
            to napewno nie zaszkodzi.Ze swojego doswiadczenia wiem(a mam dwoje dzieci po
            kręczu) że szybko podjęta rehabilitacja daje najlepsze efekty.
            • dorotka_p11 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 20.11.05, 18:11
              a ja myslę droga mateo, że trzeba umieć wszystko wyważyć, a męczenie dziecka
              kilka razy dziennie metodą Vojty gdy naprawde nie ma ku temu potrzeby może
              zrobic więcej gorszego niż dobrego.
              mój mały tak sie darł podczas tych ćwiczeń, że aż siniał i tracił oddech, co
              zdarza mu sie aktualnie raz na 4 miesiące, a nie 5 razy dziennie.
              Owszem , jeśli dziecko ma rzeczywiście kręcz karku (mój rzekomo też miał, ale
              przeszło samo???) to rehabilitacja jest wskazana, ale jesli pani neurolog na
              kręcz karku proponuje metodę vojty, to coś tu jest chyba nie tak, nie uważasz?
    • dorotka_p11 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 20.11.05, 18:15
      izaa, jak masz jakies pytania, pisz na priva, chetnie wesprę i podziele sie
      swoim (niemałym w tej kwestii!!) doświadczeniem.
      piszę już kilka razy to samo, ale ja doskonale rozumiem co znaczy ten strach i
      ten wyrok, dlatego do znudzenia opisuje nasza historie, aby podnieść na duchu
      innych...
    • osmag Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 20.11.05, 19:30
      Met. Vojty można bardzo ładnie wyprowadzić dziecko z kręczu szyi. Te ćwiczenia
      są ćwiczeniami czynnymi, czyli takimi które dziecko wykonuje samo i mała jest
      możliwość uszkodzenia mięśnia przez nadmierne bierne rozciąganie.
      • matea4 Re: objawy dzieciecego porażenia mózgowego pomocy 21.11.05, 09:25
        Zgadzam się s Osmag. Cwiczena Vojty zapobiegają utrwalaniu nieprawidłowych
        wzorców ruchowych u dzieci z kręczem, wię wolałabym żeby moje dziecko pomęczył
        się pare miesięcy niż miałoby żyć a problemamy zdrowotnymi!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka