anus1113 09.12.05, 09:16 chciałam się zapytać jak to jest w praktyce gdyż w szpitalu powiedziano mi że mam skórkę ściąga z susiaka mojego syna przy kapieli a w przychodni tyko myć bez naciągania jak to jest u was ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bomba001 Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 09:29 szkoły sa różne, bardziej nowoczesna i "naturalnie ekologiczna" mówi o tym, żeby nie odciągać. my mieliśmy przyklejony napletek, i w kąpieli lekko odciagaliśmy. ale jak poszlismy do naszego lekarza i on porządnie (ale oczywiście bez przesady) odciągnąl buchnął na nas odór odkładajacej sie, gnijacej mastki. zaczęliśmy porządnie odciągać, taka "naturalność" nam nie odpowiadała, lada dzień doprowadziłaby do poważnego zapalenia. ale jeżeli odciągać, to bardzo delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_cz Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 09:32 lekko odciągać przy kąpieli - zalecenie lekarskie Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 10:18 tez mialam full sprzecznych info kazdy gadal cos innego w koncu robimy tak: kapiemy malego - dosc dlugo go moczymy - bo lubi po wyciagnieciu z wody naciagam mu skorke codziennie co raz bardziej ale bardzo delikatnie jak za mocno pociagniesz to po prostu wszystko popeka jak widze bialy nalot w srodku wkraplam 1 krople afytinu przeciw plesniawkom - zalecenie lekarza. Teraz juz po prawie miesiacu systematycznego sciagania widze postep )) Ten sam lekarz raczej radzi nie sciagac podczas kapieli w wanience w koncu myjesz malego - dupka od kupek - moga rozne plywac - wiec lepiej nie ryzykowac sciaganiem skorki pod woda - bez schizy oczywiscie ale lepiej nie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
boza75 Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 11:05 Nam też kazali i jak dziewczyny piszą, robiłam to delikatnie po każdej kąpieli.Przy okazji wizyt w przychodni, pani doktor za każdym razem sprawdzała, czy jest jakiś postęp i nieraz kazała mi ściągać trochę więcej, a teraz synek ma 8 miesięcy i gdzieś 2 tygodnie temu pani doktor zrobiła to fachowo i całkiem ściągnęła napletek, bo już był dobrze przygotowany.Też mówiła, że są 2 szkoły, ale z racji tego, że wychowała 3 synów, radziła ściągać. Odpowiedz Link Zgłoś
monika701 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 17:24 Moja pediatra powiedziala, ze nie ma takie potrzeby i ze w odpowiednim czasie sam sobie sciagnie. Oczywiscie niektorzy uwazaja takze za konieczne obrzezanie chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
delmisia Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 11:27 Sciągam skórkę po każdej kąpieli synka. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 11:47 No właśnie. Trendy się zmieniają. W szpitalu nawet nikt nie wspomniał o mocno zwężonym napletku Kubusia. Dopiero pediatra kazał sciągać w kąpieli. Jest tam wydzielina-mastka, która może zamienić się w ropę. Teraz w 7 tyg. życia jest mała poprawa. Maluch nawet nie płacze przy tym zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
anovak Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 12:32 bardzo ceniona pedietra z Poznania p. Mościcka powiedziała mi żebyśmy pod żadnym pozorem nikomu nie pozwolili ściągać skórki wię tego nie robimy Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: mamy chłopców - siusiak 09.12.05, 12:43 My jesteśmy po wizycie u cenionego warszawskiego urologa w sprawie jąderek i on na koniec powiedział, że pod groźbą kary śmierci nie naciągać i nikomu nie pozwolić. Tego więc się trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_r1 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 15:30 odciągamy tylko tyle, ile się da, podczas kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
k.makuch Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 15:42 Na początku nie sciągałam, ale jak podczas wizyty pediatra pokazała mi, ile białego "nalotu" się tam zebrało, to później zciągałam codziennie po kąpieli i myłam delikatnie wacikiem nasączonym przegotowaną wodą. Teraz mały ma trzy miesiące i mniej więcej raz na tydzień wykonuję ten zabieg kosmetyczny. Oczywiście staram się robić to maksymaknie delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karynk całkowite ściągniecie 10.12.05, 16:29 Te ściaganie "trochę" czy "ile sie da" to ile tak naprawdę? Czy to po czasie systematycznego ściagania pozwala na całkowite sciagniecie. Ile czasu to zajmuje? Czym skończyć sie może (jak radzą niektórzy lekarze) całkowite sciagniecie, i popękanie skórki? Odpowiedz Link Zgłoś
izabela74 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 16:49 Nam pediatra powiedziała ze do 2 roku życia ręce precz od siusiaka, nic tam nie majstrować tylko umyć i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela74 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 16:52 Jeszcze dodam że ponoć takie zrosty po pęknietych miejscach na napletku powodują jego zwężenie - tak nam powiedziła lekarka Odpowiedz Link Zgłoś
ania19821 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 17:42 Moja mama jest pediatrą i powiedziała, żeby się w ogóle nie dotykać i nic nie majstrować przy siusiaku.Tak więc ja nie odciągam. Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 18:47 no to sie teraz zmartwilam ... chyba sie pojde z malym skonsultowac do jeszcze jednego lekarza bo mam teraz dylemat sciagac czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenamk Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 23:07 jestem w szoku!!! synek ma rok i nigdy mu nic nie sciagałam. Takie sciaganie napletka jest najczęstszą zapalenia dróg moczowych, Tak mnie nauczono i lekarze i położne i szkoła rodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: mamy chłopców - siusiak 10.12.05, 23:53 Mam dwoch synow i nigdy zadnemu nie zciagalam przy myciu napletka, pani pediatra zabronila tego robic przy codziennej higienie. Mam dwoch braci i moja mama mowi ze tez nigdy tego nie robila. Moj bratanek natomiast [teraz 3lata i 10miesiecy]dwa lata wczesniej dostal zapalenia siusiaka i jego pani pediatra kazala sciagac ile sie maksymalnie da [rozne szkoly?] no wiec moja bratowa sciagala i to doprowadzilo do tego ze popekaly jakies naczynka i zamiast siusiak sie goic, to zaczelo sie coraz bardziej paprac-skonczylo sie u chirurga. Dodam ze moj mlody tez mial zapalenie i moja pani pediatra zalecila mi nieco sciagac napletek , ale tylko tyle aby polozona na "glowke" masc byla pod skorka, a nie po zalozeniu majtek zostala na bieliznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bubusia0 Re: mamy chłopców - siusiak 11.12.05, 01:25 to straszneco tu przeczytała, mój synek ma 3 miesiące i nawet przez myśl mi nie przeszło "ściaganie napletka", nawet pani doktor nic nie wspomniała na ten temat, teraz to ja już nie wiem co robić, jedne z postowiczek piszą że tak im pediatra radzi............ inne że to zabronione przez pediatrów bądż tu mądry i znajdź odpowiedź na swoje pytanie na forum gazeta pl Odpowiedz Link Zgłoś
goya52 Re: mamy chłopców - siusiak 11.12.05, 18:42 ja nie odciągam i przekonały mnie informacje zawarte na stronie www.uronef.plWarto tam zajrzeć, aby rozwiać wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś