Dodaj do ulubionych

Bolesne ząbkowanie

09.02.06, 15:40
Na rynku jest masa różnego rodzaju środków mających ulżyć dzieci właśnie przy
bolesnym ząbkowaniu. Podzielcie się proszę ze mną opiniami nt. tego co
najlepiej pomogło Waszemu maluszkowi. Ja nie chciałam nic podawać, ale
przyznam się, że i ja ja dziecko jesteśmy już tym wyczerpani. Co lepsze -
czopki, maści (a jeśli tak to jaka), czy może macie jeszcze jakieś inne
sposoby )poza gryzaczkami).
Obserwuj wątek
    • malta20 Re: Bolesne ząbkowanie 09.02.06, 15:50
      My używamy czopków uspakajających i lekko przeciwbólowych na bolesne ząbkowanie.
      Nazywają się Viburcol, lub jakoś tak-mogłam przekrcić nazwę.
    • mooh Re: Bolesne ząbkowanie 09.02.06, 15:52
      Nie pocieszę Cię za bardzo. U nas te środki niewiele pomagają, ale to u nas.
      Może Twojemu dziecku przyniosą ulgę. Czasem problemem dla dziecka jest nie tyle
      sam ból, który można w jakimś zakresie uśmieżyć, ale bardziej irytacja, że nie
      może się porządnie wyspać, najeść, bawić. Wtedy poza stosowaniem żeli,
      chłodnych gryzaków, czopków i innych, należy bardzo zadbać o wypoczynek szkraba.
      • agab72 Re: Bolesne ząbkowanie 09.02.06, 16:00
        A czy te czopki są bezpieczne ? Podaje się je 1 -2 razy dziennie ?
        Dla mnie jest to o tyle uciążliwe, że mała najchętniej przebywałaby u mnie na
        rękach, niczym nie potrafię jej zająć i zainteresować. Jęvzy na plecach,
        odwraca się na brzuch i po 2 min. ryk. A na rączkach oczywiście wszystko ok !
        Boje się, że jak przyzwyczai się do noszenia ne rękach..... no wiadomo na
        rękach niczego się nie nauczy - ani raczkowania, ani siedzenia..... troszkę
        mnie to martwi sad

Aga.
        • mooh Re: Bolesne ząbkowanie 09.02.06, 16:06
          Viburcol jest bezpieczny. Dawkowanie jest podane na ulotce. Zależy od wieku
          dziecka. Viburcol jest jednak środkiem homeopatycznym, jeśli nawet trochę
          pomaga (zawiera wyciąg z naparstnicy, więc może obniż ciśnienie? Trochę nie
          wierzę w homeopatię) to na pewno nie przy nasilonych dolegliwościach. Może
          spróbuj podać herbatkę z melisy, jeśli karmisz piersią, to sama pij jej dość
          dużo. Jak już trudno będzie dziecku wytrzymać, to podaj paracetamol w czopkach.
          Byle do wiosny. Jak będzie cieplej, będzie można wyjść na długi spacer. To
          zawsze pomaga smile
    • czajkax2 Re: Bolesne ząbkowanie 09.02.06, 18:09
      Zapraszam do korzystania z FAQ,czyli wątku gdzie są zebrane najczęściej
      zadawane pytania i odpowiedzi na nie. Temat ząbkowania jest tam szeroko
      potraktowany
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062
      Polecam równiez używanie wyszukiwarki.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka