Dodaj do ulubionych

blizny po Ospie

24.02.06, 22:20
moja niunia (8m-cy) jest już po ospie zostało jej jeszcze kilka strupkow i bardzo duużo blizn i w związku z tym mam pytanie do Was Mądre Mamy, czy jest coś czym można smarować blizny aby zanikły, mała ma dużo na buzi ,wiec jest to bardzo widoczne.Moze macie jakieś doswiadczenia z czymś takim Z gory dziękuje
Obserwuj wątek
    • lirio Re: blizny po Ospie 25.02.06, 09:49
      Blizny po ospie zanikają kilka tygodni, a nawet miesięcy. Idź do dermatologa to
      określi czy należy to czymś wspomagać. Sama nie smaruj niczym bo maści na
      blizny jest kilka, ale trzeba wiedzieć do jakiego rodzaju blizn można je
      stosować - inne maści stosujemy na blizny po cięciach, a po samej ospie masz
      dwa rodzaje - takie przebarwione i ewidentne dziury. Ja jestem 5 miesięcy po
      ospie i jest jeszcze tragicznie, synek już dwa tygodnie po ospie nie miał
      śladu - nie jest jednak porównywalny bo był poddany leczeniu przed ospą i w
      trakcie i skończyło się na 12 kropeczkach na ciele.
      • coronella Re: blizny po Ospie 25.02.06, 10:09
        ja mialam ospe na studiach, okrpnie ja przechodzilam, i w rozpaczy nie zwazalam na zakaz drapania- drapalam sie ile tylko moglam. Porozdrapywalam krostki koszmarnie. Ślady miałam jeszcze chyba z rok, ale zeszły. I dzisiaj nie mam już zadnej blizny.
        Daj im trochę czasu.
        Na blizny jest maść Cepan, ale nie wiem czy to jest konieczne. Skóra dzieci tak szybko się regeneruje. Moja córka miała szyte czoło, bardzo głeboka rana. Minęło juz 10 miesięcy, i trzeba dobrz się przyjrzeć, żeby ślad zobaczyć.
        • frutella Re: blizny po Ospie 25.02.06, 10:25
          Ja przechodzilam ponad rok temu ospe. niestety na twarzy zostały mi doły
          ("kratery") po najgłębszych, najpaskudniejszych krostach- nie drapałam. te
          płytsze krostki nie pozostawiają blizn.
          Z kolei 3,5- letni syn ma na brzuchu pozostalosci- tzw. bliznowce, czyli takie
          wypukłosci po krostach. Smarowałam mu cepanem ale nie pomogło.
          W jego przypadku jest sznasa ze te slady znikna w miare wzrastania.
          U mnie z tego co czytalam- jedynie dermabrazja skórysmile
          • coronella frutella 25.02.06, 10:28

a jak długo smarowałaś Cepanem?
            Bo to trzeba długo, bardzo długo, wmasowywać kilka razy dziennie. U mojej córki dopiero chyba po jakiś 4 miesiącach zaczynało byc widac efekt. Cepan jest bardzo dobry na bliznowce właśnie.
            Jest jeszcze Contraxtubex, ale on droższy, i nie zawsze skuteczniejszy.
            • frutella Re: frutella 25.02.06, 10:40
              No jakoś z miesiąc..nie widziałam efektu własnie i zaprzestałam. smarowałam 2
              razy- rano i wieczoram...ale piszesz, że dopiero po 4 mies. był efekt?
              kurde....a mozna zacząc smarowac teraz (po 1,5 roku od choroby?) To coś da?
              Contratubex- tez słyszałam, ale ponoc cepan własnie lepszy.
              • coronella Re: frutella 25.02.06, 10:42

jesli te bliznowce jakos przeszkadzaja, to pewnie, ze da, nigdy nie jest za pozno. A na efekt trzeba poczekac, to jest blizna, nie rana, wiec nie goi sie tak szybko.
                • frutella Re: frutella 25.02.06, 10:44
                  Dzięki! Może spróbuję od nowa w takim raziesmile
    • bomba001 Re: blizny po Ospie 25.02.06, 10:28
      zejdzie mu, młode ciałko. mój syn mial w wieku ok. roku okropne szycie ucha,
      które musiało byc zrobione bardzo luxno ze wzgledu na źródło rany; wygladało to
      okropnie, myślelismy, że operacja pl;asyczna ucha bezie konieczna, a po pół
      roku nie wiedzieliśmy, które to ucho.
      ospę moja mała skończyła ok 2 tyg temu, ma slady, ale to na pewno zejdzie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka