Dodaj do ulubionych

laktuloza- wasze doświaczenia

03.04.06, 22:20
moje córka 6,5 msc ma straszne zparciasad( po wyeliminowaniu wszystkiego, co
mogłoby zapierać lekarz kazał dawac laktulozę. ale jest tak sobie, lepiej
czasem, czasem gorzej. staram się dobrać najmniejszą dawkę, ale mi nie
wychodzi. z tąd moje pytania
1. ile wy dajecie? w zależności od wagi, czy stałą ilość?
2. czy od tego możnasie uzależnić???
3. czy sa na tym forum jakieś dzieci które miały zaparcia jako reakcje na
wprowadzanie nowych pokarmów i z tego wyrosły? jak długo trzeba na to czekać?
podzielcie sie swoimi doświadczeniami, proszę
Obserwuj wątek
    • mika_007 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 03.04.06, 23:49
      nie uzależnia,ale zbyt duża dawka moze powodować biegunki,nie na wszystkie
      osoby działa
      podobne działanie ma homeopatyczny syrop Alvia
      • bomba001 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 04.04.06, 07:54
        u nas alvia działała przez 2 dni a potem nicsad( poza tym nalezy alvi dawac
        wiecej, a mojemu dziecku bardzo trudno coś do buzi daćsad(
        • elf1977 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 04.04.06, 10:06
          Moja mała miała zaparcia przy wprowadzeniu nowych pokarmów. Też odstawiłam
          marchewkę, potem ryż, i nic...Parę razy dawałam czopki glicerynowe. Wszystko
          minęło samoistnie mniej więcej po 3 tygodniach, uklad pokarmowy się
          przyzwyczaił. Teraz daję wszystko i kupki są codziennie.
    • bea-ta Re: laktuloza- wasze doświaczenia 04.04.06, 10:54
      Alvia ze względu na sorbitol jest od 6rż- może zbyt mocno działać i powodować
      biegunki.
      Przyjrzyj sie diecie malucha- każda mieszanka modyfikowana zwalnia pasaz
      jelitowy, zapiera mięso w daniach, marchew, ryż, kelik ryzowy, czasem banan,
      jablko gotowane- wiec sloiczkowe także. Dobrze działa sok przecierowy -
      gruszkowy, brzoskwiniowy, morelowy, porzeczkowy, sliwka suszona z Gerbera, sok
      śliwkowy( ugotuj kompot ze sliwek z mrozonki z Hortexu i lekko solodz i
      zmiksuj)- owoce zaiwrają sorbitol i stąd ich działanie rozluxniające stolec.
      Dobrze działa dynia, brokuły, siemie laniane mielone i zalane wrzatkiem-
      działanie poslizgowe, kasza jaglana.
      W waszym przypadku przyjrzałabym sie diecie i np. jesli maluch nie jes mleka z
      prebiotykami( bebiko omneo, bebilon, humana 2 plus bananowa) lub probiotykami(
      NAN 2 bifidus) to zmianiłabym na takie i do tego podawała 1/2 proszku z
      lacidofilu 2xdz- preparaty typu lakcid, lacidofil, trilac, enterol to świetne
      regulatory.
      Laktuloza i owszem w dawce 1ml/kg. m.c./dobe- zaczynasz od mniejszej ilości i w
      ciagu 3 dni dochodzisz do tej dawki włąściwej( maksymalna dawka to 3ml/kg
      m.c./dobę). Aby laktuloza dobrze działała musisz sporo poic dziecko- ona ma
      ściagac wode do światła jelita a co ma ściągnąć jak zbyt malo dziecko pije- to
      jest najczęstrza przyczyna nieskuteczności. Zapotrzebowanie na wode to 100ml/kg
      m.c/dobe. Przez pierwsze dni może maluch miec wzdęcia i gazy po laktulozie-
      normalna reakcja i po 3-4 dniach jak organizm sie pzryzwyczai minie. Lazktuloza
      nie uzaleznia, nie nieszczy flory jelit- wprost przeciwnie jest naturalnym
      prebiotykiem( powoduje wzrost bakterii jelitowych) i lubia ten syrop pediatrzy i
      gastroenterolodzysmile))Czasem do syropu pediatrzy zlecaja debridat- dobry przy
      zaparciach na tle skurczowym jelit- rozluxnia ściane przewodu pokarmowego i
      normalizuje motoryke jelit. Na efekt działania debridatu tzreba czekac 7-10 dni.
      Jesli chodzi o słoiczki to ja wybierałam z Hippa o dzaiłaniu rozluxniającym(
      mają napisane na etykietkach działanie), zero soków i deserów marchwiorych i
      zamiast kleiku czu kaszki ryzowej tylko kukurydziana.
      Powodzenia, Beata
      • bomba001 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 04.04.06, 16:03
        dzieki za wyczerpujaca odpowiedźsmile) mała jest na piersi, więc nie jest to
        kwestia mieszanek. wyeliminowałam z jej diety ryż, marchewke dynie 9ponoć
        działa baaardzo zapierajaco), je kasze jaglaną gryczaną i buraka duz. oprócz
        tego śliwke gerbera i żadnych jBŁEK ze słoiczków, eksperymentujemy z surowym
        tartym, bo każdy, tez specjalista twierdzo cos innego jezeli chodzui o jego
        działanie.
        a siemie lniane można od jakiego wieku?????
        spróbujemy brac trilac, ale ponoc w pypadku karminia piersia nie ma to żadnego
        znaczenia: w mleku jest duuuuzo pro czy tam pre biotyków.
        no niestety z piciem jest problem- w zasadzie mała nie pije 9poza piersią)
        tylko troche wody, soku czy herbatki łyzeczką.
        hippa czasem jemy, bo jeka jede3n z nielicznych prodkuje coś bez marchewki. ale
        raczej małej gotuję. mięso nabedzie trdno wyeliminować, niestety jest ono małej
        raczej konieczne.
        pzdr,
    • bomba001 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 04.04.06, 21:25
      i niekt wiecej tej laktulozy nigdy nie dawał??
    • zuza08 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 07.04.06, 15:05
      Zaczęłam podawać laktulozę córeczce w wieku 9 miesięcy. Po około 3 tygodniach
      ostawiałam, ponieważ pomogła. To było w listopadzie. Niestety od tygodnia znowu
      jesteśmy na laktulozie. Córeczka ( roczek )bardzo się męczy. Żadna dieta typu
      jogurty, kefiry, suszone owoce, zero kaszek nic nie pomaga. Mam nadzieję, że i
      tym razem laktuloza nam pomoże.
    • szagszag Re: laktuloza- wasze doświaczenia 10.04.06, 01:28
      A jesteś pewna, że to są zaparcia? Dzieci karmione piersią mogą robić kupki
      rzadko. Mojemu 6mies. zaczęłam podawać marchewke i kaszki, kupki robi co 2-3
      dni, tylko troche "zgęstniały", ale w żadnym razie nie są to zaparcia, które
      przede wszystkim charakteryzują się twardym stolcem i problemami przy
      oddawaniu. I takie właśnie problrmy maod pewnego czasu mój starszy, 3-letni
      syn. Podaję mu laktulozę prawie codziennie (czasem zapominam), jedną małą
      łyżeczkę. Pomaga. Jego zaparcia są już teraz bardziej natury psychicznej, ale
      na wyleczenie potrzeba czasu. Życzę poprawy. Pozdrawiam.
    • mrzepcz1 Re: laktuloza- wasze doświaczenia 10.04.06, 08:41
      Mój mały miał ok 6 m-cy jak zaczęły się powazne zaparcia(nawet lewatywa w
      szpitalu).Podawałam mu laktuloze ok 2,3 m-cy i pomogło.Po prostu któregoś tyg
      wszystko się unormowało.Ponoć niektórym dzieciom trudniej przejśc po piersi na
      stała diete.Mały ma juz 11 m-cy i już zdołaliśmy zapomniec o tych problemach, a
      momentami były powazne.tak samo będzie u was, powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka