Dodaj do ulubionych

nietolerancja laktozy

12.04.06, 14:13
Czy ktoś wie jakie mogą być u niemowlaka objawy nietolerancji latozy?
Moja córeczka ma skończone 4 miesiące i ze względu na podejrzenie skazy
białkowej pije Bebilon pepti (od początku 3 m-ca życia). Cały czas miała
napady bólu brzuszka kiedy tylko próbowałam jej zmniejszyć ilosć Sab simlexu
bądź w ogóle go wykluczyć.
Brzuszka nie miała twardego więc nie wyglądało mi to na kolki. Teraz po
skończeniu 4 m-ca (kiedy kolek już dzieci nie powinny mieć) dalej ma napady
bólu. Zastanawiam się czy nie jest to nietolerancja laktozy. Dodam że ma
ciągle lekką wysypkę (kaszka) na twarzy i nie miewa biegunek.
Lekarz początkowo wykluczał nietolerancję laktozy (ze względu na rzadkie
przypadki nietolerancji). Czy ktoś miał podobne objawy u swojego dziecka?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: nietolerancja laktozy 12.04.06, 14:56
      Dolegliwości moga byc do końca 6mż- czas potrzebny na dojrzewanie przewodu
      pokarmowego. Zmiany na buzi i wzdęcia moga byc obajwem alergii na bailko, zaś
      nietolerancja laktozy objawia się- przelewaniem w brzuszku słyszanym z zewnatrz,
      strzelające kupy, wzdęcia, biegunka rzadziej. Objawy powinny ustapic po mleku
      bezlaktozowym np. Nutramigen( jest on lepszy przy leczeniu skazy), każde mleko
      sojowe. BP jest mlekiem dla dzieci z alergia i częściowa nietolerancją laktozy,
      ale ma jej na tyle by powodowac objawy.
      Dawałabym maluchowi lacidofil bez serwatki czy enterol aby uzupelnic flore jelit
      i zrobiła usg j. brzusznej tak na wszelki wypadek, ale macie jeszcze czas. Beata
      • kamila_11 Re: nietolerancja laktozy 12.04.06, 15:37
        Bierze Lacidofil prawie codziennie od jakiegoś czasu. Bez tego nie robi kupek
        przez kilka dni, a jak już robi to strzelające.
        Zastanawiam się nad zmianą BP na mleko sojowe - lekarz doradziła Humanę SL lub
        Isomil.
        Martwią mnie te napady bólu (nie ma przy nich twardego brzuszka który przy
        zwykłych kolkach występuje). Nietolerancja laktozy powoduje wzdęcia, a je
        można łagodzić sab simplexem a niepodawanie sab simplexu od razu prowadzi do
        bólu brzuszka - wygląda to całkiem logicznie.
        Nie wiem co jest lepsze - czekać jeszcze dwa miesiące (półroczne dziecko na
        pewno nie ma już kolek) i sprawdzić czy dalej te bóle się utrzymują czy podać
        mleko sojowe które też może uczulać? Nutramigen odpada, nie toleruje jego smaku.
    • kacpersw Re: nietolerancja laktozy 14.04.06, 21:27
      Witam, mój synek ma 6 miesięcy i nietolerancję laktozy. Jest karmiony piersią
      (tylko 1 posiłek to sztuczne mleko - o czym dalej napiszę).Objawy nietolerancji
      laktozy to silne bóle brzuszka - takie napadowe, w róznych porach dnia,
      wzdęcia, co chwila śmierdzące "bąki" (z powodu wzmożonej fermentacji cuków w
      przewodzie pokarmowym)- też początkowo myśleliśmy, że to kolka, ale minęły 4
      miesiące i zaczęliśmy szukać pomocy u lekarzy - przyznam,że większość z nich
      bagatelizowała sprawę i dopiero mądra pediatra nam pomogła. Zaleciła karmienie
      synka raz dziennie mlekiem niskolaktozowym (Bebilon), żeby zmniejszyć dawkę
      laktozy, normalną w moim mleku. Zaczęłam też bardzo zwracać uwagę na to co jem -
      wykluczyłam z diety wszystkie możliwe cukry (nawet owoce). Obecnie jest duża
      poprawa, choćć
      objawy nie całkiem ustąpiły - mały potrafi czasem pobeczeć - ale i tak nie ma
      porównania z tym, co było. Aha, synek nigdy nie miał biegunek - wręcz
      odwrotnie, cierpi na zaparcia. Codziennie też dostaje Espumisan. Kidyś brał
      Debridat, ale miał za dużo cukru w składzie i Bąbelkowi nie pomagał, a wręcz
      szkodził.
      Mam nadzieję,że w II-gim półroczu objawy całkiem zanikną. Na razie będę
      próbowała wprowadzać posiłki ze słoiczków - podobno też ma pomóc.
      Przepraszam za chaos, ale się śpieszę.
      Życzę powodzenia i wesołych Świąt.
    • trygrys Re: nietolerancja laktozy 14.04.06, 22:38
      Witaj
      maja córa miała podobne objawy - "kaszka " na policzkach, bóle brzuszka
      napadowe, zaparcia - ponieważ pediatra bagatelizowała te objawy (a ja z tych
      matek przewrażliwionych i czytających smile - sama zmieniłam małej mleko na Nan HA
      Sensitive (bazlaktozowe)- do kupienia w aptece bez recepty - małej poprawiło
      się o niebo - teraz ma już 10 m-cy i od wczoraj próbuję dokładać do butelki
      jedną miarkę zwykłego Nan - zobaczymy czy będzie je już tolerowała - zmień
      dziecku mleczko - niech się nie męczy - pozdrawiam - Kaśka
      • kamila_11 Re: nietolerancja laktozy 15.04.06, 13:20
        Dzięki dziewczyny. Myślałam już że jestem przewrażliwiona po tym jak lekarka
        nazwała mnie "trudną matką" ale widzę że nie ja jedyna próbuję pomóc mojemu
        dziecku wbrew lekceważącym sprawę lekarzom (oni jednak nie lubią zbyt
        wnikliwych pacjentów). Od wczoraj do Bebilonu pepti dodaję Prosobee i mała
        chętnie pije. Nie chcę narazie wprowadzać mleka krowiego ze względu na
        podejrzenie skazy białkowej. Jeśli będzie tolerowała prosobee to zostanę przy
        tym preparacie mając nadzieję że bóle brzuszka i "rzucanie się nocne" w
        łóżeczku się skończą.
        Życzę wesołych Świąt i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka