Dodaj do ulubionych

jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci

12.06.06, 11:36
Czesc wiem ze podobne pytanie juz bylo ,ale ja nie wiem jak mam ubrac na dwor swoje dziecko,czy mozna juz w body z krotkim rekawkiem czy jeszcze nie.Jest cieplo ale wiatr wieje no i co mam zrobic?Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • karynk Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:37
      Mój ma skończone 10 m-cy. Na spacer ubieram body z długim, spodenki, skarpety,
      buty. Na głowie kapelusik zasłaniający uszy. W zapasie koszula.
      • agalew Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:44
        Moja mała ma 3 mies. wczoraj i dzisiaj ma na sobie body z krótkim rekawem i
        skarpetki. Jestem z Wrocławia u nas słoneczko i wiatr, ale ciepły.
    • shady27 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:52
      wczoraj bylismy na dworze, i molody byl ubrany w t-shirta, spodenki krotkie i skarpeteczki i cieniutkie butki
      • phantomka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 12:39
        a to ty jestes jedna z tych matek, ktore przykrywaja dzieci kocami w upale?...
        czy uwazasz, ze dziecko ma popsuty termometr i jemu jest duzo bardziej zimno
        niz tobie? jak jest tak cieplo jak dzisiaj chyba w calej Polsce, to moje
        dziecko ma rampersa i najczesciej jest bez skarpet, jak zasypia przerzucam
        tetra.
        • shady27 to chyba nie bylo do mnie ?;) 12.06.06, 12:48

• phantomka Re: nie:) 12.06.06, 12:58

• kaskap4 Re: nie:) 13.06.06, 13:47
              a do kogo to bylo bo ja tez nie przykrywam kocem wiec nie wiem do kogo to bylo skierowane.Dziekuje innym za odpowiedz.
              • karynk kocyk 13.06.06, 14:53
                Coś mi się widzi, że to raczej mnie się oberwało za te body z długim i spodnie.
                Przyznaję, że wczoraj tak ubrałam dziecko ale jeszcze śmielej przyznaję, że
                tego załuję. Nie byłam chyba świadoma tak przyjemnej pogody.
                Dziś juz było na krótki i spodenki też krótkie.

Ale ale, zapomniałabym. Kocyk dziś był!
                Na trawie leżał, by dziecię po nim raczkowało wink
                • phantomka Re: kocyk 15.06.06, 23:05
                  To najwazniejsze, ze dzisiaj koc sie przydal do czegossmile...ja po prostu widze,
                  kiedy moje dziecko w samym body poci sie i steka, bo jest jej goraco i naprawde
                  ja rozumiem lezaca w tym wozku, do ktorego powietrze tak latwo sie nie dostaje
    • figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 12:59
      Cholera, jak widzę takie opatulone dzieci w czasie upału, to aż żałuję że w
      ustawie o fizycznym znęcaniu się nad dziećmi nie ma dodatku & PRZEGRZEWANIE.
      Moja babcia tak o mało co doprowadziła by do śmierci mojej Mamy, gdy w bardzo
      ciepły, letni dzień ubrała moją Mamę w kaftanik, ciepłe śpiochy, czapkę,
      przykryła kocykiem i wystawiła w wózku w cień drzewa. Gdyby nie sąsiad który był
      właścicielem poniemieckiego motoru z przyczepką i w szybkim czasie nie
      dostarczył babci z moją mamą do szpitala, to moja Mama by umarła z powodu udaru
      cieplnego. Czy musi dojść do tragedii którą będą opisywać w gazetach i omawiać w
      wiadomościach, żeby do Was dotarło że to jest niebezpieczne ???
      Ukłony w stronę Mam, które swoje dzieci traktują jak ludzi, a nie
      istoty z innej planety.
    • lussi10 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 13:44
      Chciałam zapytać te wszystkie mamy które ubierają dzieciątka w same body z
      krótkim rękawkiem, w czym same chodzą w taką pogodę. Ja np chodzę w spodniach i
      w cale nie jest mi gorąco. Czy wy chodzicie w samej bieliźnie??? Bez skarpetek
      i butów?? Ciekawi mnie ten temat.
      • figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 13:53
        U nas jest 25 stopni ciepła. Ja w koszulce na naramkach i krótkich spodenkach,
        dzieciaki w samych spodenkach. Niestety, jako osobie dorosłej nie wypada mi
        chodzić w samej bieliźnie [choć taką miała bym ochotę], malutkim dzieciom [a tym
        bardziej noworodkom i niemowlaczkom] wypada wszystko. Mnie zastanawia jedno,
        jaką macie temperaturę w domu podczas kąpieli dziecka kiedy trzeba je rozebrać i
        moczyć, skoro przy temperaturze 24 [temperatura w mieszkaniu idealna do kąpieli]
        na powietrzu ubieracie je w długie rękawki i śpiochy czy też pajace i niezwykle
        często przykrywacie kocykami ???
        • phantomka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:32
          Ubieram na siebie jak najmniej i jak najkrocej..wlasnie wrocilysmy z dworu, bo
          nie dalo sie wytrzymac, mimo ze cora byla w samym rampersie, to wrocila cala
          czerwona (byla pod daszkiem wozka) i zgadzam sie z ktoras z dziewczyn, zeby to
          podciagac pod znecanie - tez o tym dzisiaj pomyslalamsmile
        • elf1977 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:35
          W łazience nie wieje wiatrsmile Poza tym, mama, która napisała list, wspominała o
          body z długim rekawkiem, a nie o przykrywaniu kocykiem, o co te gromy? W końcu
          długi cienki rękaw to nie koniec świata? Dorośli też chodzą różnie ubrani, ja
          np. bluzeczki na ramiączkach jeszcze bym nie założyła...
          Małą ubieram w krótki rękaw, sienkie spodeneczki, jeździ bez butów i skarpet,
          bo sama je ściąga.
          • figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:38
            > W łazience nie wieje wiatrsmile
            A co ma ciepły wiatr do ubioru ?
            • id.kulka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:55
              Chyba dużo zależy też od samego dziecka i tego, jak ono odczuwa temperaturę.
              Mateusz nie znosi być ubrany zbyt ciepło i jeśli przypadkiem ma na sobie jedną
              warstwę za dużo, to daje o tym dobitnie znać smile Ważne jest też to, czy na
              spacerze śpi, czy też nie.
              U nas jest dziś gorąco. Na tyle, że ja miałam na sobie bluzkę na ramiączka i
              spódnicę. Maluch w body z krótkim rękawkiem i lekkich spodniach. I cieńka
              czapka na łepetynę od słońca.
              A co do wiatru... Jeśli zawieje takie spocone plecki, to chyba nic dobrego z
              tego nie wyniknie?...
            • naturella Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 22:11
              U nas dzisiaj było 28 stopni. Jeśli taka temp. dla Elf nie jest JESZCZE powodem
              do założenia bluzki na ramiączkach, to w ogóle nie mam pytańsmile))
      • shady27 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 15:43
        ja ubieram dziecko lzej niz siebie, bo ja jestem zmarzluch a moj synek wrecz przeciwnie...wczoraj bylam u mamy , tak gderala zebym zalozyla dziecku bluze ze mu zalozylam, byl taki ryk ze szybko go rozebralam, caly sie spocil
        • kaskap4 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 13:53
          sorry ze wogole zadalam to pytanie widze ze ,mnie tu osadzaja ze ja dziecko w koc zawijam.Nie myslalam ze tak tu matki brzydko pisza.Wiecej nie bede zadawala pytan -bo po co aby pozniej czytac jakis oszczerstw na swoj temat.Innym mama dziekuje.
          ps.swoje dziecko ubieram w body z krotkim rekawkiem i skarpetki(teraz posadzcie mnie ze za cienko)
      • asia06 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 12:31
        W koszulce na ramiączkach albo z krótkim rękawkiem. Krótkie spodenki do tego.
        Same sandały - z konieczności, bo trudno na boso po ulicy chodzić. Ale o
        skarpetkach ani myślę.
    • melka_x Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 15:46
      Niemowlę się szybciej wychładza, ale też szybciej się przegrzewa niż dorosły.
      Dlatego w upały nie obowiązuje zasada to samo co dorosły plus jedna warstwa
      dodatkowa. Wystarczy to samo co dorosły.
      Ja dziś syna ubrałam w t-shirt z krótkimi rękawami i przewiewne spodenki. Stopy
      gołe (sama miałam klapki na bose stopy), nie wyobrażam sobie skarpetek przy
      takim upale. Czapka tak, ale cienka, od słońca.
      • filimoni Strach o cokolwiek zapytać... 12.06.06, 16:41
        • kaskap4 Re: Strach o cokolwiek zapytać... 13.06.06, 13:55
          dzieki ze to samo myslisz co ja.
    • lucado Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 16:53
      ja mieszkam w gdańsku i u nas upalnie ale wietrznie. małego (ma 6 mcy) ubrałam
      spodenki, skarpetki cienkie białe i koszulka bez czapki jak jest w cieniu(czyt,
      w wózku) jak na rękach to cieniutka czapa by nie dostał udaru.skarpetki są na
      parę minut ściągane żeby skóra stopniowa przyzwyczajała sie do słońca

a co do mama przegrzewających dzieci widziałam kilka takich co jeżdżą z
      plandeką którą zimą się zakłada. jak to widzę to nie wiem kogo mi bardziej żal
      dzieci czy ich rodziców
    • kotka.szrotka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 22:55
      Koszulka z krótkim, krótkie ale grubsze spodenki, skarpetki (zdjęłam w końcu),
      goła główka. I tak był cały spocony jak go podniosłam.
      Mały wyglądał jak z innej planety. Absolutna większość dzieci miała lekkie co
      prawda ale zawiązywane pod szyją czapki, grube spodenki, skarpety, nierzadko
      jakiś kocyk (te mniejsze), śpiochy. A do tego smok na uspokojenie bo się pewnie
      darły z gorąca. Przerażające.
      • truscaveczka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 23:06
        Olga: Body krótki rekaw, spodenki, skarpetki, apaszka na łebku.
        Dziecko w sąsiednim wózku: polarowy dresik, kocyk, czapka bawełniana, na oko
        dwuwarstwowa. Purpurowe.
        I pyanie mamy tegoż dziecka "Czemu pani córeczka taka bledziutka? Mój Adaś taki
        rumiany, aż miło."
    • brunette23 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 23:28
      widzialam dzisiaj cos strasznego... duzy chlopak, na pewno powyzej 6 miesiecy,
      o dziwo gola glowa... dżinsy, skapretki, buty, koszulka chyba z krotkim ale pod
      nia jeszcze cos bo bylo widac... ciekawe dlaczego mama co chwila wpycala mu
      smoczek do buzi, plakal strasznie... przy tym moja Zabka, juz prawie bo jutro 3-
      miesieczna smile, w body z krotkim i leciutenkiej chusteczce, pewnie nawet nie
      potrzebnej... i naprawde sporo dzieciaczkow bardzo grubo ubranych, tylko ze
      takich malutkich, chcociaz moze nawet w wieku mojej corki bo Ona akurat jest
      duza dziewczyna dlatego niekiedy nie potrafie porownac.. w kazdym razie
      podobnego zjawiska jak u mnie w wozku nie widzialam... wink
    • ptaszynka79 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 07:32
      wczoraj było u nas 27 stopni- zatem ja w letniej sukience i klapkach, a moje
      Szczęscie w rampersiku i cieniutkim kapelusiku.Aha nózki miał goluteńkie. No i
      posmarowany calutki kremem Nivea fakt.30.
    • bomba001 co to jest rampers??? 13.06.06, 08:13
      tak czytam i nie wiem.... a co do ubierania, to chyba zależy d regionu
      kraju.... wszędzie ciepło, ale u nas ciepło było dopiero pierwszy dzień. mała 9
      msc była ubrana w body z krótkim rękawem i cienkie spodenki 3/4. kapelusz jak
      siedziała, ale go sobie zrzucała cały czassad(( oczywiście bez skarpetek, ale i
      tak jej za gorąco było. cóż, to przez to, że jeszcze dzień wcześni bluze i
      długie spodnie miała, wiekszość dzieci czapki i koce. a ten wiatr to u nas
      mityczny- przeciez huragany nie wieją, nie powinien byc przyczyna ubierania
      dzieciom czapek i przykrywania kocem.
      • martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 08:34
        chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęściej
        siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak się
        prowadzi wózek. Ja sam nawet w taką pogodę czytając książkę nakrywam się lekkim
        kocem bo robi mi sie chłodno. Nie mówię żeby dziecku 3 wartstwy ubrań założyć
        ale trzeba wziąć pod uwagę że taki maluch siedzi lub leży w wózku.
        I trochę tolerancji dla młodych matek, które nie robią tego po to aby dziecku
        krzywdę zrobić tylko po prostu nie wiedząj ak takiego malucha ubrac na spacer
        • shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:13
          siebie tez kocem nakrywasz?????? ludzie wiecej rozumu, lepiej dziecko schlodzic niz przegrzac....
          • martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:21
            przeczytaj dokładnie co napisałam zanim odpowiesz!!!!!!!!!!!!!!!
            • shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:22
              no wlasnie przeczytalam ze kocem sie okrywasz....gratuluje, ciekawe czym okrywasz sie jak jest 15 stopni....pierzyna??? !!!!!!!!!!!!
              • martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:33
                nie moja droga, jeżeli jesteś taka ciekawa to ci odpowiem - kołdrą!!!!!!!!
                powinnać iść na kurs czytania ze zrozumieniem bo obawiam się że tej
                umiejętności nie posiadasz
                • id.kulka baby :-) 13.06.06, 10:01
                  Shady, ale o co ta afera? Przecież dziewczyna całkiem z sensem pisze smile To
                  przecież oczywiste, że inaczej odczuwa temperaturę ktoś, kto
                  leży/siedzi/ogólnie jest mało mobilny (dziecko w wózku - i do tego osłonięte
                  budką, a więc w cieniu), a inaczej ktoś, kto jest w ruchu, idzie, pcha wózek.
                  Nie chodzi o nakrywanie się kocem w upał, gdy żar się leje z nieba. Ale przy
                  temperaturze ok 20 stopni sama zauważyłam, że mimo iż jest mi ciepło w krótkim
                  rękawku, to Mateuszowi muszę założyć cieniutkie body z długim rękawem (co
                  innego, gdy jest gorąco, wtedy oczywiście krótki rękaw lub w ogóle bez).
                  W domu mamy ok 20 stopni i gdy bawię się z maluchem, chodzę po mieszkaniu, nie
                  jest mi zimno w gołe nogi i ręce, ale gdy kładę się na wyrze z książką, to
                  czymś się muszę nakryć.
                  A tak swoją drogą, czy te wszechwiedzące mamy (mówię o autorkach tych
                  ostrzejszych komentarzy) były już na wstępie takie pewne swych racji? Bo ja -
                  szczerze mówiąc - w pierwsze wiosenne dni zgłupiałam stojąc przed szafą. Nie
                  byłam do końca pewna, jak mam ubrać siebie, a co dopiero malucha... smile
                  • id.kulka Bomba 13.06.06, 10:04
                    Do Bomby: rampers to takie body z krótkim nogawkami (no, może są też z długimi,
                    ja takowych nie posiadam smile
                  • shady27 jaka znowu afera??? 13.06.06, 17:10
                    ciekawe ze tylko moje wypowiedzi sa traktowane jako afera, przeciez to nie tylko moje zdanie, ale wielu mam ktore tu sie wypowiedzialy
                    • kotka.szrotka Re: jaka znowu afera??? 13.06.06, 22:29
                      Niby się ie rusza ale też trzeba wziąć pod uwagę, że leży w wózku, w którym
                      jest jakaś budka i na pewno niema takiego "owiewu" jak na zewnatrz . Jak
                      zaglądam małemu do środka to zawsze czuję, że ma cieplej.
                      • id.kulka Re: jaka znowu afera??? 14.06.06, 09:32
                        kotka.szrotka napisała:

> Niby się ie rusza ale też trzeba wziąć pod uwagę, że leży w wózku, w którym
                        > jest jakaś budka i na pewno niema takiego "owiewu" jak na zewnatrz . Jak
                        > zaglądam małemu do środka to zawsze czuję, że ma cieplej.

Aaa, to już zależy od wózka. Mateusz w spacerówce ma dość przewiewnie, do tego
                        nie chce jeździć oparty, wciąż wychyla się do przodu. Owiew ma z każdej strony
                        i chyba dobrze mu z tym wink
                • shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 13:41
                  nie jestem twoja droga.....koncze z toba dyskusje bo nie ma sensu pani nadwrazliwa
                  • martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 13:48
                    jeszcze raz polecam ci kurs czytania ze zrozumieniem
                    i cieszę się że kończysz ze mną dyskusję
        • naturella Re: co to jest rampers??? 15.06.06, 22:15
          Jak się leży to jest chłodniej? Weź się sama połóż w wózku w upale i postaw
          sobie budkę na głową... !
    • adanis tylko.... 13.06.06, 13:34
      body na krotki rekaw i cieniutkie skarpeteczki(nozki sa na zewnatrz i szybciej
      sie chlodza jak powiewa).Zaznaczam,ze maly jest pod parasolka i nie zakladam
      czapeczki.
      • melka_x Re: tylko.... 13.06.06, 16:21
        > chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęściej
        > siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak się
        > prowadzi wózek.

To naprawdę nie taksmile. Problemy z termoregulacją niemowlęcia (czyli mniejsza
        sprawnośc w utrzymaniu stałej temperatury ciała bez względu na temperaturę
        otoczenia) oznaczają, że dziecko nie tylko szybciej się wychładza, ale też
        SZYBCIEJ SIĘ PRZEGRZEWA. A to oznacza, że przy temperaturze powyżej 20 stopni w
        cieniu dziecko nie powinno być ubrane cieplej niż osoba dorosła, ponieważ nie
        umie się jeszcze bronić przed gorącem i zgrzeje się szybciej niż Ty. Twój
        organizm będzie się efektywniej i szybciej ochładzał niż dziecka.
        • shady27 melka_x 13.06.06, 16:37
          ja Ci gwarantuje ze nie przetlumaczysz ..... jak groch o sciane wink
          • kaskap4 Re: melka_x 13.06.06, 20:13
            czemu ty sie tak czepiasz wszystkich matek ,ktore zadawaja pytania nie masz co robic tylko afery krecic.Tu pisza matki ktore chca dobrze dla swoich dzieci a ty nie potrzebnie wtracasz sie i glupie rady dajesz.Juz nie wytrzymalam tak mnie wkurzaja twoje teksty.
            pozdrawiam mamy ktore sa normalnie sie wypowiadaja.
        • id.kulka Re: tylko.... 14.06.06, 09:31
          melka_x napisała:

> > chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęśc
          > iej
          > > siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak
          > się
          > > prowadzi wózek.
          >
          > To naprawdę nie taksmile. Problemy z termoregulacją niemowlęcia (czyli mniejsza
          > sprawnośc w utrzymaniu stałej temperatury ciała bez względu na temperaturę
          > otoczenia) oznaczają, że dziecko nie tylko szybciej się wychładza, ale też
          > SZYBCIEJ SIĘ PRZEGRZEWA. A to oznacza, że przy temperaturze powyżej 20 stopni
          w
          >
          > cieniu dziecko nie powinno być ubrane cieplej niż osoba dorosła, ponieważ nie
          > umie się jeszcze bronić przed gorącem i zgrzeje się szybciej niż Ty. Twój
          > organizm będzie się efektywniej i szybciej ochładzał niż dziecka.

...co absolutnie nie koliduje z moim twierdzeniem, że każde dziecko troszkę
          inaczej odczuwa temperaturę. Dlatego na pierwszym miejscu - przed
          najmądrzejszymi nawet teoriami o termoregulacji niemowlęcia - postawiłabym
          obserwację własnego dziecka i kontrolę ciepłoty ciała. Finito smile
    • iothe Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 14.06.06, 09:51
      U nas było wczoraj 26 stopni w cieniu (cieplej niż w domu), więc mój 7-miesięczniak na spacer pojechał w body z krótkim rękawem i krótkich spodenkach, bez skarpet smile
      No i zostałam obgadana przez dwie panie, które kiedy je mijałam na cąły głos (tak żeby słyszała) komentowały "mogłaby mu chociaż skarpety założyć" smile)) A moje dziecko nienawidzi jak mu ciepło, od razu robi się czerwony i włącza syrenę smile
    • crid80 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 21:41
      Kochane.
      Moj 8 miesieczny bobasek w taki dzien - jak na przyklad dzis - warszawa- baardzo cieplo!! - ubrany byl w body z krotkim rekawkiem i tyle smile
      Jak pojawia sie na sloneczku - wtedy cieniutka czapka z daszkiem, stopki gole.
      jak chlodniej o kilka stopni - to krotkie spodenki i skarpetki, czapka tylko na sloneczku, ew. bluzeczka z krotkim rekawkiem na body.
      Buziaki
      Karola
      • naturella Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 22:16
        Mój prawie 7-miesięczny maks był ubrany podobnie - body z krótkim rękawkiem. Na
        głowie cienka czapka jak siedział w wózku, jak spał to bez czapki. Plecki miał
        mokre, było 28 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka