kaskap4 12.06.06, 11:36 Czesc wiem ze podobne pytanie juz bylo ,ale ja nie wiem jak mam ubrac na dwor swoje dziecko,czy mozna juz w body z krotkim rekawkiem czy jeszcze nie.Jest cieplo ale wiatr wieje no i co mam zrobic?Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karynk Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:37 Mój ma skończone 10 m-cy. Na spacer ubieram body z długim, spodenki, skarpety, buty. Na głowie kapelusik zasłaniający uszy. W zapasie koszula. Odpowiedz Link Zgłoś
agalew Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:44 Moja mała ma 3 mies. wczoraj i dzisiaj ma na sobie body z krótkim rekawem i skarpetki. Jestem z Wrocławia u nas słoneczko i wiatr, ale ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 11:52 wczoraj bylismy na dworze, i molody byl ubrany w t-shirta, spodenki krotkie i skarpeteczki i cieniutkie butki Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 12:39 a to ty jestes jedna z tych matek, ktore przykrywaja dzieci kocami w upale?... czy uwazasz, ze dziecko ma popsuty termometr i jemu jest duzo bardziej zimno niz tobie? jak jest tak cieplo jak dzisiaj chyba w calej Polsce, to moje dziecko ma rampersa i najczesciej jest bez skarpet, jak zasypia przerzucam tetra. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskap4 Re: nie:) 13.06.06, 13:47 a do kogo to bylo bo ja tez nie przykrywam kocem wiec nie wiem do kogo to bylo skierowane.Dziekuje innym za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
karynk kocyk 13.06.06, 14:53 Coś mi się widzi, że to raczej mnie się oberwało za te body z długim i spodnie. Przyznaję, że wczoraj tak ubrałam dziecko ale jeszcze śmielej przyznaję, że tego załuję. Nie byłam chyba świadoma tak przyjemnej pogody. Dziś juz było na krótki i spodenki też krótkie. Ale ale, zapomniałabym. Kocyk dziś był! Na trawie leżał, by dziecię po nim raczkowało Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: kocyk 15.06.06, 23:05 To najwazniejsze, ze dzisiaj koc sie przydal do czegos...ja po prostu widze, kiedy moje dziecko w samym body poci sie i steka, bo jest jej goraco i naprawde ja rozumiem lezaca w tym wozku, do ktorego powietrze tak latwo sie nie dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 12:59 Cholera, jak widzę takie opatulone dzieci w czasie upału, to aż żałuję że w ustawie o fizycznym znęcaniu się nad dziećmi nie ma dodatku & PRZEGRZEWANIE. Moja babcia tak o mało co doprowadziła by do śmierci mojej Mamy, gdy w bardzo ciepły, letni dzień ubrała moją Mamę w kaftanik, ciepłe śpiochy, czapkę, przykryła kocykiem i wystawiła w wózku w cień drzewa. Gdyby nie sąsiad który był właścicielem poniemieckiego motoru z przyczepką i w szybkim czasie nie dostarczył babci z moją mamą do szpitala, to moja Mama by umarła z powodu udaru cieplnego. Czy musi dojść do tragedii którą będą opisywać w gazetach i omawiać w wiadomościach, żeby do Was dotarło że to jest niebezpieczne ??? Ukłony w stronę Mam, które swoje dzieci traktują jak ludzi, a nie istoty z innej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
lussi10 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 13:44 Chciałam zapytać te wszystkie mamy które ubierają dzieciątka w same body z krótkim rękawkiem, w czym same chodzą w taką pogodę. Ja np chodzę w spodniach i w cale nie jest mi gorąco. Czy wy chodzicie w samej bieliźnie??? Bez skarpetek i butów?? Ciekawi mnie ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 13:53 U nas jest 25 stopni ciepła. Ja w koszulce na naramkach i krótkich spodenkach, dzieciaki w samych spodenkach. Niestety, jako osobie dorosłej nie wypada mi chodzić w samej bieliźnie [choć taką miała bym ochotę], malutkim dzieciom [a tym bardziej noworodkom i niemowlaczkom] wypada wszystko. Mnie zastanawia jedno, jaką macie temperaturę w domu podczas kąpieli dziecka kiedy trzeba je rozebrać i moczyć, skoro przy temperaturze 24 [temperatura w mieszkaniu idealna do kąpieli] na powietrzu ubieracie je w długie rękawki i śpiochy czy też pajace i niezwykle często przykrywacie kocykami ??? Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:32 Ubieram na siebie jak najmniej i jak najkrocej..wlasnie wrocilysmy z dworu, bo nie dalo sie wytrzymac, mimo ze cora byla w samym rampersie, to wrocila cala czerwona (byla pod daszkiem wozka) i zgadzam sie z ktoras z dziewczyn, zeby to podciagac pod znecanie - tez o tym dzisiaj pomyslalam Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:35 W łazience nie wieje wiatr Poza tym, mama, która napisała list, wspominała o body z długim rekawkiem, a nie o przykrywaniu kocykiem, o co te gromy? W końcu długi cienki rękaw to nie koniec świata? Dorośli też chodzą różnie ubrani, ja np. bluzeczki na ramiączkach jeszcze bym nie założyła... Małą ubieram w krótki rękaw, sienkie spodeneczki, jeździ bez butów i skarpet, bo sama je ściąga. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:38 > W łazience nie wieje wiatr A co ma ciepły wiatr do ubioru ? Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 14:55 Chyba dużo zależy też od samego dziecka i tego, jak ono odczuwa temperaturę. Mateusz nie znosi być ubrany zbyt ciepło i jeśli przypadkiem ma na sobie jedną warstwę za dużo, to daje o tym dobitnie znać Ważne jest też to, czy na spacerze śpi, czy też nie. U nas jest dziś gorąco. Na tyle, że ja miałam na sobie bluzkę na ramiączka i spódnicę. Maluch w body z krótkim rękawkiem i lekkich spodniach. I cieńka czapka na łepetynę od słońca. A co do wiatru... Jeśli zawieje takie spocone plecki, to chyba nic dobrego z tego nie wyniknie?... Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 22:11 U nas dzisiaj było 28 stopni. Jeśli taka temp. dla Elf nie jest JESZCZE powodem do założenia bluzki na ramiączkach, to w ogóle nie mam pytań)) Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 15:43 ja ubieram dziecko lzej niz siebie, bo ja jestem zmarzluch a moj synek wrecz przeciwnie...wczoraj bylam u mamy , tak gderala zebym zalozyla dziecku bluze ze mu zalozylam, byl taki ryk ze szybko go rozebralam, caly sie spocil Odpowiedz Link Zgłoś
kaskap4 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 13:53 sorry ze wogole zadalam to pytanie widze ze ,mnie tu osadzaja ze ja dziecko w koc zawijam.Nie myslalam ze tak tu matki brzydko pisza.Wiecej nie bede zadawala pytan -bo po co aby pozniej czytac jakis oszczerstw na swoj temat.Innym mama dziekuje. ps.swoje dziecko ubieram w body z krotkim rekawkiem i skarpetki(teraz posadzcie mnie ze za cienko) Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 12:31 W koszulce na ramiączkach albo z krótkim rękawkiem. Krótkie spodenki do tego. Same sandały - z konieczności, bo trudno na boso po ulicy chodzić. Ale o skarpetkach ani myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 15:46 Niemowlę się szybciej wychładza, ale też szybciej się przegrzewa niż dorosły. Dlatego w upały nie obowiązuje zasada to samo co dorosły plus jedna warstwa dodatkowa. Wystarczy to samo co dorosły. Ja dziś syna ubrałam w t-shirt z krótkimi rękawami i przewiewne spodenki. Stopy gołe (sama miałam klapki na bose stopy), nie wyobrażam sobie skarpetek przy takim upale. Czapka tak, ale cienka, od słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskap4 Re: Strach o cokolwiek zapytać... 13.06.06, 13:55 dzieki ze to samo myslisz co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
lucado Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 16:53 ja mieszkam w gdańsku i u nas upalnie ale wietrznie. małego (ma 6 mcy) ubrałam spodenki, skarpetki cienkie białe i koszulka bez czapki jak jest w cieniu(czyt, w wózku) jak na rękach to cieniutka czapa by nie dostał udaru.skarpetki są na parę minut ściągane żeby skóra stopniowa przyzwyczajała sie do słońca a co do mama przegrzewających dzieci widziałam kilka takich co jeżdżą z plandeką którą zimą się zakłada. jak to widzę to nie wiem kogo mi bardziej żal dzieci czy ich rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 22:55 Koszulka z krótkim, krótkie ale grubsze spodenki, skarpetki (zdjęłam w końcu), goła główka. I tak był cały spocony jak go podniosłam. Mały wyglądał jak z innej planety. Absolutna większość dzieci miała lekkie co prawda ale zawiązywane pod szyją czapki, grube spodenki, skarpety, nierzadko jakiś kocyk (te mniejsze), śpiochy. A do tego smok na uspokojenie bo się pewnie darły z gorąca. Przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 23:06 Olga: Body krótki rekaw, spodenki, skarpetki, apaszka na łebku. Dziecko w sąsiednim wózku: polarowy dresik, kocyk, czapka bawełniana, na oko dwuwarstwowa. Purpurowe. I pyanie mamy tegoż dziecka "Czemu pani córeczka taka bledziutka? Mój Adaś taki rumiany, aż miło." Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 12.06.06, 23:28 widzialam dzisiaj cos strasznego... duzy chlopak, na pewno powyzej 6 miesiecy, o dziwo gola glowa... dżinsy, skapretki, buty, koszulka chyba z krotkim ale pod nia jeszcze cos bo bylo widac... ciekawe dlaczego mama co chwila wpycala mu smoczek do buzi, plakal strasznie... przy tym moja Zabka, juz prawie bo jutro 3- miesieczna , w body z krotkim i leciutenkiej chusteczce, pewnie nawet nie potrzebnej... i naprawde sporo dzieciaczkow bardzo grubo ubranych, tylko ze takich malutkich, chcociaz moze nawet w wieku mojej corki bo Ona akurat jest duza dziewczyna dlatego niekiedy nie potrafie porownac.. w kazdym razie podobnego zjawiska jak u mnie w wozku nie widzialam... Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszynka79 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 13.06.06, 07:32 wczoraj było u nas 27 stopni- zatem ja w letniej sukience i klapkach, a moje Szczęscie w rampersiku i cieniutkim kapelusiku.Aha nózki miał goluteńkie. No i posmarowany calutki kremem Nivea fakt.30. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 co to jest rampers??? 13.06.06, 08:13 tak czytam i nie wiem.... a co do ubierania, to chyba zależy d regionu kraju.... wszędzie ciepło, ale u nas ciepło było dopiero pierwszy dzień. mała 9 msc była ubrana w body z krótkim rękawem i cienkie spodenki 3/4. kapelusz jak siedziała, ale go sobie zrzucała cały czas(( oczywiście bez skarpetek, ale i tak jej za gorąco było. cóż, to przez to, że jeszcze dzień wcześni bluze i długie spodnie miała, wiekszość dzieci czapki i koce. a ten wiatr to u nas mityczny- przeciez huragany nie wieją, nie powinien byc przyczyna ubierania dzieciom czapek i przykrywania kocem. Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 08:34 chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęściej siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak się prowadzi wózek. Ja sam nawet w taką pogodę czytając książkę nakrywam się lekkim kocem bo robi mi sie chłodno. Nie mówię żeby dziecku 3 wartstwy ubrań założyć ale trzeba wziąć pod uwagę że taki maluch siedzi lub leży w wózku. I trochę tolerancji dla młodych matek, które nie robią tego po to aby dziecku krzywdę zrobić tylko po prostu nie wiedząj ak takiego malucha ubrac na spacer Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:13 siebie tez kocem nakrywasz?????? ludzie wiecej rozumu, lepiej dziecko schlodzic niz przegrzac.... Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:21 przeczytaj dokładnie co napisałam zanim odpowiesz!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:22 no wlasnie przeczytalam ze kocem sie okrywasz....gratuluje, ciekawe czym okrywasz sie jak jest 15 stopni....pierzyna??? !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 09:33 nie moja droga, jeżeli jesteś taka ciekawa to ci odpowiem - kołdrą!!!!!!!! powinnać iść na kurs czytania ze zrozumieniem bo obawiam się że tej umiejętności nie posiadasz Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka baby :-) 13.06.06, 10:01 Shady, ale o co ta afera? Przecież dziewczyna całkiem z sensem pisze To przecież oczywiste, że inaczej odczuwa temperaturę ktoś, kto leży/siedzi/ogólnie jest mało mobilny (dziecko w wózku - i do tego osłonięte budką, a więc w cieniu), a inaczej ktoś, kto jest w ruchu, idzie, pcha wózek. Nie chodzi o nakrywanie się kocem w upał, gdy żar się leje z nieba. Ale przy temperaturze ok 20 stopni sama zauważyłam, że mimo iż jest mi ciepło w krótkim rękawku, to Mateuszowi muszę założyć cieniutkie body z długim rękawem (co innego, gdy jest gorąco, wtedy oczywiście krótki rękaw lub w ogóle bez). W domu mamy ok 20 stopni i gdy bawię się z maluchem, chodzę po mieszkaniu, nie jest mi zimno w gołe nogi i ręce, ale gdy kładę się na wyrze z książką, to czymś się muszę nakryć. A tak swoją drogą, czy te wszechwiedzące mamy (mówię o autorkach tych ostrzejszych komentarzy) były już na wstępie takie pewne swych racji? Bo ja - szczerze mówiąc - w pierwsze wiosenne dni zgłupiałam stojąc przed szafą. Nie byłam do końca pewna, jak mam ubrać siebie, a co dopiero malucha... Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Bomba 13.06.06, 10:04 Do Bomby: rampers to takie body z krótkim nogawkami (no, może są też z długimi, ja takowych nie posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 jaka znowu afera??? 13.06.06, 17:10 ciekawe ze tylko moje wypowiedzi sa traktowane jako afera, przeciez to nie tylko moje zdanie, ale wielu mam ktore tu sie wypowiedzialy Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: jaka znowu afera??? 13.06.06, 22:29 Niby się ie rusza ale też trzeba wziąć pod uwagę, że leży w wózku, w którym jest jakaś budka i na pewno niema takiego "owiewu" jak na zewnatrz . Jak zaglądam małemu do środka to zawsze czuję, że ma cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: jaka znowu afera??? 14.06.06, 09:32 kotka.szrotka napisała: > Niby się ie rusza ale też trzeba wziąć pod uwagę, że leży w wózku, w którym > jest jakaś budka i na pewno niema takiego "owiewu" jak na zewnatrz . Jak > zaglądam małemu do środka to zawsze czuję, że ma cieplej. Aaa, to już zależy od wózka. Mateusz w spacerówce ma dość przewiewnie, do tego nie chce jeździć oparty, wciąż wychyla się do przodu. Owiew ma z każdej strony i chyba dobrze mu z tym Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 13:41 nie jestem twoja droga.....koncze z toba dyskusje bo nie ma sensu pani nadwrazliwa Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: co to jest rampers??? 13.06.06, 13:48 jeszcze raz polecam ci kurs czytania ze zrozumieniem i cieszę się że kończysz ze mną dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: co to jest rampers??? 15.06.06, 22:15 Jak się leży to jest chłodniej? Weź się sama połóż w wózku w upale i postaw sobie budkę na głową... ! Odpowiedz Link Zgłoś
adanis tylko.... 13.06.06, 13:34 body na krotki rekaw i cieniutkie skarpeteczki(nozki sa na zewnatrz i szybciej sie chlodza jak powiewa).Zaznaczam,ze maly jest pod parasolka i nie zakladam czapeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: tylko.... 13.06.06, 16:21 > chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęściej > siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak się > prowadzi wózek. To naprawdę nie tak. Problemy z termoregulacją niemowlęcia (czyli mniejsza sprawnośc w utrzymaniu stałej temperatury ciała bez względu na temperaturę otoczenia) oznaczają, że dziecko nie tylko szybciej się wychładza, ale też SZYBCIEJ SIĘ PRZEGRZEWA. A to oznacza, że przy temperaturze powyżej 20 stopni w cieniu dziecko nie powinno być ubrane cieplej niż osoba dorosła, ponieważ nie umie się jeszcze bronić przed gorącem i zgrzeje się szybciej niż Ty. Twój organizm będzie się efektywniej i szybciej ochładzał niż dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 melka_x 13.06.06, 16:37 ja Ci gwarantuje ze nie przetlumaczysz ..... jak groch o sciane Odpowiedz Link Zgłoś
kaskap4 Re: melka_x 13.06.06, 20:13 czemu ty sie tak czepiasz wszystkich matek ,ktore zadawaja pytania nie masz co robic tylko afery krecic.Tu pisza matki ktore chca dobrze dla swoich dzieci a ty nie potrzebnie wtracasz sie i glupie rady dajesz.Juz nie wytrzymalam tak mnie wkurzaja twoje teksty. pozdrawiam mamy ktore sa normalnie sie wypowiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: tylko.... 14.06.06, 09:31 melka_x napisała: > > chyba wszystkie mamy zapomniały o ważnej rzeczy: tak małe dzieci najczęśc > iej > > siedzą w wózku a wiadomo że jak się lezy to wtedy jest chłodniej niż jak > się > > prowadzi wózek. > > To naprawdę nie tak. Problemy z termoregulacją niemowlęcia (czyli mniejsza > sprawnośc w utrzymaniu stałej temperatury ciała bez względu na temperaturę > otoczenia) oznaczają, że dziecko nie tylko szybciej się wychładza, ale też > SZYBCIEJ SIĘ PRZEGRZEWA. A to oznacza, że przy temperaturze powyżej 20 stopni w > > cieniu dziecko nie powinno być ubrane cieplej niż osoba dorosła, ponieważ nie > umie się jeszcze bronić przed gorącem i zgrzeje się szybciej niż Ty. Twój > organizm będzie się efektywniej i szybciej ochładzał niż dziecka. ...co absolutnie nie koliduje z moim twierdzeniem, że każde dziecko troszkę inaczej odczuwa temperaturę. Dlatego na pierwszym miejscu - przed najmądrzejszymi nawet teoriami o termoregulacji niemowlęcia - postawiłabym obserwację własnego dziecka i kontrolę ciepłoty ciała. Finito Odpowiedz Link Zgłoś
iothe Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 14.06.06, 09:51 U nas było wczoraj 26 stopni w cieniu (cieplej niż w domu), więc mój 7-miesięczniak na spacer pojechał w body z krótkim rękawem i krótkich spodenkach, bez skarpet No i zostałam obgadana przez dwie panie, które kiedy je mijałam na cąły głos (tak żeby słyszała) komentowały "mogłaby mu chociaż skarpety założyć" )) A moje dziecko nienawidzi jak mu ciepło, od razu robi się czerwony i włącza syrenę Odpowiedz Link Zgłoś
crid80 Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 21:41 Kochane. Moj 8 miesieczny bobasek w taki dzien - jak na przyklad dzis - warszawa- baardzo cieplo!! - ubrany byl w body z krotkim rekawkiem i tyle Jak pojawia sie na sloneczku - wtedy cieniutka czapka z daszkiem, stopki gole. jak chlodniej o kilka stopni - to krotkie spodenki i skarpetki, czapka tylko na sloneczku, ew. bluzeczka z krotkim rekawkiem na body. Buziaki Karola Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: jak ubieracie swoje 8 miesieczne dzieci 15.06.06, 22:16 Mój prawie 7-miesięczny maks był ubrany podobnie - body z krótkim rękawkiem. Na głowie cienka czapka jak siedział w wózku, jak spał to bez czapki. Plecki miał mokre, było 28 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś