Dodaj do ulubionych

ssanie palca???

18.06.06, 09:21
Może ktoś mi podpowie co mam zrobić z moją malutko (prawie 3m-ce).Zaczęła ssać
kciuka, najpierw cała łapkę więc jeszcze się nie martwiłam ale teraz już
wyspecjalizowała się w jednym paluchu big_grin. Smoczek nie jest niestety wyjściem
bo nie toreluje, mam w domu 4- różnych firm i kształtów, żaden nie pasuje. Co
prawda , ostatnio oglądałam program , gdzie stwierdzono że to nieprawda że nie
może ssać kciuka, że jedyny minus tego to że trudno odzwyczaić. Sama już nie wiem.
Obserwuj wątek
    • alfikus Re: ssanie palca??? 18.06.06, 09:57
      U na sto samosmile Jak odkryła własnego kciuka to smok poszedł w odstawkę. Na
      początku zakładałam jej rękawiczki, ale dla niej to nie był problem, bo ssała
      kciuka przez rękawiczkęsmile Pediatra powiedziała, że w ten sposób dzieci
      przygotowują dziąsełka na ząbki. Teraz jak wyjmuje jej kciuka z buzi, to wkłada
      drugiegi i tak w kółoko. Przychodzi nam tylko czekać i ignorować. Podobno to
      samo zaniknie. A jak nie to będziemy się później martwićsmile) Pozdrawiam
    • brunette23 Re: ssanie palca??? 18.06.06, 12:11
      już nie wiem który raz to tutaj piszę... uwierzcie, dzieci nie chcą ssać
      smoczków bo są mądre!!! smile ssanie gumy bądź silikonu to z całą pewnością nic
      przyjemnego, chociaż szczerze mówiąc nie próbowałam... wink a własne palce to
      dopiero frajda!!! smile a juz na pewno nawet z perspektywy mamy kciuk powinien
      budzić dużo mniejszy niepokój niż smoczek... pozdrawiamy! smile
      • kolejnamama Re: ssanie palca??? 18.06.06, 12:13
        Dzięki, chyba wolałam się upewnić że pozwalanie na ssanie kciuka nie jest dla
        mojej wygody big_grin
        • mamamikolaja7 Re: ssanie palca??? 18.06.06, 16:53
          mój synek ssał kciuka i wszyscy dookoła "napadali na mnie" że to żle itd,
          ponieważ mi to zupełnie nie przeszkadzało i nie chciałam mu dać smoczka,
          wychodziłam z założenia, że to naturalny odruch, który dziecko ma już w brzuszku
          u mamy i nie ma w tym nic złego(podpierałam sie literaturą) dopóki nie jest
          używany w nadmiarze. dziecko od urodzenia ma naturalną potrzebę ssania- u
          jednych dzieci jest to mniejsze u innych większe w 4 miesiącu osiąga swój punkt
          kulminacyjny, w 5 miesiącu zaczyna zwalniać a od 6 miesiąca zanika, i jesli
          dziecko nadal to robi to jest to już kwestia nawyku. I tak mój synek ssał sobie
          ze spokojem kciuka ( wygladał uroczo), kiedy w 3 miesiącu zauważyłam wyrażny
          wzrost ssania kciuka, wprowadziłam mu smoczek, ale głownie do zasypiania, w
          dzień próbowałam zając mu rączki grzechotkami. potem przyszło zabkowanie w 6
          miesiącu i nie chciał smoczka bo go bolały dziąsełka- uznałam że to świetny
          moment na odstawienie smoczka - i tak nie zna go do tej pory. W 8 miesiący
          powrócił nagle kciuk, ale pomyslałam że to dlatego, że zmniejszyła się ilość
          ssania cyca w ciągu dnia, wieć postanowiłam poczekać... po niedługim czasie
          ssanie kciuka zniknęło tak nagle jak sie pojawiło. Oczywiście każde dziecko jest
          inne, ale wyciągnij z naszych doświadczeń to co uznasz za stotowne. powodzenia.
          • brunette23 Re: ssanie palca??? 19.06.06, 19:56
            no właśnie... zapomniałabym... grzechotki, gryzaki i cała ta reszta bo dziecko
            musi wszystkiego spróbować, pieluchy tetrowej, kocyka, itd... w ten sposób
            poznaje swiat! smile moja 3-miesięczna córeczka jako że nie zna smoczka juz od
            dawna wpycha sobie do buzi wszelkie mozliwe gryzaczki, wyspecjalizowała się w
            tym doskonale, no i rączki sobie usprawnia a poza tym dzięki gryzaczkom one
            same rzadziej ladują w buzi... na poczatku trzeba mieć troche cierpliwości w
            ciągłym podawaniu ich dziecku ale opłaca się! smile
    • oliwkas Re: ssanie palca??? 19.06.06, 20:06
      Moja córka ma 15 miesięcy, kciuk ssie od 5 miesiąca i nie widać końca. Żadne
      metody nie pomagają, nawet pieprz. Dziecko palec oblizało i dalej ciągnęło
      kciuka. Czy to kiedyś przejdzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka