karina127 11.07.06, 14:28 Mój problem,to ropiejące oczko mojego 8 dniowego synka. Pani połozna w szpitalu kazała przemywać oczko solą fizjologiczną a nawet wlewać ją do oczka. Czy któraś miała taki problem? I jak sobie radziła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula78 Re: Ropiejące oczko u 8 dniowego smyka!!!!!!!!!!! 11.07.06, 14:49 Też mieliśmy te sam problem. Trzeba przemywać solą fizjologiczną. Polecam też masowanie oczka w czasie karmienia. Jak nie przejdzie, to idz z powrotem do okulisty, to przepisze Ci antybiotyk. Jak i to nie pomoże, to jedynym wyjściem jest udrożnienie kanalika ocznego. Niezbyt przyjemne, bo robią to na żywca. Odpowiedz Link Zgłoś
martulka79 Re: Ropiejące oczko u 8 dniowego smyka!!!!!!!!!!! 11.07.06, 14:52 nam sol fizjologicza nie pomagala i przemywamy rumiankiem.Pediatra tez chcial dac antybiotyk, ale wole mniej drastyczne metody, tym bardziej, ze farmaceutka powiedziala, ze ten lek jest dosc silny.Chyba,ze rumianek nie pomoze to wtedy nie mamy wyjscia....ale widze, ze jest duzo lepiej niz po soli. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: do lula78 11.07.06, 14:58 kochana! błagam, napisz na czym ten zabieg polega, jeżeli wiesz ??! co i jak robią maluszkowi ?? moją małą chyba to czeka i strasznie się obawiam (((((((((((((((((( plis plis Odpowiedz Link Zgłoś
lula78 Re: do kasia_sp 11.07.06, 15:59 Polega to na włożoniu igiełki w koncik oka i przepłukaniu. Zabieg odbywa się bez znieczulenia. Trwa to dosłownie chwile. Wypraszają przy tym rodziców. Może w Twoim przypadku nie będze to konieczne. Spróbuj jeszcze z wodą z Morza Martwego i rób masażyk oczka, bo niestety zazwyczaj nasi lekarze przepisają antybiotyki i co lepsza same zagraniczne, a o masażu oczka mało kto mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
kotosz Re: Ropiejące oczko u 8 dniowego smyka!!!!!!!!!!! 11.07.06, 14:53 Hej. Nie martw się, dzieciaczki często tak mają. Przemywaj dużo solą fizjolog. i spróbuj zrobic masaż kanalika łzowego, żeby go odetkać. Mój synuś też tak miał. Pomogła sól i masaże. Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: Ropiejące oczko u 8 dniowego smyka!!!!!!!!!!! 11.07.06, 16:09 Mi telefonicznie lekarz przepisal i kazal kupic -SULFACETAMIDUM-krople do oczu i kropic po 4 krople do OBU OCZU 4 razy dzinnie przez okolo 4 dni.Pomoglo.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karina127 do kotosz 11.07.06, 17:02 Jeszcze pytanko o kanalik łzowy. Gdzie on się znajduje. Przepraszam za głupie pytanie. Gdzie najlepiej masować,żeby pomogło jak najszybciej. Chodzi mi o to,żeby mały nie cierpiał przez tą ropę. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaz Re: do kotosz 11.07.06, 17:13 Jak lekko odchylisz dolną powiekę, to w wewn. kąciku widać małą dziureczkę. J polecam mocny napar z czarnej herbaty (za okulistką starej daty). Rumianek jest ponoć za ostry. Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: do kotosz 11.07.06, 17:21 Rumainek moze uczulac a herbata jest lepsza.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Ropiejące oczko u 8 dniowego smyka!!!!!!!!!!! 11.07.06, 17:08 ja polecam przemywanie naparem ze świetlika - u nas przeszło po około 4 dniach przemywania 2 razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś