Dodaj do ulubionych

ssanie-pozwalac?

15.07.06, 11:34
moja mala zrobila sobie ze mnie smoczek-ssanie przed snem, ssanie w stresie
itd.czy dobrze robie pozwalajac jej na to?jest przez to spokojniejsza ale nie
wiem czy to minie czy sie przyzwyczaji?smoczka nie chce-probuje od urodzenia.
jak moglabym probowac to ograniczyc to9 ssanie bo jedzenie, usypianie itd
powoduja ze duzo ulewa.
aha, mala ma 11 tyg.
Obserwuj wątek
    • brunette23 moja rada: zmienić przyzwyczajenia... :) 15.07.06, 12:16
      my tez nie uzywamy smoczka... ani ja nie służę jako smoczek, nigdy nie służyłam
      i tak juz zostało... nie wiem czy to moja zasługa czy Małej ale nigdy nie
      dopuszczałam żeby do końca zasypiała przy piersi ani Jej piersia nie
      uspokajałam... dostaje pierś jak jest głodna albo wydaje mi się że chce Jej się
      pić, chociaz do picia dostaje też herbatkę... myslę że to kwestia utrwalonych
      nawyków i jeśli tego nie zmienicie i nie utrwalisz Jej że pierś służy do czegoś
      innego niż wiszenie przy niej w kółko to tak juz zostanie a to chyba nie jest
      dobre tak naprawdę dla nikogo... possać dla uspokojenia Maluszek może sobie
      paluszki jak juz je odnajdzie i to bedzie dla niego frajda, przy czym zaznaczam
      ze ja nie jestem wrogiem ssania palców bo uważam że dziecko dzięki wkładaniu
      ich do buzi i wszystkiego innego tez poznaje siebie i świat... pozdrawiamy! smile
      • ania2518 Re: moja rada: zmienić przyzwyczajenia... :) 15.07.06, 13:21
        Ja niestety przyzwyczailam moja mala do ssania przy kazdej okazji, bo o smoczku
        nawet nie bylo mowy. Piers byla dla niej pocieszycielem w kazdej sytuacji. Teraz
        Oliwka ma 9 miesiecy i nie usnie bez piersi. Naprawde jest to uciazliwe. Dopoki
        malenstwo jest jeszcze malutkie radze oduczyc tego ssania w kazdej sytuacji.
    • oza74 Re: ssanie-pozwalac? 15.07.06, 14:48
      mój maluszek ma teraz 5,5 m-ca, od początku nie chciał smoczka. początkowo ,
      gdy miał silny odruch ssana, wisiał na piersi, ale przeszło mu to. teraz już
      nie cycoli,najada się szybko, ale zasypia przy cycku (albo bujane). na
      pocieszenie nie daję piersi, biorę na ręce, klepię po pleckach i pomaga.
    • brunette23 Re: ssanie-pozwalac? 15.07.06, 14:51
      jeszcze mozna spróbować z grzechotkami, gryzakami i innymi tego typu, zajmuja
      ręce i buzię... a Maluszek ćwiczy zdolności manualne... smile polecam! sprawdza
      się! smile
    • kanna Re: ssanie-pozwalac? 15.07.06, 18:38
      Mój synek miał bardzo silny odruch ssania i tez miał ochote wisiec na mnie w
      kółko. Ale ja nie miałam ochoty, wiec dałam mu smoczek (chociaż oczywiscie jako
      nowoczesna matka byłam przeciwna smoczkom).
      Chwale sobie ta decyzje do dziś, bo wiele moich nzajomych sie na to nie zdobyło
      i co 15 minut miało małeggo ssaka na cycku...

pozd. Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka