Dodaj do ulubionych

dwa pytanka: ząbki i sab simplex

17.08.06, 23:19
1. moja 2 msc córeczka sie ślini i jest bardzo niespokojna. czy to na 100%
poczatek zabkowania??
2. jesli któraś z Was ma Sab Simplex to mam wielka prosbe: prosze napiszcie
jaki tam jest sklad i ile trzeba dawkowac.
prosze pomózcie
Obserwuj wątek
    • lilyfee Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 17.08.06, 23:26
      Do pyt. 2. Skladu ci nie podam,bo juz nie uzywam i nie mam opakowania,a lekarz
      zalecil podawac mojej malej 6 razy dziennie po 15 kropel. Pomoglo.
      • bea-ta Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 18.08.06, 07:55
        ad. 1 to nie zabkowanie na 100%, to czas kiedy gruczoły slinowe zaczynają
        intensywnie pracowac ( fizjologia!) a dziecko sie ślini , bo nie łyka jej dość
        sprawnie smileRaczki taki maluch tez może częściej wkładać do buziaka i to także
        nie jest oznaka ząbkowania a silnej potrzeby ssania. Beata
    • bea-ta Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 18.08.06, 07:57
      ad.2 Sab simplex ukrzemiony dimeticon( subst. czynna zapobiegająca zbijaniu się
      gazów w większe konglomeraty, nie wchłania się z przew. pok., jest bezpioeczna,
      nie można przedawkowac), wg. ulotki do każdego karmienia- butelki z mlekiem
      podajesz 15 kropli to coś ponad 200mg dimetoconu. U nas też są jego preparaty,
      ale w dawce o połowe mniejsze a przez to mniej skutecznej np. Infacol. Beata
      • gosia1004 Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 18.08.06, 17:43
        dzieki wielkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • nina1976 Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 19.08.06, 16:47
        Moja córcia -7 tyg-tez niestety cierpi na kolki. Podaję jej sab simplex po 5
        kropli do każdej butli w dzień i szczerze powiedziawszy niewiele pomaga. Nie
        posiadam ulotki od kropelek. Piszecie, że podaje się po 15 kropli. Mnie
        przeraża ta ilość. Czy na ulotce jest coś odnośnie skutków ubocznych? Czy Wam
        sab dawkowany zgodnie z ulotką pomógł?
        • elieka Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 19.08.06, 19:23
          ja podaje po 10-12 kropli do kazdego karmienia, czasami kropnie mi sie 15 i
          jest o niebo lepiej.
          przwdawkowac - tak jak napisała bea-ta - nie mozna bo nie wchłania sie z
          przewodu pokarm.
          a dlaczego podajesz tylko 5 kropli skoro na ulotce jest 15 i dlaczego tylko w
          dzien??
          • nina1976 Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 19.08.06, 20:10
            Tak jak pisałam nie posiadam ulotki. Kropelki dostałam "w spadku" po dziecku
            przyjaciół. Oni podawali tylko 7 kropel w przypadku ataku kolki. Wydawało mi
            się to dziwne. Wolałam zwalczać przyczynę więc sama ustaliłam dawkowanie-
            okazało sie że za mało. Teraz dzięki Wam znam już zalecenia i dawkowanie z
            ulotki więc będę postępowała zgodnie z nimi. ps. dzis odpukać dzień BEZ
            KOLKI!!!!Pozdrawiam
        • zolie Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 19.08.06, 22:23
          nie bój sie, kochana, tego nie mozna przedawkowac, bo to sie w ogóle nie
          wchłania z przewodu pokarmowego, a 5 krpl. nie podziala...
    • alarog1 Re: dwa pytanka: ząbki i sab simplex 19.08.06, 20:19
      pyt.1 mój synuś dostał dwa ząbki już pod koniec trzeciego miesiąca, od tej pory
      strasznie się ślini, ale zębów nie widać innych, a ma w tejchwili 6 miesięcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka