Dodaj do ulubionych

Nutramigen, mleko następne?

18.08.06, 09:11
Czy w przypadku nutramigenu jest mleko nastepone 1, 2, 3..? Mój synek ma 5
miesięcy i ciągle dostaje nutramigen ten sam i dodatkowo codziennie marchewke
i jabłuszko. Mam nadzieje że robię wszystko ok.
Obserwuj wątek
    • izabela1976 Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 09:54
      Nutramigen jest tylko jeden.
      • malina222 Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 11:34
        Mój chrześniak pił przez dwa lata. Cały czas ten sam.
        • kasia_sp Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 11:39
          moja córa też jest na nutramigenie (ma 4,5 miesiąca)
          dodatkowo ma rozszerzoną dietę o jabłuszko, marchewkę i całą resztę 'po 4
          miesiącu'
          pytałam naszą pediatrę do kiedy ten nutramigen i czy będziemy próbować z
          niego "wujść" to powiedziała, że jak mała skończy 6 miesięcy to spróbujemy z
          mieszankami sojowymi
          pozdrawiam!
          • anka1 Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 11:43
            moje dziecie ma 2,5 roku i nadal nutramigen pije. ciagle ten sam tylko "dawka'
            wieksza.
            na mieszanki sojowe lepiej uwazac, moga uczulac tak samo jak zwykle mleko, a
            jesli sa z soi transgenicznej to lepiej ich w ogole dziecku nie podawac.
            • kasia_sp Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 11:56
              no właśnie .....
              tak się przy okazji zastanawiam - moja córa zaczęła pić nutramigen ze względu
              na podejrzenie nietelarncji laktozy (miała leciutko śluzowate kupki) - czy
              faktycznie ma tą nietolerancję (??) kiedy próbuje się wprowadzić dziecku
              preparat mlekowy w takim przypadku?? i czy w ogóle czy jednak nie ??
              macie jakieś doświadczenia w tym temacie??
              • bea-ta Re: Nutramigen, mleko następne? 18.08.06, 12:27
                Nietol. laktozy nie objawia się śluzem w kupie, a gazami, wzdęciami, kupami
                kwasnymi, biegunka, strzelające kupy. Śluz to domena alergii na białko krowie.
                NL może współistnieć z alergia na baiłka, bo alergen uszkadza enterocyty( kom.
                jelitowe) które wydz. enzym laktazę, trawiącą laktozę- cukier mleczny i przez to
                jest brak tego enzymu i lakztoza nie jest trawiona co daje objawy nietolerancji.
                Tu są linki
                www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,54
                www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,268
                Po 6mz faktycznie mozna spróbowac podac mleko HA, po co sojowe?Zaś przy alergii
                i Nl dobrze doczekac do 11-12mz kiedy podaje sie przetwory mleka i zacząc
                rozszerzanie diety od nich a jak przejda spróbowac przejśc po 12mz na zwykła juz
                mieszankę. Im starszy maluch tym sojzralszy ukl. pok. i mniej przepuszczalna
                ściana jelit dla alergenów. Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka