Dodaj do ulubionych

Kąpiel-płacz

18.08.06, 10:32
moja 3 miesięczna córeczka płacze niebogłosy jak się ją kąpie. jeszcze po
kąpieli zanosi sie płaczem przez 15 min, czy może macie jakieś sposoby żeby
dziecko przyzwyczaic do wody
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 10:37
      zawsze tak bylo?

moze kap ja w wannie, daj ojcu do kapieli, kup jakas zabawke, sprobuj
      chlodniejszej/cieplejszej wody, a moze wez na basen i tam polubi?
      • ruda_szczurka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:04
        Chyba nie zawsze.. 3 miesiące płaczu - nikt by nie wytrzymał wink

Poza tym, co napisalaś może to być zwykła zmiana preferencji wink
        Matylda np raz lubiła prysznic, raz nienawidziła i uciekała. Przez pewien czas
        smiała się podczas mycia głowy a pewnego dnia rodzarła się jakbym ja odzierała
        ze skóry. Głowka ma być sucha i koniec kropka! Po długich pertraktacjach
        osiągnęłysmy kompromis - moczymy włosy wodą z konewki....

Możliwe też, że maleństwo przestraszyło się czegoś i teraz wanna zle jej sie
        kojarzy. MOże zmiana miejsca mycia? Mała miseczka?
        Synek koleżanki dawał się myć tylko włożony do wanny w ubranku. Podczas kąpieli
        był powoli rozbierany - inaczej ryki, wrzaski, tragedia i dramat wink

• szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 10:47
      moja mała była po porodzie 3 tygodnie w szpialu, myslalam ze to przez to. Ale
      jak sobie przypomniałam, od razu po przyjściu nie było aż tak żle. Już
      próbowałam różnej temoperatury wody, kładlismy ją tacie na brzuchu i
      dolewaliśmy wody, Ona boi sie już samego dzwięku wody, jak odkecam kran, żeby
      jej nalac, Więc samo włożenie do wody to już krzykm, wiec zabawka odpada, bo
      jak już jest w wodzie to ryczy i nie pomaga jej juz nawet smoczek, żeby sie na
      chwile uspokoiła
      • faq Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:12
        to moze nalej wode a dopiero potem przynies corke, moze pusc muzyke a moze na
        chwile odpusc? az tak dziecko sie nie brudzi smile przemyj wacikami. moze sie raz
        przestraszyla znienacka puszczonej wody i zle sie jej kojarzy?
        • ruda_szczurka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:18
          Dokładnie - odpuśc sobie kąpiele na pare dni.
          Wez miske wody, połóz ją na ręczniczku i myj gąbką a za kilka dni sprawdz czy
          da się włożyc do wanny juz napełnionej wodą wink
      • angelika75 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:00
        Witam serdecznie ,wiele moze byc takiego zachowania sadze ze zle jej sie kojazy
        z pobytem w szpitalu przeciez tam kapia te biedne dzieci pod tym kranem jak ...
        az sie serce kraja ale nie napisalas co uzywasz do kapieli czy przed kapiela je
        jak ja wkladasz do wanny to bardzo wazne
    • agabilinska2 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:41
      kochana moja wyła do 4,5 miesiąca potem nagle sie odwidziało próbowalismy
      różnych sposobów i nic nie działało nie martw się /wiem latwo gadac kiedys za
      to bym zabiła!/ przejdzie , teraz jeździmy z małą na basen i jest placz jak ja
      z wody wyciągamysmile
      • szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:02
        mam nadzieje ze u nas tez tak będzie, dzieki za rady i pocieszenie
    • joasia1234 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:44
      moja też wrzeszczała jakbyśmy ją co najmniej ze skóry obdzieralismile zaczęłam
      kłaść na dnie pieluchę, a później materacyk z gąbki (o zgrozo - siedlisko
      zabójczych bakterii) - po płaczu ani śladu. Mała po prostu nei czuła się
      komfortowo dotykając dna wanienkismilektóre jest widocznie zbyt twarde dla
      delikatnej pupcismiledzieci mają różne upodobania, teraz kąpiel to dla niej
      świetna zabawa
      • szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:01
        Pieluszke mam, ale spróbuje z mata, dzięki
    • szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:44
      casmi myje ja wacikami ale co drugi dzien, ale moze macie racje i spróbuje na
      kilka dni odpuscic a potem moze ja wykapie w pokoju albo w kuchni.
      dzieki za rade, bo naprawde mam juz dosyc tych wieczornych kapieli, jestesmy,
      po nich wykonczeni
      • angelika75 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:11
        my kapiemy mala w cieplutkim pokoju sprobuj stworzyc mila atmosfere nierezygnuj
        z kapieli bo przyzwyczai sie do chusteczek moze mydelko ja w oczka pircze
        sprobuj ja delikatnie wkladac kilka razy do tej wanienki rzeby oswoila z woda
        duzo mow doniej i sie smiej niechpoczuje sie bezpiecznie powodzenia
    • doralia Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:24
      Bardzo Ci współczuję bo ja przerabiałam to przez 2 miesiące, straszny płacz
      przy kąpaniu i zaraz po. Śpioszki miała zakładane gdy ktoś trzymał ją na
      rękach, próbowaliśmy różnych sposobów, te wymienione tutaj też, po jedzeniu,
      przed jedzeniem, woda chłodniejsza, woda cieplejsza itd. Okazało się, że w
      ciepłej wodzie miała skurcze jelit bo ma skazę białkową i dopiero kiedy
      przeszłam na dietę, bym mogła dalej karmić dziecko zaczęło się pięknie i
      spokojnie kąpać. Mam nadzieję, że znajdziesz jakiś sposób bo dla mnie te
      wieczorne kąpania były strasznym stresem. Pozdrawiam.
    • elle16 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:44
      Polubi kapiel na bank.
      Mój synuś tez nie lubił kąpieli na początku. Zdecydowanie nie lubił jak woda
      leci!!! A do tego było mu zimno, napuszczałam wcześniej gorącej wody, żeby było
      ciepło w łazience lub włączałam jakiś grzejnik.

Kąpiemy teraz juz w dużej wannie, tak się pluska,że pół łazienki jest mokra.
      Ale jak chcę dopuścić trochę ciepłej wody w trakcie(bo kąpiel trwa pól godz.) to
      dalej się wzdryga jak usłyszy dżwięk wody.
    • 19maj Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:49
      Wiem co to znaczy bo tez tak miałam nie pomagały zabawki ani nic jak była w
      wanience to piąstki tak zaciskała że miała całe sine i był pisk i płacz. jak
      wypróbowalismy wszystkie metody i nic nie pomogło to kąpalismy się na zmianę z
      mężem w dużej wannie z Natalką i wtedy było dobrze i co jakis czas
      sprawdzalismy czy w wanience też bedzie grzeczna i gdzieś po 3mies przestała
      się bać
    • edelka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 13:23
      Nasza Natalka miała tak samo, ale jej przeszło. Natomiast czytałam gdzieś, że
      rodzice spróbowali wykąpać dziecko, które nie lubiło kąpieli i płakało podczas
      mycia, w specjalnym wiaderku - i to pomogło. My nie próbowaliśmy, bo za późno
      przeczytałam o tym sposobiesmile Ale może warto spróbować? Tylko, że one chyba za
      tanie nie są, więc może masz od kogo pożyczyć. Popytaj znajomych.
      Życzę powodzenia, bo wiem dokładnie co oznacza zbliżająca się pora kąpieli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka