szarlota123 18.08.06, 10:32 moja 3 miesięczna córeczka płacze niebogłosy jak się ją kąpie. jeszcze po kąpieli zanosi sie płaczem przez 15 min, czy może macie jakieś sposoby żeby dziecko przyzwyczaic do wody pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olimpia_b81 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 10:37 zawsze tak bylo? moze kap ja w wannie, daj ojcu do kapieli, kup jakas zabawke, sprobuj chlodniejszej/cieplejszej wody, a moze wez na basen i tam polubi? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:04 Chyba nie zawsze.. 3 miesiące płaczu - nikt by nie wytrzymał Poza tym, co napisalaś może to być zwykła zmiana preferencji Matylda np raz lubiła prysznic, raz nienawidziła i uciekała. Przez pewien czas smiała się podczas mycia głowy a pewnego dnia rodzarła się jakbym ja odzierała ze skóry. Głowka ma być sucha i koniec kropka! Po długich pertraktacjach osiągnęłysmy kompromis - moczymy włosy wodą z konewki.... Możliwe też, że maleństwo przestraszyło się czegoś i teraz wanna zle jej sie kojarzy. MOże zmiana miejsca mycia? Mała miseczka? Synek koleżanki dawał się myć tylko włożony do wanny w ubranku. Podczas kąpieli był powoli rozbierany - inaczej ryki, wrzaski, tragedia i dramat Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 10:47 moja mała była po porodzie 3 tygodnie w szpialu, myslalam ze to przez to. Ale jak sobie przypomniałam, od razu po przyjściu nie było aż tak żle. Już próbowałam różnej temoperatury wody, kładlismy ją tacie na brzuchu i dolewaliśmy wody, Ona boi sie już samego dzwięku wody, jak odkecam kran, żeby jej nalac, Więc samo włożenie do wody to już krzykm, wiec zabawka odpada, bo jak już jest w wodzie to ryczy i nie pomaga jej juz nawet smoczek, żeby sie na chwile uspokoiła Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:12 to moze nalej wode a dopiero potem przynies corke, moze pusc muzyke a moze na chwile odpusc? az tak dziecko sie nie brudzi przemyj wacikami. moze sie raz przestraszyla znienacka puszczonej wody i zle sie jej kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:18 Dokładnie - odpuśc sobie kąpiele na pare dni. Wez miske wody, połóz ją na ręczniczku i myj gąbką a za kilka dni sprawdz czy da się włożyc do wanny juz napełnionej wodą Odpowiedz Link Zgłoś
angelika75 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:00 Witam serdecznie ,wiele moze byc takiego zachowania sadze ze zle jej sie kojazy z pobytem w szpitalu przeciez tam kapia te biedne dzieci pod tym kranem jak ... az sie serce kraja ale nie napisalas co uzywasz do kapieli czy przed kapiela je jak ja wkladasz do wanny to bardzo wazne Odpowiedz Link Zgłoś
agabilinska2 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:41 kochana moja wyła do 4,5 miesiąca potem nagle sie odwidziało próbowalismy różnych sposobów i nic nie działało nie martw się /wiem latwo gadac kiedys za to bym zabiła!/ przejdzie , teraz jeździmy z małą na basen i jest placz jak ja z wody wyciągamy Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:02 mam nadzieje ze u nas tez tak będzie, dzieki za rady i pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:44 moja też wrzeszczała jakbyśmy ją co najmniej ze skóry obdzierali zaczęłam kłaść na dnie pieluchę, a później materacyk z gąbki (o zgrozo - siedlisko zabójczych bakterii) - po płaczu ani śladu. Mała po prostu nei czuła się komfortowo dotykając dna wanienkiktóre jest widocznie zbyt twarde dla delikatnej pupcidzieci mają różne upodobania, teraz kąpiel to dla niej świetna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:01 Pieluszke mam, ale spróbuje z mata, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 11:44 casmi myje ja wacikami ale co drugi dzien, ale moze macie racje i spróbuje na kilka dni odpuscic a potem moze ja wykapie w pokoju albo w kuchni. dzieki za rade, bo naprawde mam juz dosyc tych wieczornych kapieli, jestesmy, po nich wykonczeni Odpowiedz Link Zgłoś
angelika75 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:11 my kapiemy mala w cieplutkim pokoju sprobuj stworzyc mila atmosfere nierezygnuj z kapieli bo przyzwyczai sie do chusteczek moze mydelko ja w oczka pircze sprobuj ja delikatnie wkladac kilka razy do tej wanienki rzeby oswoila z woda duzo mow doniej i sie smiej niechpoczuje sie bezpiecznie powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
doralia Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:24 Bardzo Ci współczuję bo ja przerabiałam to przez 2 miesiące, straszny płacz przy kąpaniu i zaraz po. Śpioszki miała zakładane gdy ktoś trzymał ją na rękach, próbowaliśmy różnych sposobów, te wymienione tutaj też, po jedzeniu, przed jedzeniem, woda chłodniejsza, woda cieplejsza itd. Okazało się, że w ciepłej wodzie miała skurcze jelit bo ma skazę białkową i dopiero kiedy przeszłam na dietę, bym mogła dalej karmić dziecko zaczęło się pięknie i spokojnie kąpać. Mam nadzieję, że znajdziesz jakiś sposób bo dla mnie te wieczorne kąpania były strasznym stresem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elle16 Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:44 Polubi kapiel na bank. Mój synuś tez nie lubił kąpieli na początku. Zdecydowanie nie lubił jak woda leci!!! A do tego było mu zimno, napuszczałam wcześniej gorącej wody, żeby było ciepło w łazience lub włączałam jakiś grzejnik. Kąpiemy teraz juz w dużej wannie, tak się pluska,że pół łazienki jest mokra. Ale jak chcę dopuścić trochę ciepłej wody w trakcie(bo kąpiel trwa pól godz.) to dalej się wzdryga jak usłyszy dżwięk wody. Odpowiedz Link Zgłoś
19maj Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 12:49 Wiem co to znaczy bo tez tak miałam nie pomagały zabawki ani nic jak była w wanience to piąstki tak zaciskała że miała całe sine i był pisk i płacz. jak wypróbowalismy wszystkie metody i nic nie pomogło to kąpalismy się na zmianę z mężem w dużej wannie z Natalką i wtedy było dobrze i co jakis czas sprawdzalismy czy w wanience też bedzie grzeczna i gdzieś po 3mies przestała się bać Odpowiedz Link Zgłoś
edelka Re: Kąpiel-płacz 18.08.06, 13:23 Nasza Natalka miała tak samo, ale jej przeszło. Natomiast czytałam gdzieś, że rodzice spróbowali wykąpać dziecko, które nie lubiło kąpieli i płakało podczas mycia, w specjalnym wiaderku - i to pomogło. My nie próbowaliśmy, bo za późno przeczytałam o tym sposobie Ale może warto spróbować? Tylko, że one chyba za tanie nie są, więc może masz od kogo pożyczyć. Popytaj znajomych. Życzę powodzenia, bo wiem dokładnie co oznacza zbliżająca się pora kąpieli... Odpowiedz Link Zgłoś